Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 mars 2012

Priser & Propaganda

Sedan Reinfeldt med tvivelaktig legitimitet smög in Schlingmann som någon slags fabrikatör av moderat mytologi i regeringen, bör svenskarna i rask takt ha blivit allt mer medvetna fenomenet "mind-fucking": hur vi manipuleras av hänsynslösa lobbyister som bara tjänar en sak, sin månadslön. För den är de villiga att sjunka hur lågt som helst, t.o.m. till produktion av fullständiga skrönor.

Kommer dessa, som har lögnen som arbetsredskap, att återfödas mentalt handikappade? Jag menar, man lever inte helt liv som missbrukare utan att det får konsekvenser för själens kommande framträdanden. Äldre civilisationer visste att det inte finns något sådant som en gratis lunch, men i väst är hjärnsläppet totalt! Det är själens bannlysning från den officiella världsbilden som gjort kulturen så ytlig och vanartig.

Nu redovisar DN en häpnadsväckande förfalskning, fullt i klass med moderaternas försök att inför sig själva och andra ändra på sin sjaskiga1900-talshistoria.



Med mindre det finns flera Bo Holmberg i chefsposition inom Akademibokhandeln, tror jag detta är horoskopet för mannen som inte drog sig för att fejka ett nytt litterärt pris i konspiration med Norstedts för att gynna sig själv genom högre försäljningssiffror. 

Det enda tvivlet om födelsedagen kommer ur förvåningen att finna en så pass gammal människa på en så oetisk och primitiv nivå. Hans mycket yngre kollaboratör på Norstedts tillhör en yngre generation som är födda korrumperade ända in i själen till följd av "marknadstänkandets djungellagar" som håller på att slå ut den västerländska civilisationen. Men en av årgången 1952?

Svaret ligger, tyvärr för de hedervärda medlemmarna av Vattenelementet, i Vattnets begärsfyllda natur. De som inte dukar under i missbruk av olika slag, söker andra sätt att fylla den känsla av overklighet som tycks medfölja ett liv i den sublunära sfären. Minnet, kanske, av att själen befann sig i ett lyckligare tillstånd innan födelsen. Kanske Vattenelementet ger något så simpelt som en biologiskt betingad erinran om det oceaniska stadiet då fostret låg i livmoders inre havsdjup. Resten av livet blir sedan ett enda långt desperat försök att reaktivera detta komfortabla känslotillstånd, navelsträng med permanent tillflöde av "lugnande" och allt. 

Bloggen har hittat tydliga tecken på att missbrukspersonligheten har med Vattenelementet att göra och naturligtvis blir elementets ständiga hunger en drivkraft (som Vattenmänniskan Reinfeldt säger) hos den näriga och giriga människotyp som diktar ihop ett pris om det ger mer klirr i kassan. 

Moraliska överväganden är överhuvudtaget inte en aktiv faktor i de mest primitiva instinktsmänniskornas världsbild. Det kan noteras att Vattentecknet Kräftan - där Akademibokhandelschefen har sitt hungrande sinne - är just den zodiakprincip som Stenbocken mittemot är kallad att reglera och hålla i strama tyglar. Bo Holmberg har faktiskt Whitney Houstons karaktärsförsvagande kombination av såväl Måne som Sol i Vatten, bara att ljusen bytt plats mellan Fiskarna och Kräftan.

Risken för oetiskt beteende (DN använder ordet korruption!) ökar med Eld/Vatten som driver upp längtan efter en sensation genom att Solen i Vatten disponeras av Jupiter i Eld, i egocentriska övervägandets Vädur. Å andra sidan söker Saturnus mittemot motverka Solens excesser. 

Eller samverkar Jupiter och Saturnus med olyckliga resultat här? Elden vill synlighet och Saturnus i Jord söker hitta konkreta sätt att göra en viss produkt mer synlig än andra? Man kan notera att Holmbergs Saturnus i Jungfrun inte är mycket till moralist eller omdömesgill gränsdragare: den jordnära och fasta disponeras nämligen av en fallen Merkurius i Vatten mittöver, och denna Merkurius själv är uppeldad av egoperspektivets Jupiter!

Jupiter är signifikator för ceremonier, priser och hedersutmärkelser och det är rätt roligt faktiskt att Jupiter med sin disponent Mars ingår i ytterligare en opposition, den här gången insubstantiell hetluft. Ett fiktivt pris sprunget ur en kriminell hjärna.

Men vad om författaren som så olyckligt dragits in i den här skandalen och måhända fått sitt rykte ärgat innan det ens börjat skina?



För att direkt knyta an till utmärkelsernas Jupiter är framgångens planet "fallen" i formalistiska Stenbocken. Det förefaller rimligt att författaren föddes fram mot lunch, när sinnelagets Måne hunnit in i Vattumannen. Det skulle placera Jupiter i hennes 12e hus för "bakslag" eller "världsliga förluster" i ett horoskop med Månen som ascendent (Chandra lagna). Stenbocken, det tecken som har allra mest med yta och formaliteter att göra, bjuder här på ett "litteraturpris" som har något "fallet" över sig - det är ingen vinst alls för henne, utan just ett 12e-husproblem på den psykiska (lunära) nivån!

Däremot tror jag inte Saturnus stränga och sträva kontroll från jordbundna Oxen av den tänkande Vattumannen är ett problem. Här är snarare en rationellt tänkande hantverkare som vet hur man knåpar ihop "realistiska" historier. Saturnus och Venus är enligt indierna planetära vänner, Venus ansluter sig villigt till och dekorerar den form Saturnus anger. Jord och Luft fungerar tillsamman (tänkande kring det objektiva i denna värld) och därtill har båda planeterna en ömsesidig reception. 

Att Saturnus sedan kastar sitt "långa onda öga" mot hemmatecknet Vattumannen, är i skenet av dessa omständigheter snarare en viss tillgång. Jag gissar att författaren skriver "realism" och det är förstås Saturnus-Oxens bindning till objektiva ting som dirigerar den konceptframställande Vattumannen.

Men "utmärkelsen" Jupiter i dess fallna läge syns eventuellt återverka även genom det mest expansiva tecknet Skytten som det disponerar. Det är den fallna Jupiter som ligger bakom den mega-olycka som tecknas av omoraliska Mars ytterligare förstärkt av girighetsdemonen Rahu. Här tror jag, tyvärr, att författarens karriär tog skada av de båda penningkåta krämarnas ruttna tilltag! 

Hennes Jupiter-framgång drogs ner i smutsen och lyftas upp och det expansiva och visuellt tydliga Skytten, för nyheten är verkligen anmärkningsvärt smutsig. Vilka rövhål vi ständigt hittar i näringslivet! De passar verkligen in på moderaternas profil som den tecknas via hundratalet politiker. Pengar och girighet, Oxen och Kräftan, var de två tydligaste sinnelagen hos den gruppen. För Kräftan som girighet, se inlägget om Fredrik Reinfeldt som citerar 100-talsdiktaren Manilius eller det gamla inlägget om de fyra lasterna.

*****

Det känns inte så länge sedan Norstedts befann sig i ett annat rabalder - det om kokboken som sedermera drogs in pga. plagiarism. Där var det dock författaren som var själva problemet och hennes horoskop återkallar faktiskt marginellt tankarna kring Bo Holmbergs karta, i synnerhet problemet runt Fiskarna och egoistiska Väduren.



5 kommentarer:

Anonym sa...

Suck, nu är det knas med bloggen i Explorer igen... jag var glad att det funkade igen i den webbläsaren, men nu funkar inte länkarna, i a f inte till resp tidning i detta och det senare inlägget, som jag klickade på. Dessutom ser kolumnen till höger konstig ut, och det löper en lång lodrät rad av tecken genom bloggtexten.

Förlagschefen på Norstedts, Peter Wilcke, har också ett anmärkningsvärt horoskop (17/1 -69). Bl a samma Jupiter/Saturnus-axel som Holmberg, men i omvända tecken, och med noderna inblandade. Han svär sig visserligen fri från vetskap, men ser inte det korrupta i förfarandet med priset, utan tycker det är en bra idé.
S

Seaward sa...

Både IE8, Chrome och Firefox fungerar hos mig, så du kanske måste rensa cachen i din IE. Jag har inte noterat någon ombyggnad av Googles bloggsystem de senaste veckorna.

Jag tittade bara snabbt på Wilcke, men missade omvända axeln. Väduren/Vågen är lite av en klassiker i frågan vad egot vill och vad som lämpar sig efter att ha begagnat omdömet eller vågens vågskålar...

Anonym sa...

Nu ser det plötsligt normalt ut igen i IE, och länkar funkar! Min dator måste ha fått en blackout, för så fort jag förra gången klickade på den här bloggen i "Favoriter" så blev skärmen svart, webbläsaren stängdes och det blev omstart av datorn! Har aldrig hänt förr. Och nu när jag satte markören i kommentarsrutan öppnades plötsligt ett nytt fönster med bloggen i!
Rensa cacheminnet, ja hur gör man det?

Jag såg fel på Jupiters placering i Holmbergs horoskop, trodde den låg i fiskarna. Det är alltså jungfrun-fiskarna som Wilckes axel ligger i. Och planeterna är sol/mån-disponenter bl a.

Seaward sa...

Cache-problematik i webbläsare är allmänkunskap, men har du IE8 så gäller följande (åtminstone i engelsk version):

Internet Options från menyvalet Tools (förutsatt att menyn inte är avknäppt). Första fliken "General". Knappen "Delete" under "Browsing History". Välj bland de alternativ som visar sig. Moderna browsers kan också surfa utan att lagra minnen efter sig i datorn, men det är ett annat tillval som jag själv inte använder (inte tillräckligt paranoid).

Anonym sa...

Tack för inhoppet som it-support! Ja, det är så mycket sattyg med datorer som man inte har koll på, och eftersom jag är totalt ointresserad har jag tydligen mindre än allmänkunskap i ämnet... Jag gjorde som du sa, webbhistoriken var ikryssat att det tas bort automatiskt såg jag, men det var förstås en massa annat skit som behövde tas bort - hoppas nu att min dator börjar må bättre. :-)