Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 juni 2009

Lotta Engberg & Ella Bohlin

Efter att ha sett flera bilder på Ella Bohlin i samband med EU-valet slog det mig vem hon påminde om, Sveriges genomtrevliga och inte alls oattraktiva schlagerdonna Lotta Engberg. Se själva!




Möjligen kan det sägas att schlager-Lotta har en högre energifaktor i leendet. Hos Ella Bohlin finns en invärtes kontroll som inte bjuder på hela själen.

Och eftersom det här är Sideriska siktet, Sveriges enda blogg med KORREKTA horoskop enligt den gamla babyloniska zodiaken, ska vi utreda varför. Förklaringen är enkel. Efter avslutad analys kommer vi också att förstå varför Ella Bohlin inte lyckades sälja in sig till svenska folket i stort i EU-valet.

Men först: hur står det till med lookalike-faktorn? I tidigare avsnitt med den etiketten har det inte varit någon tvekan om vilka eller vilket stjärntecken som varit minsta gemensamma nämnare. I det här fallet tror jag det är lite lurigare. Det finns två generella GESTALTER som återkommer på båda himlavalven:






Lookalike-faktorerna

Den primära anledningen till deras snarlika utseende verkar komma från Stenbockens stjärnbild. Det är inte första gången det tecknet förekommer i ett lookalike-inlägg, och det är i sig symboliskt. Stenbocken representerar via dess härskare Saturnus YTTRE STRUKTURER och gränsdragningar.

Där kristdemokraten Ella Bohlin är född med den mycket pregnanta kombinationen av Solen och Mars i Stenbocken (lat: Capricorn), där möter Lotta Engberg upp med inte mindre än tre planeter i samma tecken, dock ingen av dem Solen. Istället är Lotta född med Solen i Vattumannen (Aquarius) som är det andra av Saturnus två "härskarlägen"!

Men där Ella har en krigares solenergi där har Lotta en vänliga energi genom Solens möte med Jupiter. Båda kvinnornas Sol står i mycket nära kombination med en eldig planet, men Ellas Mars är "den lilla illgärningsmannen" medan Lottas Jupiter är "den stora välgöraren"! Är det därför Lotta haft en sådan framgång i sitt gebit medan Ella granska omgående hamnade i krig och konfrontation när hon sökte skapa sig ett INDIVIDUELLT NAMN (vilket är vad Solen är till för i ett horoskop) och gick på patrull sedan åldermannen Alf Svensson givit sig in i personvalsleken?

Mars, olycksplaneten, i närheten av Solen skapar många problem på karriärvägen, det kan undertecknat skriva under på, trots att den astrologiskt anses ge en förhöjd intelligens. Även Lottas Sol + Jupiter tillhör de absolut bästa intelligenshöjande faktorerna astrologin känner till, och det är därför båda kvinnorna har ohyggligt vakna och genomträngande blickar! Solen som ögat. Ja, till glädje och samtidigt sorg: astrologin antyder att vårt yttre i någon mån berättar om vårt inre! I en tid av patetiskt ytliga skönhetsideal tittar emellertid folk efter fel saker när de väljer att gå på ytan.

Den sekundära faktorn bygger på idén att "motsatser dras till varandra och förenas". Lotta Engbergs rejäla betoning av sitt Soltecken - det folkliga Vattumannen - balanseras hos Ella Bohlin ut av en lika tung betoning på det individualistiska Lejonet (Leo) exakt motsatt folket. Båda håller i varsin halva, Lotta "är" folket och Ella "representerar" kungen av Guds nåde. (Varför jag säger "är" i ena fallet och "representerar" i det andra, beror på att Lotta har Solen i Vattumannen medan Emma "bara" har Månen i Lejonet.)


En spjuver-Måne och en plikt-Måne

Nu till frågan varför Lotta (åtminstone i undertecknads ögon) tycks stråla starkare på nästan alla foton. Detta har med Månens placering på de båda himlarna att göra. Månen är mer personlig än Solen och individualiserar horoskopet mer. Solen tillbringar när allt kommer omkring 30 dagar i samma tecken medan Månen "gör en station" på bara 2½ dagar. I de fall vi inte har födelsetiden som skulle ge det allra viktigaste tecknet, det som stiger i öster (ascendenten), kan vi istället använda Månen som markör för personan, vårt anlete utåt.

Och här hittar vi hos Lotta en Måne i Tvillingarna (Gemini), zodiakens förpubertala lilla spjuver! Busiga och snabba (ofta förstulna) ögonkast, och ett intensivt informationsinhämtande förhållningssätt till omvärlden. Tvillingarna är kommersens och kommunikationens tecken och de är pratglada! Lotta Engberg blir därför en dubbelt positivt polariserad individ, med både Sol och Måne i det mentala och kommunikativa Luftelementet!

Ella Bohlin däremot, har en komplicerad placering för sin Måne. Teoretiskt är Månen i Lejonet den mest teatraliskt och vidöppet responsiva placeringen av alla de 12 sorternas sinnelag. I ett Eldtecken som Lejonet skulle hjärtevärmen och karisman kunna vara helt förödande. Men 1979 var inte rätt år för den sortens lejonlika sinnelag, för den kylslagne, rationalistiske och inte så lite makthungrige och formalistiske Saturnus (Stenbockens och Vattumannens härskare) passerar vid den här tiden genom konungens stjärnbild.

Och Saturnus är nu Lejonets fullständiga antites, ja Lejonets härskare Solen och Saturnus är de värsta fienderna enligt det indiska schemat för vilka planeter som "minglar" väl med varandra. Härmed har vi redan lokaliserat den faktor som håller tillbaka Ella Bohlins leende på så många foton. Lejonets positivitet är emellertid inte utslagen, men Saturnus - astrologins ålderman - bereder den bekymmer. Som vi just såg då Alf Svensson plötsligt gav sig in i EU-leken och förstörde all glädje för Bohlin!

Ja, här är ett horoskop som ser både Solen (viljan, intelligensen) och Månen (sinnet, känslan) under attack från astrologins två "naturligt onda" planeter, Mars och Saturnus - planeterna som associerats med vad människan oftast upplever som vedermödor. Mars kommer plötsligt och smärtsamt, Saturnus är långsam och prövar ens tålamod.

Ella Bohlin föddes inte detta liv för att halka in på bananskal eller få något serverat, attackerna mot både Sol och Måne visar att hon både ÄR en stoisk själ och också valt ett liv där hon får exercera uthållighet och även styrs av avsevärd världslig maktambition.


Svenskens problem med sitt ansvarstagande (patriarkaliteten)

Notera också hur Ella Bohlin anses ha varit mest för mera förmynderi i samband med EU-valet, vilket rimmar perfekt med den stränga och totalt saturnusdominerade (på både den solära och lunära personlighetssidan) himmel hon föddes under.

Saturnus löper hela spektrat från "sinkare" till "censur- och repressionsmyndighet", via dess propsande på att rita tingens konturer och ytstruktur och till sin yttersta funktion som Liemannen eller Döden - vår yttersta, tillmätta gräns för det här livet.

Naturligtvis vill inte ett värderelativistiskt och ateistiskt land som Sverige höra om Mars och Saturnus dygder. I äldre kulturer - Rom t.ex. - var det dessa planeter som gjorde män av veklingarna. Jämför vårt lands fjuniga datanördar - små kärringar instängda i sina privata kafferep på allsköns nätforum och kverulerande om att deras integritet att snatta filmer inte respekteras. Dessa män är rena motsatsen till den starka ryggrad Saturnus och Mars drill ger, om man rätt förstår dessa två planeters mest nobla yttring. Men märk väl att vi har en SVAG eller DEFEKT Saturnus närhelst en individ ersätter karaktärsstyrka med paragrafrytteri!

Se t.ex. pappan och pojken i Telias mångåriga familjereklam för en bild av hur den svenske mannen urartat sedan Saturnus - hierarkiskt tänkande, ansvar och en fast gränsdragning - blev fula saker som svensken menar sig ha "kommit förbi".

Samma obalans i utblicken gör att svensken inte längre kan bedöma utländska kulturer med mer traditionalistiska värderingar korrekt. För svensken har gått och blivit en bisexuell kvinna, om jag hårt ska tolka nationalhoroskopets Vågascendent och några ytterligare faktorer.

Samma Telia-reklam indikerar intressant nog att det är kvinnorna som tagit kontrollen och nu utövar Saturnus stränga och rätt hjärtlösa gränsdragande funktion!

I mina ögon har Ella Bohlin ett "högre rangens" horoskop, fast sannerligen inte särskilt sockrat! Dock en viss varning för vilja till världslig makt. Solen i Stenbocken glömmer ofta att det finns intelligenser ovanför människan själv, och t.o.m. kristna kan falla på hybristrippen. SÄRSKILT Solen i Stenbocken och Månen i Lejonet (två tecken som vill till ledarskapspositioner) kan bli för mycket vilja till makt, vilket den arrogante datanörden Peter Sunde (Pirate Bay) bittert fick erfara. Där låg Sol och Måne i ombytta positioner jämfört med Ella Bohlins horoskop.

Lotta Engbergs Sol/Jupiter är å andra sidan också i högsta grad deskriptiv för hur hon upplevs: Jupiter eller Jove är den jovialiska planeten. Och visst har Lotta något av "den glada skiten" i hela sin utstrålning, med sinnelaget i Tvillingarna som backar upp och skapar synergi med den "jovialiskt jupiteriska Solen".

Att Tvillingarna (härskare: Merkurius/Hermes) också är tjuvarnas planet, ser man i Lottas inblandning i lotterispel på tv (ett säkert sätt att förlora pengar). Tvillingarna är väl det tecken som ägnar sig mest åt "horse play" av alla i hela zodiaken. Och hela tiden ler hästhandlarn medan han säljer på dig vilken krake som helst...
:-)

Lotta och Ella - två ansikten så skenbart lika, men drivna av två helt motsatta krafter: Jupiter (expansion) och Saturnus (kontraktion).


_____

Om Emma efter EU-valet i SvD.

Newsmill har en typiskt svensk, dvs sömnframkallande "politisk" analys av möjliga anledningar till att Ella Bohlin brädades av Alf Svensson. Dagens politik, precis som på Platons tid i Aten saknar helt visdomsperspektivet, vilket ovanstående resonemang byggt på.

Istället för att kalla Bohlins ståndpunkter "risiga" kan visdomsperspektivet förklara var det brast. Det är svensken årgång 2009 som är för "sunkig" för en upphöjd, avklarnad och filosofisk livsstil - vilket i botten är vad den kristna värdegrunden handlar om.

Inga kommentarer: