Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 december 2015

Vulkanen Etna och vreden i det jordiska


Sicilianska vulkanen Etna har just vaknat till liv efter två års vila (fina bilder i The Guardian). Jag måste ha missat ett utbrott för min senaste anteckning rör ett spektakulärt utbrott i januari 2012 för snart tre år sedan, men det kanske är detta som avses.

Milt nyfiken ritade jag upp horoskopet eftersom sajten VolcanoDiscovery hade en så exakt uppgift om ovanstående spektakulära paroxysm. Den varade mellan 3.20 och 4.10 CET vilket ger början av Vågens tecken (slött använde jag koordinaterna för Surakusa, men de stämmer säkert rätt braför Etnas position också).

Åtskilliga gånger har bloggen dragit fram myten om det jordiska monster som tänktes ligga fängslad i under Etna, men när jag återvände till den astrologiska källa som knyter drakens frustande till det jag alltid kallat den sataniska axeln (2a/8e huset eller de motsvarande tecknen Oxen/Skorpionen) upptäckte jag att monstret Tyfon ofta har blandats ihop med ett annat ormliknande vidunder, Python. Beklagar om någon förvirrats av det. (Jag har ändrat i flera inlägg men Google/Bloggers sökfunktion är som vanligt ur funktion, så det går inte att hitta så bra.) 

Innan vi tittar på det intressanta horoskopet för utbrottet (som väl överskuggades av massmordet i Kalifornien samma dygn började bygga upp trycket med små explosioner), så vill jag översätta en sida ur den romerska diktaren och astrologen Manilius bok Astronomica (första århundradet i vår tid) som just gör kopplingen mellan monstret och sagda husaxel.

I alla horoskop påverkas varje zodiaktecken av himlens uppdelning i tempel; (hus)positionen styr stjärnorna och förlänar dem med kraften att gagna eller skada vart och ett tecken. I sin rotation mottar den (husuppdelningen) himlens influenser och påverkar himlen i retur.

(Hus)Positionens natur råder och utövar jurisdiktion inom sin provins, och lägger under sin egen karaktär zodiaktecknen vartefter de passerar förbi, så att de ömsom berikas med utmärkelser av varjehanda slag och ömsom bär den fruktlösa boningens straff.

Templet som befinner sig omedelbart ovanför Horoskopos (ascendenten) och som med ett mellanliggande gränsar mot himlens zenit (12e) är ett ett tempel av ont omen, fientligt till framtida aktivitet och bara alltför rikt på mord, och i detta inte ensam: snarlik är boningen med vilken den opponerande stjärnan skiner under Occidenten och gränsar till den senare (6e).

Och för att detta tempel inte ska överglänsa det förstnämnda, rör sig båda betryckta bort från ett väderstreckshörn med ruin som utsikt inför dess ögon. Vart och ett (hus) är en vedermödans portal, i det ena (12e) är du dömd att klättra och i det andra (6e) att falla.

Knappast mer turlig är den del av himlen som ligger ovanför Occidenten (8e) eller den som är opposit och utspänd just under Orienten (2a), med den tidigare med blicken riktad nedåt och den senare på rygg. De antingen fruktar tillintetgörelse i händerna på den kardinalt placerade grannen eller kommer att falla om lurad på dess stöd. Med rätta är de (sektorerna) ansedda för att vara Tyfons fruktade boningar, vilken vildsinta Jorden (Gaia) frambragde då hon framfödde kriget mot himlen och så söner lika massiva som sin mor framträdde.

ASTRONOMICA, bok 2, raderna 856-878  (mina förtydligande parenteser)

Här är det mig veterligen äldsta belägget för tanken att de den jordiska delningen av himlen i 12 sektorer av distinkt skiftande godhet ÅTERVERKAR på de planeter och stjärnor som i sina zodiaktecken roterar genom dem under loppet av ett dygn, precis som planeter och zodiaktecken ömsesidigt modifierar husens karaktär. Utrustad med denna gamla föreställning, titta nu på Etnas tyfoniska eldkvast:



Ja, varför inte gå tillbaka till utbrottet 2012 och titta på den kartan i repris?


Zodiaktecknen skiljer sig åt men ett av Tyfons hus, det som motsvarar Oxens eller munnen, huserar Solen. I båda fallen finns ett övertryck indikerat eftersom Saturnus söker lägga lock på sin ömsesidiga fiende Solen (som insisterar på att fritt få uttrycka sin eldighet). I det aktuella utbrottet är det en kritisk konjunktion men 2012 var det en sextiogradersvinkel från Saturnus i det onda tolfte huset.

Det äldre horoskopet är på sätt och viss än mer träffsäkert eftersom jag misstänker att den "onda stjärnan" Algol kan ha med traditionen om Tyfon att göra, och i det horoskopet är den "sataniska axeln" aktiverad via zodiaktecknen och en extremt demonisk Mars i showiga Lejonet som via "megafonen" Rahu vid ascendenten förstärker denna axel.

Men om vi talar Lejonet som spektakulär så finns tecknet med också vid 2015 års utbrott som ett verkligt krampande Lejonet eftersom dess natur är att uttrycka sig fritt och starkt men dess disponent Solen just nu står i Skorpionen och undertrycks av Saturnus.

Båda kartorna innehåller således tydliga tecken på spänning samtidigt som "spänningslösaren" eller "befriaren" Jupiter är starkt involverad i samma berättelse, 2012 genom att aspektera såväl Mars som Solen och 2015 genom att i Lejonet stå i ett starkt och manifesterande hus, det elfte (ett slags mellanläge som inte längre är som det förringade tolfte utan på god väg att bli som det mäktiga tionde).

Lämnar man den onda Jordens egna spasmer och tittar på människors vettlöshet, spelar förstås Lejonets liv och Skorpionens död viktiga roller även i massmordet i Kalifornien häromdagen:



Det är svårt att missa hur den enda livsbejakande Elden i horoskopet både ansätts av döden som ideal (Skorpionen i 11e idealhuset) och stuvats in i det onda åttonde dödshuset. Ett minst sagt "dovt" horoskop, om man säger så.

Den väna Venus hemma i vackert härskarläge i Vågen och i tionde officiella huset kanske antyder det som skulle ha varit en lättsam festsammankomst just före jul, men där himmelens övriga ingredienser helt kör över detta lättviktiga budskap....

Man kan säga att Tyfons/Satans axel är aktiv även här, om man besinnar att andra husets ägare är Saturnus och att denna från Skorpionen kastar sin långa aspekt mot åttonde dödshuset - andra delen av denna vredesmättade signatur.

Inga kommentarer: