Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 april 2011

Skönheten Claire Danes




Ser i tv-tablåerna att skådisen Claire Danes ska gestalta den autistiska Temple Grandins livsöde i en dramadokumentär. Claire är nog den skådis som drabbat mig hårdast på vita duken på senare år. Det är något utomjordiskt sensitivt över hennes gestaltning. Emotionell genialitet. Och så vacker, man riktigt tycker sig se hur en själ ser ut fast den är övertäckt av en kropp.

Och gissa vad? Här är allt som vattendjuret Fredrik Reinfeldt (Kräfta) aldrig kommer att förstå sig på: fungerande empati genom högintressanta placeringar i två av Vattentecknen.



Det är egentligen rätt löjligt. Här finner jag mig än en gång ha fallit för artisteriet hos en person med den upphöjda Jupiter i Kräftan! Jag var helt till mig när jag (flera år för sent) tog notis om brittiska popsnickraren Richard Hawley, och efter det började jag märka hur tydligt Vatten är i människor med oanade emotionella djup. 

För den som inte hört Hawley är det hans låt "Born under a bad sign" SEB-reklamen nöter ut. T.o.m. Plura, fast jag gick hårt åt honom i det inlägget, har en fenomenal låtskrivartalang. Är det något i det virvlande vattnet som fångar upp lekfullheten i en värld av melodier?

Jag är förbryllad av hur rika Vattenmänniskor kan vara på det här området. Mick Jagger är Sol-Kräfta - och vilken Sol-Kräfta! Solen, Merkurius, upphöjda Jupiter och hungriga Rahu! (Är det därför han fått en så stor och girig mun?)

Det har väl aldrig skrivits bättre poplåtar än Jaggers "Ruby Tuesday", "She's a Rainbow" och många flera från hans "poppiga år" på 1960-talet.

Claire Danes ÄR musik i hela sin uppenbarelse.

*****

Som vanligt med solära horoskop säger de rätt lite. En fullmåne mellan Fiskarna och Jungfrun kan ibland leda till en neurotisk personlighet. Och kanske är det den här "så bräcklig att jag går i kras om du tittar hårt på mig" som ska kopplas till Claires väna framtoning.

Men det är en stor chans att Månen i själva verket hunnit över i Vågen (undertecknads soltecken och i så fall ett skäl att uppleva "pirr" just inför den här aktrisen). Det händer redan strax efter 12.00 New York-tid.

En sådan placering gör lustigt nog inget för att stabilisera den akut närvarande men inte helt starka fullmånen mellan Vatten och Jord, för i Vågen hamnar psyket (Månen) i ett läge att motta attacken från den klent placerade Mars i Fiskarna.

Lägg till det att Merkurius är både "fallen" (debil) och i sitt "detriment" i Fiskarna, och vi har en naturlig dragning åt det mentalt bräckliga eller avvikande som rimmar väl med dem som menat att Claire Danes prickat in sitt livs roll i gestaltningen av den autistiska Temple Grandin.

I det här sammanhanget passar det förstås bra att påminna om ett äldre inlägg tillägnat en annan Claire, och som också uppehöll sig vid Vattenelement som en källa till lycka och inte problem.

*****

Sedan inlägget om Temple Grandin har jag hittat hennes födelseklockslag på nätet. Det har onekligen sitt intresse att finna en Skorpionascendent - apropå att hon hittade sin nisch i livet i samband med slakthus! (Skorpionen = döden)

Hon upprördes av att boskapen stressades på sin sista färd mot avlivning och designade slakthus som avsåg att dissociera kreaturen från det öde som väntade dem. Notera den påfallande undertonen av just dissociation i det kompletta horoskopet där Luft placeras i Vattenhus, och där Mars i Luft attackerar Psyket i dess skadade tillstånd i Stenbocken.



Grandin klarade inte av att vara människa och känna för människor, men tydde sig till djuren. Den insikten borde f.d. socialförsäkringsministerna Cristina Husmark-Pehrson också ha skaffat sig tidigt. Då hade hon sluppit låna sig till den människohatiska sjukvårdsreform hon och monstret-under-ytan Fredrik Reinfeldt totade ihop! Husmark-Pehrson har samma ytterligt klena kombination av en Saturnus och Måne som båda hamnat i opposition och i lägen motsatta sina härskarlägen.

Inga kommentarer: