Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 november 2009

Horoskop om döden och pengarna


Då det begav sig. Morrissey och Marr

Djupt inne i reggaemusiken vid den tiden får jag tacka en ex till syrran att jag åtminstone fick nys om The Smiths lagom till deras sista platta Strangeways. Långt senare, fast jag egentligen vuxit ur deprimerad tonårspop köpte jag in hela serien Smiths-skivor för att det är något så märkligt sällsamt med Morrisseys melodikänsla och det sätt hans röst flöt omkring i tonernas värld. Det var också först nu jag började notera alla homosexuella anspelningar i texterna, och började se hans personliga helvete - utestängd från straight kärlek men heller inte benägen till homosex vad jag fattade det.

Jag brukade skratta åt eländet i Morrisseys låtar - ofta slog det över i ren pekoral men jag var aldrig riktigt säker på om det var oavsiktligt eller om han helt enkelt bara var "naturligt patologisk" - en beteckning som den här bloggen knutit till astrologins Vattenelement. Vatten "utgjuter" sig ständigt över det ena och det andra, det är raka motsatsen till vad den antike filosofen Herakleitos kallade den "torrlagda själen", den som lärt sig bearbeta sina motiv internt, utan att "springa läck". (I "utgjutandet" finns en liten distinktion mellan t.ex. Lufttecknens "snacksalighet".)

Men Morrisseys bekännelser (Aftonbladet), att han faktiskt kontemplerat självmord och odramatiskt ser det som en nära släkting till sömnen, visar att jag skrattade på helt fel ställen. Visst tecknade hans konstnärskap en lidande och kraftlös version av dramadrottning, men det var seriöst menat. Skrattet fastnar i halsen...

Den sideriska zodiaken - som så ofta - förklarar exakt vad som pågår men som den västerländska astrologin fullständigt missar.


Minns någon den hemska bitterheten bland The Smiths övriga medlemmar över att Morrissey var ett så girigt svin, rent ekonomiskt. Det här horoskopet förklarar allt. Det är samma Sol i pengarnas tecken Oxen i självdegraderande konflikt med ett svagt sinne (Månen) i Skorpionen som hos Tele2-direktören som gärna tjänar pengar att det flyter så mycket illegala nerladdningar som möjligt genom hans system.

Morrissey har med andra ord ett praktfullt exempel av den "sataniska axeln" som kan reducera en människas hela världsbild till enbart det påtagligt fysiska och som förslavar sinnet (Månen) till enbart vad man "känner för" det och det. Eftersom Månen är debil i Skorpionen känner man oftast avsmak och vämjelse och har en naturlig tendens att opponera sig mot vad än som presenteras! Detta är nu Morrisseys samlade låttexter upp i dagen!

Hur kan någon som studerat västs tropiska zodiak där Månen faller 1° i Skytten (eller längre in i tecknet - födelsetiden är inte officiell) för ett ögonblick inbilla sig att det vi hört från Morrissey under alla år var den sprittande entusiasmen från ett jovialiskt (Jupiter) Eldtecken?

Vad vi här är ett psyke fast (Oxen/Skorpionen = fixerad) i djup aversion mot sin biologiska eller fysiska belägenhet. Morrisseys horoskop är ett av de många homosexuella som fått mig att formulera hypotesen att homosexualitet är en psykisk sjukdom som bottnar i själavandring. Ibland återvänder själen till en kropp väldigt annorlunda än den föregående, och är det då omogna själar så kan de helt enkelt strejka och vägra sitt nya fordon! 

En liten studie av 41 homosexuella avslöjade att det var påfallande många som just föddes med Skorpionkroppar och att det här tecknet, som med dess tendens att vägra och förkasta det som erbjuds, var klart överrepresenterat. (Undersökningen var dock för liten för att säga något definitivt.)

En fluga gör ingen sommar, men finns redan en eller två antydningar i en given fråga i horoskopet blir en tredje indikation av besläktat slag nästan som att slå sista spiken i kistan. Här hittar vi Venus opponerad av den formfixerade, bundna och bindande Saturnus. 

Venus är i sig närmast förpubertal i Tvillingarna, och i kombination med en hämning från Saturnus ser vi den tydliga likgiltigheten mot sex i Morrisseys texter! Svenska kyrkans "ja" till samkönade äktenskap gjordes under en Skorpionascendent och med kärlekens Venus "stympad" av Saturnus, men där ännu värre än hos Morrissey, som dock via värdtecknens positiva (kreativa) polarisering skapar något av sin känslolåsning.

Nu till det positiva. Häpnadsväckande nog trillar det in (tack vare AB:s artikel om Morrissey) ännu ett musikerhoroskop på kort tid där exceptionella kvaliteter åtföljs av en oerhört stark serie planeter i Vattenelementet. Jag behöver inte upprepa det jag redan sagt apropå Norah Jones, Richard Hawley, Elisabeth Söderström, Ronnie James Dio eller Joakim Thåström. (Se etiketterna.)

Däremot vill jag tillägga min fantasifullt dubbelfärgade pil som märker ut den ömsesidiga receptionen mellan Mars, rätt klent placerad i Kräftan och Månen, definitivt "debil" i Skorpionen. På sitt olyckliga vis verkar denna negativa vilja till liv (Freuds Thanatos, dödsdriften?) spela in i artistens melankoliska läge och är då dels något som drar ner hans livsandar, men också en tillgång som gör hans musik så säregen.

Ja, totalt sett är det ett underligt tungt och mörkt horoskop, och "livslinjen" - från den unga lunära människan till den mogna (vid cirka 40) solära människan är en enda trög vandring i gyttja - Jord och Vatten låser oss i för mycket känslor och för lite klart andeskådande! Någon kanske invänder att de som känner mycket är mer mänskliga, men i antiken ansågs det vara en själ som fallit totalt ner i det sublunära träsket av lidande, och alla filosofier gick ut på att väcka människan till äkta liv!

Åtminstone fram till idag har den västerländska materialismen gått ut på att söva människorna med budskapet att bara sinnesnjutning återstår eftersom världen bara är död materia och vi ändå bara lever för en dag. Ja, egot får man inte ta med sig när man dör, men det innebär inte att människans dagmedvetande är hennes sanna identitet! Inget av det här klarar baktunga själar som Morrissey att på allvar ta tag i. Vissa liv på jorden är så pass negativa att man måste misstänka att de är avsedda mest för återbetalning av gamla synder... Tack för att det finns sådana som Morrissey som under den återbetalningen dessutom råkar berika sin samtid med något gott!


Tillägg 100924

Brittisk intervju. Apropå den sataniska axelns ofta extrema fixering vid pengar, så händer det, mitt i intervjun författaren håller med Morrissey:

"Do you find that you've accumulated cash?" he [Morrissey] asks me, apropos of nothing.
"I get by."
"Is that a way of saying you've got loads but you're too embarrassed to admit it?"
"How would you like it if I asked you how much you earned?"
"Not an answer."
"I earn more than I thought I would when I became a poet."

The Guardian


Inga kommentarer: