Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 10 juli 2009

John Lennons mördare också ett Guds barn

Jag har länge tänkt på den rent utseendemässiga likheten mellan Mark Chapman, John Lennons mördare, och Sveriges fläckfriaste man - förre kristdemokratiske partiordföranden Alf Svensson! Änglar och demoner tycks bo nästgårds!



Chapman 1975





Till sist öppnade jag bådas stjärnhimlar sida vid sida, för att se om likheten sträckte sig ända tillbaka till respektive födelseögonblick...





Där några tidigare "look-alike"-par på bloggen byggt på en Sol i samma tecken och t.o.m. nästintill samma gradtal i tecknet, syns det här som om det är Månen i Skyttens tecken (Sagittarius) som kan vara nyckeln till de snarlika vibbarna.

Avsaknaden av födelsetid på Alf Svensson gör att horoskopet för midnatt och en Måne vid 8° i teorin exakt skulle kunna matcha Chapmans Måne vid 11°. Men erfarenheten har visat att likheter inte måste vara låsta till samma gradtal. (Men det är frestande att se något i den medeltida läran om att zodiakens 360 grader alla äger en unik kvalitet...)

Eftersom Mark Chapmans födelsetid är känd vet vi att det är Vågens tecken (Libra) som stiger i öster1 och släpar med sig den kyligt rationalistiska Saturnus. Är det de sista graderna av Vågen som bidrar med ett specifikt utseende här?

Även Alf Svensson har nämligen en remarkabel kombination i den här regionen (Venus + norra månnoden, eller som indierna säger: den hungriga demonen Rahu - Alf Svensson har "hungrat efter kärlek och socialt mingel" i hela sitt liv).

Från minnet kan jag också plocka fram en f.d. arbetskamrat som såg bestickande lik ut både Alf och Mark, och vars SOL plus norra månnoden befann sig i segmentet 3-5° Skytten - tecknet vi har som hetaste kandidat!

Men arbetskollegan hade också Månen i början av Vågen vilket gör att det utseende vi har att göra med här kanske är en blandning av båda tecknen! (Jag har illustrativt bildmaterial på det tredje fallet av Skytt/Våg, men inte medgivande till publicering.)



*****


Vad gäller änglar och demoner eller frågan om våra sociala roller i livet, har ju faktiskt Mark Chapman med åren anslutit sig till Alf Svenssons sida. I fängelset, där han avtjänar ett livstidsstraff för att han gjorde John Lennon till legend genom att mörda honom, lät Chapman omvända sig till kristendomen.

I en genomgång på bloggen av drygt 130 brottsdömda soltecken helt nyligen, ledde Chapmans Vädur ligan med fyra gånger så mycket kriminalitet som det minst dömda tecknet, Skytten.

Det är kanhända illustrativt att mördarens horoskop som nyckelingredienser har både Väduren - som bara jagar efter att bli någon för egen del och därmed tar en del snedsteg -
och Skytten - zodiakens nobla och religiösa sinnelag - tänkandet som sträcker sig bortom det futtiga egot!

Månen signifierar hur du föds och avslutar ditt liv (slutet av vårt liv sägs också i folkmun "sluta cirkeln" till hur vi började våra dagar). Så dessa gränsposter, "början" och "slut" för det innevarande livet (Solen i Väduren) lyder alltså under ett mer vidsynt tecken än hans aktiva livsbana.

I Alf Svenssons fall markerades de mest aktiva åren (Solen) istället via Jungfruns tecken, som är ett självmedvetet och i allmänhet städat tecken. Alfs oklanderliga kostymer!

Jungfruns manliga representanter är gentlemännen i zodiaken, precis som dess kvinnor är de borna damerna. Går det att föreställa sig något "damigare" än Sol-Jungfrun Gwyneth Paltrow? 

Eller, för den delen, något mer välekiperat och tillbakalutat mondänt än sångaren och Sol-Jungfrun Bryan Ferry? (Ja, det skulle vara Alf Svensson då.) Se återigen den perfekta klädkoden hos Ferry - så "slick", så svalt och behärskat självmedveten! (Kanske därför hans troféhustrur lämnade honom en efter en...)

Underbart att vissa finner den showen så övermåttans viktig så vi andra kan luta oss tillbaka och njuta av anblicken av någon verkligt välkammad (eller med mycket avsiktligt tillrufsat hår).

Nå, i andra liv föds vi under andra stjärntecken och med andra dagordningar...

_____

1. Som framgår av Chapmans karta ger födelsetiden 19.30 en nästan fånig ascendent: 29 grader och 59 bågminuter Vågen. Tittade förlossningsläkaren på klockan direkt? Gick klockan ens rätt? Vi kan lika gärna ha att göra med en ascendent i Skorpionens första grad, och det skulle vara ett minst lika intressant omen om individens kommande livsroll eftersom detta är dödens tecken.

Skorpionens herre Mars (blod, krig) har dessutom en betydligt mer tveksam placering än Vågens härskare Venus (fred och samförstånd).

Just det här klockslaget, där vilket stigande tecken som helst skulle kunna vara "det rätta", påminner om att astrologin bara (så långt vi vet) är en modell utifrån vilken man för ett resonemang och söker rekonstruera en plausibel fantombild...


Inga kommentarer: