Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 mars 2012

Månen i Skorpionen och riktat mörker

Nog visar f.d. folkpartiledaren Per Ahlmark att även sinnelagets Måne fallen i mörkrets Skorpion har sina användningsområden!

"Avskyvärd", kallar den kan slipprige moderatpolitikern Carl Bildt och har säkert stöd bland alla svenskar som verkligen förstår vad sittande regering sysslar med!

Ahlmark erinrar därmed om den här bloggens nyckelord för det skorpioniska grundsentimentet, vämjelsen. För det skorpioniska djupet, i så nära kontakt med upplevelsen av korruption och död, handlar det bara om rätt orientering i livet. Att påtala korruptionen eller att själv bli dess redskap. 



Men lika intressant är hur väl Ahlmarks födelsehoroskop bekräftar några av bloggens enkla observationer om de fyra elementen. 

Här hittar vi inte mindre än två ömsesidiga receptioner, Vågens Venus visiterar Skorpionen och Skorpionens Mars visiterar Vågen. Problemet är att elementen, Luft och Vatten är disjunktiva, de skyr varandra. (Som litet och kreativt barn fick jag grillen att stoppa huvudet i ett fyllt handfat och försöka "andas vatten". Det gick inget vidare. Vem vet, kanske kom idén ur ett omedvetet minne av tillståndet i livmoderhavet...) 

Längre ut i solsystemet, och mer grundliggande, föreligger nästa dissociation mellan Vatten och Luft som samtidigt är en teoretiskt stärkande ömsesidig reception mellan två tecken: själens Form, Saturnus, i Fiskarna och "uppfyllandet intill själens Form" Jupiter, i Vattumannen.

I det spektrum av uttryck Luft/Vatten-störningen kan ta sig, har jag ofta påpekat poesin som ett fungerande uttryck att i mental Luft sätta ord på den egentligen ordlösa vegetativa Själens växt- eller djurlika förnimmelser (Vatten). 

Men i samband med psykiatern Arthur Guirdham, nämnde jag också mentala störningar som ett möjligt uttryck för oförenligheten mellan dessa två världar. Per Ahlmark uppfyller båda kriterierna som poet och en man som brottats med stort mörker. (Han lämnade t.ex. politiken.)

För mig är det uppenbart att den teoretiskt stärkande "ömsesidiga receptionen" tvärtom introducerar labilitet när det är Vatten och Luft som tvingas samman i permanent kontakt. Här MÅSTE själen finna sig en kreativ väg, och gärna då en noblare väg än de horder av lögnare och desinformatörer bloggen ständigt hittar då dagens svenska högerpolitiker studeras! Dessa kombinerar då ångesten och lögnen på ett långt osmakligare sätt. 

Den känslige poeten söker åtminstone beskriva glimtarna av förnimmelser på ett existentiellt medvetandeplan som vanligen brukar kallas det undermedvetna. Se länken till Arthur Guirdham om Vatten/Luft-dissociationen som fruktan, eller det gamla inlägget om kvinnan med sjö- och fiskfobin (mycket illustrativt).


Se även: Alzheimer: Naturen mot Anden för en klurig variant av Vatten som söker fördriva Luften. Notera skillnaden mellan en attack från en Vatten-Mars mot Luft och de "ömsesidiga receptioner" som Ahlmarks horoskop rymmer. 

Men bättre är egentligen att jämföra hans sammanblandning av Vågen/Skorpionen med Maria 'Bitterfittan' Svelands hätska utfall mot allsköns patriarkala strukturer och problem med den äktenskapliga samlevnadsformen. Samma utbyte av Mars och Venus där också. 

När hon hyllar skilsmässan är det att göra en dygd av nödvändigheten! Hur skulle en äktenskapets Vågen kunna fungera när disponenten Venus rasat in i trotsets och hatets Skorpion. Hur skulle protesten kunna lyckas när Skorpionens Mars hamnat i förlikningens tecken Vågen! 

Det blir varken hackat eller skuret eftersom luften söker rationalisera de stormiga vattnen och därmed bara driver fram nya problem i denna eviga katt och råtta-lek som dissociationen utgör när den uppträder i kombination med receptionen.


Medierna: SvD, DN



1 kommentar:

Anonym sa...

Per bör inte klandra andras leverne eller moral.
Hororna ansåg att han var en väldigt otrevlig kund.