Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 19 april 2010

Optimistens freudianska felsägning

I samband med vulkanutbrottet på Island ser jag att en webbredaktör på DN, Anders Bolling, tar tillfället i akt på Newsmill att söka puffa för sin bortglömda bok från förra våren, som hävdar att det apokalyptiska tänkandet är en vanföreställning. 

Apokalyptisk är tänkandet kring tidsåldersskiften, där något gammalt under protest och tandagnisslan lämnar över stafettpinnen till en ny tidsålder bättre anpassad till sina egna frågor och svar. Paradigmskiften var 1960-talets nya modeord för ungefär samma sak.

I grunden råder alltså ett strömmande kontinuum men Bolling tycks föredra ett idealiserat synsätt som inte alls ser skarvarna - eller åtminstone inte talar om att de faktiskt finns där!

Det visade sig inte helt lätt att lokalisera data för att horoskop för åtminstone dygnet då en så här orealistisk eller onyanserad röst såg dagens ljus - för ingen vid sina sinnens fulla bruk kan förneka att det haglat apokalypser eller paradigmskiften genom mänsklighetens historia. 

Men slutligen stannar jag för en person i stockholmstrakten på komfortabelt bilavstånd till DN-huset, och detta för att det slås ett arketypiskt band mellan vederbörandes hemadress och pressreleasen i samband med boken:
I sin bok "I apokalypsens gosiga mörker" visar Anders Bolling, journalist och utrikesredaktör på DN, hur pessimisten tar plats på optimistens bekostnad. Medierna och de intellektuella har ett stort ansvar för vår förvridna världsbild.

Boktiteln, "Apokalypsens gosiga mörker", är för övrigt minst sagt infantil och ett uppenbart försök att i "primitiv mentalitet", magiskt besvärja det hotande mörkret genom att bädda in det i gosig sockervadd! Vi ska strax se hur väl detta stämmer med astrologiska data.

Notera kontrasteringen av de oansvariga medieras "pessimism" med den gosiga författarens "optimism". Varför jag kallar detta en freudiansk felsägning beror på att en individ som bosatt sig på välsituerade Lidingö och därtill på en adress som innehåller optimismens gud Jupiter i gatunamnet givetvis till varje pris vill tänka på annat än hur världen verkligen fungerar - som bland annat ett samspel mellan de två ödesskaparna Jupiter och Saturnus! 

Ibland är livet bara så övertydligt.

Felsägningen ligger inbäddad i en rationalisering. Vad han säger är att, "Jag lever det komfortabla livet" men rationaliserat till en förträngning av att det motsatta skulle vara möjligt, och därtill generaliserat till ett uttalande om hela mänskligheten! 

Jag skulle vilja påstå att även gatunamnet är vad den indiska astrologin ofta rekommenderar: talismaner och botemedel för att hjälpa hålla livsförmågan uppe när horoskopet är mycket svårt. Den mörka människan som står i vändpunkten och är redo att bli en bättre människa söker alltså yttre kryckor som ska hjälpa hennes konvertering till Ljuset på traven.

Och naturligtvis var det bara mörker på himlen då denne FÖRNEKARE av begreppet apokalyps föddes. Vi har mött den olyckliga årgången 1965 flera gånger på den här bloggen redan, och i några fall var det verkligen beckmörker. Så varför låtsas denne man som om det regnar?



Jag tror det är som i dubbelfallet Brooke Shields/Cissi Elwin, födda bara ett dygn efter varandra, och där särskilt Brooke satt på ett megaton av bortträngningar och psykologisk självstympning. Notera hur hon föddes in i familjen som drev nagellacksföretaget Revlon: den hårda glansiga ytan som ska "förbättra" naglarnas naturliga utseende.

Men hårda ytor krackelerar lätt, och människor födda så djup i Mörkret (Tamas guna) som det gråsvarta korset indikerar, kan tänkas varje sig med varje medel inför den obehagliga tanken att saker faktiskt kan gå sönder. En del skriver t.o.m. en hel bok om att apokalypser är rent nys!

Och det är just de här mörkermänniskorna som i sin rigiditet och ovilja (oförmåga?) att smidigt korsa över i nytt tänkande som framkallar apokalypserna och paradigmskiftena! Dessa är mänsklighetens reaktionärer som bara vill behålla sin komfort och sitt status quo för evigt.

Bollings horoskop tycks nära besläktat med de nu förhånade ateist-materialisterna Humanisterna vars ledande röster nästan alla tycks ha Månen i Jungfrun (Sturmark, Ulvaeus, Demirbag-Sten).

Denna typ av sinne är då den lilla chans att förstå mer som blivit Bolling given i en i övrigt helt cementerad och låst attityd som inte ser att den själv är mörkret. Men, ett sinnelag i Jordelementet blir här en villig materialismens tjänare, efter Jungfrun avskyr kontroverser och "scener". Den söker istället vara lite extra flink med fingrarna för att lösa saker utan att saker ska komma till sin spets.

Jungfrun är ett av zodiakens hyggliga tecken, men här har tjänaren gjort verkligheten en verklig otjänst genom att söka låtsas som inte mörkret existerar och ibland signifierar en radikal kursändring. Bollings horoskop är, precis som Brooke Shields och Cissi Elwins, en klar antydan om att vissa människor helt enkelt inte är sitt fulla register trogna - de väljer att sila bort avsevärda mängder information för att behålla sin illusion av en trygg lekkammartillvaro.

Jag försöker hålla antal inlägg som etiketteras med någon av de tre gunas på ett minimum och inkluderar bara - just det - paradigmatiska exempel. Bolling är ett sådant i det att MÖRKRET inom honom har fått honom att skriva en hel bok där han söker desarmera detsamma genom att kalla det "gosigt"!

Ett fantastiskt horoskop för den seriösa astrologistudenten att lära sig om människans förmåga till självbedrägeri.


Slutligen. Och visst, Månen - hemmiljön (inklusive gatuadressen) och sinnelaget mottar en direkt "välsignelse" från optimismens Jupiter. Har Bolling tur kan han klara sig genom hela det här livet med Jupiters skygglappslika beskydd!

*****

Undertecknad, med en fungerande balans mellan ljus och mörker, Saturnus och Jupiter, tenderar likväl mer mot det apokalyptiska tänkandet. Det är bara att titta på samma historia som leder Bolling att förneka Uppbrottets fakticitet och se hur många som bränts på bål och lidit martyrdöden för att en ny tid och tanke skulle kunna födas.

Vi kan kalla Jesus korsdöd för den första personliga uppoffringen av det här slaget. Bolling vill inte offra sig för något som påverkar Oxens böjelse mot komfort, så han förnekar helt enkelt alla sådana skarvar i historien...

Notera hans ordval i Newsmill-inlägget, "vår historiskt trygga tillvaro" - så talar Mörkret och i synnerhet Oxen, den rigida och "händelselösa" jordens eget tecken. Men geologerna tappade verkligen hakan 1963 när dogmen om gradualismen falsifierades. Som i ett trollslag uppenbarade sig på några dagar ön Surtsey ur havet!

Inga kommentarer: