Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 1 november 2009

Temple Grandin - känd autist



Några faktabitar från Wikipedia: Autist med hög funktionalitet. Befanns ha hjärnskada vid undersökning vid två års ålder. Saknar mänskliga känslor och lever singel. Människors språk är hennes "andraspråk" - i första hand erfar hon helt och hållet visuellt.

Minnet fungerar som timtals av film vilken hon kan röra sig fram och åter genom och i detalj studera och t.o.m. manipulera genom att "ändra ljussättningen". Hon använder sitt "visuella minne" för att komponera vilsamma platser så att djurens obehag inför slakt ska minskas!

Hur skulle nu detta kunna se ut, astrologiskt? Tar man bort sjukdomsaspekten är ju detta ett praktfullt Lejon, Solen (den visuella planeten!) hemma i härskarläge. Känslan för estetisk harmoni, Venus, i samma tecken. Ja, även Merkurius, "seriellt tänkande" befinner sig här, och båda planeterna är rejält "brända" av Solen i sitt maximalt starka läge.

Den här faktorn, att en planet osynliggörs på himlen ("blir bränd") genom att stå för nära Solen är möjligen viktig i fallet Temple Grandin till följd av en värre indikation, men jag är annars lite tveksam till den här lärotesen (som finns i både indisk och västerländsk astrologi). Det räcker med att gå igenom ett knippe horoskop för genier, så ser man snart att flera av dem haft en bränd Merkurius, planeten som aldrig kan ligga mer än cirka 28° från Solen.


Temple Grandins fullständiga oförmåga till mänskliga känslor kan rimma bättre med en Venus bränd av Solen, för dessa två är fiender i astrologin. Solen - särskilt i Lejonet - är fullständigt oavhängig och behöver inte någon "skugga" som hänger och klänger! I värsta fall är de rent solära individerna närapå solipsister eller åtminstone narcissister och Grandin har också talat om hur enerverande hon finner världens buller vara. Är det månne för att hennes Sol-Lejon blir påmint om att det inte är världens mittpunkt när allt kommer omkring?

Vad som gör att den här massiva sönderbränningen av bidragande planeter kanske ändå är aktiv i djurrättsförespråkaren (som likväl är för industriell avlivning av djur - paradoxalt kan tyckas...) är att hennes psyk-indikator är illa åtgången. Båda astrologins "naturliga" illgärningsmän, Mars och Saturnus, angriper Månen och den senare står själv i Stenbocken, "ägd" av Saturnus som upplever Månen vara sin fiende. (Månen/sinnet är ytterst variabel, Saturnus propsar på lagiska regler och gränser för allt!)

Dessutom visar sig olycksplaneten Mars ligga i tecknet för det slags folk Temple Grandin inte känner sig besläktad med "neurotypen" - autisternas beteckning för normala, cerebrala människor! Mars i Tvillingarna har jag ofta upplevt ge väldigt nerviga människor som dock också varit väldigt snabbtänkta på ett gatusmart sätt. Snabba mentala kopplingar, snabba till slutsatser.

Merkurius i härskarläge i Tvillingarna kan ge en mycket snabb "seriell logik", men minns att Merkurius normalt är låst vid just bara analytiskt tänkande. Den saknar vad platonismen kallade själens högre kognitiva fakulteter, representerad av Jupiters "intiutiva" eller klärvoajanta direkta uppfattning av en scen, utan behov att behöva tänka fram en förståelse, steg för steg som hos de som "bara" äger logikens gåva. Faktum är att Temple Grandins "visuella tänkande" i mycket påminner om det "direkta andeskådande" som den här bloggen knutit till Eldelementet som en metafor för det högre medvetandet!

Månen opponeras av Saturnus - gränsdragningar och jordnära vardagsförnuft - och det är notabelt att båda planeterna här bytt sida och gästar varandras hemmatecken. Ingen är särskilt väl placerad i sitt tecken, men i gengäld skapas det allra starkaste av band: den ömsesidiga receptionen. Detta måste ge Temple Grandin en ofattbar vardagsrealistisk förnimmelse och kanske är det dessa fotorealistiska sinnesintryck hon kan vrida och vända på via sitt inre Solöga?

Gåtan i allt detta är hur hon så totalt kan sakna mänskliga känslor - hon tycks bara som en själsdöd Skinner-behaviorist registrera djurens yttre reaktioner och gå på deras uppvisade beteende när hon bedömer att hennes djurinhägnader bringar djuren vila och lugn. Jag menar, saknar hon allt som liknar mänsklig empati (sönderbränd Venus, total Lejon-solär solipsism - ett enda MEGAJAG som Observerar) då KÄNNER HON INTE MED DJUREN UTAN BARA IAKTTAR DEM SOM FENOMEN. Temple Grandin är den ultimata utomjordingen.

Faktum är att horoskopet uppritat som en naturlig zodiak där alltid Väduren matchar första ego-huset demonstrerar problem just längsmed den axel som har med subjektivt kognitivt djup och yttre, objektifierad gestalt, att göra. Månens naturliga koppling till 4e huset motsvarar stort själsdjup medan 10e huset för objektiv gestalt (Saturnus) är ungefär "what you see is what you get" - en simplistisk eller naivt realistisk omvärldsupplevelse.

Det är möjligt att den här ömsesidiga receptionen ger udda gåvor, men jag ser den som lite oroväckande för frågan om empati, och jag misstänker att Temple Grandin inte har en aning om vad empati är för något, hon simulerar bara. Faktum är att den som först nämnde Grandin för mig, efter att ha läst en bok i ämnet, var en individ jag länge misstänkt för en mild autistisk störning. I det horoskopet finns inte en enda planet i Vatten, Månen ligger kritiskt blotta timman från ingången i Stenbocken, och Saturnus ligger i torr Jord i Stenbocken i 4e månhuset och tränger bort möjligheten till djupuppfattning. Individen har slagit mig som extremt klen i förmågan att levandegöra tekniska frågor och efterfrågar bara "färdiga och fixa förklaringar" på allt. (Solen/intelligensen är också utslagen, men via andra omständigheter.)

Om vi gör som indierna, fuskar och låter Månen fungera som stand-in för ascendenttecknet (vilket ju kräver en känd födelsetid), så händer något intressant: Mars långa "onda öga", 210-gradersaspekten, kastas då från det sjätte huset för hälsorelaterade frågor och mot Temple Grandins chandra lagna, hennes "månascendent". Detta betyder så vitt jag kan förstå "hjärnskada"! Just i det här fallet visste vi redan något liknande då ju Månen redan från början har funktionen av "sinnelag" eller det "inre sinne" som har till uppgift att koppla ihop de fem yttre sinnena och därutöver göra jämförelser med psykets minnen.

Horoskopet är svårt att tolka, men likväl intressant givet innehavarens mycket unika livsöde när det gäller frågor om psyke, själsförfattning och så förstås den här märkliga överbetoningen på "visuellt seende" och återerinrandet av alla intryck som "bokstavligt återupplevande av samma synintryck" en gång till. Vad som saknas här är "neurotypen" - de tänkande människornas stil, de som egentligen inte "upplever" det som de talar om utan arbetar via Luftelementets språkliga kategorier och ställföreträdande ord. Temple Grandin lider i varje sekund hon har ett obehagligt stimuli i sin närhet, vi andra står på ett stegs avstånd och representerar upplevelsen med ett "Usch, det var inte trevligt."

Av detta följer att Luftelementet måhända är en smula överskattat i denna världen! Men jag har skäl att tro att på "nästa våning" är våra kroppar "mentala" och då kommer det att synas utanpå varelsen om hon tänker gott eller ont! Det är därför Jesus orimligt hårt klassade även syndfulla tankar som om man redan begått själva handlingen. Detta är nu helt över den svenska ateistens förstånd. Svenskarna får uppleva det här på andenivån när den dagen kommer. Då kommer många att inte se så vackra ut...

I skenet av det sagda, uppfattar jag Temple Grandins fina 240-gradersharmoni (och välsignelse) från Jupiter och till olyckan i mentaliserande Tvillingarna som "berömmelse eller framgång via sin hjärnskada". Eller: "Ingen olycka som inte har sin välsignelse!" Man kan också säga att det rör sig om en "grav hjärnskada" eftersom Jupiter förstärker allt den nuddar vid.

Men, man kan också häri se "extrem irritabilitet" - mental överkänslighet! Uppenbarligen har skadan gjort att "mentaliseringens luftbubble-sköldar" saknas här så att Temple Grandin processar råa sinnesdata med mycket större "närvarokänsla" än oss andra. I den meningen har Luftelementet en väldigt viktig plats i hennes liv, fastän hon säger sig vara alienerad från hur "neurotypen" beter sig!



Tillägg.

Vid ett senare tillfälle hittade jag Temple Grandins födelseklockslag och ytterligare en tid senare visade jag hennes kompletta horoskop, med ascendenttecken. Här är det.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Vartifrån har du fått att Temple Grandin saknar mänskliga känslor?

Påstår du att autistiska människor saknar sådana?

Eller du kanske menar känslor du kan förstå. Det är en skillnad.

Tror du att kineser saknar känslor också eftersom du inte kan tolka vad dom säger??!

När tog du patent på känslor.
Otrevligt sätt att uttrycka dig tycker jag..

Seaward sa...

Du läste tyvärr slarvigt. Jag citerar här några faktabitar från Wikipedia, där HON SJÄLV säger sig sakna mänskliga känslor. Beklagar att du skapat dig turbulens över ingenting alls.