Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 5 oktober 2009

Stina Dabrowski & märkvärdigheten




Tillägg till astroanalysen av Ingvar Oldsberg (nytt fönster), apropå att Stina Dabrowski surade över att ha deltagit i en alltför tam version av "Här är ditt liv".

Inte mycket behöver sägas om denna kvinna som ibland imponerat lite på mig med sitt intresse för intervjuobjekten men gjort lika många, om inte fler, kalkoner genom åren. Otajmad - ur fas med intervjupersonerna eller dåligt påläst om dem, och ofta med något kräksjukt uttryck i sättet att spänna muskulaturen kring munnen medan hon lyssnar på den andre. (Omedvetna åtbörder av ett underkännande eller skepsis?)

Minns att hennes soltecken Skorpionen har som ett av sina nyckelord "vämjelse"! Skorpionen söker något att strida mot, så det är inte konstigt att hon ogillar familjeunderhållning!

Jag minns speciellt hennes lika otajmade som korkade fråga till Dalai Lama, "Minns Dalai något eget tidigare liv?", en närgången fråga som ställdes i ett läge där han var på väg genom en folkmängd och knappast hade tid att reminiscera över sina djupare själsminnen! (Han svarade ett för honom ovanligt korthugget "Ja", och markerade att han inte tänkte utveckla saken närmare.)

Det korkade i frågan var att hela urvalsprocessen till lamaskapet bygger på att barnet visar tecken på att minnas vem det är. Stina var skandalöst dåligt påläst där.


Med både Lejon och Skorpion - "synas eller inte synas" - samtidigt aktiva på himlen ges "drama queen"-varslet. Stina är inte intresserad av familjeunderhållning. I hennes svart-vita verklighetsuppfattning är det "på" eller "av". Det är därför hon inte håller en jämn nivå, utan en del saker blir bra medan annat misslyckas totalt.

Minns någon hennes "moderliga" desperation när hon tänkt ut en genomfånig idé som inte fungerande för ett ungt gästande pojkband? Kanske var det Back Street Boys, jag minns inte. Medan Stina intervjuade skulle de förmås att stryka kläder och baka kakor. Naturligtvis havererade hela grejen. Var det inte Stinas egen idé, så var det likväl omdömeslöst att inte förutse hur illa det skulle funka, givet grabbarnas intresse av att hålla sin tuffa ungtuppsimage intakt!


*****

Utöver denna spänning mellan två sk Tamas-tecken, rigida och inflexibla och oupplysta, tillstöter på himlen ännu en fixering, och det är det sociala utstötningssyndromet som ges av en samtidigt aktiv Skorpion (giftet, hatet, avskyn) och folkmassan Vattumannen.

Bloggens läsare inser nu genast att Stinas utspel apropå "Här är ditt liv" bara är tarvlighet, hon spottar, som recensenten Håkan Steen spottade på Tomas Ledin, på det hon upplever som "mainstream", på sådant som folket uppskattar. Så oprofessionellt och så typiskt det sociala mobbingsyndromets tendens att vilja vara märkvärdig på någon annans bekostnad! Hade Stina läst den här bloggen och mediterat över sin födelsehimmel hade hon kunnat avstå det här uttalandet som bara sänker hennes popularitet.

Notera! Skulle födelsen inträffa precis i slutet av dygnet har Månen/psyket hunnit lämna Lejonet till förmån för Jungfrun, och ovanstående resonemang faller. Men oddsen för detta är mycket små, och hennes aningen högdragna personlighet är en fullständigt perfekt illustration av Lejonet.

Med Solen i Skorpionen - förtegen och hemlighetsfull - förefaller Oldsberg ha rätt (se AB). Hon valde att inte ge något av sig själv, ty sådan är Solens aktivitet i mörkrets tecken! Den är hemlighetsfull. Se hur den extremt tydliga Skorpionen Scarlett Johansson (nymåne i tecknet) knappt använder några egenskaper alls för sina rollgestalter! Så "understated". I inlägget om henne kallade jag detta för att ha ett begränsat register.

Sol-Skorpionen må tro han/hon agerat ut, men i fallet Stina blir hon lurad av sitt eget psyke, Månen i Lejonet, som överdriver betydelsen av de livstecken nu aktivitetsplaneten ger ifrån sig i garderade Skorpionen! För korrekt utlevelse, se Solen i Lejonet, livsbejakaren!


1 kommentar:

Anonym sa...

Hon är inte direkt nogon Skavlan. Han är kungen på djupa intervjus.