Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 september 2011

DN och demokratin...

Ett tidigare inlägg om DN får sin bekräftelse.

Efter att ha publicerat ett harmlöst inlägg om den kreativa naturfotografen som petade in extra djur i sina foton, noterade jag åter att länken inte blev synlig hos Dagens Nyheter. Jag har två gånger förra veckan skrivit till websupporten men mötts av arrogant tystnad båda gångerna! 

Med en ond aning om vad som försiggår klistrade jag in exakt samma text på min halvsovande blogg Ockulta ögat och pingade hos Twingly.

Ja. DN praktiserar svartlistning av hela bloggar! Twingly-länken till fotografinlägget men på annan blogg blev synligt direkt hos DN.

Någon djupt odemokratisk anställd på tidningen har således svartlistat Sideriska Siktet, troligen för dess salta politiska kommentarer levererade med astrologiska illustrationer.

Vi har med andra ord ett fall av åsiktscensur i mediesverige! (Satirisk) analys av de tillkortakommanden på stjärnhimlen som leder till borgerlig mentalitet (och ateism) anses alltså lika "farligt" som rasism, nazism med mera. Märklig värdeskala den tidningen har.

*****

Men så tänkte jag ett varv till. Kan det till och med vara ett påbud från högsta ort? Kan en viss chefredaktör på DN ha blivit personligen förnärmad över den astrologiska analys av varför hon dissade Marcus Birros abortartikel?

Ju mer jag tänker på saken, desto mer inser jag att DN-länkarna började bli "underliga" ungefär i juni.

I så fall har vi en bekräftelse på exakt vad jag skrev i den texten, att en oerhört primitiv människa nått en chefsposition, en sådan psykologi som inte drar sig för att trampa ner nya nätdemokratin av rent personliga skäl.

Men frågan är om påbudet att strypa Sideriska siktets distribution (via DN) kommer från ännu högre ort?

Det jag skrev i Gunilla Herlitz artikel har sagts åtskilliga gånger förr och i många sammanhang:
Men när det gäller vad som sätts på pränt, då är Merkurius i undersätsiga Kräftan oerhört känslig för ordergivaren Solen. Även Herlitz och DN har förstås en ordergivare och vilka intressen den tidningen ytterst betjänar är ingen hemlighet. 
Det är nästan smickrande att vänsterbloggar i parti och minut får behålla länkprivilegierna i DN - som om vanlig (och förutsägbar) vänsterretorik är en del av det välbekanta landskapet - medan Sideriska siktets väldigt enkla skildringar av GRUNDGESTALTERNA som informerar vänster- och högerperspektivet anses icke önskvärda!

De kanske t.o.m. är farliga eftersom de utgör delar i ett astrologins pedagogiska system - ett system som enkelt och åskådligt visar hur vi går från primitiv egoism till stor altruism! (Själv saggar mitt känsloliv betänkligt i rätt själviska Tvillingarna vilket Solen i rättvisesökande Vågen känner av...)

Inte för inte har jag tre citat av politisk karaktär högst upp, djuppsykologen James Hillman om den heliga penningen, den mäktige filosofen Konfucius i samma fråga, och en forskare som påminner om astrologins utsatta situation i antikens Rom.

Nu har DN visat att de inte är bättre än vilken vettlös kejsar Nero som helst!


Tyvärr för tidningensdraken har de inte nämnvärt blockerat läsandet genom denna uppvisning i diktatorisk maktfullkomlighet. Fortsatt stadiga 300-400 sidvisningar per dygn tyder på att DN:s läsare i vilket fall saknar nyfikenhet på bloggosfärens infallsvinklar. (Eller redan har noterat att Sideriska inte var deras "cup of tea".) 

Jag gläds åt att det tycks finnas en liten men rätt stabil läsekrets - toppar på 500-600 eller ännu högre (1200 under en dag är rekordet) bara inträffar när jag skriver något fånigt och länkar till populistiskt tidningsmaterial.

Guldkorn från den här bloggen ska bli en engelskspråkig bok med adressat världen, är det tänkt. Sedan kan DN sitta och leka maktfullkomlighetsleken bäst de vill.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Droppen urholkar stenen! Fortsätt. Din alltid lika välvässade penna är en fröjd. Hälsa DN att för att se helheten måste man se alla delarna. Även dem man inte gillar.

Vänligen
Opal

Seaward sa...

Tack för den fina kommentaren. Den märks bättre nu sedan unga skeptiker redan rasat av sig sitt "näthat". (Någon enstaka häckar tydligen i DN-skrapan också...)
:-)