Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 oktober 2018

Mediernas självprotektionism också en form av korrupt liv


Folk som stannat i
konventionell
"ytbildning" förringar
gärna astrologin

Kommenterade häromdagen ett sakfel i en ”småsömnig sociologisk ... betraktelse i Aftonbladet över astrologins växande popularitet." Jag tillade att det var en debattartikel ”så ingen skugga över Aftonbladet”. Men det var ett avsiktligt förhalande tills den här texten hunnits skrivas. Notera hur kommentaren smögs in ett inlägg om en korrupt yrkeskår där alla håller varandra om ryggen. Det gällde jurister men kan lika gärna röra sig om journalister.

Här kastas nu en tung slagskugga av den trötthet med vilken tidningens kulturchef Åsa Linderborg dels struntar i att hövligt avböja mitt anbud tillsänt henne den 6 september om ett recensionsexemplar av den kombinerat astrologiska, idéhistoriska och kulturkritiska boken Folksjäl. (Hon var inte ensam om detta, bara Lundaprofressorn Dick Harrison som skriver åt SvD var belevad på det sätt svenskar inte längre är och tackade för förslaget men avböjde pga. arbetsbelastning.)

Syndarens vältrande Skugga följer också det faktum att en kulturartikel om astrologi som sedan publiceras den 28 september. Den är uppenbart en följd av min uppmaning till Linderborg att skicka mitt anbud vidare, vilket hon alltså gjorde eftersom den vällästa astrologiartikeln vid närmare påseende visar sig vara författad ”inhouse” av en AB-redaktör. En googling visar redaktör Anna Andersson på bild tillsammans med Linderborg.


Nu uppstår den intressanta frågan varför det konspirerande paret tycket ämnet är tillräckligt intressant att avhandla, men väljer skriva bort impulsgivaren ur historien, trots att boken Folksjäl är det sannolikt mest genomtänkta och originella som skrivits i detta land på det klassiska temat ”som därovan, så härnedan” (andlighet och liv på jorden – inklusive den politik jordkrypen bedriver – allt i fenomenvärlden uttrycker samma "kosmiska disposition").

Redaktör Anna Andersson - ett så generiskt namn att jag inte ens gitter söka hitta en matchande födelsedatum att horoskoptolka - menar sig i sin text ”veta” svaret på det här missgreppet från Aftonbluddrets sida. Utan att producera en anstymmelse till belägg påstår hon att ”astrologi har inget med vetenskap att göra. Inte heller med någon religion eller -politisk ideologi” (bindestrecket förmodligen kvar efter en misslyckad redigering av redaktören). Och vet man det behöver man ju inte närma sig något enskilt uttryck för "foliehattarnas skara". Istället skriver man något över huvudet på dem OM DEM. Men...

OM NÅGOT är astrologin en vetenskap (vilket moderna domstolsbeslut anser det vara, beslut jag redovisar redan i början av boken Folksjäl om nu AB haft vett att tacka ja till ett recensionsexemplar).

OM NÅGOT är astrologin uttryck för inte bara en religion utan alla som kan härledas tillbaka till den gemensamma urreligion som kommit att kallas ”den eviga visheten”. Det pyser religion ur kristendomens urkunder trots det officiella förnekandet av läran och att hinduismen och astrologin i princip bara är skilda aspekter av samma världsbild, det kan knappast någon läsare av Sideriska siktet ha missat.

Om detta vet redaktören ingenting men ”fastslår” likväl att ämnet inte är vad det i verkliga livet faktiskt är. Hon är en av de tallösa journalister som korrumperar verkligheten, som hellre läser andra nihilistiska journalister och ser återkommande rubriker som den i The Guardian 2013 (se överst) och bygger sig själv en illa informerad världsbild. Attans, det redaktörshoroskopet hade jag bra gärna velat kasta en blick på!

Trots de uppenbara problemen med Sanningen lyckas hon ändå vispa ihop en habil men ack så trött sörja om astrologin, en rapport som följer samma gamla mallar när Överheten ska rapportera och därtill fostra till folk att tänka rätt. Lite psykologi light om maktlösa människor i vår tid som tyr sig till något högre, lite snabbkollar in i de sociala medierna, upprepar med lätt fördröjning namnet Susan Miller, populär amerikansk astrolog som intervjuades i New York Times i augusti och som redan bör ha kommenterats i svensk media. (Jag hittade länken i min webbläsarhistorik, daterad 25/8, och besöker normalt aldrig N.Y. Times.)

Så mycket vassare den här texten kunde ha blivit om redaktör Andersson begärt in ett faktiskt verk i det ämne hon nu som en lägre rangens sociolog drygt uttalar sig om och söker förklara! Vem vet, hon kanske t.o.m. blivit en konvertit från den attitydlåsta besserwisser hennes både ytliga och direkt felaktiga text  avslöjar henne som. Inte bara faktarutan rymde fel...

Som framgår av bevisföremål 1 här nedan, mitt förslag till kulturchefen Åsa Linderborg, misstänker jag (på goda grunder som det visade sig) att hon kanske själv inte är värst road av astrologin. Här gav hon dock prov på dåligt omdöme som, i linje med min uppmaning att skicka vidare till någon på redaktionen som har ett genuint intresse för ämnet, lät idén gå till en redaktör utan genuint intresse och grovt förspillde chansen att med egna ögon se hur djupt under den PK bullshit hon producerade en genuin tillämpning av astrologi och filosofi i kombination förmår skära.

Kanske är den äkta varan alltför skrämmande för en socialrealistisk svensk och troligen anledningen till att hon valde att vinkla om den impuls jag gav (se brevet till Linderborg) "astrologi och new age". Effekten är omedelbar: det är den mest lästa kulturartikeln i AB för närvarande alltunder att dess "den andliga upphovsman" är helt bortredigerad. Bloggens återkommande läsare kanske minns hur jag noterat att min mor dog och begravdes, det pinsamma valet genomfördes och undertecknade gav ut sin bok, allt detta medan Döden - Saturnus - befann sig gradexakt på samma läge i zodiaken där den stod då jag en gång föddes. Jo, nog existerar de dolda "dispositioner" astrologin talar om! 

Jämför gärna AB:s kulturredaktion med de politiker som Lotta Gröning så träffsäkert beskriver i Expressen:

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/vi-som-rostade-kan-se-oss-forpassade-till-soptunnan/

Jag tillönskar mänskligheten en ny civilisation där vi alla slipper denna fåvitskhet och rent av ohederlighet som följer på förutfattade meningar och stroppigt positionstänkande. Därtill har klickjakten redan skapat ett korrupt liv på inom mediehusen och mänskligheten som vi kände den är på god väg ut, den också.




PS. Åsa Linderborg har tidigare taggats nio gånger på bloggen och jag vill tro uppskattande flertalet gånger. Så inte vid detta tillfälle.

Inga kommentarer: