Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 31 december 2023

Skorpionens hjärta - arketypen bakom fd porrdrottningen och Sveriges värsta miljöbov

 

En "lättsam" småspaning till årets sista dag. 

Upptäckten att skräpföretaget Think Pink (Sveriges värsta miljöbov hittills) skapades av en persisk kvinna ("Bella Nilsson" bland många andra namn) som fötts under syndens, sexualitetens och avfallets stjärntecken Skorpionen var bara för bra för att inte kommentera! 

Hon föddes under en kraftfull Skorpion: den driftiga Solen, krämarmentalitetens (den ibland falska räknenissen) Merkurius, omoralens men också krigets och olyckans Mars och  därtill lycksökaren Jupiter! Alla låg de i vad hinduerna i en nedtonad tradition kallar den onda karmans tecken. 

Rimligen tillhörde hon en av de iranier med medel och möjlighet att fly till det korrumperade Väst där Iran genomgick sin revolution bort från den sedeslöshet amerikavännen shahen vant folket vid. Att hon landade i porrträsket tyder på att hon var dem som med nöd och näppe tog ut. (Ayatollans revolution var en extremutveckling andra hållet - men Iran är definitivt på väg att återta sin forna, andliga storhet, en av de viktiga spelare i morgondagens nya värld efter den nuvarande vittrat sönder.)

Hur en ett zodiaktecken kommit att attrahera ett kluster av betydelser (som Skorpionens "krig", "sexualitet", "död") går knappast att utreda - människans urbilder eller arketyper förlorar sig i det förflutna. Men hur en sfärisk pärla byggs upp utifrån ett sandkorn i musslan ger åtminstone en bild att hålla i sinnet. I allmänhet kan det mänskliga tänkande i associationer ganska lätt ses. Biologisk fortplantning (sex) föder tids nog död. Kampen för att själv överleva föder kriget och dess förbrytelser. 

(Såg nyligen ett program om hur dynastimedlemmarna slaktades av en familjevärsting, en yngre bror till Kleopatra II - en tidigare Kleopatra än Den berömda. Där syntes den arketypiska Skorpionen i ett nötskal - hus sex, natur, död och bevarande av sitt eget på den mest primitiva nivå. 

Men hur kan det amerikanska bolaget bakom History Channel vara så talanglöst att de låter den onda brodern spelas av en mörkhyad (afrikansk) man medan övriga syskon - alla med samma föräldrar - alla dela något allmänt semitiskt utseende? History Channel är verkligen tv för tråkiga dagar eller när man vill hjälpligt fylla in en lucka i ett ämne man inte är nog intresserad av för att läsa en bok.)

Historien om Skorpionen närmast skriver sig själv när man börjar peta på beståndsdelarna.

Det är ett Vattenplanet och alltsedan astrologin ankom till Västerlandet klassades härskare som Mars i dess negativa Vatten-läge, en komplement- eller kanske motbild till krigarens goda sida. Väduren eller ARES och dess eld-eldiga Mars representerar ju manligt mannamod och en hjältes karaktär. Mars i Skopionen dras istället med återkommande problem som långsinthet och hämndlystnad. Inte heller Venus fungerar här, se bara sittande tokregerings mest ifrågasättande kvinna, Romina Pourmokhtari, som tycks ha sålt sig till många lobbyister för att så förhala Sveriges miljöräddarpolitik. 

Solen i Vågen vill vara på allas sida (Vågens eviga problem) men soltecknets härskare anses skadad genom att redan ha anträtt korruptionens Vatten (Skorpionen). Den kombinationen tycks vanlig när individen skapar ofta kritiska rubriker. Sideriska har sin åsikt om det rationella Luftelementets försök att knyta an till den irrationella / instinktiva Vattenprincipen. Det är en kritisk men inte omöjlig kombination av de fyra men till och med Eld och hårdnackade Jord ser ut att kunna prestera bättre (efter hård kamp).

*****

Bella Nilsson är nu något i särklass, hennes för tecknet så viktiga soldisponent, Mars, står konjunkt med en av persernas fyra kungastjärnor (ljusstarka och viktiga för antikens kalenderskapare). Antares i Skopionens 16e grad. Vid lunchtid i Iran befann sig vid hennes födelse Mars i tecknets centrum, i 15e graden. Detta måste vara en dag när en fruktad representant för Skorpionen kommer att stiga fram.

Med oviss månplacering (Oxe/Tvillingarna) finns inget att säga ens som sinnelaget men i händelse av Tvillingarna tar även sinnet sin ton från Merkurius, krämaren och räknenissen som satte henne i svenskt fängelse i 3½ år för den falska bokföring hon ägnade sig åt i sin första karriär i Väst, som porrklubbsdrottning. Merkurius i Skorpionen kommer att färgas av vad nu Antares och Mars tillsamman kokar ihop.

En annan omskriven Skorpion är Camilla Gervide, "influerarnas skräck": 

Hennes födelsedygn pekar mot en på flera sätt lättare och mer befriande typ. Solen har nått "dödsskuggans dal" men disponenten är redan i nästa tecken, filosofiska Skytten, för vilken segern över dekadens och död redan är vunnen. 

Likt början på 1960-talet har Gervides födsel i början på 1980-talet den återkommande konjunktionen mellan tillväxtens Jupiter och begränsningens Saturnus vilken inte alls verkar så lyckosam som en del astrologer hävdar. 

Jag har utan problem hittat många kartor där stora bekymmer med "polismentalitet" kan återföras på lagiska Saturnus och inte ger frihetliga Jupiter vad den vill ha. I detta fall äger den legalistiska sidan, själv i Jungfrun (i sig ett kritiskt tecken) allt som involverar Jungfruns härskare Merkurius, dvs Venus, men också Solen som Saturnus håller stramt kopplad. (Saturnus korta hinduiska 60-gradersspekt, här från Jungfrun till Skorpionen). Många bäckar små, men sammantaget förstår man varför hon är fruktad! 

Mixen av Jungfru, Saturnus och Skorpion ger en stenhård sida, och inte ens Skorpionhärskaren Mars, "befriad" avsnitt avancerade läge i Skytten, kan ändra det. För Mars härskare har ju i sin tur sitt fundament i Jupiter som Saturnus bitit sig fast i som en kamphund! Bara när man gått flera varv runt den kodade berättelsen ser man vad denna dag hade att berätta och historien liknar i hög grad en kvinnlig variant på en korsriddare. 

Men ingen ska missa de goda avsikter som dominerar via Gervides Atma Karaka som är Venus i perfekt läge i sitt positiva hemmatecken Vågen. Med mindre de få timmar då Månen kör om och kniper högsta gradtalet (Vattenbärarens 30e grad) är det Venus som representerar Gervides själsliga vilja. Hon står på de unga kvinnornas sida, alla de som egoistiska och korttänkta bimbo-influencers med kapital i ryggen söker dra ner i ett konsumistiska skitliv.

Obs. Båda kartorna ritade som naturlig zodiak, passande om man primärt diskuterar symboliken efter att redan ha noterat hur "råmaterialet" faktiskt aktiverat vissa symboler via livets utgestaltning, yrkesval m.m.

*****

Från Wikipedia kan man inhämta:

Ἀντάρης, meaning "rival to Ares", due to the similarity of its reddish hue to the appearance of the planet Mars - considered an outdated speculation, because the name of this star in Mesopotamian astronomy has always been "heart of Scorpion" and it was associated with the goddess Lisin.

Detta kan vara en förhastad slutsats. Det grekiska namnet kan lika gärna bero på att Mars positiva och negativa sida var väl känd (en framskriden fas där astrologisk systemering tagit form), men de mandomsfixerade grekerna förbigick Skorpionens feminina och mystiska kopplingar till naturen. Minns också hur Mars-tecknen står i det hinduiska 1-8-förhållandet (liv / död i termer av gott hus/ont hus).

Det går att hitta skäl till att stjärnan sugit åt sig traditioner som kan knytas till den positiva och den negativa Mars och som Skorpionens alfastjärna betonas förstås det anti-arietiska. Ingen heroisk krigare men en snarstucken och försåtlig hämnare/vedergällare av tidigare ont (Skorpionen, den onda karmans hus). Kan astrologin verkligen ha förlorat en av sina äldsta traditioner? Ledtrådarna finns kvar. Kanske Skorpionen och Antares med tiden (årtusenden!) flutit samman i det kollektiva mänskliga medvetandet...

Det är för snårigt att i ett kort inlägg undersöka hela mytologin (ett rent forskningsarbete), men helt klart tycks Lisin, den kvinnligt uppfattade stjärnan Antares ha med Skorpionens själva själ att göra och senare traditioner, åtminstone sedan grekerna satt sitt namn "den andra" (till den manliga Mars) på "naturens"/Vattenelementets Mars. 

Säkerligen har olika gudinnor slagits samman för att till sist ha stannat vid dagens Skorpion, så hårt upparbetad i skittidningar som Aftonbladet och Expressen som driver sextemat för att för att kollra bort den redan förlorade massan, alternativt hålla den pacificerad alltmedan rika män driver sitt självtjänande spel med massorna och riket. 

Detta är, beroende på kringfaktorer, ett ONT OMEN. Inser man det, förstår man strax astrologin att inte har någon väsenslikhet med den svenska "allt är lika bra"-mentaliteten. Den senare är storskalig hjärntvätt av ett folk alltsedan Vasas "enhetsstat" och fram i vår tid. Fenomenet är förstås inte lokalt, Skorpionen är universellt verksam men på olika nivåer i olika folkslag, ibland av godo (som när en nations existens är hotat - se ryska horoskopet inför NATO-USA:s vettlösa planer för världen).

Men Sverige är ett lysande exempel på när en stat tar tankeförmågan från ett folk och lämnar dem bara med de simplaste distraktioner.

 

*****

https://en.wikipedia.org/wiki/Antares

Påfallande lite matnyttigt i artikeln om gudinnan Lisin:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lisin

En lös anknytning till den "salta skorpionen". Saltvatthet Tiamat och sötvattnet Abzu i föräldraroller:

https://en.wikipedia.org/wiki/Scorpion_man

Efter de här snabba anteckningarna tittade jag längre ner i Googles träfflista och såg en potentiellt bra text. Inte läst den men den verkar "spot on". Tyvärr vägrar bloggägaren dela med sig med mindre man skapar ett konto, gissningsvis så att ägaren har användardata att handla med. Korruption är samtidens normal tillstånd och varför Väst måste falla.

https://thatastrologer.medium.com/the-scorpion-men-of-babylon-scorpios-lost-origins-4a79c439ba06


Inga kommentarer: