Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 februari 2010

Hyliker och Humanist

Den i alla avseenden sämsta artikel jag läst på Newsmill, om kristna kyrkans domsöndag, var författad av Humanisternas vice ordförande Bratt. I princip klippte och klistrade han bara ur Gamla testamentet och tillade några snusförnuftiga och menlösa kommentarer. Reaktionen i kommentarfältet uteblev inte, mannens literalistiska läsningar och feltolkningar var genanta!

Ingen ska bli dömd pga sitt horoskop, men likväl måste det för Bratts födelsedygn redovisas eftersom det helt och hållet uppfyller de kriterier man kan förvänta sig av en talanglös materialist. I mina goda stunder påminner jag mig att jag själv var en sådan för inte ens tusen år sedan, och att själen ibland väljer liv helt utan andlighet för att jobba på...ja, vad det nu är för uppdrag den satt sig.

När man ser att så katastrofalt begränsat horoskop som Bratts är det därför viktigt att minnas att vi inte personangriper utan bara talar om en tillfällig i skepnad i tiden. Hans eviga natur är okränkbar och gudomlig, men hans roll i tiden kan mycket väl vara den av en djävul, eller i det här fallet, en av de falska ljusspridare som lägre makter skickar.

Det som är förnuft för en Humanist är för en uppvaknad individ bara ännu en bifurkation i det själens syndafall som till sist leder den till en födelse där bara halva verkligheten finns representerad. Det livet försökte Platon beskriva med sin kända grottliknelse.

Här saknas både ande (Eld) och intellektualitet (Luft), precis som i det horoskop jag på ganska god grund valde som tecknet för "Upplysningsmänniskan", det sämst informerade släkte som någonsin gått på jordens yta.

 

Det här är ett så oinspirerat ögonblick i Tidsandens transformation att inget behöver sägas. Jag säger bara: Solen konjunkt Saturnus i JORD och ett sinne som glupar efter världsligt-sinnliga upplevelser i Kräftan! Harmlöst kan tyckas, men heller inte särskilt ambitiöst...

Pröva etiketter som "materialism" och dylikt till höger. Den "sataniska principen" är heller inte fel, fastän strikt talat himmelen saknar aktiveringen av både Oxe och Skorpion.

I termer av "bara köttslig människa", är Jord + Vatten förvisso en rätt flegmatisk typ, vänlig men våldsamt uppknuten till "aktualiteter" för att ha något att säga. Hon producerar väldigt lite inifrån sin ande eftersom hon av någon anledning valt att inkarnera som människa totalt avskuren från andevärlden. De två negativa elementen är helt och hållet orienterade mot "denna världen" - syndafallet ner i sub-lunaritet pågår för fullt. Det vet Bratt tydligen någonstans eftersom han valde det ämne han valde för Newsmill-artikeln...

PS. Notera att det här horoskopet i fin stil fortsätter den Jord resp. Jord- och Vatten-trend hos Humanisterna jag nyligen noterade i "En liten guppy (om agnosticism)".

*****

Utöver horoskopet för Franska revolutionen minns jag bara de här som totalt negativt polariserade:

Den obegåvade löjtnanten (en massmördare)

(Hans) Fexeus som hyliker
  

Inga kommentarer: