Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 14 december 2023

Överheten dödar satiren i public service, likriktar folket. Tillägg om PC Jersild.

Skandalen som väcker skendöda Sideriska siktet efter bara några månader är nyheten att Sveriges Radio ytterligare högervrids efter 1970-talets påstådda vänstervridning (en myt DN:s tv-kritiker Johan Croneman adresserade för några år sedan).

Efter 23 år i etermediet offrar Överheten med en lättnadens suck den underhållande institutionen "Public service" - inslag i samhällsorienterade "Godmorgon världen P1" och kallar det "besparing".

Men ingen ska låta sig luras. Detta är ännu ett steg i svenske justitieministern Strömmers vision (han som villigt tipsar hur man kan göra olagliga partibidrag och runda lagen - hur fantastiskt att ingen har den anmärkningsvärda skandalen i åminnelse längre - det säger något om hur ängslig och korrupt svensk media blivit). Bannlysningen av politisk satir i Sverige luktar SD och dess hat mot public service. 

Detta i förberedelse på högerns totala nazifiering (fast med den morfade versionens nya måltavlor). Svenska folket har inte klarat att genomskåda sin överhet och påfallande blinda för Jimmie och hans gäng. Fattigsvenskens fåkunniga provinsialism var så stark att SD nu har över 20% av de röstberättigade svenskarna med sig och allt dessa människor klarar är att med sina ytliga sinnen ogilla den allt högre förekomsten av främmande folkslag. Istället för att på attitydnivån ställa in medvetandet på kommunikation (som är förutsättningen för integrering) vaknar dumhet, motsträvighet och reservation upp ur Folksjälens mörka skrymslen.

Sideriska sökte länge ägna lika mycket uppmärksamhet både nationalhoroskopets "folkliga" Måne som ledarskapets Sol, men till sist stod det klart att intelligent astrologi måste bejaka förekomsten av enstaka horoskop där båda polerna är funktionsnedsatta (i det kompletta systemet krävs förstås mer än en svag Sol och Måne). 

Och nu har det hänt: Sverige har dött av inre mental vekhet (moraliska och andra psykiska bristsjukdomar), Sideriskas trägna idisslande på nationalhoroskopet nådde till sist den slutsatsen vid just den tid Liemannen (Saturnus/Kronos) stryker genom Sveriges soltecken Vattenbäraren och skördar allt vekt och odugligt. (Tänk här: Solen som statsminister Kristersson, själv en sorglig maktsökare som inte tål moralisk granskning - det är fenomenalt att han är gift med en kvinna som nyligen blivit prästvigd! Så typiskt Sverige, vars nationalhorskop visar ett närmast odugligt 9e livsområde, det för samvete och bland ämnen metafysik, filosofi och religion. 

*****

Fram mot Sideriskas frånfälle och landets 500-årsjubilium noterades Gustav Vasa:s cyniska roffarmentalitet i det han tömde katolska kloster för att gynna sitt eget despotiska välde. Det här alltså här Sverige rotar sig i sin självbild, tanken om tyranni över folket. Här är massornas grundkunskaper så låga att man ser Storebror i staten men till följd av bristande filosofisk mognad inte klarar att undvika Överhetens omlänkning av detta tyranni med socialism - se Jimmies demonisering - en klant och inte ens värst begåvad men det behövs inte i Sverige där menigheten helt hållits borta från mental träning under många generationer. Att svensk socialdemokrati börjar inse sin högervridning, om självrannsakan är sann, kan innebära ett uppvaknande för den ominösa profetian som framförts på denna blogg.

Tills vidare gäller analysen att folksjälen avsiktligt groomats i förberedelse för landets död under diktatur under något historiskt lågvattenmärke. Historiska skärmytslingar med Ryssland har hjälpt till att hålla denna flämtande låga till svensk medvetenhet vid liv. Svenskarna är zombies, levande döda i sina tankeliv nu när de inte ens har tillgång till en äldre tids folkförstånd utan helt är marknadskrafternas offer. Men ett nationellt öde är i sig omöjligt att råda bot på om - som hinduerna säger - en karmisk pendelsvängning redan pågår. Astrologin har fullmånen som symbol för start på en sådan pendelsvängning, men ämnet är komplicerat. Starten har allt i världen med hur ödets föregående cykel går i mål! 

Ytterst har de gamla grekiska filosoferna, kristendomen och islam (med flera) fattat världens gång bättre än den moderna människan. "Om Allah vill" eller hinduismens filosoferande om Dharma - världens gång. Grekerna såg universum som gott eftersom det finns en ordnande intelligens (om än obegriplig för vårt släkte att mer än skymta - då vore vi själva gudar och inte människor). Andra folk med andra intressen än egot har också noterat hur världsalltet har en överordnad ordning en väg eller sätt som utgör grundmönstret. Svenskara i sekularismens tid står dock som hjälplösa ynkryggar eftersom de inte ens kan tänka längre än att säkra sina omedelbara behov. 

Folkets Överhet - som försatt den enkla människan i detta tillstånd av existentiell panik - är lika ynkliga. Men i detta fall för att de riktar sin kraft på att berika sig på folket ("ICA-handlarna" en bra metafor). Sverige har således drabbats av kannibalism i folksjälen. Så bloggarens dödförklarande av sitt födelseland har fog för sig, alla söker blåsa alla. Men det finns fortfarande en värld utanför Sveriges gränser och det fick mig att starta så smått. Den engelska versionen får somna in igen eftersom utväxlingen inte är bra. Ingen publik (världen är full av etablerade bloggar av hög kvalitet) och tidskrävande att få till habil engelska. 

Men Sideriska siktet anammar från och med nu ambitionen som märktes på Sidereal Sight ett fokus på idéhistoria. En inspirationskälla att höja ambitionsnivån har varit en kvinnlig astrolog, Tejaswini Patil, som dök upp på Internet och vars kunskapsnivå jag nu förvissat mig om genom läsning av tiotalet inlägg (en droppe i hennes hav). Hon säger det själv: en blogg för avancerade studenter och även om hon skriver på för en indier ovanligt korrekt engelska (utan när hon har bråttom) använder hon hinduiska metoder det inte ens knystas om i de relativt enkla introduktionsböcker jag läst. Tack och lov att hon följer samma huvudlinje. Parashari. Det såg jag först när hon vägrade svara en läsarfråga som inte ens kände till sitt lands två huvudlinjer Parashari och Jaimini och ställde en i kontexten poänglös fråga. 

I det aningen skarpa tillrättavisandet förstod jag att kvinnan verkligen var en filosofie magister och en tränad tänkare och stil med hinduiska gurus inte har tålamod med alltför mycket dumhet. Via nätet bekräftas det hon säger på sin blogg, att hennes examen varken har med astrologi eller psykologi att göra. Hon tycks vara akademisk vetare i natur- eller skogsvård. En remarkabelt bred och klok kvinna och jag rekommenderar varmt bloggen ÄVEN om man missar det mesta för att en svensk inte är i närheten av den djupa nivån av indisk astrologi. Men hon använder exakta samma stil som Sideriska och rekapitulerar ofta nog grundläggande teser för att kasta åt noviserna åtminstone något för att hjälpa dem framåt. Jämför den svenska linjen: att dumma ner allt och därmed hålla folket på en låg förståndsnivå och låta de smarta klättra av egen kraft och bli morgondagens korrupta privilegiehavare. (Sveriges saknar som bekant filosofi så vi saknar korrektiv till själens lägsta tendenser.)

Det är en uppenbarelse att läsa hennes texter om hur månnoderna Rahu och Ketu enligt henne är långt viktigare än sol- och måntecknet (åtminstone för vissa horoskop, här gäller bara kända födelsetider så man kan bedöma planeternas betydelse, hörnhus eller triangulära hus...). 

Noderna, påpekar Patil, rör själen och i synnerhet om vårt karmiska bagage för detta liv (för vilket horoskopet är ställt). Ett osystematiskt och långt "index" tycks fyllas på vartefter men är väl värt att leta inom, om så bara för en handfull texter om månens noder (Månen = i allmämhet den antika filosfins Irrationella Själ, mindre så i Luft eller med stöd från en stram Saturnus, se den bloggarens horoskop för varför Sideriska låter som den gör!).

