Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 december 2023

Krigslobbyismen fortgår inför oseende svenska ögon

 

Medan inlägget skrevs ändrades detta DN:s 1a bildval

"Försvar, försvar!" I morgonradion samsas den 19 december nyheten om vulkanutbrottet på Island med omärkligt insmugen krigspropaganda från svenska intressen i landets krigsindustri - fast det kallas alltid "försvar".  När jag ser DN smälla upp ännu en röst i samma koordinerade hjärntvätt av svenskarna får det räcka. Hur mycket av denna förtäckta smörja, avsedd att gagna USA/NATO:s agenda måste svenskarna utstå?

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/8J43lx/henry-kissingers-arv-blod-och-granatsplitter

Nu framställs 3e världskriget som i princip oundvikligt och SVENSK SJUKVÅRD MÅSTE RUSTAS FÖR KRIG. Hör någon mer galenskapen mellan raderna i svenska mediers rapportering?

Jag söker lite på nätet och ser att Expressen uppmärksammade den ansvariga krigspropagandistens, ursäkta, "fredsivrarens" tvivelaktiga rekrytering till Region Stockholm som direktör för dess avdelning för Säkerhet & Beredskap. 


Förutom ett oegentligt förskönat CV i samband med rekryteringen kan astrologin här bidra med ytterligare indikationer på typen av människor som alltför ofta har ansvar för Sverige - landet med en fullständigt kaputt moralplanet (Saturnus - det var med det klarläggande bloggen skendog några månader,). 

Enligt stjärnorna är Erik Lagersten en man av Donald Trumps slag, född under den "sataniska" fullmåne bloggen haft tillfälle att ge många exempel på under sina år.

Här måste bloggen för femtielfte gången påminna om att himlakartan för ett dygn bara är ett smörgårdsbord av tendenser. Vilka själar som väljer vilken födelsetid ger mycket viktigare och mer specifik information och vilka detaljer som dominerar tidpunkten. Merparten av alla bloggkommentarer genom åren ska ses som studiematerial för att bli förtrogen med det astrologiska tänket, så frånvarande i Väst sedan århundraden av inbillad upplysning. 

Tillräckligt mycket datainsamlande visar hur giltig och potent astrologin är. Den sataniska fullmånen må oftare ge otur än ondska, men det är ett omen redan människorna i antiken kände till för dess problematiska natur. Sedan bestämde sig ett ANNAT SLÄKTE SJÄLAR att allt före dem bara var nys. Men de gamla grekerna som var lika positiva till astrologin som Österlandet, såg naturligtvis en nödvändighet i att både det goda och onda existerade (annars ingen mening med någotderas).

Med tiden kan man tänka sig att själarna som gått ner sig i Världssjälen kommer att tvingas till både hjälte- och skitroller att deras  medvetenhet överlever födelse till Jorden och den socialisering värdplatsen genast börjar utsätta dem för. Då kommer människornas värld äntligen att börja likna något. Men vilken tid - i tid räknat - det har tagit!

Med Upplysningen i västerlandet följde allt fler förmörkade själar av mycket lägre evolutionär nivå (barn av en annan AION eller timlig väldighet) än dem som forskat fram och insett astrologins styrka, än dem som insett att hela Kosmos talar till människan eftersom vi och Kosmos är delmängder av samma Intelligens. Ett dött Kosmos modell modern materiell monism är den största urspårning den experimentella mänskliga arten någonsin ställt till med. Platons dualism väntar otåligt på att återupptäckas!

(Not. Platonism är egentligen också en monistisk filosofi och kosmologi, men en medvetandets monism - Enhet - ett "hive-mind" - intill att vissa själar "faller"och skapar sig illusioner om att vara "individualister", herrar på täppan - "människan är alltings mått" - Protagoras tanke som Platon hånade för dess stupiditet. Har själen "oturen" att dras med som en i en delmängd av större men mörka megasjälar är exilen till Jorden ett faktum och man finner sig hänvisad till den sublunära sfären och föremål för det öde under månen den eviga själen själv varit med om att skapa över tid. Människan lyckades på första varvet inte lösa dessa gåtor men angriper de eviga frågorna på nytt sätt genom insikter i genetiken/biologin. I slutändan kommer arten att förstå att den redan hade alla svar, men i andra former/yttryckssätt...)

Så Sveriges dekadens, omoral och krigshunger är alltså bara skenbar ondska. Landets nuvarande urbota falska Överhet tydligt synlig i nationalhoroskopet från 1974. Så varför ens påpeka saken? Därför att det kosmiska spelet kräver att samtliga saker "har sin dag" (manifestation). Individualism finns, men inte på människans nivå utan på själens. Den här bloggen representerar en själ med kopplingar till den universella dharman (den indiska astrologins 9e hus som är helt samvetslöst i den svenska kartan).

Så här fortsätter granskningen av svenska maktmänniskor som representerar den dåliga karma, det dåliga öde ett Större Öde satt Sverige att spela under en pytteliten del av den mänskliga historien. Landet f.n. kallat Sverige är inte ens intressant annat än som lärorikt exempel för den astrologi som befattar sig med de Stora Frågorna. I dessa är det egalt om Ryssland är värre än den snarlika imperialisten USA.

Erik Lagerstens fullmåne under kombinationen Jord/Vatten är starkt nedåttenderande, här som sinnelagsascendent i brist på känd födelsetid:

Trots ofullständig data kan man komplettera med Mån-Oxens härskare "skadad" Venus i Vatten-tecknet Skorpionen. Expressens nivå om hushållet Lagerstens ekonomiska oegentligheter (som Region Stockholm och Sveriges vapenindustri såg mellan fingrarna med) illustreras perfekt av "små pengars" Venus i denna degiga och ryggradslösa opposition. "Materialsvaghet" har den sataniska fullmånen kallats i äldre inlägg när den förekommit i samband med olyckor (bl.a. en biltunnel som rasade). 

Trump som utlösare av ett 3e världskrig (om han återfår makten) är inte en dum läsart av hans fullmåne. Tack vare känd födelsetid ses den involvera 4e huset för "Homeland Security" (politisk läsart). USA-horoskopets paranoia involverar f.ö. dess solära lyskraft i 8e dödshuset och visar hur föga lämplig USA är som allierad för nationer som vuxit upp. Trumps 10e hus står för Makt och i USA:s fall så klart världsherravälde medan alla vuxen filosofi lär att man inte ska ägna krigshetsare och hökar en tanke - det är att inbjuda det Onda. Och det är just det svenska medier gör.

*****

Faktum är att en något mindre allvarlig kombination av Jord och Vatten redovisades av Expressen i två skilda artiklar samma dag. I båda fallen handlade det om Mammons tjänare, världens f.n. mäktigaste kvinna Ursula von der Leyen, EU-basen och f.d. finansminister Damberg (s) som bloggen raljerat nog över (Brunkolsmannen). Båda tillhör den materiella tillvarons tjänare (som har både en god och en ond sida).


https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/varldens-maktigaste-kvinna-ar-for-mycket-for-europa/

https://www.expressen.se/ledare/s-fjasket-for-amazon-kostade-en-miljard/

Den svenske politikerns mediokritet kan faktiskt anas som ett övergripande omen för hela dygnet: Månen i passionerat näriga Krabban förvärras vid denna tid av Draksvansen (södra månnoden, hinduernas Rahu) som försöker ligga lågt men tyvärr drivs på av oppositionen från en ultraambitiös (norra noden) med olycksbringaren (Mars). 

En så komplicerad axel är inget av avundas och ideologin bör i linje därmed vara ganska förvirrad. Jag har mött en annan person född samma år och dag. Han sökte praktisera andliga övningar i det lilla men deltog hängivet även han i ekonomisk/kapitalistisk verksamhet. 

Dambergs/tidstvillingens och Leyens soltecken Jungfrun är förvisso ett av zodiakens skarpaste räknenissar, men fallen till Jord tycks de ha svårt att se någon attraktion i en bättre (dvs. postkapitalistisk) framtid. Den typen av högtflygande ideologi representeras inte av Sol-måne-mixen Jungfru/Krabba. Jord/Vatten drar starkt åt pragmatism, att lösa stundens problem.

 Bloggaren har sent i livet äntligen fattat vikten av noderna och likväl var bloggens 14 första år en tid av "iakttag och sök lära". Nyligen började jag gå igenom inläggen från en hyperbegåvad indisk kvinnlig astrolog - vilken perfekt Tanke som strömmar även från hennes snabba och lite hafsiga inlägg! 

Ingen får missa att söka efter allt hon skrivit om norra och södra månnderna (Rahu och Ketu) via hennes index. Efter alla år äntligen en med svaret på varför båda noderna är "onda": de är primärt intressanta på själens nivå. Om den framgångshungriga Rahu når sitt världsliga mål eller missar det (som hon hävdar den i allmänhet gör) så rör månnoderna egentligen den eviga själens karma, det som tvingar den att återvända till Jorden (den sublunära sfären) gång på gång. 

Och äntligen en österlänning som lyckas begripliggöra den enformiga klichén om att Draksvansen/Ketu skulle stå för andlighet! Mästarinnan Patils diskussioner om noderna förklarar ämnet bättre än något annat jag sett på nätet.

Hon representerar indisk astrologi på en mycket högre nivå än den här bloggen sedan 2009 avsett täcka, men då jag noterat den "avmätta" eller halshuggna Ketu i det egna 10e karriärhuset (och ambitiösa Rahus i det inåtvända 4e) kan hennes val att diskutera just den axeln passa som ingång. 

https://psychologicallyastrology.com/2020/12/20/rahu-ketu-in-the-4-10-axis/

En lodrät nodaxel rör själens ambitioner för jämmerdalen (Jorden) och förklarar varför många inlägg på Sideriska låter som de gör! Jag spekulerade i början att Ketu i 10e tyder på att kartans innehavare själv varit en maktmänniska i ett tidigare liv men nu är ljummen i frågan. "Vart där, gjort det", dvs en själ helt ur fas med den i Sverige osedvanligt banala indoktrineringen om framgångsjaktens och ytans betydelse. Naturligtvis kan man ta det som ett omen om fungerande fattningsförmåga att Patil nu säger exakt detsamma. Faktum är att man bara behöver förstå astrosymboliken och hur byggbitarna relaterar till varandra för att själv kunna dra goda slutsatser.

*****


14 kommentarer:

Jan Olof Bengtsson sa...

Har upptäckt din sida.

Seaward sa...

Trevligt återhörande efter många år!

Ja, det är inte din division utan mer ett försök att skapa en mix av basal filosofi i kombination med indisk astrologi (som tycks ha mer vitalitet än den västliga versionen).

Sveriges nationalhoroskop, i min tolkning, tyder på att landet saknar koppling till sanatana dharma. Bloggen är också ett tidsfördriv i väntan på en bättre återfödelse.

IT-ålderns möjligheter till anonymisering av personen kräver tid att runda, så min responsen är denna.

Jan Olof Bengtsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jan Olof Bengtsson sa...

Hmm, nu kom det upp en gammal Blogger-profil och bild, det var inte meningen.

Jan Olof Bengtsson sa...

Bloggen är helt fascinerande, även om den som sagt inte är min division. Eller egentligen är det väl bara astrologin som inte är det. Åtminstone stora delar av den basala filosofin, och även den politik som jag tycker också förtjänar nämnas, är det i högre grad. Där kan jag se överensstämmelser mellan oss.

Seaward sa...

Jag vet väl vad jag knackat på i alla år: det är en slugger-blogg ur samhällsperspektiv! Men bakom ligger allvarligt menade försök ta igen skadan av en alltför sen start i tänkande för att ge utdelning i detta liv. (Miljön är viktigare än astrologin, men det har jag aldrig kommit mig för att skriva ett ublägg om...)

Djuppsykologi via James Hillman anmälde sig tidigt 00-tal via en fotnot hos idéhistoriken Richard Tarnas och sedan dess har jag frossat merparten av Hillmans skrifter och andra tilltalande ämnen. Har fastnat för Plotinos som jag f.n. läser om, men nu i den McKenna överlägsna LOEB-versionen, inte för grekiskan utan de värdefulla noterna av Armstrong.

I bakhuvudet f.n. en fråga om inte Sideriska oriktigt hängt upp sig på den förmodande platonska astrologin (mer än antydd hos Plotinos och framträdande i Proklos Timaeus-kommentar). Återfann en summering av stoikern Posidonius i Dillons The Middle Platonists som jag bestämt hetsläste för några år sedan och missade att han fullt ut gjorde samma bruk av de 4 elementen som Sideriska. (Så dominant har Aristoteles varit att jag känt skuld för att inte söka belägga bloggens bruk av elementen historiskt. (Om den babyloniska förlagan är inget känt. Okända kilskriftstavlor i British Museums koffertar lär nog ligga nedpackade länge än....)

Med stoicismens Gud-i-världen/Logos enbart hamnar ju bl.a. annat astrologins ömma punkt på bordet igen, predestinationen, en tanke jag alltid känt affinitet med.

Till skillnad från dig har jag alltid haft ett oklart förhållande till politiken (och upptäckten av den ytterst nyanserade hinduiska astrologin 2007 har bekräftat att den födelsen har "kopplats" bortom från 10e maktsektorn medan 9e filosofisektor förutspås ta en dominant position).

Jag upptäcker på din blogg som jag ägande en hel timma åt häromdagen del allmänna tankar som påminner om mina om Väldens tid att visa framfötterna, och slogs av att min version bortom upprepningarna om att världen i förstone drivs inte av människor utan de platoniska månaderna. (Vattenbärarens aion som en nu annalkande tid för människan att finna sin form - kanske tre världskrig kan räcka för att markera brottet och övergivandet av den "gamla människan" i Paulus bemärkelse.)

Jag har ibland sökt runda ämnet (för dig bör det redan ha framgått att Sideriska kommenterar tidningsrubriker men egentligen inte är intresserad av det politiska i sig utan dess grad av glappkontakt med den moraliska världsordningen). Jag söker runda ämnet genom att tala om att "socialismen" egentligen är en platonisk arketyp och borde vara en självklarhet för hur människor fördelar sitt goda. "I himmelen gifter sig inte själarna/daimonerna utan är medvetande om de utgör sin egen gemensamma verklighet".

Men "fallet" ned i världen och hans mänskliga mönster tycks förblinda. Därmed den här bloggens svåraste säljpunkt, att här nedan finns ingen egentlig jämlikhet. (Platons mix av daimonen med köttets ödeslott. Så hinduiskt!) Detta är radikalitet som den odlades av esséerna (och den förmodade avhopparen Jesus) och som var stört omöjlig när kristendomen gick på export i romarriket...

Jan Olof Bengtsson sa...

Tänker.

En del korta, översiktliga texter om medel- och nyplatonismen, med fokus på sådant som är av relevans för några av mina huvudsakliga temata, finns i filosofi-kategorin i min blogg. Kommenterade också nyligen kort just MacKenna (apropå Brunton-förläggaren Larsons nyutgåva från '92) och Armstrong på Instagram.

Ska försöka återkomma om politiken.

Seaward sa...

Förvånar inte att du varit där (också). Ska leta upp texterna.

Larsons MacKenna var den jag läste. Stimulerande (pga. metafysiken) men jag hade föredragit ett sakregister framför det (i mina ögon) udda upplägget att samla alla hans skiftande försök att få grepp om hur källan skulle översättas...

Jan Olof Bengtsson sa...

Notera att just dessa texter kanske lite förvånande återfinns i underkategorin Personalism, inte Idealism. Det beror på att de ingår i en serie texter - eller utkast till sådana - om personalismens förhistoria, men givet min allmänna filosofiska förståelse kräver också detta ämne stora utblickar och sammanhang av detta slag.

Allt i bloggen är f.ö. lätt att hitta genom Contents-sidan med dess klickbara rubriker.

Det var just sådant som du nämner om Larsons utgåva som jag kommenterade på Instagram.

Nu måste jag kort få skjuta in något helt annat. När jag ser hur du bedömer människor här inser jag att jag troligen hade fel om PS, och du rätt.

Vår vän E gick bort för tio år sedan, som du kanske vet. När jag besökte hans mor härom året berättade hon att vissa numera ser honom närmast som en gud. Det är begripligt. Sällskap har träffar för att minnas honom.

Seaward sa...

3 jan 10:12: Jag fritextsökte och kom via "medelplatonism" fram till en serie artiklar där jag MINUTEN innan du skickar detta läst klart om interioritet hos Augustinus.

Extremt välskrivet och vältänkt! Från 2011 och talande för att det ska böjas i tid. Nu, 2023 följer jag lätt resonemang och referenser men så var det inte alltid.

Eftersom "karma" är en trivial icke-förklaring (som jag likväl svänger mig med på bloggen) vill jag istället peka på barndomsmiljö. Jag var, i backspegeln, avsedd att bli underklass i detta liv men valde (sent) diverse utfransningar. Här kan man diskutera inre "karmiska" drivkrafter utan motsvarighet i det sociala arvet. Är det Platons hågkomster som ligger nära ytan hos vissa?

Beträffande gamla vänner som gått ur tiden kan man konstatera att en del fått svåra ödeslotter (Platons daimon mixad med en livslott). Häri förresten astrologins problem, vad är vad? Plotinos favoriserade filosofiskt illuminerad astrologi, men vad det än är, så lär den inte syssla med personanalyser...

Får jag föreslå fortsatt konversation via gammal hederlig mejl istället för en växande serie kommentarer på bloggen? Jag låter denna mejl ligga offentlig några dagar innan jag raderar den: [raderad 9 jan]

Jan Olof Bengtsson sa...

Ursäkta långsamhet med svar, det har varit lite mycket här.

Tack för vänliga ord om inlägget om Augustinus och interioriteten! Det finns mycket sådant som bör falla inom ramen för din inriktning i den serien. Den är ursprungligen skriven på 90-talet som en bakgrundsstudie till min avhandling om 1800-talets idealistiska personalism, som jag då arbetade med i Lund (innan jag flyttade forskningen till England), och sträcker sig fram till Kant, den punkt där avhandlingen tar vid. Den rymmer ingen originalforskning i betydelsen forskning om enskildheter i det historiska materialet, men beaktar åtskillig relevant forskning/sekundärlitteratur om detta och består i hög grad av en diskussion av sådan. Det mest väsentliga - och det egna bidraget - är dock mina egna kommentarer och analyser, såtillvida som de är bestämda av min egentliga forsknings föremål och de frågeställningar och perspektiv som det aktualiserar och som är nödvändiga för dess förståelse. Serien var inte avsedd för publicering; om den ska publiceras vill jag nämligen utvidga den genom tillägg av mer citat från och behandling av det ju ytterst omfattande primärmaterialet. När jag startade bloggen valde jag ändå att lägga ut bakgrundsstudien där utan sådan utvidgning, uppdelad i lagom stora avsnitt, och efter vissa smärre putsningar. Den får väl nu betraktas som ett i denna form offentligt tillgängligt work-in-progress...

Du tar upp svåra men intressanta frågor, som jag behöver tänka mer över.

Mejladressen är sparad!

Seaward sa...

Så inspirerande faktiskt att jag rotade fram för omläsning en trio artiklar du en gång skickade (Nihilismens rötter m.m.). Minns inte när - början av 00-talet? Tackade jag inte för dem då så gör jag det nu. Du kan ha påverkat mig mer än jag anat!

Kommentar till den trängre kretsens öden och äventyr, människans tendens att förgudliga sina egna/sitt eget m.m., kommer tids nog via mejl när båda adresserna utväxlats. (IT har snarast gjort världen krångligare för den selektive som inte köper varje modern kommunikationslösning!)

Jan Olof Bengtsson sa...

Roligt! Minns inte vilka artiklar det var, eller när, men "nihilismens rötter" tyder i alla fall på en recension i Humanitas från '96. Vi hörs per mejl!

Seaward sa...

Sent 90-tal stämmer - såg just en bleknad datering på kopian.

Henrik Virtanens färska text i Expressen påminner om den perversa teknikrusningen och i hans historieskrivning "tvärdog" e-posten på 2010-talet. Det stämmer. Mina allt färre förtrogna har nästan samtliga förlorat sina skriftliga uttrycksförmögenheter.

https://www.expressen.se/kultur/kulturcheferna-far-sluta-spamma-min-mejlkorg/

Västs allmänna utveckling (avveckling) har minimerat gamla tiders "men of letters" (eller ämnena till sådana), men just därför föredrar jag demonstrativt e-post framför narcissismens många "senaste" uttryck.