Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 oktober 2009

Fiskarnas hemliga sängkammarnöjen!




Den indiska astrologin avviker i stora stycken från vår, fast rötterna för båda går till det gamla Babylon. Och ju mer man inspekterar Indiens traditioner ju mer inser man att deras system bevarat en logik som helt kommit på glid i väst, vartefter lösa spekulationer introducerats som vore de fakta.

Ta Fiskarna, Lettermans soltecken. I den kände programvärdens horoskop har vi ett maximalt tydligt fall eftersom födelsetiden är känd och ger honom linslusen nummer ett, Väduren, som stigande tecken. Det är detta man brukar kallar personan. Därmed kommer samtliga 12 tecken att matcha sina korresponderande 12 hus (livsområden) i den "naturliga zodiaken", vilket omedelbart leder oss fram till Lettermans sexaffärer med anställda.

Först en viktig teknisk detalj, rollspelet. Hans pojkaktiga barnslighet är inte helt typisk Väduren, som brukar vara mer av en stridspitt som ascendenttecken - humörstark och action-betonad. Letterman ser mer ut som om han leker med sin egen roll och det här befriande och högst underhållande draget bekräftas av Vädurens härskare Mars - personans disponent, den som regisserar och drar i trådarna.

Denne krigare befinner sig nu i granntecknet som är så pacifistiskt ett tecken någonsin kan bli: "bortomvärldsliga" och jag-svaga (nej, säg hellre jag-utplånade!) Fiskarnas tecken. Hur ofta ser man inte Letterman "kräla i stoftet" numera efter showens tidiga år då han var mer av gossan Ruda, men alltid så juvenil att inga av hans hyss egentligen var hotfulla. (Vädurens stormiga humör är annars en vanlig ingrediens i kriminella "passionsdåd" - illgärningar efter att humöret svallat över.)

I Lettermans uppvisade person har vi alltså är mixen av den ego-lösa (osjälviska!) Fiskarna och den ego-fixerade Väduren (jag! jag! jag!). Astrologer med några år på nacken kan se hur ljuvligt det här budskapet stämmer in på programledarens psykologi.

Man skulle t.o.m. kunna tro att det är han själv som från bakom ridåerna regisserat detta erkännande om sex med kvinnliga anställda - minns hur han äktenskapsvägrade i mer än 20 år och om den saken sade att han kände sig som den siste frie cowboyen som stod upp för rätten till ett obundet liv! Hur mycket mer "he-man" i hans åldersgrupp kan det bli än att "komma ut" med en sexhistoria som, återigen, implicerar hans virilitet!

Notera att George Clooney med samma pojkaktiga barnslighet framhärdade så i sin ungkarlsstatus att han till sist misstänktes för att vara bög. Men det är Väduren som skapar det här barnsliga trotset mot konventionerna. Clooney är en kraftfull Sol-Vädur. Och diktatorn Adolf Hitler, som knappt hade några relationer och gifte sig bara kort före självmordet - ännu en Sol-Vädur! Visst finns ett mönster med det första eldtecknet som likväl sätter sin egen frihet över alla fasta band (inte för inte står Väduren i opposition till äktenskapsbandets tecken Vågen, symbolen för mogen kooperation med andra).

Misstankar om att Letterman själv orkestrerat sin roll som macho kan man alltså hysa, men visst fanns det en fiende i bakom CBS lyckta dörrar. Se utpressaren Saturnus i 4e huset för "enskilda angelägenheter". Och han kastar ett långt ont öga mot Lettermans personliga aktiviteter (vilka knyter an till den livliga aktiviteten i 12e huset).

(Den här långsamma Saturnus i 4e ska naturligtvis primärt läsas som "förseningar" i frågan om att bilda ett eget hem och som extrem bindning till sin mor - Månen korresponderar naturligen med det 4e huset. Och Davids mamma har spelat en remarkabelt stor roll i hans show genom åren.)

Och till Saturnus kravfullt utsträckta aspekt kommer då den indiska astrologin in med sin i väst okända signifikation: det 12e huset och Fiskarna, som mottar aspekten från Saturnus, är sektorn för "hemliga sängkammarnöjen" - sex kort och gott.

Tonvikten på "hemliga" stämmer med den västerländska traditionen där 12e representerar andra "undanröjda" platser som t.ex. fängelser, dårhus och långvård. Logiken är tydlig: detta är grannhuset till den manifesta personen (ego + fysisk kropp), så naturligtvis är 12e en sektor där saker sker i det osynliga!

Den egenmäktiga Saturnus står alltså i en annan doldis-zon (4) och tar sitt klassiska struptag (en bokstavlig utpressare!) om Lettermans högst livaktiga 12e-husaktivitet! Och då menar jag det. Med facit i hand faller ett fjäll från mina ögon. Jag har hört Fiskar förklara sig vara sexmissbrukare förr, och även själv noterat egenheter kring 12e hus-människor, men Lettermans hemliga sexhus tar nog priset. Här spritter fisken glatt i vattnet!

*****

Tv-mannens psyke (Månen) förefaller först vara av Skyttens typ, positivt och villigt att svara öppet på livets tilltal. Men sådan är inte Letterman om man tittar närmare! Tvärtom har han gjort en sak i sin show av att berätta om hur svår han är privat, hur talanglös han är som social människa, utanför studions strålkastare. (Månen symboliserar vårt privata jag, det sinne vi visar när vi inte är strikt yrkesmässigt "solära".)

Och sinnelagets disponent Jupiter bekräftar vad han sagt inför kamerorna (Letterman är väldigt egobefriad om hur han är, så typiskt Sol-Fiskarna): i Skorpionens reserverade mörker bildar Jupiter ett distinkt motbud mot den "skyttiga" personlighet vi just såg.


Två gånger hittar vi alltså viktiga punkter i Eld genast motsägas av en disponent som så att säga backar tillbaka och döljer sig i Vatten !!! Detta är faktiskt märkbart i Lettermans hela psykologi, som alltid är lika snabb till reträtt som att hugga - och faktiskt hugger med ganska lama tänder då Mars i Fiskarna inte är mycket för att egentligen såra någon!

Likväl har han antagoniserat bra många kändisar genom åren och har ansetts vara "creepy". Detta,
tror jag, har en del att göra med den här dubbelheten hos honom, det pågår en "subversiv" känsloverksamhet i alla tre "doldishusen" (4e, 8e och 12e). Folk blir osäkra på honom och är kändisarna inte starka i sitt jag (kändisar är ofta nollor som personer, egotrippade lycksökare eller snabbakade produkter av sin bransch), då känns Letterman - för all den Eld/sceniskhet han också kan demonstrera - som rena kvicksanden!

Med så mycket Eld och Vatten måste Letterman direkt sorteras under kategorin "sensationalism". Madonna - en annan pr-medveten sensationalist - sade senast vad hon tyckte om att vara på showen: "Jag har kommit hit åtta gånger, har jag inte?", varpå hon skyndade sig att såra Letterman att det inte var för hans skull hon var där! Bilken bitch hon är! Nå, sensationalister och upptågsmakare är vad man kan räkna med då Eld och Vatten tvingas samman.

Om utpressningsförsöket som tvingade fram Lettermans offentliga bekännelser i AB, Expr, DN.

Tillägg: Om utpressarens förnekande i DN


_____

PS. Att Fiskarnas är väldigt uppriktiga är inte hela sanningen. Ren mytomani kan också förekomma i tecknet, särskilt under störningar från Luftelementet. Men i det här inlägget fokuserade jag skillnaden mellan egocentrerade Väduren som mäter allt utifrån sig själv (och gärna lägger till lite extra meriter - minns Sol-Väduren Anna Ankas icke-existerande skönhetsmiss-meriter), och Fiskarna som inte tycks uppleva att de har någon fixerad jag-punkt att hävda.

Inga kommentarer: