Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 14 januari 2011

Mer om negativa zodiaktecken (främlingshat)

[Lång analys! 2.300 ord.]

Aftonbladet ämnar köra en artikelserie om Sverigedemokraternas rasistiska rötter och i kommentarfältet hopar sig duperade människors åsikter om att sådant material bara ökar SD:s popularitet. 

Vi vet alla hur hjärntvättade människor tänker: inte särskilt friskt. Allt måste förvrängas och anpassas till den väg man själv börjat vandra. Hjärnan går övertid för att legitimera de egna känslorna. Det undermedvetna skadar det objektiva intellektet, och intellektet börjar nu fjärrstyras av instinkterna så att det bara letar anledning till kritik. Efterrationaliseringarna grasserar och dessa människor har nu objektivt reducerat sig till mentala vrak, till rättshaverister. 

När en hel nation kollapsar i grumliga tankar om sin omvärld, om grannar man inte vill prata med, osv, då börjar det lukta inbördeskrig och en nations totala sönderfall. Reaktionära och räddhågsna människor är tyvärr de som startar problemen pga. sin bristfälliga insikt om hur deras egna instinkter spelar dem ett spratt och förvränger förmågan till klart tänkande.

Om man själv, på gräsrotsnivå, är för lam för att våga prata med nysvenskar och etablera mänsklig kontakt, eller åtminstone inse att landskapsbilden förändrats, faller det sig naturligt att istället börjat bygga mentala luftslott om dem - naturligtvis av negativ art eftersom det var en negativ grundinställning (ofta fruktan) som till att börja med fick en att gå en omväg istället för att vidga sina reella erfarenheter. 

Man börjar leta uppgifter på nätet eller bland "likakännande" om icke-svenskens dåliga sidor (eller rent av lägre människovärde pga. påstått biologiska faktorer - så kallad rasism när den kombineras med myten om "evolution").

Det paradoxala är att det är de som fastnar i den här typen av mytologiskt tänkande som själva är de "lägre stående"! Bloggen har redan isolerat zodiaksymbolerna Kräftan och Jungfrun som ovanligt involverade i negativa och separatistiska attityder. I termer av zodiakens 12 "perspektiv" gör tecknen inte fel, det är Kräftans uppgift att frukta och bygga försvarsmurar. Utan nerkylande Vatten skulle Solens eld förbränna allt biologiskt liv.

Jungfrun tillhör Jordelementet, det absolut kallaste, och här hittar vi diskrimineringen, det kritiska intellektets förmåga att skilja mörkbrun från mellanbrun. Jättebra i många analytiska yrken - och ett helvete för människan själv om hon tar till så banala mått för att bedöma andra människor! 

Från Jungfruns sätt att låta åsikterna styras efter sina sinnesintryck och de detaljer hon fäster sig vid, eller urskiljer, har vi en stor del av den rasism som på det allra ytligaste sätt bygger på hudfärg eller viftar med siffror om vad invandring kostar svenskarna. I själva Merkurius sätt att bryta ner den mänskliga närheten i distanserade och opersonliga fakta anar vi också en i grunden rädd eller avståndstagande attityd. 

Från Kräftans känslobaserade nivå kommer bara affekterat pladder men Jungfrun ska man se upp med, för här produceras skenbart förnuftiga argument. Det är inte slump att genomgången av 19 kända nazister från Andra världskriget genast producerade en stor grupp med psyket (Månen) i Jungfruns tecken. 

Nazirasismen byggde på Darwins evolutionsmyt och precis som underhållaren Peter Wahlbeck i ett mycket olyckligt samtal (YouTube) till Täppas om invandringspolitiken i P1, trodde nazisterna på att "allt är under utveckling". Från dem som snurrat till det rejält för sig blir då vissa religioner mer primitiva än andra och vissa kulturer högre stående. Gissa vem som bestämt måttstocken så att slutsatsen var given på förhand? 

Så vansinnigt dum är planeten Merkurius på egen hand, att den inte ser hur den själv skapar de sanningar den sedan presenterar som "objektiva". Astrologin som helhet är lyckligtvis större än Merkurius, för annars skulle den också bara vara en partsinlaga som t.ex. de dumheter föreningen Humanisterna med en ordförande just med denna kritiskt söndrande Måne i Jungfrun producerar.

Humanisterna fångar bara in dem som är nöjda med att kunna se skillnaden på mörkbrun och mellanrum och stolt förklara att detta är "empiriskt fastställt". Vi talar inga Einsteins, här. Och det är på den nivån en människa kan stanna av, och bli främlingsfientlig på inbillad objektiva grunder. 

I själva verket sitter psyket fast i en negativ och söndrande mentalitet som aldrig kommer att kunna bedöma större helheter. Jungfruns zodiaktecken är därför kopplat till serviceyrken där någon annan gjort de övergripande bedömningarna och lämnar ner detaljstyrda arbetsuppgifter. Jungfrun/Merkurius får här ansvaret att bryta ner sin egen lilla uppgift i ännu mindre delar över vilka hon i sin tur, med berättigad stolthet, kan känna att hon basar över!

Problemet är när begränsade perspektiv upphöjs som sanning och kombineras med makt- eller frälsarambitioner, som är fallet med den rasist i SD som AB-artikeln nämner - Tomas Karlsen (annorstädes stavat Thomas):



Jag utgår från att jag identifierat rätt Thomas födelsedag. I vilket fall bekräftar horoskopet fullt ut en potentiell rasist. Saturnus står för restriktioner och vid det här laget är bloggens läsare medveten om att de sideriska tecknen verkligen matchar de klassiska associationerna. Skytten som utlandet eller utlänningar kombineras detta år med Saturnus, planeten för fixeringar eller låsningar (ibland en negativ, besatt typ av fixering). 

Saturnus i Skytten kan också bete sig konstruktivt, som att den väljer att expandera maximalt ut i universum och sedan tar Skyttens "universella" stora grepp om saker, eller önskar diskutera expansionens (Jupiter/Zeus) egen Form. Men innan man kan ge klartecken för den högsta och renaste typen av Skytt, den religiösa och/eller filosofiska naturen, måste naturligtvis många andra faktorer vara samstämmiga.

Vad då säga när Saturnus som i Karlsens fall totalt angriper den kritiska och småaktiga Jungfrun? Och i ett år när också "megafon"-effektens Rahu kombineras med Solen så att individen känner sig kallad att basunera ut sina egna avsevärda problem med att pussla ihop "den stora bilden" med "den mikroskopiskt lilla"? 

Vi har varit inne på flera sådana här horoskop tidigare, och jag har även i fallet Tobias Billström (den främlingsfientliga moderata migrationsministern) noterat att Skyttens generositet kan skadas åtskilligt av att kringbudskapen i iskalla Jordelementet skär ner dess perspektiv. (I Billströms fall också en påfallande egocentrisk låsning via illvilliga Mars i Väduren.)

Eftersom Karlsen är så uttalat rasistisk dristar jag mig till att föreslå en hypotetisk födelsetid klockan 14.00 eller senare på dygnet så att Månen "faller" in i bitterhet, vämjelse och avvisande grundstämningar i Skorpionen. Med expansionsplaneten Jupiter här, får vi därmed en extremt hatisk felfinnare - den maximalt utagerande Rahu-Solen är helt obalanserad i sitt problem med utlandet/utlänningar (Skytten) och det kommer ymnigt av ruttna känslor nerifrån Skorpionens omedvetna och smutsiga Vattendjup.

Kan vi säga att det är ruttna själar eller själar stadda i förruttnelse som blir rasister? De är så dimmiga i förståndet att de inte längre kan förstå hur det är var människa själv som bygger sin omvärldsuppfattning utifrån sina egna omedvetna eller mörklagda rum i psyket. 

Ingen är dömd att förbli en sådan skitstövel som det här horoskopet indikerar, men detta är det utgångsmaterial den inneboende andesjälen fick att jobba med i detta liv. Karlsen tycks ha tappat allt grepp om vad livet handlar om. Någon kan hävda att det här horoskopet är så negativt att det vore orimligt att räkna med några positiva livssignaler på livets storhet, skönhet och rikedom, att det beskriver en total härdsmälta och en dödsstörning ner i ingrodd hatiskhet - Skorpionens värsta sida. Gäller denna hypotetiska Skorpion-Måne kan jag inte säga emot. 

Djuppsykologen James Hillman studerade självmordsbenägna, depressiva och andra riktigt svåra fall under årtionden och kom fram till att vissa är obotbara. Det finns själar som återföds på jorden bara för att lida. Till dem som måste svettas ur sig sitt eget mörker - planterat genom något förskräckligt inträffande i ett tidigare liv här - hör kanske väsendet inuti Karlsen-kroppen. 

Det är inte en särskilt vågad gissning att det tidigare livet involverade någon oförrätt som traumatiserade själen som att en ny jordekropp tog form i "idévärlden" i en ny tid, där själen återigen skulle få en möjlighet att bearbeta sitt trauma. 

Man kan tycka det är tråkigt att Naturens Psyko-Somatiska System (karma-lagarna) leder till att en själ, för att friskna till, samtidigt skapar nya problem för så många oskyldiga (här: alla invandrare som inte alls berörs av Karlsens patologiskt jakt efter siffror och incidenter som ger honom vatten på sin mentalsjuka kvarn). 

Men Naturen är långsiktig. Så här kommer det att fortgå tills alla involverade själar från "våningen ovanför" är mätta på den här showen. Att det skulle handla om någon "evolution" eller utveckling rent nys. Jag har själv gjort mig skyldig till sådana formuleringar ibland, men det är för att det är så svårt som människa att hela tiden minnas att själen hela tiden existerar utanför tid och rum. Och myten om "evolution" kräver också idén om en tidslinje (Saturnus/Kronos).

(Flämt! Är vi fångar i tidssystemet till universums sista andetag? Eller är universums ålder och livslängd också bara en av de myter vi spinner på insidan av drömmen?)

När därför Peter Wahlbeck i radiobabblet med Täppas - ett meningslöst samtal som inte hedrade någondera pga. det intellektuella kaoset - pratar sitt new age-prat om att "allting är utveckling", hörde man att han var fånge i ett mytologiskt tema - händelsevis sitt eget medfödda mytologiska huvudtema. Som Stenbock har han Solen våldtagen av en olustig konjunktion med Kronos/Saturnus och det är naturligtvis ingen slump att Humanisternas egen evolutionsbiolog, starkt religionskritiska Patrik Lindenfors är född under samma gastkramande attack från den materialistiska Saturnus mot andesjälens symbol Solen!



Det är naturligtvis fascinerande att en Saturnus-Sol kan bli totalt religionsfientlig och bara se biologiska faktorer och deras "evolution" i tiden (Saturnus), medan den knäppe humoristen Peter Wahlbeck (som jag gillat för mycket han gjort) istället faller handlöst in i en märklig mix av new age och den historiserande utvecklingsmyten! 

Jag hörde i YouTube-klippet av P1-debatten att Wahlbeck tappade greppet direkt, för han antydde att kristendomen skulle vara en högre utvecklad religion än islam, fastän Mohammed levde 600 år senare än Jesus. Kristendomen, som Wahlbeck i någon form bekänner sig till, borde alltså vara en mer "primitiv" religion om man använder Stenbockens myt om linjär tid och en utveckling över denna.

Helt klart har Wahlbeck störningar på himmelen som resulterar i sådana logiska kullerbyttor, och de är inte svåra att se. När han är humorist bygger egentligen hans komik på samma galenskap, men då passerar den obemärkt och alla skrattar åt de underliga tankeformationerna och hans härligt krumbuktiga kroppsspråk. 

Men som logiker är han just inte mycket bättre än den sorgliga ordföranden för Humanisterna, med vilken han delar just den störning mellan klaniska och invandrarrädda Kräftan (ur svenskt perspektiv vill säga) och ideologins tecken Vattumannen. 

YouTube-klippet uppmärksammade mig på hur tydligt humoristen faktiskt uttryckte sin och många andras ogillande av invandringen - helt enkelt för att de är alltför mentalt orediga för att korrekt kunna bygga upp en rationell världsbild där allt har sin plats.

Eller rättare sagt, Wahlbeck verkade sitt på lite för många stolar samtidigt, för han bedyrade att han gillade religioner "och sånt" och även detta bekräftas av horoskopet: se hans Måne i upptäckarglädjens Skytten (utland, religioner, filosofier) och hur basen för denna öppna känsla är Jupiter i idétecknet Vattumannen. Ett absolut genuint och kreativt förhållande till också idéer eller upplevelser som för stugsittaren (Kräftan) kan te sig helt "outlandish" (britterna har exakt rätt ord här).

Men det var den andra halvan av Wahlbecks kluvna horoskop, Jord/Vatten-axeln och då särskilt ur perspektiv av "hotbildsskaparen" Mars-Kräftan - impulsen att ringa in och som sedan drev hans debattinlägg i radion med ett förvirrat intryck som följd.

Wahlbecks intention lät god, han ringde Täppas för att beskriva hur han trodde folk kände det, och detta är exakt impulsen (Mars) i Kräftan (den lilla hotade människan), i dess irrationella attack mot en ideologi (Luft-Vattumannen) som en strikt känslobaserad (Kräftan) formalist (Stenbocken) aldrig riktigt kan begripa. Instinkten (Vatten) är inte rätt element för att logiskt bearbeta ett främmande TANKE-system (Luft)! 

Wahlbeck agerade här 100% utifrån sitt eget horoskop och var såtillvida helt genuin. Men Mars-Kräftan har begränsat krut och Täppas lyckades via något argument om new age (som jag glömt vilket det var) få Wahlbeck märkligt tyst.

*****


Not. Vad om Karlsen föddes med Månen i Vågen? Från horoskopet för Anders Högström (naziskyltstjuven) och några andra ökändisar, har vi sett att alla tecken har sina sämre sidor. Inte minst verkar Vågen kunna urarta till en lycksökare, att döma av den statistiskt signifikanta överrepresentationen av de lätta rikedomarnas Jupiter i Vågen bland 200 brottsdömda. 

Men i de tidigare båda inläggen om Högström tycks jag helt ha missat ännu ett fall av störning mellan det inskränkta klanperspektivets Kräfta och Vattumannen som ideologi. Den här haltande kombinationen av Vatten och Luft representeras faktiskt av en ömsesidig reception med Månen i Vattumannen och Saturnus i Kräftan!

Det blir allt tydligare att Kräftan står för "den lilla världen" - där man inte har några kunskaper alls utan bara går på känsla, och Vattumannen för "stora ideologier" eller "stora grupper" (etniska, politiska, etc). För den "lilla världens människa" - kanske med låg utbildning och föga intellektuell träning, men med en nära koppling till sin tillfälliga värdskropps biologiska system, förvånar det inte alls att höra så mycket dumheter som de Sturmark med flera levererar. På vissa punkter kan människor helt tappa masken och avslöja sig som de driftstyrda instinktsvarelser de är i den lägsta delen av sina själar.

Vissa människor bör först lära sig avstå från sin yttrandefrihet några år och lära känna sina inre monster. Sedan eventuellt ta till orda. Jag minns flera bedömningsmissar som ung astrolog. Jag hade vid den tiden en stormig relation med far, och det tog mig säkert 2-3 helt felaktiga analyser av okända människors horoskop där jag föreslog att deras "far nog var död" innan jag kom på mig själv med att projicera egna önskedrömmar! Jämför med Humanisternas kampanj "Gud finns nog inte"... 

I takt med att man sluter fred med andra (genom att prata med dem och förstå dem på djupet) kommer mognaden. Den sjuka själen tillfrisknar, slutar upp med att patologisera och kasta skuld på andra för de egna instabila känslorna. 

Astrologin visar våra ömma punkter och kan påskynda vårt tillfrisknande. Vi var menade att bli gudar på jorden, men många beter sig - och tänker! - betydligt sämre än djur.


PS. Ett av tre horoskop har Vatten/Luft-friktion i någon form, dvs en stor del av mänskligheten kommer per definition att ha aktiva områden i psyket som de ännu inte integrerat. Dessa människor lär i början av sitt arbete projicera sina monster på yttre frågor!

Kanhända är det just det som förklarar varför jag så ofta tycks mig se Vatten/Luft i horoskop för artister jag gillat. Det är något fascinerande över de "skruvade" konstverk som resulterar när själen "patologiserar". Mindre kul är det när man möter människor som helt enkelt inte kan tänka redligt eller producerar vansinniga idéer som de inte klarar att röra sig i förhållande till. Just Kräfta/Vattuman hotar med den typen av ideologisk låsning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ju mer jag läser här, desto mer förundras jag över att jag är som jag är:-) Karlsens horoskop är ju nästan identiskt med mitt, vrid månen 180 grader bara, och flytta tillbaka merkurius till jungfrun. (I o f s inte så "bara" kanske för oxen är ju en mer gynnsam position för månen.)I mitt fall har samma konstellation resulterat i ett lidelsefullt intresse för andra länder, kulturer, språk osv. Paradoxalt nog är jag även intresserad av släkt- och hembygdsforskning, men det finns eg. ingen motsättning. Den som känner sin hembygd och sina rötter blir trygg och vågar söka sig ut i världen för att vidga perspektiven. Kanske därför som vissa blir främlingsfientliga förresten? De har inte denna identitet och trygghet i sig själva utan är alienerade och otrygga inför sådant el sådana som är olika dem själva...
S

Seaward sa...

Bloggen visar egentligen flera sorters sätt att göra astrologi på. Jag har tidigare nämnt att de solära horoskopen (utan födelsetid, ascendent och hus) gör det omöjligt att veta vilka planeter som i det enskilda fallet är "välgörare". Den "onda" Mars kan för vissa vara en god planet i relation till vissa livsområden (hus)! Detta enligt vedisk astrologi.

Du har Vågen på ascendenten om jag minns rätt. Detta är ett socialiserande och kontakttagande tecken - dialog är ett bra motgift mot det mesta!

Tillkortakommandena till trots, bjuder solär astrologi (som ovanstående två horoskop) ändå på en början till resonemang om de olika astrologiska principerna eller "verktygen"...

Anonym sa...

Jag har dessutom för mig att du nämnt, i samband med saturnus i husen, att planeten faktiskt är gynnsam i mitt fall, trots att den är "naturligt ond". Det var någon regel i vedisk astrologi.
S

Seaward sa...

Just det. Det finns kluriga kopplingar i den vediska astrologin som man upptäcker lite i taget. Vilka är t.ex. planetära "vänner" enligt denna tradition? Jo, Venus (din ascendenthärskare) och Saturnus. Därmed "demoniseras" inte Saturnus ur Venus perspektiv!

Anonym sa...

Vilken tur, annars kanske man hade blivit Sverigedemokrat :-) Fast egentligen har det förstås med djupare saker än så att göra... inte för att jag vill skryta, men jag har väl ett annat karma... var nog inte lägervakt eller liknande i mitt förra liv...
S