Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 6 april 2010

Filip Hammar, byfånens horoskoptyp

Så kom den då, "the smoking gun" som visar att de gamla indiska filosoferna inte hade helt fel. Filip Hammar, känd för en skräphumor som riktar sig till landets osmarta soffpotatisar, visar hur den tröga och mörka kvaliteten Tamas guna ser ut i sin värsta dager.

Man kan här påminna sig att det finns förståndshandikapp i hans släkt, men som alla som kan sin astrologi vet, tar sig symboliska omen de mest skiftande uttryck. Vad astrologin studerar är de grundprinciper som ligger bakom vår varierade fenomenvärld.



Bloggens loggfil visar att länkarna i en text sällan utnyttjas för fördjupningsstudier. Istället för att hänvisa vidare repriserar jag därför några indiska tankar kring effekten av den "mörka kvaliteten" i en människas liv, kroppsliga konstitution och psykologiska nivå:
O Bharatas ättling, okunnighetens kvalitet orsakar falska föreställningar hos de levande varelserna. Denna kvalitet leder till dårskap, lättja och sömn vilket binder den betingade själen.
(Bhagavad Gita 14:8)
Den klassiska indiska texten förklarar sedan att en kamp alltid råder mellan de tre gunas, och några verser senare är det dags igen:
O Kurus son, när okunnighetens kvalitet tilltar i styrka, framträder vanvett, illusion, tröghet och mörker.
(14:13)
Även om inte alla kvaliteter är representerade i det egna horoskop kan man söka emulera, efterlikna, det man kanhända saknar:
Genom att handla i godhetens kvalitet (Sattva) blir man renad. Arbete utfört i lidelsens kvalitet (Rajas) orsakar lidande (håller kretsloppet rullande), och handlingar utförda i okunnighetens kvalitet leder till dåraktighet. 

Saxat från inlägget om Brooke Shields/Cissi Elwin. Det ska dock noteras att den sistnämnda är mycket piggare än man kunde förvänta sig av ett solitt kors av mörker över himmelen, men det förklaras av Elwins viktiga sinnelag (Månen) i sattvatecknet Tvillingarna. Brooke Shields livshistoria med även Månen i Tamas, liknar mer grundberättelsen.

Allt är nu inte mörkt i Filips födelse - men hade han inte haft framgångens Jupiter i kombination med det aktiva dagsverkets Solen tror jag knappast han och Fredrik kunnat inkassera 60 sköna miljoner för programidén till något av allt det skräp de båda herrarna lekt fram.

Men uppenbarligen är mörkrets kvalitet den mylla utifrån vilken hans solära (aktiva) gärning tar avstamp - och det på jupiterierns framgångsrika (och överdrivna) sätt. Det är inte oviktigt att soltecknet är Fiskarna som mången gången representerar samhällsbotten, de utslagna eller på något sätt ofärdiga. Det är hos dessa Filips krumbukter applåderas och vinner framgång (Jupiter).

Men låt oss titta på hur planeterna som verkar i mörkret egentligen beter sig, så långt vi vågar dra slutsatser av ett horoskop för hela dygnet (tänk därför bort de numrerade livssektorerna - vi vet inte var på himlen planeterna befinner sig).

Aggressorn Mars anses upphöjd i Stenbocken (vid sidan av Jupiter i härskarläge hemma i Fiskarna Filips enda distinkta placering). Det innebär i teorin en högre grad av självdisciplin än normalt, en konformism med de rådande makterna. Eftersom bloggen tenderar mot de indiska ståndpunkterna, är det viktigt att här minnas att Saturnus (Stenbockens härskare) representerar underklassen och att Mars i Stenbocken, disponerad av Saturnus, således borde teckna en "städad lågkastindivid".


Men redan här finns en diskret motsättning i horoskopet eftersom det som lovar honom framgång är expansiv aktivitet som inte alls fäster sig vid Stenbockens moraliska eller normerade manér. Solen i Fiskarna går på tvären mot allt vad förnuftet har att säga, synbarligen helt försjunken i sin egen drömvärld.

Filips framgångsindikation pekar också rakt mot den hungrande Rahu i Skorpionen, som jag i samband med de två självmördande skådespelarna Forselius och Sällström kallade en förhöjd dödsdrift 1974/75. Hos Filip förefaller den här istället vara en anal fixering, att döma av hans stinkande avföringsnivå. Så här skulle faktiskt Tourettes syndrom kunna se ut om vi inte redan hade Basshunters horoskop som en mall som inte alls liknar Filips.

Det finns alltså en hunger efter det mörka och förbjudna som drar en villig Filip med sig. Solen i Fiskarna verkar ofta inte ha någon kontroll på vart skutan seglar utan anpassar sig till den rådande atmosfären. Så här är förvisso hans slutmålet för hans karriär: hungern efter ett arsel. Är Filip homosexuell?

En del talar för det. Venus, förmågan att älska andra är klent placerad i Väduren, och en av de placeringar som ofta dyker upp bland hbt-personer. Här attackeras den här egocentriska kärleken av den råa lustans Mars, om än undertryckt i "salongsfähiga" Stenbocken. Stenbocken är en rackare på att spela det sociala spelet för att komma någonstans... 

Mars 90-gradersattack mot en så svag Venus är naturligtvis en skräpplacering eftersom den utlöser "egenmäktighetssyndromet" i dess allra värsta dager. Det är ett barn som tillvällat sig lite världslig makt och larvar runt och har sig! Venus fungerar ännu inte normalt utan det Filip känner för, det gör han eftersom egenmäktigheten inom honom får honom att tro att han är sin egen herre och lagstiftare.

Alla ska vara tacksamma för att Fiskarna är ett så harmlöst tecken, för himlen visar grundplåten till en riktigt otäck diktator. Bloggens återkommande läsare har sett tillräckligt många exempel på vart det kan bära hän.

Psyket (Månen) är ett problem för sig. Månen i Lejonet svarar maximalt och helt öppet på livets tilltal, i linje med dess disponent, den maximala Solen. Men i det här horoskopet är Solen "spetsad" med mer än maximum, för den kombineras ju med expansionens Jupiter!

Sol och Måne, dvs hela personlighetskärnan, skapar alltså ett remarkabelt "Eld och Vatten-krig", dvs en megaversion av sensationalismsyndromet.

Vi har alltså att göra med en enkel sinnesmänniska av mentalt obalanserat slag och tydliga tendenser till barnets egocentriska och egenmäktiga utblick. Sånt skapar understundom skitsnack som det om drottningen som avdankad tysk porrstjärna! (Aftonbladet)

Konfronterad med påståendet (det har gått en tid sedan själva programmets bandades), står han för skämtet och tycker det är bra - just som den egenmäktiga diktatorn är en mentalt störd varelse som ännu inte lärt sig samexistera med sin omvärld eller visa tecken på att förstå andra ståndpunkter än sina egna. Jag upprepar: Mars i destruktiv attack mot Venus-Väduren ger en närmast psykopatisk oförmåga att känna med andra.

Egenmäktighetssyndromet dyker ofta upp hos individer som känner uttrycklig illvilja mot dem som är bättre placerade än dem själva i något avseende och det är ingen slump att jag från början upptäckte det i Socialdemokratiska arbetarpartiets horoskop. Där representerar Väduren/Stenbocken klassavund eller "kollektiv egoism".

Ibland undrar man vilka märkliga avsikter Ödet har med att lyfta upp en ren byidiot till de rika och celebras nivå. Är det för att han i själva verket bara är ett skådebröd för oss alla att lära oss något om människan av?

_____
Not. Saturnus angrepp på Solen/Jupiter tycks förstöra IQ-nivån i lika hög grad som Jupiters välsignelse av Solen anses vara en intelligenshöjare. Men bristen på födelsetid gör att t.ex. det tredje huset för mentalitet inte kan studeras.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Man blir ju nyfiken på Fredriks horoskop också... är det lika dystert tro? Själv har jag aldrig tålt de där båda jepparna, och det är tydligen inte utan orsak...
S

Seaward sa...

Fredrik har för mig alltid varit snubben som har mental koll på Fredrik, ungefär som en människa observerar ett djur och, fastän själv utanför scenen, lite tillgjort "off" spelar med i spektaklet. Skrattar hela vägen till banken. Hoppas jag inte förstörde de eviga grabbarnas vänskap nu! Men de spelar överhuvudtaget inte på samma intelligensnivå.