Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 december 2009

Tiger Woods - efter stormen

Vi har lärt oss mycket om Tiger den senaste veckan. Väldigt lite av det har varit bra. Vi har lärt oss att han vill ha all vår uppmärksamhet när han spelar golf eller försöker sälja oss något. Men han blir arg när vi vill veta mer om honom. Vi har lärt att han på många sätt bara är en i raden av de skamlöst rika, självupptagna sportkillarna.

Christine Brennan, USA Today
Aftonbladet citerar...

...och SvD sammanfattar remarkabelt återhållsamt turbulensen kring sportsmannaskapet (i brittisk bemärkelse) som bara var en chimär.

Jag erkänner att det var med tvekan jag lade ut horoskopanalysen av Tiger Woods då ännu inte mycket var känt om hans krock och vad golfklubben haft för funktion.

I det läget fanns ännu bara ett några dagar gammalt rykte om ett vänsterprassel. Att på denna lösliga grund göra ett tvärsäkert påstående om en demoraliserad hycklare på astrologisk grund som jag gjorde, var riskabelt.

Men där mången besk skeptiker genom tiderna noterat astrologers förkärlek för luddiga generaliteter, pekade jag inte bara ett omen om otrohet utan underströk en ständigt fortgående "jupiterisk" tendens att grena ut sig. Och Tigers till dato tre sidoaffärer (vad det vill synas), är säkert bara en del av det han hunnit med!

Nu när det yttre skenet har genomskådats och det visar sig att Tigers Woods dekadenta "sataniska syndrom" (en astrologisk specialterm på den här bloggen) stämde på pricken, att han tror allt kan ordnas med pengar, inser man hur väl allt stod skrivet i stjärnorna redan då han föddes.

Vi tar oss dessa roller på jorden, om och om igen. Vissa är här för att casha in pluspoäng de gjort sig värda under tidigare liv, andra för att bita i det sura äpplet. De allra flesta kommer med en oändligt mixad bag.

Inse sedan hur komplext universum är, som låter miljarder människosjälar mötas och blandas i en härva som hela tiden registreras så att inte en enda god gärning eller ett lågt och osant ord glöms bort!

Dumsvensken, den som gnäller över övervakningssamhället och vill ha sin integritet i fred, har verkligen inte kunskap om någonting alls. Det är för övrigt tecken på låg gynnsamhet att ens födas till det här landet där folk spottar på religioner och filosofi - deras enda väg till ett klarare tänkande.

Här är horoskopanalysen från dagarna innan sanningen stod klar. Den är inte profetisk utan bara ett exempel på observation av givna tecken och sedan slutledningar utifrån den mottagna astrologiska traditionens spelregler.


Tillägg 091209

För fullständighets skull. Britta Svensson i Expressen uppdaterar vidden av Tiger Woods "jupiteriska" tendens (tendens att grena ut sig):
Uppgörelsen [mellan Tiger och Elin] skulle avslutas med ett gemensamt framträdande hos Oprah Winfrey.
     Det hade kunnat fungera om det handlat om en älskarinna. Det var när de andra radades upp som det var kört. En älskarinna går att förlåta, men det blir svårt med elva (gårdagens kända antal enligt New York Post).

_____
Publ. den 5 dec, lätt omarbetat den sjätte.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Att män med pengar är intressanta för vissa kvinnor, är väl inte någon nyhet. Det är bara att se sig om i bekantskapskretsen så finns det några trovärdiga bekräftelser. Därför är det väl inte så konstigt om Tiger blir uppvaktad. Men det är inte detta som jag tycker är mest intressant. Det mest intressanta i den här affären är att man måste läsa utländska media för att få reda på vad som verkligen hänt. Sveriges Radio har varit mycket återhållsam i sin rapportering och detsamma gäller SVT. SR lär ha motiverat sin återhållsamhet med att personalen velat slippa att rapportera om sådant som berör kollegor och Elins pappa jobbar som programledare på SR.
Min personliga gissning är att det inte är politiskt korrekt att rapportera om våldsamma kvinnor. I Sverige skall vi enbart fås att tro att män är våldsamma mot sina familjemedlemmar och när en kvinna försöker misshandla sin man med en golfklubba då lägger svenska media locket på. Dettutom har ju Elins mamma varit socialdemokratisk minister och då är ju risken uppenbar att de som rapporterar om något ofördelaktigt kanske riskerar att utsättas för represalier. För det är väl fortfarande så att (s) har stort inflytande i korridorerna på SR/SVT?
Jag är personligen mycket orolig över om SVT/SR kommer att ge korrekt information till svenska folket om det inträffar en krissituation. Vi minns ju Tsunamikatastrofen då s-regeringen tog semester och media nationella media var sparsamma med information. Vad kommer att rapporteras om olyckan sker i Sverige? Får medarbetarna själva bestämma om de vill rapportera?

Seaward sa...

Nej, det är ingen nyhet att pengar går hand i handske med kvinnor. Bloggens ämne är astrologi, där Venus primärt denoterar just kvinnor och pengar. Det speciella som inlägget trycker på var att bloggen på astrologiska grunder hävdat att Tiger Woods horoskop visade en falsk front av reko kille bakom vilken dolde sig ett abnormt materiellt och amoröst begär. Nu har tydligen ytterligare två kvinnor framträtt vilket ytterligare styrker den abnormitet jag tryckte på. (Även kvinnor kan födas under samma signaturer och skulle då stämplas med fula tillmälen.)

Din analys av skälen till de finkänsliga turerna (apropå SvD:s närmast intetsägande sammanfattning) håller jag helt med om. Det är säkerligen dessa bevekelsegrunder som gör vår utlandsrapportering så dämpad. Även i frågan om kvinnligt våld är det möjligt att det finns en nationell myt baserad på "männen från Mars, kvinnorna från Venus" som styr rapporteringen. Då borde journalisterna i bunt skickas på psykologisk analys - det duger inte att vara styrd av undermedvetna myter! Men här avviker i så fall kvällspressen, som inte hade några problem med att rapportera Anna Ankas senaste vredesutbrott…

I sammanhanget "censur av utlandsnyheter" kommer jag faktiskt att tänka på min analys av det svenska nationalhoroskopet där "Begränsaren Saturnus" sitter som en propp just i nionde huset för "utlandet", vilket jag tolkat som vår räddhågsna stil gentemot allt utländskt (och dessvärre också lågt i taket för nionde husets noblaste uttryck: filosofi och religion). Valet av tidpunkt för det horoskopet kan emellertid diskuteras, Stefan Stenudd har satt Sveriges födelse några timmar tidigare.