Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 19 december 2011

Fursteslickarna runt Anders Borg

Noterar via en sarkastisk blogg hur en DN-skribent vid namn Ulrika By formligen kryper för finansminister Borg - mannen som som står för extrem klasskaparpolitik och med Reinfeldt framgångsrikt lyckats bädda för medelklassens kommande oro.

Exkurs. När en grupp tryckts ner i mörker och vanmakt kommer nästa grupp att vara den med ett bottenlöst hål under sig. Blotta rädslan för att själva trilla ner i avgrunden gör att de sugs ner i samma malström - detta är en del av den nödvändiga mekanismen i moderaternas onda ideologi, men de inte tillräckligt förutseende för att förstå sådana saker. Deras ideologi bygger på att människor ska frukta underklassen och det är fruktan som själv skapar Ondska. Dessa är djupa ting för en förytligad svensk som aldrig tänkt på hur det vi kallar vår omgivande verklighet blir till. Allt börjar, som romerska filosofen Plotinus korrekt anade, i psyket! (Se SvD om växande klassklyftor.)

Intervjun ligger under avdelningen "Livsstil", vilket säger det mesta. Säker i förvissningen om att hitta ett djupt själviskt horoskop för Ulrika By - ett fullständigt ofilosofiskt horoskop - söker jag födelsedata men hamnar i valet och kvalet mellan två nästan jämgamla personer, båda i den ena i Nacka och den andra i Solna.

En pusselbit som kanske kan hjälpa vid identifikationen av rätt person är Bonnierförlagens hemsida som avslöjar Ulrika Bys engagemang i Lilla Journalistpriset, dvs. en sporre för unga människor:

Dagens Nyheter's sports colunist [sic] Johan Esk, previous overseas correspondent Georg Cederskog and Stockholm reporter Ulrika By are some of the journalists taking part. (källa)

Här gäller således enbart frågan om vilket horoskop som antyder mest underdånigt lismande, en sida som vissa visar inför människor med makt, andra inte. Övriga eventuellt goda kvaliteter lämnas därhän i denna småfilosofiska snabbstudie.



För By 1 talar den myckna Luften. Solen + Mars i det typiska journalisttecknet Tvillingarna är markant. Dock lider gränsdragaren Saturnus av sitt fallna läge i egocentriska Väduren. Saturnus kastar en hämmande aspekt på Solen och ger därför en usel förmåga till objektiv faktarapportering. Men en fantastisk förmåga att fursteslicka de rika och välbeställda! Se sinnelaget kombinerat med stora rikedomens eller framgångens Jupiter. 

Med tanke på att hon involverat sig i Lilla Journalistpriset faller genast misstankarna på det här horoskopet eftersom Jupiter står för celebrerade människor och Saturnus i Väduren för någon slags hang-up i det lilla egoskaparstadiet, precis som Tvillingarna står för unga människor som just börjat utveckla en analytisk förmåga. 

Horoskopets svårt hämmade individualitet skulle alltså kunna förklara inte bara intresset för barn som vill hitta sig själva genom skrivande utan även den underdåniga fursteslickandet.

*****

För By 2 talar det "sensationalistiska" läggningen, vilket ger bristfälligt omdöme och ibland brist på nyanser. Solen i Kräftan är "klanisk" och skaffar sig favoriteter som de sedan omdömeslöst favoriserar, åtminstone när Solens disponent står i Väduren för ett extremt subjektivt perspektiv och Eld/Vatten-konflikten leder till överdrivna entusiasmer - väldigt lika en del av formuleringarna i DN-artikeln. 

Det här året, också det med en fallen Saturnus i Väduren, är tunnelseendet och egoismen katastrofal eftersom Saturnus som en illgärningsman kidnappar personens hela sinnelag och får henne att identifiera sig med makthavare (Stockholmssyndromet). 

Jupiter i starka individualismens Lejon "välsignar" denna psykopatologiska fixering vid makthavare av den sämsta sorten (de med subjektiva åsikter om hur ekonomi ska skötas istället för en objektiv förankring i filosofins lära om människan). Det här är med andra ord ett lika tänkbart horoskop för DN:s fursteslickande journalist.

Men det är ju det som är bloggens bistra slutsats: det går 999 ofärdiga människor på ett helgon, 999 ynkliga, själviska och materialistiska kreatur som knappt än tycks ha påbörjat sina reinkarnationer på den här planeten. Rent spekulativt tror jag människosläktet bytts ut. 

Det är nya, sämre själar på jorden just nu, åtminstone i västerlandet. De här är för att först invaggas i egoistisk borgarmentalitet och sedan - simsalabim - kommer det själviska livsprojektet att rasa omkring dem för att Livet självt ska kunna tränga fram och omprogrammera dem och väcka dem från Djävulens välde.

När ibland "experter" varnar för svart-vita förenklingar ska man vara på sin vakt. I vissa sammanhang är detta bara dimridåer för att dölja att det verkligen finns bovar. Det onda och det goda är inte bara godtyckliga påfund - vem som helst som inte är helt korrumperad i sin själ VET HUR ONDSKA SER UT. Den som studerar den ekonomiska politik Anders Borg för vet att han inte tillhör de goda. 

Och den som inte ser den mörka auran runt vissa människor tillhör tyvärr själva en lägre kategori själar, kalla dem gärna "undermänniskor" eftersom det är hur de själva ser på sjuka och arbetslösa och marginaliserade - regeringen Reinfeldts hackkycklingar. 

Ja, denna regering är Ondskan personifierad i svensk politik. Hur kunde vi släppa in den? Jag tror det är åtskilligt sämre själar på jorden just nu än under mer illustra århundraden. Var är renässansmästarna idag? De håller sig nogsamt borta från planeten jorden, undantaget ett fåtal som likt avatarer stiger ner och tar striden mot Djävulens barn. 

Mytologi är instruktiv, den påminner oss om att det faktiskt finns en plan för hur människan ska bedriva sitt liv och utifrån hennes trohet mot den planen, så kommer hon att döma sig själv efter jordelivet och utifrån detta forma (i unison med miljarder andra själar) sitt nästa liv på jorden, i en paradislund eller ett helvete allt beroende på hur hon skötte sina kort. 

Den kull som föddes cirka 1968-70 med Saturnus fallen är ovanligt små själar. Saturnus som "själens form" (antikt talesätt) indikerar att dessa själar är så små att deras inre form bara rymmer sitt eget livsprojekt. Studera dessa Saturnus i Väduren i politiken och inse vilken skada de gör. De skulle aldrig ha släpps in att forma andra människors verklighet via politik eftersom de ännu inte är klara med formulerandet av vad ett "jag" är för något. Det är just detta de jobbar på i detta liv, och ett "pågående arbete" kan aldrig utföra ett vettigt jobb.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog "By 2" som är rätt, för en Ulrika By i Solna beskriver sig på twitter som "reporter on the go trying to figure out wha't its all about (sic!)"
S

Seaward sa...

Se där! Jag numrerade kartorna i den ordning jag trodde på dem, men när jag började skriva lutade jag lite mer mot tvåan: Eld/Vatten är så typiskt den överentusiasmen hon uttrycker (särskilt de ytliga kommentarerna om Borgs yttre).

Det är inte första gången jag listar det rätta alternativet som sistahandsval! (Lena Andersson-inlägget)

:-)