Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 april 2015

Araberna föll till föga...

En STOR lucka i den här bloggarens kunskap fylldes nyss i av den här snabbt utslockade diskussionstråden om den sideriska zodiaken hos brittiska Skyscript. Frågeställaren får ett par kvalificerade svar värda att läsa och jag vill bara återge ett stycke ur det (f.n.) sista svaret.
I introduktionen till Astrology of the World II diskuterar Benjamin Dykes skillnaderna mellan den tropiska beräkningen och den sideriska zodiak som användes av (de medeltida arabiska astrologerna) Masha’allah and Abu Ma’shar. Eftersom det nu är väl känt att de tidiga arabiska astrologerna använde sideriska tabeller i sitt arbete och de flesta eller alla astrologiska begrepp och tekniker de ärvt från antiken, står jag perplex inför det faktum att samma tekniker numera används tillsammans med den tropiska zodiaken utan att någon ställer några frågor eller undersöker saken vidare. Vi vet från Masha’allah’s uttalande The Book of Aristotle att araberna var medvetna om vad de kallade "den egyptiska zodiaken" och att de förkastade den för sitt eget arbete.

Det visar sig att den framstående debattören och matematikern David Berlinski 2003 tog alldeles för lätt på sin uppgift när han presenterade astrologin för den bildade allmänheten i The Secrets of the Vaulted Sky. Jag imponerades av att han lyfte fram flera arabiska namn jag inte kände till, men uppenbarligen hade han bara ytligt läst in sig på några kapitel i astronomins mindre kända historia, den här sorgliga arabiska urspårningen nämndes inte ens. 

Trycket från väst och deras system - presenterat i den egyptiska och, stundtals rejält speciösa Tetrabiblos blev tydligen för stort. Men detta visar att astronomerna ännu på 800-talet var osäkra över kosmos uppbyggnad, vilket knappast överraskar om man betänker att Platons heliocentriska modell nu kommit i skymundan och det ännu var många hundra år kvar till den kopernikanska revolutionen. Araberna hade ärvt rätt "tänk" från antiken, men lät det glida dem ur händerna.

Att diskussionen på den sideriska zodiaken är så lågintensiv på Skyscript beror förstås att britterna redan är fångar under den västerländska andan. Det tillhör bara få individer i var generation att växa sig större än sin samtid och vinna friheten att se sin sanning från i går för vad den är.

Inga kommentarer: