Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 30 oktober 2011

Aftonbladet, makten & härligheten

Aftonbladets journalister är stukade nu. För några dagar sedan skrev Martin Ezpeleta en desillusionerad krönika om att journalistens roll hotas av Internet där inget annat än snabbkompilerade "just-in-time"-texter duger. Hans krönika innehöll sanna iakttagelser.

Men när Eva Franchell försöker skjuta ansvarsfrågan för journalistdrev ifrån sig på exakt samma sätt som chefredaktören Jan Helin, då går skam på torra land. Mängder av läsare genomskådar Franchells bakvända historieskrivning, att det skulle vara folkvrede som till att börja med startar ett drev som det mot Juholt.

Nu är menigheten så påläst att den vet att det ingalunda förhöll sig så. Drevet kom sig av att Juholt fyllt i otydliga blanketter så väl som man kunde tänkas göra, och att AB fabricerade en story syftande att framkalla moralisk indignation in i det socialdemokratiska folkhemmets innersta vrår. 

Aftonbladet kan således liknas vid en terroristbombare - vissa element sökte spränga partiet inifrån.

Jämför med hur lika plats Moderaten Tobias Billström för några dagar sedan fick i vad som är ett genuint trixande med bostäder för att göra sig miljonklipp. Fastän han beslogs med direkt lögn - eller kanske därför - valde Aftonbladet att tona ner materialet! Som läsarkommentarer i AB säger - vem är det som ger order om sådant här?

Eva Franchell, shoppingkompis med Anna Lindh på morddaggen var enda vittnet till knivhuggen, har som bäst en så blåögd och naiv syn på demokrati (folkstyre) att hon inte längre ser verkligheten för kartriktningen. 

Men som värst tillhör hon faktiskt en diffus socialdemokratisk stockholmsmaffia som är mer blå än röd och som älskar sin shoppingrunda på fina varuhuset NK, vill ha bort kungen, vill ha bort den otäckt radikala och dessutom kulturintresserade Juholt, vill på utomparlamentarisk väg (läs: via tidningsdrev) styra landet. 

Den här dolda grenen är en oerhört obehaglig tendens i Sverige, till skillnad från Nya Moderaterna vars klantighet i lögnens konst nu börjar bli uppenbar för även den mest politiskt ointresserade. Att försöka skriva om sin reaktionära och fascistoida historia fastän partiet i allt väsentligt fortfarande stinker, var droppen!

Franchell har kanhända traumatiserats av mordet på Anna Lindh, hon har lyckats hålla t.o.m. en så harmlös personuppgift som födelsedagen utanför nätet. Jag orkade inte söka längre än den diffusa "Januari 1952" som gavs på www.allabolag.se och där det framgår att Franchell är konsult i den ädla konsten att organisera företag.

Ni vet, den där rundan där man med några års mellanrum sparkar personalen eftersom lönerna blivit för höga och sedan nyanställer lite yngre, mindre kompetenta men till ingångslöner. Nej, det finns inte mycket av jämlikhetstänkande i Franchells privata värld, om hon tjänar sina övriga pengar utanför journalistiken inom detta område.

Vad går att göra av ett horoskop för enbart januari månad? Mer än man kan tro!



Månen/sinnelaget kan direkt lyftas bort från kartan, och vi återgår till en enkel "naturlig zodiak" som den trycks i läroböcker, med Väduren klockan nio på urtavlan.

I vår tid skiftar Solen tecken i den sideriska zodiaken i mitten av månaden. Under den 14 januari lämnar den Skyttens 30e grad och förvandlas till en drivande faktor i Stenbockens tecken. Stenbocken, zodiakens praktiska organisatör och självutnämnda arbetsledare (både AB:s och Expressens chefredaktörer har sinnelaget/instinktgen i Stenbocken). 

Låter inte det här som ett solklart fall av en födelse i Stenbocken, givet hennes huvudsyssla som företagsorganisatör?

En läsare uppmärksammade att jag har skrivit fel årtal - det står 1962 istället för 1952 om tittar noga på kartan ovan. Detta skulle kunna ha varit förödande för den följande texten, men ödet ville nu annorlunda!

Här är den korrekta kartan och allt jag hädanefter säger om FEL karta fungerar på ett generellt sätt även med RÄTT karta! Detta på grund av Jupiters och Saturnus opposition mellan Vatten och Jord år 1952!

Det krävs dock lite förkunskaper för att hänga med på varför Saturnus i Jungfrun är att betrakta som Arbetsgivarens lakej. På den korrekta kartan kontrolleras Jupiter stenhård av arbetsledaren Saturnus.

Jag beklagar felskrivningen som gör att läsaren i praktiken kan hoppa direkt ner till nästa horoskop.

Korrigerad till rätt år - 1952

Faktiskt inte. För året 1952 såg en Skytt-Sols disponent Jupiter "fallen" i Stenbocken. Så även månadens första fjorton dagar ger en mycket otypisk Skytt, alls inte filosofisk, samvetsgrann och förutsättningslös, utan redan "radiostyrd" från sin disponent Jupiter, som tagit parti för "makten och härligheten" och nu enbart försvarar organisationen som den råkar uttrycka sig i varje given situation. Franchell är en verklig tillgång för AB, vad de än företar sig i spalterna. inte en nyttig idiot utan tvärtom en av de onda konspiratörerna bakom Juholt-drevet!

Hur kan man påstå detta? Välan inte enbart utifrån en klantigt skriven artikel som söker flytta uppmärksamheten från Eliten (Stenbocken) till den maktlösa lilla människan (Kräftan) och hennes enda verktyg: upprördhet?

(Franchells polariserar agendasättaren Stenbocken mot Kräftan/Månen, dvs. den irrationella, vegetativa själen i människoväsendet. Den senare tänktes i antiken främst verka genom slavar och kvinnor eftersom dessa grupper inte fått tillgång till bildning och därför saknade kontakt med sin rationella själ.)

Nej, men genom att konstatera att hon valt arbetsgivarens sida i sin privata konsultverksamhet och genom att jämföra hennes horoskop med chefredaktören Jan Helins, klarnar nog det mesta. För enkel jämförelse ritas även Helins födelsedag som en naturlig zodiak:





Sinnets kärlek till makten - Mån-Venus i Stenbocken - blir nu tydligare än någonsin. Och den "upphöjda" framgångs-Jupiter i det maktlösa men irrationellt känslofyllda folket (Kräftan) är maskineriet som smörjer överhetens (Stenbocken) penningtillflöde (Venus)!

Kan det bli tydligare? När jag med rätta pekade på tidningens namn i folkmun, Aftonhoran (vilket är exakt vad vi i symboliska termer ser på denna himmel), i samma inlägg som Helins namn nämndes, då tvekar jag nu inte ett ögonblick att misstänkta denne man för att vara sandlådementalitetens fulspelande småpojke - min blogg svartlistades från Aftonbladets länksystem. (För all del, under drevet mot kungen förtjänade sig denne anti-monarkist ett tidigare vasst inlägg där jag blottlade mer tafflig argumentationsteknik - se länken.)

Så beter sig Stenbocken, zodiakens egen diktator då den har motvind: den bommar igen dörren, målar judestjärnor på väggen eller något annat otyg. Makten söker till varje pris markera distansen till "den andre" och tillgriper ofta Objektifiering för att "sätta den andre på sin rättmätiga plats".

Som synes drivs Helins Sol i Skytten av en helt annan ande än Franchells. Här är det sensationsjournalistisk som gäller: samma irrationella och hungrande folkmassa som berikar överheten/Stenbocken, ger Helins Eld-Sol visuella rubriker att råka i affekt över! Eld och Vatten är direkta fiender bland elementen och söker förgöra varandra, men gud vilka rubriker det blir medan kampen pågår!

Om Kräftan som det ansiktslösa folket: det är därför så pass många kan identifiera sig med den ansiktslösa Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt - han SER harmlös ut på ytan fast han har en djävuls förakt för allt utom den högpresterande människan på insidan.

Och för Franchells solidaritet med makten och inte folket: det här nu väl känt att Jan Helin hördes instämma i att Juholt var på väg ut (tack vare Aftonbladets drev). Dubbelexponera nu dessa båda kartor och det står helt klart vad som avses med "lilla i säng med" - ännu en klyscha från den omogna politiska nomenklaturen tillkommen för att påverka folket. För det här är underklassens visuella bilder, de påverkar ingen som sökt bilda sig det allra minsta.

Jan Helin och Eva Franchell tillhör båda vad astrologin kallar den hycklande typen av Stenbock, självrättfärdiga till det yttersta men likväl skenheliga tjänare av andra ideal än de låtsas torgföra. I Franchells fall är det en total identifikation med de som har makt eller kontroll (Saturnus) och i Helins fall snarare en identifikation med dem som har pengar. 

Som jag indirekt sade i ett tidigare inlägg: hans födelsehoroskop personifierar närapå aftonstjärnan Venus - antikens hora som smög sig på arbetarna efter deras mödosamma dag på åkerfälten. Aftonbladet som fenomen är en distinkt anti-intellektuell kraft som motverkar folkbildning och individens bemyndigande. Det vet naturligtvis alla inblandade och skäms i djupet för att de valde världen och förlorade sin själ. Men istället för att starta om sina liv, svartlistas de som påpekar hur naken och genomskinlig tidningskejsaren är.

*****

Trots religionens "död" återstår dock det viktiga, den morallag som finns kodad i zodiaken. Den verkar i det tysta i verkligheten! Men som antikens filosofer sade: du ser bara vad du kan se. Varje zodiaktecken är en lektion i livets skola, även för dem som famlar i blindo. Ibland bara verkar man "avancerad" som t.ex. en Skytt eller en Stenbock medan horoskopet i själva verket avslöjar en låsning på något annat ställe, vid någon mer elementär och preliminär lärdom...


Bonusspaning

Av 5.400 sparade horoskop resulterar en sökning på "horans mönster" (Sol/karriär i Skytt, baserad på framgång med köparen/folket och pengarna i Stenbocken) följande 10 paralleller till Jan Helin:

  • Maurice Utrillo;26.12.1883
  • Simone de Beauvoir;9.1.1908
  • Lisa Fabre;3.1.1967
  • Mikaela Valtersson;6.1.1967
  • Anonym - "vacker men vass";7.1.1967
  • Robert 'R' Kelly;8.1.1967
  • Jens Henriksson;11.1.1967
  • Jan Helin;12.1.1967
  • Vendela Kirsebom;12.1.1967
  • Emily Watson;14.1.1967
  • Caster Semenya;7.1.1991

Utrillo - fransk målare av stadslandskap
Beauvoir - bedragen feminist
Fabre - fd programledare SVT (multikulturell vinkling)
Valtersson, slö fd miljöpartist som tog taxi till jobbet istället för pendeln, nu inom näringslivet (där man vet hur att göra det bekvämt för sig själv)
Anonym - arbetskollega i ungdomen, inga detaljer men oerhört negativ och sluten personlighet (Reinfeldts Mars i negativa Jungfrun som bas för en fallen Måne i Skorpionen!)
Kelly - rappare, dömd för sedlighetsbrott (sex med minderårig)
Henriksson, dygnet före Helin, är intressant: vd för Stockholmsbörsen - den Stora Skökan!
Kirsebom - ex-modell, värd för norska versionen av Top Model (ja, en modern, legitim variant av Skökan!)
Watson - aktris (barnstjärna i Harry Potter)
Semenya - idrott, löperskan som könstestades - kvinna eller man?


5 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta, men horoskopet är ju ställt för januari 1962. (Det årtalet står t o m i det)
Jag har läst Eva Franchells bok "Väninnan" och har för mig att hon där uppger att hon är född 6 januari -52. I så fall är hon skytt, med månen i väduren.
S

Seaward sa...

Det var ett beklagligt skrivfel jag gjorde i morgonmörkret vid datorn. Jag har lagt in rätt karta i texten med en kommentar.

Kan du bekräfta att det står den 6 januari i boken vore förstås väldigt tacknämligt (leta inte ihjäl dig). En Måne i Skytten skulle ge en intressant opposition till väninnan Anna Lindhs Sol-Tvilling (och rimma med Lindhs Vädursascendent).

Anonym sa...

Tyvärr har jag inte boken själv, men kommer jag till ett bibliotek ska jag låna den igen och kolla :-)
S

Anonym sa...

Nu har jag kollat i boken, och min minnesbild av 6/1 var rätt: hon nämner att på trettondedag jul, hennes födelsedag, erkände Mijailovic mordet.
S

Seaward sa...

Stort tack för denna upptäckt! Ännu ett horoskop att fundera på!
:-)