Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 8 september 2011

Den blå flamman & trivial materialism




"The very first thing I remember in my early childhood," says the incomparable Miles Davis,

is a flame, a blue flame jumping off a gas stove... I remember being shocked...by the suddenness of it... that stove flame is as clear as music is in my mind. I was three years old.

I saw that flame and felt that hotness of it close to my face. I felt fear, real fear... But I remember it also like some kind of adventure, some kind of weird joy, too. I guess that experience took me someplace in my head I hadn't been before. To some frontier, the edge, maybe, of everything possible...

The fear I had was almost like an invitation, a challenge to go forward into something I knew nothing about...everything I believe in started with that moment. I have always believed and thought since then that my motion had to be forward, away from the heat of that flame.
Miles självbiografi, citerad i James Hillman - Alchemical Psychology s. 322.



Astrologin känner tre planeter av eldig natur, Solen, Jupiter och Mars. Här ses Mars och Jupiter upphöjda i astrologins mäktigaste hus, det tionde, och i blå Luft, attackerande Miles fysiska Jordascendent! Smaka på den kombinationen en stund tills insikten sjunker in: Miles Davis "barndomstrauma", det som kom att sätta hans agenda, är skrivet i Ödets partitur. Här föds en "stor själ"!

Livsmissionen (Solen) blir att negativt (Jordelementet) backa bort från Elden. Miles Davis utvecklade "cool", en blå, sval jazz. Utan att vara någon afficionado har naturligtvis också jag Kind Of Blue i skivhyllan, hans klassiska inspelning från 1959 när bandspelaren krånglade så att inspelningens korrekta tonhöjd alltsedan dess varit en huvudvärk.

Han har också psyket/själen i Vågen, den blå luftens element och de högre konstarternas tecken (Venus). Dessutom den korrekta gränsdragaren Saturnus i upphöjt läge i Saturnus. Väldigt signifikanta placeringar.

Och vad om att ha Djävulen i bakhasorna? Horoskopet innehåller en lurig kombination av andedräktens (pneuma) Merkurius i sen eldig Vädur och i kombination med Algol, Satans huvud, i tidiga Oxen. Den under en tid heroinmissbrukande Miles Davis var en djupt komplex natur, det ser man direkt av den här kartan.

*****


Expressen den 7 sep 2011


Svenske IDOL-bedömaren Andreas Carlsson sjunger en annan sång, den billiga snobbismens. Han bedömer och producerar artister med utslätat folklighet som minsta gemensamma nämnare men uttrycker nyrik banalitet - som om man någonsin röjde individualitet genom att avstå från den fattiga massans standardmöbler!

Kanske är det bara Expressens rubriksättare som avsiktligt vinklar, men ingen rök utan eld! Det är symptomatiskt att hitta Carlsson, inte som Miles Davis skrämd från den blå-orange andliga lågan in i kall fysikalism (Jordelementet är det kallaste), utan helt försjunken i den sublunära sinnesvärldens jord-och-vatten-gegga.

Till och med Carlssons enda andningshål - Merkurius i Luft - pressas av rent världsliga betraktelser:

Den blå flamman är nu en eld-brun kamp
för materiella ting...


Född under en nymåne tror jag vi kan ta det här chandra lagna-horoskopet på allvar, Månen som ersättare för ett okänt födelseklockslag ger ett förnämligt tydligt resultat i termer av en materialistisk, monetär människa med känsla för "färg och form" men troligen utan någon som helst koppling till vad han håller på med - på det stora hela alltså. Två adresser, fina stockholmsförorten och så Los Angeles. Ett liv levt på livets yta, men tveklöst helt absorberad av den.

Varför jag kombinerar den här svenska medelmåttan med ett av musikens största genier beror på att de båda föddes under kombinationen av Mars och Jupiter, de båda "naturliga" eldplaneterna. Med månascendenten kan man noterat att Carlssons eldhärd strider (Mars, krigaren) för "inkomst genom tjänst" (11e huset) istället för att stå på scenen och beskriva andens "blå flamma" med sin andedräkt som instrument.

Carlssons tredje hus, naturligen kopplat till Tvillingarna/Merkurius och bl.a. kommunikation (att färdas eller kommunicera sig) gestaltas genom Saturnus, egentligen den blå själens egen form (se dess upphöjda läge i Vågen hos Miles Davis!), men också dess uttryck genom materien.

Det senare gäller svensken, där Saturnus i Oxen symboliserar en total identifikation med en materialistisk världsbild. Han lever för fattigare kvaliteter än t.o.m. råttorna här på jorden. De har nämligen inget val än att vara råttor, men Carlsson har valt en simpla ambitionen vilket detta horoskop tydligt omvittnar.

Ja, astrologin är kuslig, ofta nog tycks redan de fyra elementen visa vilken typ av liv vi handlöst faller in i och sedan inte funderar vidare över...



PS. Paradoxalt nog upprepar Andreas 'Jag äger inte IKEA-prylar' Carlsson i stor utsträckning Ingvar Kamprads horoskop! En imperialist vill förstås inte ha en annan imperiebyggares signaturer i sitt hem!



Boktips

Inbundna originalet 1989
(nu som pocket med fult omslag)


James Hillman har varit min favoritpsykolog i flera år. Jung grep mig inte särskilt som författare men Hillman tycks lika djup i sin bildning, det sprutar intressanta fallbeskrivningar och obskyra litterära referenser om honom. Därtill skriver han bra, målar med ord.

En nymåne i Fiskarna (likt Andreas Carlsson!) och en Tvillingascendent kan tydligen fungera för ett fackförfattarskap som mer läser som poetiska målerier, trots "dissociationen" mellan Vatten och Luft. Eller rättare, "osynken" mellan instinkt och rationalitet kanske t.o.m. lämpar sig för en psykolog (jfr Arthur Guirdham) - yrket ger möjligheter till självkännedom och om psykets våndor med att översätta sig själv via skilda språk...

På typiskt amerikanskt vis har det gjorts en smakprovsbok av hans författarskap. Den klipper och klistrar långa tankepassager ur hans omfattande produkution, ibland närapå hela essäer. En perfekt start att uppleva Hillmans bredd, hans märkliga och moderna kombination av klassisk nyplatonism och djuppsykologi.

Jungs arketyper är förstås centrala, det var de redan hos Platon, men Hillman startade en ny jungiansk riktning han kallade "arketypisk psykologi". I denna är astrologin en naturlig ingrediens. Hillman blev med åren mer och mer världsbejakande och skulle säkert ha givit Carlssons horoskop en mer uppskattande läsning av jag gjorde här. Karln är ju framgångsrik, gubevars!

Det är ingen slump att antologin fått namnet Blue Fire - Hillman ger det blå Luftelementet en särställning, precis som i den judiska kabbalan. Pneuma, anden som sätter saker i rörelse är Guds ord som strömmar in i världen från bortom skapelsen. Jag förstod inte boktitelns referensen förrän jag avslutade den nyliga Alchemical Psychology (2010) och hittade det Miles Davis-citat som inledde det här inlägget.


Inga kommentarer: