Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 18 juni 2009

Rockabillys drottning



Passerade en affisch på stan häromdan. En Gina Lollobrigida-liknande skönhet var på turné i Sverige. Det var rockabillys drottning Wanda Jackson som annonserade sig genom ett glamourfoto taget på den tiden det begav sig.

Eftersom 50-tals rock'n'roll ännu spelades i P3 när jag var liten, blev av någon anledning den musiken snarare än 70-talsrocken min första musikaliska kärlek. Mötet med affischen kändes märkligt eftersom Wanda var den första rockkvinna som verkligen påverkade mig. Och det utan att jag sett ett foto på henne i hela mitt liv, förrän nu.

Nuförtiden kommer och går artisterna löjligt fort. Men för den som ens minns Cerys från Catatonia cirka 10 år tillbaka ("Mulder & Scully" var en hit) hade inte ens den självförbrännande rockbruden lika mycket drag i piporna som Wanda Jackson på 50-talet. Det säger en hel del.

Det har aldrig fallit mig in att söka röstkvaliteter i horoskopet, men jag var ju tvungen att kolla in hur denna Wanda kunnat göra så bra ifrån sig i den totalt grabbdominerade rockabilly- och rock'n'roll-genren! Snacka om klös på himlen när Wanda föddes.




Utan att göra några som helst jämförelser i övrigt, fattar jag nu varför Jonas Gardell så länge lekte med rocksångardrömmen. (Jag tycker mig åtminstone minnas Gardell, "sångaren", i flera tv-sammanhang.) Han och Wanda är båda födda under en av de mest "mångalna" fullmånar som tänkas kan: den där Sol och Måne stirrar varandra i vitögat ("skarpt läge") via ett Eld- och ett Lufttecken. Den kombinationen stavas "hetluft" och hetta i luftrören är exakt vad Wanda (och Gardell) handlar om!

Men där Gardell havererar in i Skorpionens, den grova sexualitetens, syndens och ågrens tecken, där var Wandas andesjäl av en annan kaliber. Född i Vågens tecken (ett artistiskt tecken för övrigt) hoppar hon helt sonika över grämelsen i Skorpionen och satsar på nästa positivt polariserade tecken, Eldtecknet Skytten. Här hittar vi både den aggressiva Mars och den remarkabla Jupiter, vars funktion i astrologin är att bejaka precis allting den går i kontakt med och verka som en megafon. Jupiter förstärker.

De grekiska traditionerna (importer österifrån som de ofta är) beskriver kentaurerna (Skytten) som fullständigt ostyriga röjare, de söp och våldtog omvartannat. Bara Cheiron, den viste kentauren hade "sublimerat" Eldens lägre passion upp till vishetens nivå. Det är väl att minnas att Eld i praktiken långtifrån alltid representerar en andlig och upplyst natur. Den "oförlösta" Elden är folkmassans traditionella fredagsförlossning från veckoslitet i sprit och sex. Mars är uttryckligen sexualiteten som ren biologisk drift, om den saknar stöd från konkubinen Venus/Afrodite och hennes förmåga att upphöja kärleken till en konst.

Vad vi alltså har i Wanda Jacksons horoskop är en osedvanligt förgrovad sexualdrift, och tack vare Jupiters speciella framåtriktade (i zodiaken) aspekt, integrerar sig denna krutdurk som är Jupiter/Mars med sångerskans sinnelag (Månen) vilket även det skildras via ett Eldtecken.

Väduren, är därtill Mars eget positiva härskartecken (Skorpionen Mars negativa sida), och den som kan lite astrologi ser nu vilket präktigt utagerande passionstema som himmelen hade byggt upp under 2½ dygn, under vilket ett Wandas födelse inträffade. (När Månen sedan vandrar vidare in i Oxen dör den här heta laddningen direkt).




Faktum är att kvinnan är lite "farlig" och magasinet CREEM betitlar henne också "The Original Riot Girl" (nytt fönster). Mars klassas som "naturligt ond" i indisk astrologi, som en skapare av turbuelens eller rent av olyckor. Klassificeringen "naturligt ond" delar den med Saturnus, vars problem är av diametralt motsatt slag. Den kyler ner, hindrar, lamslår eller begränsar.

Nu vill det sig inte bättre än att medan Jupiter kastar ett långt "välgörande öga" mot sinnet, slänger Mars ett "ont öga" via sin speciella framåtriktade 90-gradersvinkel. Eldtecknet Skytten hamnar därmed på tvären med Vattentecknet Fiskarna. Mars och Saturnus står och spänner sig mot varandra, Mars extrema insisterande på spontan utlevelse möter gränsdragningens Saturnus - två krafter med totalt olika intentioner! Tala om energi (krig) som försöker bryta ut genom fördämningarna!

Och notera alltså elementen: Eld och Vatten fräser och ångar i kollisionen och bildar "sensationalism". Individer som är extrema konsumenter och alstrare av känslor. De kräver "högtryck" i sina liv, annars dör de av uttråkning. Madonnas horoskop är från början till slut en sensationalists, med massor av Eld och Vatten.

Jag tror det är i de här extremt svåra kombinationerna vi får en kvinnlig "outlaw", en farlig donna som via musiken kunde leva ut all sin inneboende livsenergi. Det är också typiskt att soltecknet Vågens härskare, konstarternas Venus "angrips" via rak opposition från Saturnus som utöver gränsdragning och hämning också indikerar formalism. Och Wandas röst faller verkligen in som en distinkt "typ", exakt som Saturnus står för "casting" av alla de slag.

Hade nu veckotidningarna arbetat med "rätt" zodiak (den som används i den här bloggen), skulle Wanda fått veta att hon som Våg visserligen kunde ha konstnärliga anlag, men i övrigt hellre använde huvudet än ansträngde sig fysiskt. Men som ett komplett horoskop visar, kan en sådan pusselbit motsägas om och om igen, tills slutresultatet är raka motsatsen! Kvarstår att Wandas Sol ÄR hennes "mission statement", hon sysslar med konst i någon form, men den instabila fullmånen och energialstringen i rumlande Skytten gjorde henne till den minst typiska Våg som tänkas kan.

Att Wanda Jackson faktiskt höll sig på rätt köl och esteticerande "den laglöse" istället för att själv bli kriminell, kanske man ska tacka soltecknets härskare Venus för. Venus i Jungfrun kyler ner och är medveten om sin hälsa.

Jämför åter med Gardells identiska fullmåne men där Solen i Vågen istället baserades på hans Venus i Skorpionen, en placering som ibland kan degradera sig. Och hans Måne i Väduren baserades på en Mars som också befann sig i Skorpionen - ett möte mellan Mars och Venus som ibland leder till vad jag kallat horbocks- eller hortendenser eftersom den onda smutsar Mars och Venus begär efter sinnlighet intensifieras (och förråas) av Mars.

Gardell har också tidigare varit känd för ett ibland rejält grovt språk. Han har också en påfallande mörk zon i sin ungdom. Wanda Jacksons två "illgärningsmän" Mars och Saturnus kan i jämförelsen närmast ses som hennes räddande ängel undan degraderande beteenden: Saturnus (en moralistisk planet) söker blockera den våldsamma kapaciteten till uppror hos hennes Mars/Jupiter.

Som med alla horoskop där födelsetiden saknas, kommer man inte längre än till ett resonerande av vilka av födelsehimmelens olika besked som i slutändan kan tänkas vara de viktigaste.


Efterord.

Min första association till turnéaffischen gick till skådespelerskan Gina Lollobrigida, dels för att båda var brunetter och kanske för att jag mindes någon snarlikhet, rent utseendemässigt.

Jag kollade upp italienskans födelse, och hittar visserligen inte samma extrema övertryck men väl såväl Solen som Månen i positiva tecken även denna gång. Och åter Solen i Luft (Tvillingarna) och Månen i Eld (Lejonet)! Det Mån-Lejonet har Madonna, och brukar betyda rejält starka sinnelag! Gina klagade i en artikel någon gång på att hon med sin självständighet "skrämt bort" män i sitt liv, så det låg kanske en del i associationen till Wandas glamourporträtt på affischen. Men minns att vi talar västerlandet på 1950-talet nu! Mycket vatten har runnit under broarna sen dess.


Tillägg 090620

Upptäcker att DN/Stockholm publicerade lite reklam för Wanda Jackson samma dag som det här inlägget. Här finns några flera intressanta faktabitar - inte minst Bob Dylans talande omdöme!

Inga kommentarer: