Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)lördag 11 april 2015

Strandad fisk, ur sitt rätta element eller?


Det enda soloalbumet med gruppen YES
bassist, från 1975

Torftigt fastslås i SvD att strandade valar längs norra Japans kust inte vetenskapligt kan anses förebåda ännu en förödande jordbävning, därtill föreligger för litet underlag.

Jämför mediernas informationsnöd med den här förunderligt smarta bloggposten som beskriver en trend i Nederländerna för några hundra år sedan att porträttera strandade valar och hur trenden tyckts ha sammanhängt med landets vacklande identitet.

För en gångs skull visar sig Free Dictionary sakna den riktiga precisionen vid förklaringen av frasen "(a) fish out of water":
Men att någon är "obekväm i en speciell situation" täcker inte uttrycket som har en vidare och havsdjupare signifikans. Faktiskt är svenskans, "att vara ur sitt rätta element" mer träffsäkert. 

Strandad fisk är inte bara obekväm i sin position på stranden, den har helt enkelt lämnat sitt eget element, och försöker gå från Vatten till Jord, vilket straffar sig. Bloggen har ju beskrivit hur syndafallet når sitt slut när det helt negativa Jord-elementet nås, en slags terminering så att själen konkret - i det kroppsliga - ska kunna erfara sin reducerade status och upptäcka behovet av att anträda "resan hem" (dvs. ta den Rationella Själen i anspråk som sitt eget sanna väsen).

Eller har olyckskorparna rätt? Ligger det ominös symbolik här? Är valarna förtrupper från Vattnet som genom att lägga sig platt på Jorden gör anspråk på den? "Detta land ämnar vi ta med oss ner i Djupet. Brutalkapitalismen har förverkat sin tid på jorden. Och det här är bara början på Resurser (Jord) som Naturen tar tillbaka." Valarna som Naturens självmordsbombare.


Stökiga och grovkäftade The Strangers släppte 1979
albumet KORPEN med en kitschig 3D-bild på
omslaget. För kostsam att tillverka i mer än en liten upplaga
trycktes skivomslaget sedan på slät kartong.
Men den olycksbådande himmelen hade nu bytts
ut mot en paradisiskt lugnande och trevlig bakgrund!
Vem ansvarade för den ändringen av budskapet?


PS. Chris Squire uppvisar en spännande "disjunktion" mellan Solen i Luft-Vattumannen och soldisponenten Saturnus i Vatten-tecknet Kräftan! Via en fallen Mars i Kräftan dras Saturnus med i en 210-attack mot Vattumannen. Tala om en läskigt krypande känsla av att "vara ur sitt rätta element". Saturnus är här medveten om att den andliga Luft-nivån gått ner sig till "enbart" Natur (Vatten/den Vegetativa Själen). 

Nu kanske Squire menade att han var ur sitt rätta element som en mindre framträdande medlem i bandet Yes, och "Fish out of Water" blev också hans enda soloskiva. Den mäter sig med det bästa Yes gjort och är ett måste för vänner av progressiv, komplex rockmusik.

10 kommentarer:

 1. Det är precis tvärtom nu mot 15-1600-talet - då ansågs de strandade valarna officiellt som en varning från Gud, men i själva verket stod Holland inför sin storhetstid - guldåldern som den kallas för. ´(Vad Gud tyckte om den är en annan sak, men holländarna tyckte väl att den var bra...)
  Numera sägs officiellt att det inte finns några vetenskapliga bevis för att strandade valar förebådar olycka - jordskalv i Japans fall. (Tacka sjutton för det - vem har gjort vetenskapliga undersökningar om sådant?) Men Japan står nog inte inför någon guldålder, den har nog landet redan haft.

  "Som en fisk på torra land" finns som uttryck på svenska. Och så kan man trivas som fisken i vattnet. (Vet inte om det finns något motsvarande på engelska.)
  Men valar är ju inte fiskar utan däggdjur... som gjorde tvärtom en gång i urtiden - deras förfäder (i alla fall delfinernas) tros ha varit hovdjur som steg ner i vattnet och förvandlades till delfiner (fast det tog väl några miljoner år). Det finns någon teori om att människans förfäder har varit vattenlevande varelser som gjorde motsatt resa och gick upp på land... "Från vatten till jord straffar sig" - vi kanske borde ha stannat i plurret...

  Efter att ha läst artikeln i Svd om valarna ser man under den en annons om en ny trend - att pimpa sin golvbrunn i guld. Hur sjuk kan den här världen bli...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för biologilektionen och påminnelser om fler fraser. Fast ämnet var symbolik, och "Jona i valfiskens buk" har inte blivit mer obsolet pga. biologins ibland dubiösa klassificeringar. Ordbilden är inarbetad och används än i dag. Exempel: http://www.whalefish.org/

   Symbolik nuddar du själv i din spinoff om "guldkantade golvbrunnar" - synd att du inte analyserade den sinnesiakttagelsen för motivet anknyter i högsta grad till astrologin! (Och en faktor i ditt eget horoskop om jag minns rätt.)

   Radera
  2. Visst skulle jag kunna skriva mera, men jag vill inte bli för mångordig här. Men visst spann tankarna vidare på det där med den gyllene golvbrunnen... förutom astrologisk symbolik så tänkte jag på Ceaucescu och hans gyllene badrumskranar. Och vi vet ju vad den överdådigheten ledde till...

   Radera
  3. Ah, du tänker på orsak och verkan! Jag tänkte på symboliken enbart. Något i stil med "skit är skit oavsett om man guldpläterar den". Det jag hade i åtanke var den sataniska axeln med i ena hörnet guldkalven (Oxen) och i det andra analhålets eller golvbrunnens Skorpion. Ytterst sett är detta två sidor av samma sak...

   Radera
  4. Astrologiskt fick guld mig att tänka på lyxälskande lejonet, och just guld räknas ju (iaf i västastrologi) som associerat med tecknet. Men platsen där smutsvattnet rinner ut är ju solklart Skorpionen :-)
   Jag kollade naturligtvis upp Ceaucescus horoskop, och så klart: Oxen stigande och månen i skorpionen. Jag har för mig att det var hustrun Elena som ansågs vara värst lysten på lyx av dem, och att guldet i badrummet ska ha varit hennes idé. Så jag kollade nyss upp hennes horoskop också (och fann att hon var född bara 4 dagar efter min farmor). Hon hade mars i lejonet, nära Regulus...

   Radera
  5. Enligt Wikipedia har den korrupte rumänske kommunistledaren Månen i Kräftan (med Saturnus) och Solen i Stenbocken - en betydligt mer tydlig lyx- och statusälskande axel än vad slafsiga Oxen/Skorpionen producerar. Tänker du på någon annan figur med samma namn?

   Radera
  6. Jag kollade på astro.com och där står det 5/2 ser jag, ist f 26/1. http://www.astro.com/astro-databank/Ceausescu,_Nicolae. Konstigt. Och man undrar ju hur tillförlitlig födelsetiden är då, fast den är AA rankad, och då ska komma från födelseattest el liknande - men hur kan man missta 29/1 för 5/2 kan man fråga sig? Men hur som helst är alla andra placeringar samma.

   Radera
  7. Juliansk/Gregoriansk kalender! Samma strul som i Ryssland runt tiden för revolutionen. Sajten påpekar behovet av att lägga till dagar under källnoteringar. Tack för att du uppenbarade detta.

   Radera
  8. Men vilket datum är det rätta då? Enligt den kalender vi använder.

   Radera
  9. Femte februari, övergången som övriga Europa gjorde långt tidigare (med England som negativ eftersläpare) skapade upplopp då folk kände sig lurade på flera dagar av sina liv! (Ack, räknenissens eviga dilemma, att börja tro kartan är verkligheten själv...)

   Radera