Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 27 september 2011

Pengar istället för tankeförmåga

Indisk filosofi - som innefattar den anrika astrologin - karaktäriserar horoskopets hus 2,6 och 10 med ordet artha (ändelse-a:et stumt) - tänk engelskans "art" eller "artisan". Praktisk färdighet respektive hantverkare, ungefär. Indoeuropeiska språkrötter skiner igen varje gång man blickar mot den sublima österländska filosofin!

Det värsta en astrolog kan tänka sig är obalans, ensidig fokusering på enbart ett enda område. Vad då säga om den propagandaartikel det anonyma pennamnet "SvD:s Ledarredaktion" publicerar den 27 sep 2011 4.46 under en himmel som signalerar total besatthet av pengar - det andra artha- eller resurshuset? 



En vis man sade för 2.000 år sedan att människan inte lever av vatten och bröd allena, men med det menade Jesus säkerligen inte att resten av det andliga tomrummet skulle fyllas med 80% mer konsumtion av tekniska prylar!

Svenskt Näringsliv lyser tragiskt igenom sen skenheliga propagandaartikeln som låtsa ge läsaren en vink om den bättre av två politiska ideologer medan det tänka resultatet leder till en pinsam människotyp, en begärlig, dräglande konsumist med näsan pressad mot bildskärmen (det nya skyltfönstret) och allt godis reklamen framhåller att människan måste ha konsumerat innan hon dör. Det är med andra ord den gamle Djävulens röst som hörs mellan raderna - den fysiska kraft som söker binda människor i blindhet och identifikation med sina ytligaste medvetandeskikt.

Djävulen arbetar genom människokroppens lägsta intelligensnivå, det kroppsliga systemet. I horoskopet ses impulsgivaren Mars i sitt fulaste och mest insidiösa läge, fallen i Kräftan - den zodiakala princip som beskriver "trygghet för mig och mina närmaste". 

På den här instinktiva och inskränkta nivån verkar människor innan de lärt sig tänka stort och rätt, tänka solidariskt och rita upp system som innefattar allas välfärd. Dessa system kan naturligtvis inte komma till stånd förrän en individ vuxit ur sin simpla begärsnatur, sin ointelligenta kropps signaler.

Inte för inte uppvisar munkar extrem minneskapacitet. De lever ett återhållsamt liv och är helt enkelt inte längre helt igenslammade i kroppen av överkonsumtion. De har upptäckt hur mycket mer givande det är att vara intelligent än bara konsumera via ögon näsa mun. Ur det nya perspektivet framstår de andra som föga mer än djur. 

Historien om den indiska gurun Srila Praphupada som med bara kläderna på sin kropp anlände till New York 1965 och på några år producerade 60 böcker, engelska översättningar av indiska klassiker genom sitt knivskarpa intellekt, är ett exempel. (Hans yoga-övningar hade givit honom ett medvetande som bara behövde några få timmars nattsömn.) Indiern noterade att amerikanerna enligt vediskt synsätt knappt kunde kallas medvetna, så låsta till de lägsta kroppsliga energinivåerna som de var. 

Och denna förfallna mentalitet som vi skrattar åt under beteckningar som Tea Party-rörelsen eller anhängarna av den "amerikanske drömmen" men inte märker att vi själva förmörkats av, har under 30 marknadsliberala år vuxit fram som ett ideal för den västerländska människan. SvD säger: låt oss välja politiskt så att vi alla kan bli tanklösa stendöda men lyckligt konsumerande zombies.

*****

I horoskopet för SvD:s propagandatext syns Mars fega attack sättas in bakom ryggen på horoskopet, dvs. i det tolfte huset relativt debattartikelns manifesta persona, chefs-Lejonet som här uttalar sig (läs nominellt: Ledarredaktionen men egentligen lobbyorganisationen Svensks Näringsliv). Precis som i Fredrik Reinfeldts horoskop talar läpparna ett språk utåt medan det finns en annan historia bakom ridåerna...

Vi har alltså att göra med ett "subliminalt klipp", en förrädisk metod att sticka in enstaka filmrutor med ett annat budskap än den nominella handlingen. Den här metoden för reklam är numera förbjuden i rörliga medier.

Men det iögonenfallande är naturligtvis zodiakens mest vinstfixerade tecken, åkerbrukaren Jungfrun - kanhända den första "artisanen" i människans primitiva forntid - och den totala överfixering som råder här. Det vill sig inte bättre än att det andra artha-huset för pengar fullständigt utsläcker Jungfrun naturligt sattviska läggning. Jungfrun är i sig en intelligent och kunskapssökande natur och svarar på empiriska rön. Men här förlamas tecknet genom att vridas tillbaka till Oxens jordbundna sektor som tecknar tamasisk läggning, dvs. omedvetenhet, inskränkthet. 

Som sagt, Näringslivet är återigen ute och söker pressa på läsaren en mental krymplings världsbild. Vi såg det senast i somras med den ohyggligt generande pamfletten (den kallades rapport) där samma krämare höll filosofi för att vara ett ämnet som ungdomen borde skrämmas bort ifrån - den var ju gubevars inte "lönsam". Att kunna tänka stort, fritt och rätt kontrasterades således med den usla egoismens enda riktlinje: mer pengar pengar pengar!

Det är inte konstigt att antikens stora tänkare insåg behovet att hålla de lägsta människorna i schack. Så har inte skett i västvärlden, i vår tid. Marknadskapitalismen har inte nöjt sig med att tjäna pengar för egen del. Den har också spridit sin sjuka världsbild genom reklam så att vi idag har en ungdom som går ner sig totalt i nätpoker och andra sätt att göra de stora och snabba klippen. 

Ja, visst kan vi köpa oss mer "onödiga" varor (som SvD:s ledare kallar det), men se bara priset. Dummare människor än de som resulterar av näringslivets agenda går inte att föreställa sig. 

Det är som jordens undergång i plågsam slow motion över de senaste 30 årens ohejdade Gordon Gekko-mentalitet. Minns Michael Douglas som gjorde den här egoistiska och giriga typen på film. Den före detta sexmissbrukaren var personligen född just i privategoismens tecken Jungfrun, och han fick en påminnelse i formen av strupcancer [1] häromåret. Han överlevde med en hårsmån, men det är troligen för mycket begärt att han ska förstå fullt ut hur bortkastad hans konsumistiska natur ser ut ur himmelens - den tänkande varelsens - perspektiv.

*****

Jag har i färgläggningen "smutsat" ner det första, brinnande persona-huset som illustrerar Debattartikeln och dess bedyranden om en långsiktig bättre kurs för alla dem som helt vill sluta fungera som människor och bara konsumera. 

Detta för att Eld enligt ett antikt synsätt var det nobla elementen medan Jord var det basala och under vissa omständigheter t.o.m. förorenande. Här är det ingen tvekan om vad slags "inspirerande" Lejon som talar - förstahusets transparens släpper igenom de smutsbruna slantarna det andra huset för ekonomi. 

Jupiter står i den rena och skära egoismens tecken Väduren och "välsignar" denna persona. Det är människor som själva vunnit mycket på de senaste 30 årens totala västerländska haveri in i galen marknadskonkurrens och nu söker slå dunster i ögonen på människor som aldrig kommer att komma i närheten av dem själva. Se andra huset! Detta är Jungfrun, tjänaren, som förvisso står för privatism och viljan till egen lycka. 

Men tjänare är och förblir underklassen, förblir slavar under den här typen av egocentrerade framgångs-Lejon (Väduren + Asc). Gordon Gekko-typer älskar den kroppsliga drivkraften girighet symboliserad av Kräftans otrygghet, vilket översätts i begärets symptom. Jfr Regeringen Reinfeldt som betonar otrygghet (Reinfeldt ÄR född Kräfta). Med detta kan de frysa situationen eller ta timeout vid opinionskritiska lägen för att inte tappa väljare.

Vi ser en sjuklig girighet i propagandahoroskopet genom den skadade och dysfunktionella krigare Mars i Kräftan, tecknet som bara samlar och samlar och samlar. Det är naturligtvis den bisarrt ensidiga fixeringen vid andra pengahuset som slår in sista spiken i kistan. Vinsterna kan aldrig bli nog stora! 

Så galen är marknadskapitalismen och lika korttänkta vill lobbyisterna se artikelns läsare. Allt detta bakom ridåerna medan propagandatexten låtsas upplysa om långsiktiga historiska välsignelser. 

"Välsignelse för tanklösa konsumister" hade varit en bättre artikelrubrik.

*****

Se även: Ett av näringslivets "inbäddade" språkrör Fredrik Reinfeldt, kosmetiskt utspökad till politiker, är naturligvis personligen drabbad av den här månadens vändpunkt för den tanklösa materialsmen. Hans horoskop berörs för närvarande också av nämnda ömma punkter.

_____

1. Platsen för Michael Douglas cancer, strupen, kan tyckas symbolisk. Mun, svalg och strupe lyder under Oxens tecken i indisk astrologi (Oxen = Venus = pengar och konsumtion) och är således den perfekta platsen för den inneboende själen att markera mot en värdkropp med dess begränsade ego om den förfallit och blivit en simpel konsumist.

Utan att göra den här noten till ett helt inlägg ser jag att Michael Douglas har Venus i Vågen i första huset: han har alltid kunnat producera övertygande rollkaraktärer av det mer kultiverade slaget, sällan annat än välmående överklass. Men aningen olycksbådande ligger munnen och svalgets tecken Oxen i åttonde onda dödshuset för orimlig konsumtion. 

Eminente västastrologen Charles Carter noterade tendenser till dåligt humör och övervikt i samband med det åttonde, och den iakttagelsen är inte avhängigt av vilken zodiak som används. Jag har vaga indikationer på att åttonde dödshuset kan ha att göra med biokemiska störningar i kroppen. 

Men dessa är naturligtvis ytterst symptom på en själ som så länge levt i strid med de gudomliga lagarna att tiden kom för ny inkarnation där själsrötan nu objektifierades och blev somatisk "felprogrammering". Västmedicinen kommer aldrig att förstå detta, vår civilisation kommer att nå sitt slut långt dessförinnan.

Inga kommentarer: