Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 oktober 2018

Sveriges fejkade Nobelpris i ekonomi och ännu en uselt vald pristagare


Jag läser en svensk ekonomihistoriker förklara i AB varför Nobelpristagaren William Nordhaus var ett uselt val och varför han har en hel värld av meriterat folk emot sig. Bl.a., säger artikelförfattaren, har en MIT-professor i ekonomi genomskådat Nordhaus system för att riskbedömning i frågan om ekonomi och miljö. Den som enligt hans metod bygger upp en ekonomisk modell har så stor frihet att välja och vraka mellan "ingångsvärde" - kan metoden påvisa i stort vilka resultat som helst, och "legitimera det som i grund och botten är en subjektiv åsikt om klimatpolicy".

Det låter riktigt illa, som den pseudovetenskap ekonomi och siffernisseri faktiskt är, men också obehagligt likt den här astrologiska bloggen som genom att luta sig mot siffervärden och godtyckligt (?) valda "ingångsvärden" kan använda astrologin för att raljera friskt och hårt över usla politiker och makthavare och inkrökta egoister till kändisar. Tydligt blir det när då och då en riktigt risig födelsehimmel dyker upp men där individen typiskt tillhör de goda som arbetar just för att bekämpa den risighet som i andra fall motsvarar ett degenererat liv som liberal eller kapitalist. 

En förmildrande omständighet är att jag medger ett visst godtycke i tolkningen, och att astrologin just bara är en karta men inte verkligheten själv. Dessutom har jag, så vitt jag kan påminna mig, aldrig ignorerat några större och fördelaktiga omen på himlen för att istället överbetona en mindre problemställning i syfte att "demonisera". Tvärtom brukar problematiska människor och deras skadliga inverkan på ett land, dess befolkning och dess ibland okloka statsbildning uppvisa en hel rad ogynnsamma tecken vilka flyter samman till en högst påtaglig negativ trend.

Den amerikanska ekonomen och Nobelpristagaren William Nordhaus är själv ett sådant svart hål - tydligen angelägen om miljön men ännu mer en vän till amerikansk kapitalism och kravet på oändlig ekonomisk tillväxt (Armageddon, Ragnarök). Självdestruktiviteten på hans himmel är lätt att se och indikationerna kunde knappast bli annat än de blivit, en räknenisse som arbetar utifrån extremt falska premisser (en labil metamodell):

Färgläggningen av de tre kvaliteterna Ljuset (gul),
Passionen (orange) och Mörkret (svart)
lämnas i detta inlägg okommenterad

Själv halvt diskalkyliker skulle jag inte ha en chans mot Nordhaus i en elementär räkneövning - pristagaren har när allt kommer omkring räknenisseriets Merkurius i positivt härskarläge i Lufttecknet Tvillingarna. Tar man den solära intelligensen som utgångspunkt (hus 1) landar förvisso Merkurius i det minst värdiga hus ett intellekt någonsin kan adressera: 2a ekonomihuset eller som de gamla grekerna kallade det, Porten ner i dödsriket!

Men denna glimt av sattvisk medvetenhet eller manipulativ tankeskärpa och dess uppenbara väg ner de lägsta av världar är nu bara en liten detalj. Vi nu säga något om den vidare kontexten.

Intelligensen eller den grundläggande förmågan att uppfatta (kognition) - Solen - tycks inte ifrågasatt. Solen hålls för att vara en verksam välgörare är Oxen ockuperar 1a huset. Varför hinduisk astrologi menar detta, är nu oklart. I  schemat över planeternas funktionella natur ges Solen klartecken, men när man studerar de relaterade reglerna borde utgången vara den motsatta! Solen karaktäriseras som relativt neutral men har i sitt dagliga gassande på sydliga breddgrader en viss släktskap med illgörarna, den bränner, steker och torkar ut människan (och nattens Måne blir i det perspektivet en återfuktande välgörare). 

Samma sak med Solen som intelligens, klarsyn skrämmer vanligt halvgrumligt folk och upplevs "daimoniskt", eller främmande och farligt, vilket klarsynen också är. Människans inre essens är solär och inte av denna världen. Vi är alla demoner eller andeväsen inbäddade i en "lägre" själ som relaterar oss till Naturen och denna värld. Klassisk "hednisk" nyplatonism från tiden innan kristendomen tog kontroll över västerlandets olyckliga kulturutveckling som i Ändens tid gav rovdjurens form av kapitalism - penningen var även i kulturer bortom det västerländska måttet på värde, bara inte så ensidigt som här och nu.

Men nämnda schema borde inte göra Ox-Solen till en verksam välgörare om den tenderar mot en illgörare (i denna värld, som bygger på ignorans och habituerat djurbeteende). En kompletterande regeln säger ju:


[Den tillfälliga] Härskaren över ett angulärt hus (kendra, 1, 4, 7, 10) är en verksam illgärningsman om den är naturligt god och verksamt neutral om den är en naturlig illgärningsman.

Jag har inget svar på det här, men då jag påvisat ett sakfel om Månen i reglerna knutna till tabellen (se länken ovan), kan man tänka sig att också detta är ett fel. För med Oxen i 1a huset blir ovanligt nog teckenhärskaren Venus en verksam illgörare och som Solens disponent borde detta ytterligare försvaga en redan dubiös intelligens (i denna världen - Solen som symbol för atman med ett annat liv bortom den här världen är givetvis inte någon "verksam illgörare" - astrologin kretsar kring vårt jordeliv). 

Jag skulle vilja gå emot den här illa dokumenterade hinduiska traditionen och betrakta Nobelpristagarens solära intelligens som störd snarare än som en välgörande del i hans livsvandring. Det rimmar bättre med övriga astrologiska tolkningsregler och i synnerhet den filosofiska varning som riktas till Oxen som förstafiol att identifiera sig (Venus) med pengar eller en materialistisk utblick. Då blir den människan rena "portalen ned i dödsriket"! 

En verksamt ond Sol passar passar dessutom perfekt med den omfattande kritik som riktats mot Nordhaus ovetenskapliga metod. Hinduerna är kända för att avsiktligt introducera problem i undervisningen, detta för att sålla bort dönickar som inte kan tänka självständigt från gruppen potentiella stjärntydare. Det är därför möjligt (men långtifrån säkert) att detta är en falsk tolkningsregel, avsiktligt infogad i ett annars hyggligt korrekt schema...

En ond Venus var en hora för ekonomi enligt den astrologiskt bevandrade romaren Plotinus, som inte gav mycket för Afrodite/Venus när hon vände sig bort från den Intellektuella Världen (betecknad av Luftelementet och/eller Merkurius), och istället tydde sig ner mot det materiella. Venus underminerar således Solen men båda är starka i 1a huset. För intelligensen måste man väga samman både 1a personliga och 5e naturligt solära huset. 

Det senare har äregiriga Rahu på plats som en förstärkning av husets tillfälliga ägare, intellektets Merkurius. Denna har vi som sagt sett i färd med att gå ned sig i dödsriket, men tveklöst ser det här ut som material för en Nobelpristagare i ämnet pengar! All kognitiv kraft tycks peka mot 2a ekonomihuset, dörren in till de dödas värld. Här måste dock sägas att så futtig Nordhaus i det stora hela är, kan inte Merkurius lastas på minsta sätt. För Oxen i 1a är Merkurius en av välgörarna och den slipper allt obehag från aspekterande onda planeter. Det är på många sätt en kompetens räknenisse som aviseras från den goda lyckans 5e hus.

Det är som framgått en lite mixad historia rörande intelligensen och intellektet, något är i grunden skevt i Nordhaus förstånd, han valde i detta liv horans väg, materialistens väg och tog sedan sina ansenliga intellektuella Merkurius-krafter till hjälp för att likt datanissarna skapa ett system för bedömningar. Så var kommer kritiken om systemets uselhet in, att det lika gärna kan tjäna som pseudovetenskapligt argument för att stödja ekonomens egen subjektiva uppfattning i frågan?

Om Solen är illavarslande men intellektet utifrån denna grundläggande korruption skarpt, har vi redan ett möjligt svart. En slug räv, denne Nordhaus. Men man bör också väga in Solens bollplank Månen i analysen och här har vi verkligen en vindflöjel! Månen i härskarläge i Kräftan är som att säga "den irrationella och begärsfyllda lägre själen" rakt ut. Den här varierar med månfaserna och kan vara hur grumlig eller klar som helst. Kräftan är epitomet av det lägre, subjektivistiska psyket. Det är också här en primitiv och tidig urvalsprincip ligger inbäddad, nära knuten till de fem sinnena. En Kräfta lär i högre grad än vissa andra zodiakprinciper skygga och sluta sig inför opassande fakta, dvs. subjektivt välja ut sådana parametrar som passar dess egna behov!

För den massiva kritiken kring Nordhaus teorier kan man slutligen notera en ogynnsam "ömsesidig reception" mellan officiella och ärofyllda 10e husets tillfälliga ägare och det 12e förlusthusets tillfälliga ägare. Både Mars och Saturnus är i grunden illgörare (vad liv här på jorden anbelangar) och när de bildar en så här intim allians som i besöket av varandras hemmatecken, så lär varje försök att klättra upp till ärans och maktens 10e hus släpa med sig en mörk skugga i formen av förlustens eller den onda daimonens 12e!

Säg mig nu om detta var en tendentiös tolkning som tog fasta på mindre fnurror och förbisåg större fördelar på Nordhaus födelsehimmel! Jag ägnade en del av förordet och 1a kapitlet i min bok Folksjäl åt frågan huruvida inte vetenskapen själv rör sig med väl mycket fantasier för att vara i position att döma ut den "mytiska" astrologin. Exemplet Nordhaus visar perfekt att astrologin visserligen är regelstyrd och metodisk och definitivt tillhör familjen av vetenskaper, men samtidigt är något större. Den kräver en gnutta demoni för att komma till liv eller som den kristna missionären Paulus skrev: "bokstäverna dödar men anden ger liv".

Inga kommentarer: