Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 3 september 2009

Löperskans astrologiska identitet

Bara en kort astrologisk notis om den Sydafrikanska löperskan Caster Semenya som på Internationella friidrottsförbundets order fick genomgå ett sextest för att utesluta att hennes överlägsna resultat berodde på att det var en man som poserade som kvinna.



De bruna sektorerna syftar inte på idrottarens hudfärg! Men Jordelementets dominans i födelsehoroskopet visar med all tydlighet vilken väg som var anvisad henne i livet! FYSIKALITETENS VÄG. Slitet med en kropp och att driva den framåt med spänstiga steg. Utföra konkret, synligt arbete. Praktiska göromål. Och så vidare.

Astrologistudenten vet hur de fyra elementen delar upp tillvaron mellan sig. Nyheten är att elementen verkligen stämmer när man använder den gamla sideriska zodiaken och ibland blir dess indikationer mycket övertygande.

Jag tror inte jag hittat en enda känd person i tidningarna hittills som helt dominerats av Jord och Vatten som inte har representerat en tydlig fixering vid den objektiva, materiella världen. Kroppsspråksexperten Henrik Fexeus var en tidig aha-upplevelse på den här bloggen. Säkert är han också helhjärtad "biologist", dvs har upphöjt biologin till den "rätta läran" för sitt liv.

Detta gäller definitivt även för Sveriges mest religionsföraktande biolog, Patrik Lindenfors, som också domineras nästan från början till slut av Jord och Vatten. Det verkar som förmågan att höja sinnet till mer abstrakta höjder saknas när Eld och Luft är helt frånvarande. Naturligtvis kan folk vara smarta ändå, men på det gatusmarta sättet. De kan alla DENNA VÄRLDENS turer, och tenderar därför att förneka att det skulle finnas något mer, något de överhuvudtaget inte tänkt på!

Att idrottsmän hör hemma under Jordelementet är rätt uppenbart, men ändå en otillåten förenkling. För Jord är i sig alltför passivt för att härbärgera någon större ambition. (Enda undantaget är Stenbocken, som tillhör lidelsens kvalitet Rajas, kallad kardinal kvalitet i väst. Stengeten vill till världsbergets topp, vill bli någon inför andra.)

Den perfekta kombinationen för att skapa frustration (och indirekt viljan att bli något mer, att vinna) är att kasta in lite ELD i horoskopet mot vilken sedan JORD kan säga sitt negativa och tröga "nej".

Nu blir det gnissel och Elden degraderas från dess högsta manifestationsform - andlig eld (eller anden) - och blir till ambitionen att söka tänja eller flytta fram den fysiska verklighetens gränser. Vi får frustrerade och ambitiösa naturer, perfekta frustande "tävlingshästar", nerviga och stirriga. Folk som vill vidare, varenda sekund. No turning back. De här människorna har ofta ingen utvecklad förmåga att reflektera, och jag tror adhd bör kunna lokaliseras i de här sammanhangen.


Hos Semenya hittar vi just denna konflikt mellan Eld och Jord, i en Sol i Skytten och en Måne i Jungfrun. Båda tecknen tillhör Sattva guna, lätthetens kvalitet, vilken borgar för flexibla kroppar (snabba nervsystem). I väst kallas den indiska termen Sattva för "rörlig kvalitet" och har sedan senantiken felaktigt associerats med den del av kalenderåret som medlar mellan en döende årstid och nästa. Idén är dock inte helt fel, för Sattva representerar även i indiskt tänkande en kvalitet som motverkar stagnation och habituering (Tamas, i väst: fixerad kvalitet).

Men det som verkligen drar ögonen åt sig på ovanstående karta, ritad som en "naturlig zodiak" där Väduren matchar hus 1 (egot/kroppen), är att Jordtecknet Stenbocken är aktiverat. Här syns vad den vill i livet: kliva högst upp på prispallen och skina lite mer än alla andra.

För när vi i brist på födelsetid de-personaliserar löperskan och gör henne till en symbol för zodiakens olika motiv och drifter, då ser vi hur hon inkapslar just lidelsen (Rajas guna eller kardinal kvalitet) hos Stenbocken att vara Den Dominante via inte mindre än en kombination av tre planeter.

Helt nyligen resonerade jag om stryparen Saturnus med kvinnliga och erotiska Venus som ett tecken på celibat eller en väg bort från könstänkande kring människovarelsen. Och här återkommer kombinationen igen, i zodiakens mest okvinnliga tecken Stenbocken! (Obs! En kvinnlig Sol-Stenbock kan vissst ha feminina kvaliteter, men de kommer från något annat håll. Nu talar vi bara om själva symbolen Stenbocken.) På Semenyas himmel är patriarken Saturnus hemma i sitt eget prestationsinriktade tecken och binder upp Venus (tillintetgör henne!) vid sin sida.

Notera också den hungrande demonen Rahu (norra månnoden, en abstrakt, matematisk "planet") inblandad i dramat. Rahu villa ha evigt liv och sökte sno åt sig gudarnas evighetsdryck - den ger nerv och driv. I strebern Stenbockens tecken kan anas en äregirighet som går bortom allt förstånd.

Och se sedan hur framgångsplaneten Jupiter hjälper Stenbocken från sitt bästa läge i så måtto vi bara talar fysisk och biologiska fakta: Jupiter anses "upphöjd" i Kräftans tecken, det matriarkala tecknet.

Men om den naturliga zodiaken indikerar (med dess antika rötter), är "kvinnans plats i hemmet" (4e huset) och hon stöttar hemifrån husets Fader (Saturnus) som är den som sköter relationerna ute i världen och arbetar hårt på att göra huset det främsta i bygden.

Är det någon som längre undrar hur detta horoskop kom att bli indraget i frågetecknen om vad det var som beskådades där nere på löparbanan, en man eller en kvinna?

*****


Några rena spekulationer till sist. Detta måste ha varit en vansinnigt felfördelad människa i sitt förflutna (i ett tidigare liv), men som nu tilldelats en kvinnokropp och därtill en färgad sådan, allt för att skapa så mycket negativt (Jordelementet) motstånd som möjligt för att stärka själen att bevisa sig! Och som denna Sol i ambitiösa och eldiga Skytten driver på!

Och den som från bakom ridåerna styr Solens aktiva strävan mot det begränsande Jordelementet är förstås ingen annan än den upphöjda Jupiter i Kräftan. Jupiter söker expandera bortom Kräftans begränsade plats i det "privata fjärde huset". Men för att komma ur det traditionella kvinnliga "bakom ridåerna"-livet väljer Jupiter att stötta Saturnus i Stenbocken, och får då finna sig i att Venus (kvinnlighet) helt fryser inne.

Det går att fundera mycket kring turerna på denna himmel och hur koncentrerad den i all sin enkelhet är på att segra i det fysiska substratet! Notera hur framgång ofta tycks komma av att man offrar något av elementen. Här finns t.ex. inte någonting i Luft, vilket betyder att löperskan säkert inte skulle finna något intresse av mentalt finlir eller diskussioner om idéer.


AB om debaclet kring Semenyas könsliga identitet.



Tillägg 090912.

DN om historien lite längre fram i tiden, sedan testerna tycks visa tpå "dubbel könstillhörighet". Jag ändrar inte texten som den ursprungligen skrevs, men reserverar mig för att formueringen, "
I strebern Stenbockens tecken kan anas en äregirighet som går bortom allt förstånd", kanske var lite överdriven.

Nog för att berättelsen nu visar att hon var en pojkflicka som helst spelade fotpoll med grabbarna, men "bortom förståndet" går knappast böjelsen att vilja vinna. Tvärtom, det är bara alltför mycket av det jordiska, ringa förståndet som bygger på Stenbockens vilja att klassificera och mäta och kontrollera!

Inga kommentarer: