Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 september 2014

Vågen som ond apartheid-förespråkare?

Rekapitulationen utan ände, just eftersom den lägre världen saknar varaktig hållbarhet...

Herkules som dräper vattenmonstret Hydra påminner om
filosofen Herakleitos sentens: Den torrlagda själen är den bästa

Om man kan läsa sig förbi Karin Petterssons felaktiga konjunktion i det här stycket:
[Tanke-]Experimentet är inte invändningsfritt. Och borde egentligen vara ett slags golv för våra politiska ambitioner 
...så skrev hon troligen valspurtens definitiva krönika. Här sammanfattas med förödande pregnans den sanna situation Sverige har försatt sig i pga. dess lättledda och naiva folk som tamejfan fortfarande går på imbecilla affischer. (Som bortblåst är 70-talets vakna medvetenhet om att "allting går att sälja med mördande reklam".) 

Pettersson måste ha varit krigare i ett tidigare liv, sådana här vässade skrivspråkliga kvaliteter kommer inte automatiskt. Minns hur indisk astrologi placerar Mars, spjut och andra krigsredskap - som "signifikator" för det tredje huset i horoskopet. Resultatet kan bara bli ett: vassa pennor.

Men det här inlägget handlar om den vanvettiga vinstjagande skolgrundare (skolplundrare!) som Pettersson nämner, och hans motbjudande besked om att de som föds mindre lyckligt lottade inte ska besvära sig i det framväxande Sverige. Han beklagar inte klyftor och misstro mellan människor utan bejakar det dåliga samhället.

När jag tittar på horoskopet för Academedias grundare Bengt Stillström, sätter jag nästan morgonkaffet i halsen. I stora stycken samma horoskop som bloggaren har och exakt motsatt syn på sina medmänniskor! Här är väl ett argument för astrologins kritiker.

(Var är Humanisterna, har de självdött, eller har de fullt upp att tjäna pengar på sina konfirmationskurser i gudlöshet för barn? Ett märkligt dubbelspel för övrigt; i andra sammanhang har de hävdat att barn ska förskonas från indoktrinering av religiöst slag och själva få välja livsåskådning i vuxen ålder...)

Men när man kommer över chocken att den fridsamma Vågen kan bli en usel skolprofitör och t.o.m. förordat de fattiga att acceptera att de fötts till att förbli en lägre stående sort eftersom ett samhälle INTE ska hjälpa sina medborgare på vägen (ren och brutal socialdarwinism), då börjar man se skillnader.

Detta är inte ett narcissistiskt inlägg eftersom det har sitt intresse att jämföra bloggarens och den onde kapitalistens kartor. De har diametralt motsatta synsätt fast de delar ett oerhört viktigt astrologiskt "komplex" som inbegriper ingen mindre än Solen själv.

Bloggarens födelsetid är känd, men inte kapitalistens och här följer en "naturlig zodiak" för att bättre kunna fokusera tecknen som rena idéer och de hus eller livsområden som naturligt sammanfaller med tecknen.




Principiellt ser vi att båda horoskopen innehåller den teoretiskt välgörande ömsesidiga receptionen mellan två tecken - Vågens härskare Venus besöker Lejonet och Lejonets härskare, Solen själv, besöker Vågen.

Visserligen anses Solen "fallen" i Vågen, men man måste begrunda vad "fall" och "upphöjelse" kan tänkas innebära från fall till fall. Solens "upphöjelse" i Väduren motsvarar, som bloggen upptäckt, en förhöjd tendens till egocentrisk framfusighet och blindhet för lagen (de dolda normer som kräver tankearbete att lista sig till i den händelse man inte ens fått lära sig vad trafikmärkena betyder).

Solens "fall" i Vågen förefaller inte på något sett skada det stora ljusets grundbetydelse: kognitiv kraft eller intelligens. Studiet av samtliga Nobelpristagare (utom den falska kategorin ekonomipriset - inte del av Alfred Nobels sista vilja - tydde inte på att något soltecken gjorde sämre ifrån sig.

Våg-Solens svaghet ligger snarare i att Luftelementet är det socialt kompetenta elementet, det genuint mänskliga. Vågen behöver inte lära sig att "ensam är inte stark", vilket är vad den "upphöjda" Solen i egoprincipen Väduren gärna föreställer sig. Vågens Venus representerar kärlek och kooperation, Vädurens Mars står för en svart passion, en instinkt att vilja utmärka sig. Reinfeldts plattityd "stridshingst" kan tydligt spåras till hans onda Mars i 1a huset som naturligen sammanfaller med Väduren (även om i stridspittens fall ett annat tecken än Väduren ockuperar sektorn).

Tyvärr finns risken för en karaktärssvaghet i den ömsesidiga receptionen mellan en fallen Sol och Venus. Vågens insikt om att ensam inte är stark kan få den att urarta till en fursteslickare - och fejka eller uttrycka genuin Venus-kärlek till Lejonhärskaren! Och det är uppenbarligen den resan kapitalisten har tagit. Han anser att "lika barn leker bäst" och att man ska samla ihop de rika ledarnas barn i samma skolor för att privilegiets barn grundligt ska få insupa det goda livet även genom rikt utrustade skolsalar och elitlärare. 

Barn till fattiga föräldrar är inget Stillström bryr sig om, eftersom hans affärsplan enbart handlar om att fjäska för de verkligt rika. Vågens tecken är möjligen det mest motbjudande i hela zodiaken när det kommer till falska åtbörder av solidaritet, den har nämligen en djupt upplevd känsla av att inte räcka till för egen del. Solens fall i Vågen är en arketyp och denna djupa "sanning" finns i djupet av varje själ. Solens "livsuppdrag" tränger nu igenom i varierande grad, född t.ex. med Solen i tolfte lär troligen den världsliga ambitionen var mycket låg, med mindre än att t.ex. tionde makthuset innehåller något vitalt.

Här, i den naturliga zodiaken, kan dock noteras just hur Vågen kopplar till sjunde huset, alliansens hus som innefattar både äktenskap och andra fasta samarbetsformer och att den ömsesidiga receptionen mellan Vågen och Lejonet aktiverar det femte huset för ledarskap, maximal kognitiv kapacitet (hög intelligens) och kreativitet. Femte huset har också "lek och spel" kopplad till sig, och det är sant att det krävs en högre än genomsnittlig begåvning för att förstå att livet verkligen är en lek. Många klarar inte armod och motgångar eftersom kapacitet att se den stora planen saknas. 

Bloggarens ömsesidiga reception mellan Vågen och Lejonet - "vem ska jag alliera mig med?" - bär också på samma elitism. Men i stället för att urarta till en fursteslickare och betjäna de rikas barn och tjäna fett på det för egen del, har återkommande läsare kunnat se hur Platons doktrin om Staten favoriseras här. Ja, likt den vidriga kapitalisten Stillström, inser också bloggaren att det finns olika etage i livet, olika nivåer av begåvning och att lika barn leker bäst. Men i linje med Platons samhällsmodell rekommenderar han att de lägst utvecklade, de näriga människorna ges en egen liten sandlåda att rasa ur sig sin patologi. Aldrig att näringslivet ska tillåtas komma i närheten av politiken, vilket har skett i Sverige pga. vår oaktsamhet och obildning!

Eliten, som för Stillström är de rika företagsledarna, är för Platon istället de människosjälar som mognat bortom materialism och marknadens låga tjatter. För bloggaren representerar hans Venus i Lejonet istället en tillgivenhet till de distinkta och klartänkande individer som fordom skulle ha betitlas filosof-kungar. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har ett så rent horoskop att han skulle ha platsat i Platons lilla krets av Statens yttersta makt, filosoferna som instruerar politikerna i de senares praktiska värv. 

Sjöstedt är en av de få som är rak och talar ideologi, övriga partiledare, i synnerhet Alliansen, är närmast motbjudande i sitt mörkande av den monstruösa socialdarwinism som styr det kapitalistiska väst. Vår tids platoniska filosofer/rådgivare kan sägas vara nationalekonomer och de har faktiskt kommit betydligt längre i sitt tänkande än dårar som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt - kritiken har på senare år tilltagit alltmer mot västerlandets sätt att sköta sina affärer. Jag säger bara, Reinfeldt och Borg och NUON - fyrtio fu**ing miljarder av svenskarnas pengar rakt ut i ingenstans! Och uslingarna vägrar att känns vid handhavandet. Borg var värst: "hörde om det på radion". Sådana ledare får man när folket inte förstår sitt bästa.

Av det följer att Platons idealsamhälle INTE är en demokrati i västerländsk mening och även bloggaren har hörts kritisk genom flitigt bruk av ordet "skendemokrati" för det spel för dårarna som vi återigen ska genomgå i årets val. Det goda samhället har kuppats bort av marknaden och den allt vekare socialdemkratin visar att Löfven och kompani ängsligt lyssnar neråt mot vattenmonstret Hydran - den otyglade näringssjälens "mycket vill ha mer" - än uppåt mot filosof-kungar som Jonas Sjöstedt.

De födda kungarna (och de är många!) har förstått i vilken riktning man måste gå för att följa det universella dharma, vars närvaro eller frånvaro på Jorden man lätt kan se i graden av sammanhållning mellan de olika nödvändiga samhällsskikten. De högbegåvade har inte fått sin begåvning för att bygga sig en privat förmögenhet och aktivt försämra för den breda majoriteten. Men det är just det sataniska skick som regeringen Reinfeldt och fulkapitalisten Stillström förordar!

För astrologen, är det notabelt att den naturliga zodiaken påminner om kungastjärnan Regulus hemvist. I Lejonets sjätte grad rimmar den här lyckobringande stjärnan väl med femte huset som ju representerar steget från Vädurens egofixerade och personliga fäktande (se Löfvens Mån-Vädur, en lättviktighet som står sig slätt mot Reinfeldts mer förfinade Mån-Våg). Lejonet och femte huset är en Vädur som vuxit upp och nått en djupt upplevd individualitet. 

(Prova att göra dig lustig på ett Lejons bekostnad och se hur djupt indignerade de blir. En Vädur gormar tio sekunder och går vidare eftersom Väduren bara identifierar med egot och den förbiflyktande overkligheten, men ett angrepp - även skojsamma - mot en som bottnat i den individuella själen sårar djupt. Detta är, om man så vill, ett senkommet inlägg i de senantika platonikernas diskussion om huruvida själen själv kan traumatiseras.) 

Att "kungavärdighetens" Regulus sammanfaller med det femte huset, i indisk astrologi ett politikerhus, rimmar perfekt med den antika kaldéiska traditionen (även om vi bara kan ana hur den såg ut).

Men skillnaden i uttryck mellan kapitalisten Stillström och bloggarens identiska ömsesidiga reception kan inte förklaras förutan övriga horoskopet. Vad är det då som gör den ena till en eländig fjäskare för de rika och den andre en hängiven platonist med dess klarare instinkt om att samhällets fyra våningar måste hänga ihop för helhetens bästa?

Här är det viktigt att minnas att vi nu tittar på principerna som sådana och inte på horoskop för enskilda individer. Men den usla kapitalisten har verkligen ingen trevlig Saturnus, där kontrollören valt en sällsynt låg ambitionsnivå, en liten värld att bossa över. Tvillingarna är småbarnens tecken och dess tredje hus motsvarar grundskolan. Behöver mer sägas? Skolprofitören önskar vara herre över barn och förutsättningarna för deras grundläggande kunskapsutveckling.

Bloggarens horoskop - som idé - vittnar om kapitalistens absoluta motpol - Saturnus i Skytten associerar till en Bond-rulle bloggaren gillar mer för dess titel än för Pierce Brosnans sätt att sköta Bond-rollen eller för själva handlingen: "The World Is Not Enough".

Skytten är den gränsöverskridande, expansionen som till sist fyller upp den bubbla som är universum och sedan expanderar ytterligare, varvid den gamla världsbubblan spricker - vilket dock inte berör den eviga princip som Saturnus här söker kontroller och ge en begriplig form åt. Bloggaren kan vara född under den mest kosmiskt överblickande fas i Saturnus kretslopp som är möjligt. Saturnus tamasiska (mörka) natur synliggör det som annars skulle vara så ljust att inget mänskligt öga var konstruerat för att uppfatta det. Saturnus Tamas softar Skyttens Sattva och för Himmelen en liten bit närmare Jorden.

En studie 2012 av Vänsterpartiets styrelse gav ett intressant resultat. Medlemmarnas Solar visade att styrelsens "själ och hjärta" var en kombination av Vågen (ensam är inte stark) och Skytten (allt gott åt alla sedan vi uppfyllt hela universum): här är tanken om att alla människor har en rätt att tillsammans ta del av allt gott som världen har att erbjuda. Här finns inte den falska hackordning låga men ambitiösa djur skapat i vårt nuvarande samhällsskick. 

Vänsterpartiet förordar inte längre våldsam revolution, vilket nog är väl. Platon förstod att världen alltid kommer att fyllas på av nybörjare, själar som knappt ens behärskar rudimenten till vad en genuin människa kräver. Krigsskadade själar kommer att återfödas i årtusenden (se bara på världen just nu), men bara i det goda samhället kan dessa få en chans att läka sina trauman. Aldrig i Reinfeldts samhälle, där sjukdom ska bli ännu sjukare och till sist förgås i en okänslig marknadsstyrd grottekvarn. Det är ett monsters världsbild som lurats på svenskarna, och Moderaternas styrelse dominerades inte oväntat av vad bloggen funnit ut vara den arketypiska Mördarens symbol - Månen i Skorpionen!

I perspektiv av ett marknadskapitalistiskt system där alla krigar mot alla kan man betrakta den "fallna" Månen i Skorpionen som just Hydran i dess mest demoniska kamp för sitt eget liv - Månen i härskarläge i Kräftan är dess huvuden som likt en cancersjukdoms metastaser slår ut över allt (Reinfeldt - Kräfta - anser att varje svensk ska bli en egenföretagare och närigt söka både bära alla kostnader för sitt liv och dessutom göra vinst på sig själv som ett varumärke - det ultimat omänskliga och artificiella livet, där Lögnen och Upplevd Yta är allt som betyder något - det är därför moderaterna ljuger så man blir rent mörkrädd). 

Både Månens hemmatecken Kräftan och dess fallna läge i Skorpionen kan således göra anspråk på att beskriva vattenmonstret Hydran, denna simpla drift att bara stanna vid frågan om vår biologiska överlevnad och helt ignorera våra högre själsfakulteter (Svenskt Näringsliv: högskolefilosofi är ett olönsamt ämne).

Men Skorpionen som mörk (Tamas) och rigid och driven av sexinstinkten, kan mycket väl vara Hydrans kropp, Rovkapitalismens innersta väsen (Skorpionen är dock Syndens och Rötans och Dödens zodiaksymbol och dess hus tecknar "pengar man ärver" - från far till son i rika, överprivilegierade släkter som förmedlar rovdjurets uppfattningar, rationaliserade i stil med Stillströms utsaga). 

Den lättare och passionerade (Rajas guna) Kräftan blir då månens faser, enskilda giriga huvuden på monstret som kommer och går. Men när hjälten Herkules kapar ett huvud växer genast två nya ut i stället. Detta är sjukdomen cancer som intensifieras när man inte går till roten med det onda. Det är Skorpionen som måste övervinnas (Dödens tecken) för att nå fram till Skyttens överlägsna universalistiska perspektiv.

Titta nu en gång till på Skorpionen i horoskopet för Svenskt Näringsliv och se Hydrans kropp i Djupet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och han har sannolikt månen i första Padan: http://www.bhaktivedantacollege.org/bvc_site/resources_services/articles/pdfs/jyotish/formal/english/27_nakshatra_padas.pdf

Seaward sa...

Du har säkert rätt - en väldigt träffsäker mån-analys i första länken!

Jag tycker mig minnas uppgiften att Inte bara Månen påverkas utan även gästande planeter. För egen del borde i så fall denna nakshatra vara helt förödande...

Jag har ju Merkurius i sagda månpalats och den är dessutom hela horoskopets härskare (Tvillingascendent) och i detta fall dessutom Mån-Tvillingarnas disponent. (Femte huset är dock ett "bra" hus,)

Och det kan jag säga: jag har inte medvetet valt det, men har likväl i hela mitt liv funnit mig i underlägsna kretsar av moraliskt tvivelaktiga eller bara folk fyllda - i ond tro - av borgerliga värderingar. Ibland har det tagit år innan omgivningens sanna natur gått upp för mig och då blir alltid frågan, bryta upp eller stanna kvar och söka reformera.

Jag var starkt avundsjuk som barn men har tolkat det som en reaktion på upplevda orättvisor. Avunden har vuxit bort. Eller är det kanske bara en sublimation av det draget som uttrycker sig genom t.ex. den här bloggens ökade politisering?

Det verkar dock som om Månen är mångfalt viktigare vid den här typen av bedömning. Jag skrattar gått åt första länkens beskrivning av huset Ardra och hur väl det stämmer in på den här mån-bloggens dragning åt domedagspredikningar!
:-)