Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 13 april 2010

"Inte celibatet, bögeriet!"



Kardinal Tarcisio Bertone använder kanske inte fullt så kantiga ord i sitt uttalande om den pågående så kallade pedofilskandalen inom Katolska kyrkan, men det är i sak vad han säger. Och med rätta. För det handlar ju genomgående om mäns övergrepp på män.

Låt oss bara för sakens skull fundera över hur ett äkta celibathoroskop kan se ut, någon som offrar köttets lustar för att nå ett sinnets högre klarhet!

Dessförinnan vill jag påpeka att det ligger ett oändligt viktigt stycke om påven Benedikt XVI och celibatets mening inflikat i en filosofisk diskussion om passion och oupplyshet. Bara skenbart är inlägget om aktrisen Melanie Griffith (nytt fönster) ännu en kändisstudie!

Och åter får jag beklaga det förlorade folket svenskarna som aldrig kunnat tala det språk - astrologin - som alla bildade människor under de senaste 2.000 åren behärskat. Försöker dock hålla texten någotsånär begriplig.

Som den geniale uppfinnaren av Bell-helikoptern Arthur M. Young så lätt kunde konstatera är detta en uppsättning "First Principles", utan vilka vi skulle famla i kaos.

Astrologin ger oss instrumentet att förstå vad moral och objektiva värden är, till skillnad från den kvicksand den moderna människan valt och som hon nu ohjälpligt kvävs av i det att hon sjunker.


Ett indiskt horoskop med de fyra elementen färglagda skulle tydligare visat trenden, men låt oss stava förhållandena rakt ut:

NOLL (0) planeter ockuperar Eld
EN (1) planet ockuperar Luft
FYRA (4) planeter i Vatten
FYRA (4) planeter i Jord

I så måtto som Eld i clinch med Jord kan beskrivas som anden som krökts mot världslig åtrå och en degraderat stretande natur, är kardinalen helt befriad från allt sådant!

Åtta av nio placeringar i Vatten och Jord skulle enligt bloggens tidiga inlägg teckna en rent materialistisk eller sinnesorienterad människa, och gör också så i allmänhet. Men på denna himmel händer det spännande och besynnerliga ting!

Låt oss backa ut till universums ytterkant, varifrån de stora riktlinjerna dras upp för det som sedan ska utspelas nere i den sublunära sfären, nere på jorden, i köttet.

Saturnus är hemma i härskarläge i Stenbocken, ett Jordtecken. Således tecknas i synnerhet fysisk restriktivitet. Stenbockens filosofi är få men rena linjer, den är en frugal influens. Den är moralisk och måttlig när den fungerar väl.

Detta år hittas den hungrande Rahu (norra månnoden) tillsammans med Saturnus och jag kan bara spekulera här: här uppstår en lidelse efter snäva och hårda gränsdragningar! Hungrande Rahu i ett lidelsefullt tecken - men det är alltjämt Saturnus som kontrollerar vari lidelsen består! Stenbockens evangelium är och förblir: "less is more" (se Ingvar Kamprads stenbocksdominerade himmel).

Denna förstärkta Saturnus kastar nu sitt 270-graders öga mot filosofins och religionens Jupiter, i likhet med flera andra planeter utmärkt placerad i Vågen, den idealistiska kärlekens (Venus) tecken.

Fastän rödfärgad, menar jag att detta är en fantastiskt fin aspekt, där den stoiska återhållsamheten informerar Jupiter i Vågen så att vi får en självförnekelsens filosofi/religion, gissningsvis för den högre (idealistiska) kärlekens skull.

Intrycket bekräftas av att det finns en starkt negativ attityd till det sublunära: Månen står för den nyckfulla och inkonstanta själen och aversionens Mars ligger här och indikerar något som närmast skulle kunna liknas hat mot naturen eller mot kvinnan  - men det är en risk att läsa Jungfruns tecken som en ung kvinna. Välj istället att betrakta tecknet som symbol för det ännu obesudlade. Jungfrur i praktiken har ofta en puristisk böjelse, en renhetsiver.

Därmed har vi två celebatsindikationer i samma horoskop!

Och så Solen till sist, kombinerad med Venus i sexualitetens Skorpion. Men Skorpionen är också den plats där egot slutligen dödas. Och här får jag återigen efterrationalisera (kardinalens födelsetimma är inte känd):

Saturnus är så stark i detta horoskop, och dess koppling till filosofins Jupiter så god, att Solen/Venus i Skorpionen blir till berättelsen om ett prästerligt kall. För kärleken till det andliga väljer individen att döda en eller annan aspekt av det mänskliga livet. Och som vi sett av det lägre sinnet (Månen) och synen på det sublunära (naturliga) livet är det den sinnliga naturen som avvisas för att individen ska kunna gå genom döden (Skorpionen) och hitta den himmelska kärleken. Solen/Venus.

Men notera åter bristen på ELD. Det är Saturnus/Jord och Jupiter/Luft som bildar en stomme bloggen betecknar som "rationalism". Katolska kyrkan bär också på en excellent intellektuell tradition i thomismen. Något liknande finns överhuvutaget inte i den sorgliga lutherdomen som är närmast anti-intellektuell i jämförelse.

Med all rätta tilltalas en verkligt rationell varelse av Thomas tankar om natur och övernatur. Jag har nyligen puffat en och två gånger för den extremt intellektuelle rymdflygsingenjören Wolfgang Smith för ett exempel på att religionen blir mer och mer självklar, dess skarpare intellektet är. I så måtto måste det helt religionsfientliga Sverige vara en sophög för universums sekunda material...

Fastän logiken bakom Solens och Venus "planetära fiendskap" är tydlig - Solen självtillräcklig, Venus en kurtisan som inbjuder till tvåsamhet - är den här kombinationen inte alls suspekt i praktiken. Jag har sett mängder av exempel på Solen med Venus i absolut väl fungerande horoskop, flera mycket vackra människor, och nästan utan undantag alla väldigt känsliga. Venus tycks mjuka upp Solen på samma sätt som Solen/Mars ger en närmast militant självständighet.

Varför just det här horoskopet drog mot en kärv livsstil (celibat) ser vi helt och hållet i Saturnus och Jupiter och där Månen i puristiska Jungfrun ger medhåll.

*****

  • SvD om kardinalens uttalande.
  • Den 15 april: italienska homosexuella ilskna på Bertones uttalande (DN).
    Artikeln innehåller en (ofrivilligt) underhållande bekräftelse på att dramadrottnings-beteendet härjar vilt i den här marginella gruppen: en talesman för Italiens bögar säger att, "pedofilbrotten är den största sexskandal som historien har sett". Därmed glömmer han helt bort att hela västerlandets hedonistisk-sekulära kultur är ett konstant pågående sexövergrepp på alla dess medlemmar sedan årtionden via medier, film och reklam, och hur hans egen grupp pådyvlar unga och allt mer förvirrade människor allt sjukare och ytligare beteendemönster.
Se även dessa systematiska studier vars resultat motiverar till uppföljningsstudier:

Skorpionen och homosexualitet (litet studium av 41 horoskop)
Egenheter hos Mars och Venus i 120 horoskop av hbt-typen

2 kommentarer:

Alex sa...

Haha vilken jävla idiot du verkar vara.

Anonym sa...

Hahaha :-)
Synd att inte du är påve, ingen skulle ta dig på allvar...