En av de första texterna jag läste var den om doktrinen om planeters "verksamma natur" som knappt ens nämndes i den annars utmärkta introduktionen för västerlänningar, "Light on Life" (nämnd ofta på Sideriska). Den verksamma naturen nämndes kort i en annan text systemutvecklaren Narasimha Rao, skapar av den gratis (och enormt innehållsrika) programvaran Jagannatha Hora, lagt ut som gratis nedladdning. 

http://www.vedicastrologer.org/articles/vedic_astro_textbook.pdf

Jag uppfattade att Rao såg metoden så viktig att den fick plats i bloggarens förenklade subset. Patils bruk av den stärker mig i den uppfattningen. Jag har sökt tillämpa det jag läst så långt på det egna horoskopet och insikter och aha-upplevelser duggar tätt.

https://psychologicallyastrology.com/2020/03/13/ascendants-and-functional-malefics/

https://psychologicallyastrology.com/2019/05/20/kendra-adhi-pati-functional-malefics/

(Dessa presentationer skiljer sig något från Rao:s och därmed bruket på Sideriska - så typiskt hinduisk astrologi där varje väl överlagd variant tycks meritera samfundets respekt. Se särskilt texten från 2019 där den individuella själens goda karma märkligt nog flyttats från det 5e trikona-huset till det 9e! 

Från strövtåg på nätet är själen/Solen så tydligt kopplad till 5e medan 9e står för det universella Dharma att man gärna skulle vilja veta hur dessa traditionella modeller kommit till. (Kanske är det som med Jupiter och Solen som båda är faderssymboler, men avhängiga var i Indien man bor.) Både naturligt solära 5e och naturligt jupiteriska 9e huset tecknar förvisso Dharma så individen - 5e - kanske ytterst bara är en aspekt av den Universella Själen (Purusha) som helhet - 9e?)

*****

Vattenbärarens/Mänsklighetens tidsålder är på väg, men det är inte den svenska horoskopets Vattenbärare det kommer handla om. Varje zodiaksymbol har ett spektrum, från ängel till demon. Sideriska hade sin korta tid av hjälplig popularitet genom en starkt förenklad version av den indiska traditionens mer filosofiska version. Att så många horoskop saknade klockslag fram till nu avslöjar att det bara är övningstexter, "som om" det var det definitiva personhoroskopet snarare än dygnets allmänna tendenser. 

Antiken kom långt med detta system och det är typiska att dagens psykologi blir verkligt vass först i händerna på de yrkesutövare som rundar Freud och återknyter till antikens Platonism där det är själen och inte egot är det centrala. Under omläsning av nyplatonismens fader Plotinos i A.H. Armstrongs översättning (den senaste och betydligt skarpare än föregående), har det gång på gång slagit mig hur Platons förfinare klagar på astrologer, inte för ämnet som sådant utan på att de - då som nu - i allmänhet saknade filosofi och i värsta fall bara var penninggiriga charlataner. 

Gång på gång i Plotinos samlade verk hittar den som vet vad att söka hemliga referenser till astrologin. T.ex. är Venus/Persefone är hans symbol för Själen och Saturnus/Kronos står för Guds Intellekt som också är den enskilda människans innersta essens och ibland aktiverade fakultet. Det kallas i äldre svensk filosofisk text "förnuft" men kan missförstås som "sunt förnuft" i ett land utan filosofisk förankring. Astrologins "Saturnus i Jord" kan representera en grovsinnlig variant, men närmare det gudomliga Intellektet ligger Vattenbärarens härskare, Saturnus via Luftelementet. 

Men minns, de fyra elementen är de som finns tillgängliga för de mänskliga sinnena och därmed bara sinnebilder snarare än de verkliga Idéerna i Platons idévärld. Bara god förtrogenhet med astrologin kan avslöja den mästerlige Plotinos skuld till Babylons astrologer (för jag utgår från att såväl indier som greker mottog astrologin från Babylon men snart nog drog i olika riktningar - en forskare, har glömd namnet - noterade dock att även västerländska astrologer fram till 500-talet använda den österländska sideriska zodiaken som allmänt är i bruk i Indien och som kräver ständiga små justeringar av NÄR zodiakkretsen startar eftersom originalet byggde på studier av himlen i sig och inte himlen underordnad jordbrukaråret (vårdagjämnningen etc). Det är utvalda fixstjärnor som är "gridden" eller rastret och inte solens position/dagens längd som gäller. (Soluppgången ingick säkert redan i äldsta astrologi, men helt klart byggde den på mer komplex helhetsbild än den västerländska urartningen. Universum låt i fokus, inte böndernas bästa tidpunkter för sått och skörd.)

*****

Åter till Sideriska siktets återkommande död och återuppståndelse. Tänka sig, bara någon månad efter att Sideriska lägger ner säljer Överheten ut 17 av Sveriges militärförläggningar åt USA som en utpost för deras avgörande krig mot den röda fienden. I denna tragiska svanesång för ett land som aldrig blev något, kan man se fackets protest mot Elon "Tesla" Musks typiskt amerikanska hat mot arbetare som organiserar sig fackligt om usla ledartyper. Ett sista tecken på att Vattenbäraren dock är symbolen för ett samfällt medvetande och en skymt var att det finns något gott även mindre lyckade varianter av det som just kallats Människans arketyp, låt vara att den himmelska människan är väldigt olik den egodriva fysiska avbilden. Detta är Platon, västerlandets största genombrott i modernt tänkande.

Om honom får svenskarna inte får lära sig något om i grundskolan och bara några meningar i gymnasielitteraturen. Och hur många svenskar väljer en högre utbildning som "ödslar tid" på filosofiämnet? Nationalhoroskopet varnade redan 1974 för det haveri Sverige nu steg in i. Och att lyssna till de få yrkesfilosofer Sverige producerat är inte roligt. 

Bloggaren knäppte av P1-programmet Filosofiska rummet efter bara några minuter efter att två kvinnliga filosofer omedelbart lett diskussionen in mot "emotioner", helt i strid med var nycklarna till samhällsämnet låg, men helt i linje med en materialistisk kultur som helt tappat basen för sann filosofi.

https://sverigesradio.se/avsnitt/om-varderingar-kan-vara-objektivt-sanna

Helena Granström, en klok kvinna i Expressen påpekade i november hur tom svensk filosofi låter:

https://www.expressen.se/kultur/bocker/hon-anvander-samma--retorik-som-populisterna-/

Av det som ännu går att läsa i de alltmer ekonomiskt desperata svenska medierna där betalkravet snart bommat igen varenda artikel som grindsomgärdade kvarter för de välbeställda, har jag inte sett någon text som ser det djupa sammanhanget i den "nydöda Sverige". Är Musk mot svenska metallarbetare som det sista (?) goda som händer på svensk mark, medan regeringen villigt öppnar för amerikanska kärnvapen riktade härifrån mot Ryssland. Inte ens Norge och Finland vek i motsvarande allianser ner sig så fullständigt som regeringen Kristersson gjorde.

Inledningsvis tänkte jag inkludera detta som introduktion till en ny genomgång av Zelenskijs horoskop eftersom Aftonbladets Wolfgang Hansson börjar låta som då jag uppskattade hans texter. Världspolitikens senares turer har fått honom att tona ner sin halsstarriga USA-Natoism. Ju längre tiden gått tycks Livet självt vilja leda världen i ny riktning. (Notera den här blogggens platoniska grund. Med "Livet" åsyfta inte de biologiserade svenskarnas förkrympta uppfattning av vad "liv" är utan det som i platonismen är den intelligibla (eller intellektuella) världen av Former - det eviga Liv som föregår sinnevärdens skuggspel på grottväggen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligible_form

(Den verkliga världen är utanför Jorden/grotta där bara avbilder lämpade för människans sinne kan ses och andra presentationer för biologiska livsformer med andra sinnen)

I december 2023 låter AB:s Hansson återigen som en i huvudsak god folkbildare snarare än utförare av ett demagogiskt direktiv:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/BWQeP9/wolfgang-hansson-putin-haller-pa-att-vinna-kriget-i-ukraina

...medan en ny röst får överta den rabiata gamla rysskräcksstilen som utlöste Sveriges historiska misstag, begånget av sossarna och nu förvärrad av borgarna. Sverige är redan sedan Nato-ansökan Ryssens fiende men har nu övertydligt valt sida för amerikansk härsklysten militarism, en sida som pinsamt nog kanske inte ens är aktuell längre!

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/bg0p0A/usa-s-snalande-kan-bli-historiens-varsta-sjalvmal

Den tänkta genomgången av "den oärlige Zelenskij" följer härnäst. Sideriska kommer att vara sparsam med inläggen eftersom bloggaren verkar ha fått en blodpropp under november 2023 och saknade all kraft i höger arm och ben under några dagar innan manövrerbarheten gradvis återvänt. Alltjämt inte full styrka, men det var en bra påminnelse om det är poänglöst ägna halva dagen på en blogg ingen svensk (knappt) längre läser. :-) Bokläsningen har fått sig en skjuts och det var glädjande att höra PC Jersild i Söndagsinervjun påminna om att god satir är lätt men har spets, men cynikern bara är plump. 

 https://sverigesradio.se/avsnitt/pc-jersild-om-distansen-doden-och-satiren

Ska söka ta upp den satiriska sidan (om jag kan) nu när Sveriges Överhet söker hjärntvätta folket genom att selektera vilken information staten "har råd" att förse dem med. Fascismen har länge påverkat oss via IT-fascism (iPhone/smartphone lanserades 2005) och medlen att styra och hålla folken stupida är idag många. Sideriskas bidrag må vara minimalt men är bättre än inget alls.

 


 

Apropå Jersild var det en av de tidiga inlägg som beklagade sig att bristen på födelsetid är illa nog men här hade varken Sol eller Måne säkra positioner. Båda byter tecken mitt på dagen, med bara några timmars mellanrum. Efter att ha hört författaren bjuda på episoder ur sitt liv står ett klart. Han inte bara föddes i Katrineholm likt den här bloggaren utan också med en bokslukande mor som han stod närmare än fadern, precis som den här bloggaren. Mycket talar för Jersilds födelse medan Månen (mödernet) ännu ockuperar den litterära och intellektuella Tvillingarna (likt den här bloggaren). 

Intressant nog hade Jersild också ett starkt intresse för filosofi i tonåren, medan jag hade en vurm för hinduisk filosofi i övre tonåren och några år framåt. I hinduisk astrologi sägs just Månen i Tvillingarna ge en filosofisk böjelse då Tvillingarna motsvarar logikens 3e hus som i sig är en lägre form av det motsatta 9e filosofihuset!

Jersilds far (frikyrkopastor) var likt bloggarens en mycket mer yvig och emotionell typ, vilket tycks ha gjort båda barnen till antibilder av fadern, betonat självkonstroll och intellektuell disciplin. I Jersilds fall skulle den svårkombinerade Solen med Saturnus i svala Vattenbäraren kunna förklara hans egen distans till frikyrkliga halleluja-exesser helt enkelt för att han är en mycket kyligare sort (särskild med sagda Måne). 

Men fadersrepresentanten Solen kan mycket väl ha hunnit in i den mer lättaffekterade Fiskarna medan Månen förblir i Luft. Då ser man en ännu tydligare brytning mellan två vitt skilda tendenser (inom barndomsmiljön och i den egna karaktären). Jersilds två sidor: medicinfrågor (Vatten = physis) och den alltjämt mentalt disciplinerade och översiktligt förstående Vattenbäraren.

Den senare har under alla omständigheter månhärskaren Merkurius hos sig (och återigen likt den här bloggaren) har Jersilds karta tydlig emfas på LUFT (tankeverksamhet) med eller utan en faderssymbolen Solen i emotionella VATTEN. Bloggaren har istället faders-Solen konjunkt Mars i Luft vilket inte är lätt affekterat Vatten men också en Sol (Eld) i Luft tecknar en humörsstark fadersgestalt. Astrologin har många nyanser och kan skilja mellan nästan samma sak.

I livsödet föds själen med föräldrar och andra triggers som ödesbestämda milstopar, men kommer det mänskliga intellektet/värdkroppen att klara en egen utvärderingen eller blir den ett "märkt offer"? Karma kan lösas eller fortsätta vara en komplikation - själen är ibland här bara för att återbetala på upprörande sätt, men kommer i allmänhet att lämna jordlivet lite klokare än när den ankom.

Jersild har lyckats extremt väl med sin förening av två element som ibland ger svåra problem med att få intellekt och känslor att samarbeta. Men här är helt klart LUFT (modern) den starka sidan, och moderns Måne direkt baserad på Merkurius tankeskärpa och Saturnus stabilitet! Varför har Sverige sådant underskott på den här typen som politiker? Vilka längre livsformer är det girigt som krafsar efter maktpositionerna?


Skrivtid med viss korrekturläsning: 14 dec 2023, 8:57-11:59 

(Wow! Impulsen till omstarten - under morgonläsning av det läsbara i AB och bakgrundssurr från morgonradion P1 sammanfaller nästan perfekt med soluppgången! Symboliken lever.)

Inga kommentarer: