Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 5 december 2015

Mediekritikern Granestrand

En intressant artikel i SvD om landets bedrövliga medielandskap när det kommer till frågan om hantering om såväl bedragarpartiet SD som deras enda egentliga hjärtefråga, invandringen. (Jämför bloggens inlägg Ond demon 2011: journalistkåren.) Alla får sig en uppsträckning av journalisten Granestrand, inte minst den imbecilla moderna socialdemokratin som inviterade sin egen undergång genom att byta ut klasstänkandet mot marknadsekononism och ännu mer vapen- och mordexport till tvivelaktiga regimer.

Här röjer sig debattörens egen högerorientering tydligt eftersom han i sin kritik mot vänstern MISSREPRESENTERAR vänstern för att mörka och skydda det kapitalistiska system som ligger som en grund för all flyktingproblematik och vilket högern inte kan se (deras blindfläck), och vars inklusion skulle ha givit en helt annan artikel.

Sant är dock att Mona Sahlin framstår som den mest ideologiskt förkrympta politiker partiet haft vid sidan av den okunnige Löfven, som efter fullbordat jordeliv kommer att så ut med sina andearmar och sucka över en ödeslott han inte var förberedd på.

I den här korta kommentaren till Granestrands födelsehoroskop ska jag bara notera interaktionen mellan de tre kvaliteterna (skt: gunas). Det greppet har sällan eller aldrig gjorts. Den gamla indiska Samkhya-kosmologin lär ju ut att de tre kvaliteterna väver universum och allt däri. Själen själv är dock inte en produkt av några kvaliteter, den bara gästar världssystemen.




Någon gång för mer än tvåtusen år sedan hade naturligtvis de systematiseringstokiga hinduerna skapat en hierarki även av de tre gunas på klassiskt och universellt maner: det som tillhör Ljuset och är lätt söker sig uppåt medan det som tillhör Mörkret och är tungt sjunker nedåt. 

I mitten får vi ett simmigt fält av Passion och där själar som inte har någon distinkt orientering rör sig hit och dit. Hela den mänskliga artens grundtillstånd är Rajas guna eller Passion. (Det var därför den påläste Strindberg lät Indras dotter säga att det är synd om människorna, Indra förstås nedstigen från Ljusets gudomliga världar.)

Men även om kvaliteterna staplas på varandra och betecknar de tre världarna, demonernas rike (Mörkret), människans rike (Passionen) och gudomligheternas rike (Ljuset) så gäller tanken om att allt i olika proportion går igen i allt. Även i människornas värld finns det således de som är vävda med mer gudomligt Ljus än normalt, de som är lidelsefulla och helt mänskliga, och de som mer tenderar mot det demoniska Mörkret. 

Paradoxalt nog klassificeras maktmänniskor med demonerna! Granestrands imponerande soltecken Lejonet, där Solen är hemma och råder sig själv (utan att ha någon planetär disponent som drar i trådarna från bakom ridåerna), är ledarskapets tecken men tillhör Tamas guna. Man kan säga att de själar som var trögare än vissa andra sjunker lägre och finner sig i världar som VERKAR STABILA. Att befinna sig i Mörkret är att missta bristande insikt för objektiva, materiella strukturer. 

Konsekvensen av guna-läran för den passionsdrivna mänskligheten är att man bör hålla de gudomliga sändebuden från Ljuset borta. Genom sin överlägsna insikt i tingens ordning osakliggör de till att börja med mörkermän och t.o.m. legitima makthavare och de berövar därför den av passion drivna fårahjorden som demoner och makthavare behöver för att kunna positionera sig. Studera Jimmie Åkessons KOLSVARTA horoskop och förstå den onda ambition som driver honom via sitt finmateriella (gunas) kroppshölje. 

Åkesson behöver förbittrade småsvenskar som i brist på utvecklad världsbild vänder sig mot mörkhyade (reflektionen av deras egen okunskap eller Mörker). Bara genom passionerade men okunniga småsvenskar kan Åkesson växa i makt - en sann demon i mänsklig kropp! Ingen tycks kunna styra skutan Sverige längre, den är nu fylld av onda maktstrukturer, allt från NATO-lobbyister till främlingshatare på simpel penninggrund. Inte minst blockerar den sekulära och fanatiskt religionshatiska grundsynen svenskarna från varje möjlighet till verklig förståelse. Landet är moget historiens soptipp och de är kanske dit de styrande tar den. Folket är mjölkat och Storfinansen har dragit vidare. Nu kan småföretagare som Berg Karlsson tjäna grova pengar på flyktingimport. Det monster som är kapitalismen fuckar upp landet rejält, men det är just detta grundperspektiv Granestrand lämnar utanför sin artikel. 

Han är således en maktmänniska, vilket omvittnas av hans orientering mot journalistik och förmåga att ta sig in i Bonniers-huset med DN-skylten på.

Men här dyker också en signatur i Ljusets kvalitet upp som bloggen för flera år sedan påpekade titt som tätt i samband med vassa eller t.o.m. elaka journalister: betoning på båda de merkuriska tecknen Tvillingarna och Jungfrun ger en överdriven betoning av det kritiska och utvärderande momentet och aldrig är väl pennan så vässad som i Granestrands fall, där Mars i Tvillingarna attackerar en redan fallen Venus i Jungfrun! Den mannen vill skapa obalans och han gör det i syfte att väcka andra till medvetenhet, dvs. öppna deras eventuellt slumrande Ljuskvalitet. Kombinationen Lejon (makt) med Sattva guna (Ljuset) är således en potentiellt fin kombination som ger det bästa av båda världarna.

Men sedan har vi frågan om hur kvaliteterna är vävda. Alla planeter i Ljusets kvalitet (jag utelämnar norra månnoden/Rahu) har underliggande disponenter och dessa befinner sig händelsevis alla i Mörkret, i Lejonets tecken. Så det är i grunden en mörkermänniska som använder Ljus och insikt av det kverulanta eller kritiska sättet. Detta stämmer ju bra med tonläget i Granestrands text, som bloggaren ser den, att den bara låtsas kritisera från höger till vänster, men inte adresserar den verkliga grunden till världens flyktingsituation. Ren kritik av kapitalismens destruktion av världen på senare årtionden kanske inte är så lätt att publicera i svenska högermedier...

Studerar man Granestrands intellektuella verksamhet i Ljuset lite närmare, börjar hans "insiktsfullhet" te sig rätt dubiös. Månen/sinnelaget är fylld av illvilja och önskan att tillfoga skada (Jämför Fredrik "Stridshingsten" Reinfeldts både naturligt onda och också verksamt onda Mars stigande i öster vid födelsen). För Granestrand har vi bara månascendenten och den kan i okänd utsträckning neutraliseras av den faktiska födelsetimmans ascendent, men här har vi bara det "renodlade psykets" karta att studera. 

Här är det ingen tvekan om att en dubbelt ond Mars angriper en dubbelt god Venus. Detta är inte den "fallna" Venus som ibland yttrar sig som ett ointresse för sociala sammanhang och väljer att enbart odla sin egen trädgård (lägsta sortens småborgerliga mentalitet, eller den solitära åkerbrukarens naturliga tillstånd) och som lätt slår över i fruktan och främlingsfientlighet vem som än bryter in i den här begränsade sfären. När den välgörande Venus dessutom är en verksam välgörare kompenseras planetens svaghet via fallet en smula och en mer välvillig läsning resulterar: "ensam är inte stark".

Det är möjligt att Granestrand faktiskt äger andlig distans från sin stjärnhimmels väldigt elaka himmel där onda krafter attackerar goda men försvagade och alienerade. På ett plan äger han själv kraften att skada, t.o.m. oskyldiga, men han sublimerar sin Mars och låter den verka genom Ljuset - genom intellektet - i stället för att som den svenska pöbelmentaliteten tillgripa primitivt fysiskt våld när vreden väcks. (Sverigehoroskopets Mars i Oxen är inte vacker som den ligger konfigurerad.)

Det är dock ingen tvekan om att den goda Venus i horoskopet är de humanitära värden han faktiskt söker försvara i sin debattartikel, och det blir en påminnelse om hur osäkra tolkningar baserade enbart på Månen som ascendent kan vara.

Till sist ett ord om kungamakaren Regulus. Solen på nästan rät linje med den här stjärnan har med ytterst få undantag representerat nobla människor bland de horoskop på bloggen där detta omen visat sig. Ibland är personerna gruffiga, som t.ex. skådespelaren Sean Penn, men i det fallet ser man helt klart ett "konungsligt" rättspatos. Jag skulle tro att Penn ligger ganska långt till vänster, jämfört med amerikanen i gemen. 

Jag valde just det horoskopet eftersom också Penn även har Månen i samma tecken som Granestrand, i den analytiska (tänkande) Tvillingarna. Om än i en svårbedömd koppling till sin disponent Merkurius. Intellektets planet står i passionerade Vattentecknet Kräftan hos Sean Penn och här uppstår "slirigt" dissociativa tendenser, samtidigt som detta är en stark ömsesidig reception mellan sinnet och dess merkuriska ägare. 

Hyckleri och falska ytor (desinformation) kan tyvärr resultera ur detta förhållande. Hur mycket vattnar t.ex. Penn gräsmattorna runt sitt luxiösa boende i torrtidernas Kalifornien? Medierna har bara valt ut en eller annan kändis skyldig till att tära på delstatens vattenresurser trots vattningsförbud, men mycket möjligt lever hela skådespelareliten i en "slirigit" dissociativ drömvärld där borta. Samtidigt som urbota fattigdom råder några mil från Hollywood, i den massakerade staden San Bernadino.

Inga kommentarer: