Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 september 2011

Kristdemokraten som dissar erfarenheten

En Aron Modig står upp mot sin partikamrat Alf Svensson och hävdar att Svensson överdriver frågan om åldersfixeringen inom politiken. I själva verket har Svensson skrivit på flera ställen i ämnet och Modig ser inte det stora problemet som ringas in. Så typiskt den unga och hetsiga människan, hon som just som Alf Svensson säger, ännu inte har erfarenheter och har sett livets mönster några gånger om. 

Modig rusar således till siffror som visar att genomsnittsåldern inom politiken inte alls är särskilt låg, och missar helt att Alf Svensson synliggjort en hel tidsanda i sin kritik på flera ställen. Annie Lööf är bara ett ovanligt pinsamt exempel på en politiker som startat ut med så korkade värderingar att hon troligen aldrig kommer att kunna räta upp skutan i tid. Exemplet Fridolin ska undantas, här ser man alla tecken på en "lillgammal" människa, en politikens Mozart om man så vill. Han tränade säkert politiska tal redan som femåring.

Aron Modigs horoskop visar tydligt att man inte ska uttala sig om man är part i målet, själv 26 kan han ju inte annat än söka vifta bort allt tal om att åldern (erfarenheten) ska ge företräde, särskilt som han föddes under det mest ungdomsfixerade sinnelaget av dem alla, Månen i Väduren!
 


Säkert tjänar han på att ha övertagit en kristen grundsyn från familjehemmet, hans själ valde säkert en sådan miljö för att lära att lägga band på sin egocentriska hetsighet. Men det är knappast en omdömesgill person som tecknas av detta horoskop. Det är en generationskamrat till Annie Lööf, men nu skadas den i och för sig rättrådiga Saturnus i upphöjt läge i Vågen, inte av den dissociation till Vatten och fifflaren Merkurius, utan av en alltför idealistisk hetta genom oppositionen mot/från egocentriska Väduren! 

Där vi i den unga centerpartisten såg allvarliga varningar för en bedrägligt kluven tunga, där har vi här en idealistisk fanatism. Med stor kraft även i juvenila Tvillingarna har vi en människa som kommer att lida av övermod långt upp i åren innan han är redo att axla ansvarsfulla uppgifter. Jag vill understryka att diktatorer ofta tycks komma med den här överdriften av Eld och Luft.

Här förankras visserligen individen i jorden av såväl Solen i Oxen som en (fallen) Jupiter i Stenbocken. Men Solen disponeras av Venus och Jupiter av Saturnus, och då är vi tillbaka vid det överhettade och inte helt balanserade sinnet igen! 

Och apropå att Modig går emot Alf Svensson: hans ålderdomsplanet Saturnus är akut döende i Vågens 30e grad! Detta kan läsas som att han inte finner äldre människor det minsta intressanta. Jag tycker mig här se hur Draksvansen (den avhuggna!) "dissar" Saturnus/ålderdomens erfarenhet medan det giriga Drakhuvudet söker upphöja Väduren - barnet - till något extraordinärt åtråvärt!

Hans Sol är dessutom i slutet av Oxen nätt och jämt född, ett litet barn (planeter i negativa tecken åldras baklänges). Horoskopet visar verkligen att han har en skruv lös i frågan om erfarenhet och mognad...

Tur att den här själen föddes till ett kristet hem, det skulle kunna ha blivit mycket värre fasoner annars. Är detta ännu en återfödd nazitysk från Andra världskriget som nu söker reformera sig i riktning mot mer respekt för människan? 

Då tycks han beta av fenomenet människa bit för bit och kan för ögonblicket bara dyrka den dugliga och högpresterande varianten... Trots städat språk i sin Newsmill-artikel tycker jag inte han låter värst kristen.

När han staplar upp kriterier för valet av partiledare sparkar han in öppna dörrar. Tror han Alf Svensson är så korkad att han ställt ålder/erfarenhet i en motsatsställning till faktorer som intellektuell skärpa och ledarförmåga? Det är återigen Månen med en mycket klent placerad avvägningsplanet (Venus) som gör att han inte adresserar ämnet fullgott utan som Vädurar plägar göra, kör ett eget solipsistiskt race med det ämne Alf Svensson lyft.

Man kan notera samma tendens hos Håkan Juholt! Både Modig och Juholt har Månen i Väduren och energiska Mars i Tvillingarnas kommunikativa tecken. De kan båda springa iväg med orden om de inte sansar sig, och där behöver en Måne i Väduren många år för att nå den mognaden att den faktiskt tänker efter två gånger innan den pratar - särskilt om disponenten Mars är så talför som den här i kritikern Tvillingarna!

*****


Se även: Alf Svenssons horoskop. Samma fallna Jupiter, återigen nodaxeln mellan Väduren och Vågen, men nu intressant nog Drakhuvudets hunger i Vågen, den avvägda intellektualitetens tecken och tillsammans med balansaktens Venus i härskarläge. En betydligt bättre, faktiskt, kombination.

Aron Modig är född med sina begränsningar - som vi alla, och här muckade han mot sin absoluta överman. Svenssons Måne i Skytten disponeras från den fallna Jupiter i åldermannens tecken Stenbocken, men denna Jupiter är inte alls alltid en nackdel.

George Clooney med framgångsplaneten Jupiter fallen på samma sätt, fick vänta mycket länge på sin framgång i Hollywood. Men se vilken tungviktare han blev - just i kraft av lite gråa hår och ett kraftfullt grepp om ämnena som engagerar honom!


9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja absolut att tidsandan är extremt ungdomsfixerad för tillfället. Modig är förstås alldeles för ung för att kunna ha något perspektiv på hur det var för bara några decennier sedan. Säkert fick inte den då 59-årige Gösta Bohman när han tillträdde som partiledare år 1970 någon fråga om hur han med sin höga ålder skulle locka unga väljare. (Hade det varit nu hade han aldrig ens kommit på tal.) Men Håkan Juholt fick höra "Du är 49 år. Hur ska du locka yngre väljare till partiet?". Varpå han blixsnabbt svarade: "Fast nu är det så lyckligt att bara är 48.". Ett utmärkt svar på en idiotisk fråga. Mig veterligen är det ingen som har frågat Lööf om hon inte skrämmer bort äldre väljare från partiet...
S

Seaward sa...

Den feministiska kampen mot "patriarkala maktstrukturer" är naturligtvis en annan sida av samma civilisationsförfall där alla idéer slåss mot alla och "lobbar" för sin rätt som om det inte fanns en turordning och en process ("evolution" skulle man t.o.m. kunna säga).

Saturnus är ju i vår kultur att likna vid patriarken (överordnad Månen/Kräftan folket och kvinnorna). Poängen är att båda sidorna behövs för att fullgott resultat.

Ålder (Saturnus) och ett öppet (empatiskt, "moderligt") sinne (Månen)!

Seaward sa...

PS. Skulle ha stått: "Ålder (Saturnus) _OCH_ ett öppet (empatiskt, "moderligt" sinne (Månen)!"

Emfas på att båda behövs.

Anonym sa...

Det håller jag förstås inte med om, för när skulle det bli kvinnornas tur i "turordningen och processen" om inte den kampen hade förts och förs. Ålder är en annan sak.
Det sista stycket i kommentaren tycker jag låter som en beskrivning av en mogen kvinna - det finns inte så många sådana kvar i svensk politik numera, slår det mig... :-)
S

Seaward sa...

När? Thomasevangeliet: "När man är kvinna och kvinna är man, här höger är vänster och vänster höger...(och så vidare)...då ska ni se Himmelriket."

Jag talar (likt Thomas jesusfigur) om att feminismen kontrar "patriarkalismen" och så står likväl bara Stenbocken och Kräftan och stampar på var sin planhalva, ointegrerade.

En bra parallell, tyckte jag, till den fruktlösa tidningsankan "generationskrig i riksdagen" och uttalandena från en del som ensidigt kampar bara för halva berättelsen. Men kanske inte.

Mitt förtydligande PS verkar du i alla fall godkänna och det är precis samma sak.

Anonym sa...

Nu var det ju i o f s politik och partiledare det handlade om från början och inte Himmelriket...:-)
Yttrandet från Thomasevangeliet är en evig sanning som liksom står höjt över alla världsliga frågor...

Men det där med ointegrerade planhalvor, tanken med bl a feminism är väl att integrera dem mer, som jag förstår saken.
S

Seaward sa...

"Himmelriket":

Om jag minns den röda tråden rätt, börjar den i ungdomskult / åldersdiskriminering i politiken (politik=inrätta det goda livet här och nu).

Jag kallar dikotomiseringen "cilivisationsförfall" och associerar till ett annat exempel (ung/gammal = man/kvinna).

"Himmelriket är här men ni ser det inte", ska Jesus ha sagt. Han anslöt sig i så fall till samtida indisk filosofi i en av dess centrala lärosatser: "Den som mellan 'här' och 'där' gör åtskillnad går från död till död." (Kathaupanishaden).

Himmelriket, enl. både det utombibliska Thomasevangeliet och Nya Testamentet insisterar således på att verkligheten är något annat än den mänskliga preferensen att hårklyva. Den som dikotomiserar "går från död till död".

Bloggen synar, som du vet, via astrologins språk de mångahanda fenomenen men bara som illustrationer till den underliggande unitiva principen (formen).

Det är när principerna får olika typ av kött på benen det kan det ut som ämnet spårat ur. Om man inte noga fokuserar vad som är kött och vad som är ben.

Så var, mer exakt, tycker du att tråden spårat ur? :-)

Anonym sa...

I andra kommentaren, första stycket.

Dikotomiseringar är fel, visst, men ack så lätta att falla in i... sådant är livet på jorden, och visa personer har försökt motverka dem.
Man kan ju kalla feminismen för en mot-dikotomisering som reaktion på dikotomiseringen att kvinnor inte duger pga sitt kön.
S

Seaward sa...

Vi säger väl det då :-) (Jag vet inte ens vilken av alla paragrafer du syftar på.) Hårklyverier (dikotomiseringar) är mest föda för människans merkuriska nivå...

Se förresten det nya inlägget om forskaren Cavendish, mannen som mätte Jorden! Där kan Merkurius/Jungfrun beskådas när den helt löper amok i sin specialitet: definitionshysterin. Lyckligen hade han Merkurius i Vågen så att alla faktabitar kunde relateras till varandra!
:-)