Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 24 augusti 2009

Natascha Kampusch - naturlig eremit

Aftonbladet berättar att Natascha Kampusch, som kidnappades som ung flicka och tillbringade åtta år i ett "tvångsäktenskap" i en källare, har svårt med återanpassningen. Allt mer börjar hennes liv glida in i samma isolerade eremit-mönster som hon vande sig vid under tonåren.

Hennes födelsehoroskop är nästan skrämmande eftersom det med en enormt viktig placering förutsäger exakt en extremt introvert natur. Nästan som om kidnappningen var predestinerad (vilket den naturligtvis var, om man tror att våra liv är designade redan innan vi föds, som en effekt och följd av tidigare liv).

Den här nyckelplaceringen, härskaren till tecknet som stiger i öster, hade inte kunnat identifieras utan födelseklockslag. Men när fallet Kampusch var aktuellt för några år sedan, finkammade jag tyskspråkiga sajter med min nästan bortglömda skoltyska och hittade till sist en övertygande uppgift på ett diskussionsforum. Uppgiftslämnaren sades vara mor- eller farmodern (jag antecknade "grandmother" eftersom jag försökte hålla anteckningarna på engelska och nu vet jag inte längre exakt vad det avser).



Och tidpunkten ger verkligen ett tydligt resultat. I indisk astrologi ser man inte med nådiga ögon på den yoga (förbindelse) som skapas mellan det första huset för den egna personen och det tolfte huset som har att göra med undanröjandet av samma person (som genom att bli inspärrad i fängelse, på långvård eller psykiatrisk klinik). Här bildas detta samband genom att Stenbocksascendentens härskare Saturnus befinner sig i huset för fysiskt undanröjande eller isolering från omvärlden!

Och som synes är det värre än så! Också Mars finns i 12e huset och indikerar undanröjdhet via våld eller en olycka. Eftersom Stenbocken vanligen representerar en person med full självkontroll (det är faktiskt ett ganska självrepressivt tecken), ser man av Saturnus placering att personen tenderats maktlös. Samtidigt säger Kampusch i intervjun att hon nästan längtar tillbaka till sin källarcell där hon var "självbehärskad och komplett". Saturnus - 1a huskontrollören i källarcellens 12e hus !!!

Som om inte detta räckte fortsätter de mystiska budskapen om en undanskymd livsstil att hagla. Det fjärde huset representerar hemmet och de privata avskilda delarna av ens liv. I denna isolerade (från omvärlden) hittar vi nu Jupiter - känslan av frihet, planeten som låter en människa växa och expandera eller uppleva framgång.

Venus (adaption, , tvåsamhet, kärlek, etc) står som synes under våldsam attack från Mars i denna dolda sektor och pga Mars kombination med Saturnus har alltså de två "onda" gjort gemensam sak att attackera kärleksgudinnan i ett bakhåll (12e huset, dolda ting). Som om inte det räckte angriper också girighetens demon Rahu samma Venus. Sällan har jag sett en så fullständigt förstörd partnerplanet som här.

Remarkabelt nog kastar framgångsplaneten sitt speciella "goda öga" 240° framåt i zodiaken och träffar det 12e huset för "isolering från omvärlden" (och "sängkammarens hemliga nöjen" som indierna lägger till). Beskriver denna aspekt det sk Stockholmssyndromet, där den kidnappade identifierar sig med gärningsmannen och sin egen situation i fångenskap?

Ja, tolkningen är i vilket fall inte sökt, och även utan att känna till kidnappningsdramat skulle man nog kunna säga, att horoskopets livliga aktivitet i de "undanskymda" husen, talar för en som drar sig undan världen - oavsett vad som föranledde detta.

En lite obehagligare sak är att ascendenthärskare i 12e huset har med självmord att göra, så det är bara att hoppas att Natascha Kampusch lyckas med justeringen tillbaka till den vanliga yttervärlden. Men givet att Venus i Fiskarna också talar om att känna harmoni med det som ligger bortom allfarvägarna (Fiskarna korresponderar med det 12e huset i den "naturliga zodiaken") ser det svårt ut.

Notera också att Månen stiger i Stenbocken exakt när hon föds kort innan soluppgången i Vattumannens tecken. Månen i Stenbocken indikerar ett extremt återhållsamt inre liv, och återigen är det alltså tolftehusplacerade Saturnus som "drar i trådarna" och bestämmer hur hennes tydligt exponerade själsliv beter sig.

Tendensen för denna starkt negativt polariserade Måne, utsatt i ett positivt hus (kroppen är psykets gränssnitt ut mot omvärlden), hennes psykes tendens är alltså att sluta sig och längta till avskildheten. Saturnus i 12e: stark kontraktion i avskildhet, och fixering vid avskildhet!


Och som inte redan den här himmelen hade sin beskärda del av problem är Natascha Kampusch också född med ett så kraftigt "egenmäktighetssyndrom" som bara går att föreställa sig. Detta eftersom dess ena fot (Stenbocken) sammanfaller med hennes ego, och den andra foten (Väduren) är det fjärde huset som har en klar koppling till människans själsliga djup och känslor.

Fjärde husets "naturliga" signifikator, Månen, befinner sig vidare i första huset så det pågår ett bekräftande fram och åter här, ett understrykande av något jag tycker mig minnas i diskussionen från några år tillbaka: att den mycket unga Natascha Kampusch hade varit ett hårdnackat och besvärligt barn.

Vågar man spekulera i att ÖDET beslutat att undanröja henne just av den anledningen, att ge henne år av isolation att djupa och växa i självinsikt? (Var måttet rågat så att KARMA beslutat att för detta liv "fängsla" henne och ge henne tid att besinna sig som människa?

Jupiters expansion i ego-tecknet Väduren i 4e huset, som en del av egenmäktighetssyndromet, kan tolkas som en besvärlig och extremt egoistisk natur i den ursprungliga familjemiljön (4e huset), men sedan - via den grönfärgade "räddningsplankan" till Mars/Saturnus - en "nystart" för Vädurs-egot via kidnapparen och vistelsen i det dolda 12e huset.


Faktum är att det lättaste skulle vara att här tala om Natascha Kampusch som OFFER för en annan människas egenmäktiga förfarande (kidnapparens), men problemet är att den tolkningen missar att det är hennes eget ego och hennes eget 4e hus (hennes djupaste sinnesläge) som är involverat! Jag misstänker att den här människan måste ha varit extremt styvnackad som liten.

Notera också att hon i AB kallar huset (där hon hölls fången i många år) som en förlängning av henne själv, som en del av hennes identitet. Detta är återigen Jupiter-Väduren i 4e: egotillväxt nära knuten till sektorn för "Hemmet", "Det Privata"!

Hur som helst är horoskopet tragiskt i dess extrema ytterlighet och dess helt sargade förmåga till kärlek, men samtidigt oändligt lärorikt för en astrologistudent. Sideriska siktet är kanhända det enda webbplats där det har publicerats. Dominerande astrosajten Astrotheme i Frankrike känner inte till födelsetiden.


PS. Horoskopet rymmer också syndromet "utstötning" (självförklarande här!) och det jag kallat "sensationalism". Det senare syns i den samtidiga aktiveringen av Vatten och Eld - Fiskarna och Skytten som båda råkar ha Jupiter som härskare. Och tidnngsskriverier blev det, just i fråga om inspärrningen (12e huset) och "tvångsäktenskapet" (Venus) med kidnapparen.

Inga kommentarer: