Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 november 2009

Introvertism eller blyghet i astrologin

En intervju i SvD med författaren Jessica Kolterjahn som i huvudsak uppehåller sig vid karaktärsdraget blyghet, vilket jag hellre skulle kalla introvertism, ger ett utmärkt tillfälle till en liten astrologisk snabbstudie.

Astrologen vet redan vilka särdrag som
bör dyka upp i horoskopet för en människa med så särpräglat solitära drag att han/hon vid en given tidpunkt hör upp med att för femtielfte gången försäkra sig om att metoden håller måttet. Men låt oss än en gång lista och sedan i det här fallet granska de indikationer som talar för utpräglad introvertism:
  • Ett övermått av planeter i de negativt polariserade tecknen.
  • Ascendent-, sol-, och måntecken av typen negativ polaritet, alla eller åtminstone två av dem.
  • En överbetoning av det jordnära och rätt statiska Jordelementet (vilket dock överlappar med den negativa polariteten som består av just Jord och Vatten).
  • Saturnus (gränsdragaren) dominerar stort över sin motpol Jupiter, dvs kontraktion över expansion.
  • Den energiska och mot stordåd orienterade krigaren Mars bör ha en dämpad tecken- eller husplacering.
  • En prominent Måne kan skapa en överkänslig natur som drar sig undan människor - man har så att säga "psyket utanpå huden".
Jag tror alla som är kunniga i astrologin instämmer i att åtminstone några av de här punkterna bör vara tydliga i horoskopet för en individ som beskrivs på det sätt som författaren porträtteras i SvD-artikeln. Nu tillstöter emellertid problemet att birthday.se ger födelsedag men inte födelsetid. Därmed finns ingen möjlighet att avgöra planeternas inbördes prominens, i vilka hus de befinner sig eller vilket tecken som är det viktiga personlighetstecknet (ascendenten/1a huset).

Men trots den begränsningen tror jag ingen kan missa att horoskopet här nedan ändå formidabelt väl stämmer in på riktlinjerna för den introverta karaktärstypen - jag kan inte kalla den en "personlighetstyp" här eftersom vi alltså inte känner till ascendenttecknet som ger Personan, rollmasken. Men karaktär går djupare in i individen och astrologin kan alltså berätta både om Personen och den Djupare Människan bakom rollmasken.


Här representeras alltså den Djupare Människan som en introvert karaktär via följande indikationer:
  • 7 av 9 himlakroppar i den negativa polariteten.
  • Månen (psyket) i Jungfrun, en av de mest tillslutna och privatistiska månplaceringarna.
  • Viljan till hjältedåd minimerad via Mars placering i negativa Stenbocken (ett självkontrollerat gränsande till självrepressivt tecken).
  • Saturnus (Stenbockens härskare!) "stryper" Jupiters vilja eller förmåga till expansion via opposition. Men då är det värt att notera att den här spänningen redan till att börja med utspelar sig i zodiakens mest passiva axel: den mellan Oxen och Skorpionen.
    Denna duo har jag summerat som "den sataniska principen", med vilket förstås en individ som låtit sig uppslukas av världen och alltså underordnar sig den fysiska terrängens villkor, utan att ifrågasätta den. Jfr med hur författaren bodde avsides i ungdomen och helt fogade sig i sitt territoriella utanförskap! Det är f.ö. Saturnus (hämmaren) som ligger i Oxen, territoriets zodiaktecken.
  • En födelse före cirka 14.00 på eftermiddagen ger en Venus (kärlek, kooperation, samvaro med andra) i Oxens tecken, vilket innebär att de begränsande tendenser vi noterat "spiller över" på just den planet som har med det sociala minglandet att göra. En god Venus ger social kompetens (men inte enbart). En klen Venus kan ge en outvecklad vilja att "beblanda" sig med en annan part.

Mot denna massiva introvertism står då - och mycket intressant! - Solen i Tvillingarna. Och med sig har den aktiva levnadsbanans Sol också författar- och kommunikatörsplaneten Merkurius, hemma i sitt positivt polariserade härskartecken. Inom ramen för en helt dominerande betoning av den inaktiva negativa polariteten pågår dock positiv verksamhet via "motorn" Solen, men det är en företrädesvis intellektuell aktivitet. Luftelementet.

En födelse efter tvåslaget skulle ge också Venus i detta tecken, men i sista graden av ett tecken eller i den första graden av nästa tecken är en planet i vilket fall som helst så försvagad att Venus, var den än befinner sig, inte är någon dominant på denna himmel. Inte så långt man kan avgöra utan födelsetid i vilket fall.

Som en ren tankelek kan man föreställa sig att denna Venus - inte mycket till "Oxe" längre, men heller knappast en utgestaltad "Tvilling" heller, nu var i stigande i öster. En planet i ett av de fyra hörnen skulle kallas "prominent" och - på gott och ont - bli en av de tongivande i horoskopet (och livsödet). Då skulle hela individen bli definierad av en viss "hemlöshet" och Personan visserligen gå i ett venusianskt (milt och inoffensivt) tecken, men på något sätt te sig indistinkt (eller här, via Oxen) ha "lantliga" eller "rustika" drag, kanske via kommunikationen (Tvillingarna).

Kolterjahn har refererat till just sin dialekt i något publikt sammanhang, men detta kräver naturligtvis inte en Venus stigande i öster. Just som den här ligger i ett vekt läge, på väg att födas in i ett nytt tecken är det rätt naturligt för en extremt självmedveten typ som den introverta nästan alltid är, komma med en sådan brasklapp: "Jag vet att jag låter bonnig."

Sammantaget ger alltså Kolterjahns generella horoskopkonfiguration astrologin ett rungande "ja!" Men det visste ju redan vi som sysslar med den i dess korrekta form, nämligen via den babylonisk-indiska sideriska zodiaken - systemet i harmoni med verkligheten.


PS. Förutom som "introvertism" etiketterar jag inlägget "polaritet (negativ)" fastän inte alla planetplaceringar är negativa. Men givet ämnet, blyghet, är kategoriseringen korrekt. Jag vill samtidigt påminna om att Henrik Fexeus, "kroppsspråksexperten", själv är totalt negativt polariserad - här kan man tänka sig att könsrollspelen gör en viss skillnad. En man sitter kanske inte öppenhjärtigt i en intervju och talar om sin blyghet. Han skriver istället en bok om hur man som totalt introvert lär sig spela behaviorismens själsdöda zombiespel "där ute", t.ex. i raggsvängen (för att simulera en lagom macho vibb, trots att den helt lyser med sin frånvaro ur polaritetsperspektivet).

Inga kommentarer: