Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 21 september 2011

Reinfeldt ingen Dag Hammarskjöld

Twingly-anmäld och censurerad av Svenska Dagbladet efter ett dygns länkande. Således en tänkvärd artikel!

Jag tror knappast moderatorn hade förmåga att sätta sig in det koncentrationskrävande innehållet, utan bestämde sig redan utifrån gäcksamheten i bildmaterialet.

Adjö Sverige. I världen kallas detta politisk satir; här har censurvansinnets demon tagit över och det redan innan näthatsdebatten. Aldrig att Sverige förmår hantera något med intelligent balans...

The Smug and the Serious


En läsare påpekade likheterna mellan horoskopen för en av Sveriges få hedervärda män och förebilder, FN-chefen Dag Hammarskjöld, och sittande, sovande, statsministern Fredrik Reinfeldt:

Tack Expressen!

Och sannerligen, tidmätarna hade åter vandrat sina varv från Hammarskjöld till timman då olyckan drabbade Sverige - jag syftar här på att olycksplaneten Mars steg i öster i privatismens tecken Jungfrun just som Reinfeldt föddes:

De båda männen, vars kranieform var påfallande lik innan Reinfeldt åt upp sig, möts på följande punkter, betraktat från vårt kosmos ytterkant och ner/in mot människans centrum på jorden:

  1. Saturnus i Vattumannen
  2. Jupiter i Oxen
  3. Solen i Kräftan
  4. Merkurius i Lejonet
  5. Ascendenten i Jungfrun

Det finns likheter mellan männen, båda är introverta, vilket direkt kan hänföras till Solen i Månens tecken Kräftan. Men Reinfeldt äger inget av den genuina introspektion som gjorde Hammarskjöld till en andlig människa, djupt medveten om sin litenhet inför den gudomliga oändligheten.

Reinfeldt har aldrig - aldrig - avgivit ett enda tecken på annat än att vara en helt försjunket förvärldsligad människa. När hans regering ger gåvor då blir det en plattskärm - dagsländeteknik !!! 

Tvärtom, hans arbetslinje är ett hån mot svenska folket i dess orealism och cyniska favoriserande av andra som är redo att sko sig på de fattigas bekostnad. Läs Katrine Kielos avklädande summering av "världen enligt Reinfeldt och Borg"! 

(Jag gillar den politiska skribenten mer och mer, trots den ofrånkomliga, aggressiva feministblämman "Månen påeldad av krigaren Mars" i horoskopet :-)  Men det måste sägas: olycksplaneten kan ibland tjäna en god sak, den bidrar till att polarisera individen, får dessintill vaga individer att ta tydligare ställning. Och det har sagts i religiösa urkunder som Uppenbarelseboken, att "på den dagen är det bättre att vara ond om man nu inte mäktar godhet, för de fisljumma tänker jag spy ut, säger Herren".)

För den återkommande läsare som nu tycker sig känna till Reinfeldts horoskop och dess flera akilleshälar är det lätt att se hur avgörande skillnaderna gentemot Hammarskjölds himmel är.




Diplomaten saknar visserligen Reinfeldts förödande fixerade natur, storkorset i Tamas guna, Mörkrets kvalitet. Men sex av nio placeringar i Tamas talar sitt lika tydliga språk. 

Hans envetna individualism och vägran att göra avkall på den (den tog honom ända till ordförandeskapet för FN) känner vi också igen hos Reinfeldt, men nu i formen av en mjuk-diktators mentalitet. Övriga partiledare i regeringen är bara nickedockor, precis som Reinfeldt själv manövreras från den mörklagda bakgrund av Storkapitalet som finansierar arbetslinjen eller lönesänkarlinjen. (När ville miljonärer och miljardärer någonsin annat än att kamma hem ännu mer pengar?)

Det här okuvliga propsandet på att få vara bossen är hos båda männen skickligt dold av ett rollspel i flexibla Jungfruns tecken, vilken alltid söker framtona som en av folket, en tjänare. Med Jungfruns härskare Merkurius i Lejonet i dolda tolfte huset tecknar detta en slug machiavellisk natur som lätt kan lura det enkla folket att dansa efter hans egen pipa. 

När jag kallat Reinfeldts tolftehusplacerade Merkurius en blindfläck stämmer det visserligen - han har ingen koll på vilket eftermäle han redan har skapat sig genom sin politik - men Merkurius är naturligtvis fullt kapabel att ränksmida också i tolfte.

Merkurius är ju en bedragare och tjuv i sina sämre stunder och den sidan har Reinfeldt givit prov på genom att stjäla från den fattiga delen av folket för att muta den medelklass som redan hade så de klarade sig. Muta medelklassen för att själv få sitta kvar i makttoppen. Jag vill inte dra några paralleller till Hammarskjöld här, jag vet inte hur han tog sig fram till ledarskap för FN, men diplomati är naturligtvis en legitim form av Merkurius som lögnare och ränksmidare.

Den stora skillnaden i resning mellan männen ligger således inte i den introverta sidan - Solen i den trygga byggnadens tecken Kräftan, FN-huset eller Rosenbad som samtidigt i denna trygga (och därmed 12-husavskilda) position söker myndighet (Lejonet) för sin kommunikation (Merkurius). De här skissade astrologiska parallellerna är helt enkelt inte ädla. De beskriver en maktlysten och, paradoxalt, en samtidigt feg människa.

*****

Det är något annat på Hammarskjölds himmel som gör honom många huvuden resligare än Reinfeldt som får honom att engagera sig i människors, nationers väl och inte bara serva näringslivet med politik som konsekvens gör de rikare än rikare och de svagare än svagare - klasskaparpolitik.

Jag vill föreslå att det händer i Hammarskjölds tionde hus (tomt hos Reinfeldt) samt nionde hus.

I nionde har vi Lagen eller människans kontakt med det höga samvetet som är det gudomliga i människan. Båda männen kan stoltsera med Jupiter i optimalt husläge, här är dess hem. Samtidigt tycks Reinfeldts filosofi inte utvecklad överhuvudtaget eller möjligen vara en Oxens filosofi om äganderätt och pengar.

Man kan fundera över Hammarskjölds identiska Jupiter-Oxe i nionde samvets- och filosofihuset - vad handlar Förenta Nationerna om, om inte att söka medla när nationerna som småbarn tvistar om gränser, markinnehav och annat av samma karaktär? Oxen representerar knappast någon sublim filosofi eller åtminstone en filosofi med tydligt pragmatiska förtecken, en filosofi som är hårt knuten till det konkreta, till den här världen.

Men det är Månen - en människas sinnelag - som visar hur olika männen är. Förutan klockslag och husplacering ser de ut som bästa vänner, båda har Luft-sinnen, båda svarar positivt på idéer eller ideologier. Båda upplever sig vara "tänkare" (t.o.m. grubblare, givet hur vacklande kopplingen mellan Luft och en Sol i Vatten kan vara).

Men, som tidigare konstaterat, föddes Reinfeldt till detta liv med varsel om en mycket outvecklad själ, hans Måne/sinne står rotat i andra huset för pengar, samtidigt som hans Sol/aktiva mission också står i ett pengahus, det elfte. Det här sinnet i Vågen må indikera Luft men det är en mentalitet som flyger mycket lågt, sniffar jordens bördighet. Sinnet klarar därför inte att dra nytta av någon av Jupiters högre filosofiska nivåer eftersom en Måne i andra inte ens är intresserad av vad som händer i ett så sublimt hus som det nionde. 

*****

Nionde är ett dharma-hus, "vad du måste göra för att förverkliga det du egentligen är". Man kan säga att Reinfeldt, den hjärtlösa dyrkaren av pengar och marknadsekonomi, faktiskt har förverkligat sin potential i detta liv: utifrån hans psykes (Månen) perspektiv är han en Jupiter-Oxe i nionde: hans hela liv handlar om identifikationen med pengar, gärna stora summor.

Dag Hammarskjöld har ett helt annorlunda sinne, trots att Månen återigen står i Luft och trots att också han har Månen i ett artha-hus. Sanskrittermen "artha" är ny på bloggen och betyder "rikedom" eller, i en friare läsning, "resurser". Reinfeldts Måne (begärets planet) är alltså låst i det enklaste av alla resurshusen, det som bara servar den personliga kroppen (första huset). 

Det är därför det mest outvecklade segmentet av svenska folket tycker Reinfeldt gör ett bra jobb, för dessa människor är själva ännu inte mogna att bedöma ideologer utan väljer det som mest liknar deras egna önskningar. Och en primitiv människa, fast i barnet orala stadium frågar naturligtvis inte efter något annat än materiella resurser (pengar och föda) för sin EGEN DEL. 

Varifrån tror ni Reinfeldt i sitt sista galna utspel som statsminister skänker krögarna 5 miljarder att stoppa i egen ficka? Jag har sagt det förr, Regeringens politik kommer från LEDARENS SJÄL - Reinfeldt kanaliserar sin födelsehimmels, sin själs, kapitala primitivism in i svensk politik, med förödande resultat för alla som inte redan har sitt på det trygga. Jag har aldrig sett en så inskränkt människa vid makten i Sverige.

*****

Men FN-chefen hade som sagt också sin Måne i ett artha-hus, ett hus som helt ägnar sig åt resurser. Men vilken skillnad det är på andra och tionde! Hammarskjölds psyke ockuperar horoskopets mäktigaste hus, och naturligtvis handlar tionde inte längre om egocentriska perspektiv på resurserna, som i fallet Reinfeldt, utan om ett globalt, ett universellt perspektiv på frågan om rättvis fördelning. Hammarskjöld har ett perfekt politikerhoroskop med blicken stadigt fästad på de stora frågorna. 

Dessutom anses hans Måne i Tvillingarna i den indiska astrologin befrämja ett filosofiskt sinnelag, vilket undertecknad (med samma Måne i första huset) gärna skriver under på. Filosofi, Svenskt Näringsliv som i somras anses högskoleämnet "olönsamt", betyder inget annat än "vän av vetande". En del hatar tydligen tänkande människor och lobbar för deras avskaffande i Sverige. Vilka monster arbetsgivarna är. De tar sig ton och vill bara ha zombifierade ja-sägare i personalen. Döda människor, slavar under företagets rutiner. Inga intressanta samtal alls under fikapausen.

Notera också att de båda männens psyken/sinnen verkar ur helt olika nivåer av förfining. Reinfeldts psyke drivs uppenbarligen av begär. Månens natur är begärlig och Vågens typ av Luft är Rajas - lidelse eller passion. Hammarskjölds Måne har släppt mycket av begären genom att Tvillingarnas typ av Luft är Sattva - vad indisk tradition kallar godhetens kvalitet, en mer transparent och rörlig mentalitet, en "go-between" som passar en diplomat väl.

Det här gör att männens psyken arbetar inom två helt olika "värdegrunder" om man ser till husens naturliga egenskaper, det andra venusianskt och det tionde saturniskt. Reinfeldts idéer tar slut sedan han sett till att förbättra sin egen och sin intressegrupps ekonomi medan Hammarskjölds idéer nuddar världens tak. Och det är därför det blir så intressant att se vad som världsligt händer sedan en människa nått absolut makt (tionde huset). 

I husens egen motsols rörelse föregår det nionde huset det tionde. Först filosofi och religion och Lagen, och bara därefter det tionde husets världsliga makt! Detta är gamle Platon igen, kodifierad i horoskopets uppbyggnad.

Här skiljer sig åter de båda männen åt. Reinfeldt har sin kärleksplanet Venus skadad via placeringen i förlustens tolfte hus. Venus är tyvärr också disponenten för hans resursfixerade sinnelaget så statsministern har alltså en dubbelt negativ historia knuten till tolfte förlusthuset. 

Hammarskjöld däremot, har sin Venus upphöjd till det nobla nionde huset! Och Venus i Oxen står i härskarläge. Här anas en svår kamp mellan nionde husets transparenta andlighet och en dubbelt god natur (Jupiter, stora välgöraren, Venus, lilla välgöraren) som skulle vilja se en bokstavlig ny och välmående värld eller jord, men där Jordtecknet är så motspänstigt och trögt. Hammarskjöld dog utan att ha sett världen bli en bättre plats.

Jag har ibland noterat hur Eld och Jord i konflikt degraderar varandra och den andliga eldens klarsyn blir murrig för att den stirrar på dödens rike (ur själens perspektiv): den materiella världen och ger sig i kamp med de materiella villkoren. Men här är problemet "materiell välfärd i stor skala" (Venus + Jupiter) som en andlig mission (nionde huset).

Någonstans kan man ana att Reinfeldts ideal också går i den här riktningen, men det är en havererad vision eftersom den skadar vissa för att gynna andra. Reinfeldt är en dålig tänkare helt enkelt, en dogmatisk (för mycket Tamas) ideolog som inte vill se att verkligheten inte svarar på hans politik.

*****

Hammarskjöld har en mycket bättre fungerande Luft, hans andlighet kan till stor del tillskrivas betoningen på elementet. Inte minst för att elementet fungerar självständigt, utan problematisk sammanblandning med Vatten. Jo, Solen i Vatten disponeras faktiskt av en Måne i Luft men Månen i sin tur disponeras av Saturnus i härskarläge i den ideologiskt sunda Vattumannen och där tar den kedjan slut. Den motoriskt pådrivande Solen i känslosamma och introverta Kräftan är i grunden ett "symptom" för en ren idealist.

Reinfeldts motoriska rörelse i trygghetssökande Kräftans tecken disponeras också av en Måne, ett sinne i Luft, men Vågen disponeras av förförerskan Venus i förlusternas tolfte hus. Reinfeldt drivs av rädsla att bli utan pengar! Hans politik går sedan helt nyligen ut på att skrämma svenskarna om svåra ekononmiska (Venus) tider - allt för att själv behålla makten. 

Hur kan den horoskopkedjan mäta sig med den sublime, andligt medvetne Hammarskjöld? Männen spelar inte ens i samma liga. En är ond, den andra god.

*****

Se även: Fredrik Reinfeldts horoskop - granskat och kritiserat ur alla tänkbara vinklar.

Se även: Reinfeldt vill också vara med i FN-huset (SvD). Remarkabelt, den resan hade jag inte hört om när jag beslöt att kontrastera det här inläggets två horoskop.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant - tack för det :-)

Ett par kommentarer: ”Jag vet inte hur han tog sig fram till ledarskap för FN” - Förslaget att utnämna DH till Generalsekreterare ska ha kommit som en total överraskning för alla - även för honom själv. Man hade I FN stött och blött flera namn utan att kunna enas, då en fransk delegat kastade fram DH:s namn som en kompromisslösning då han hade gjort sig känd som en skicklig OECD-delegat. Så något medvetet manövrerande från DH:s sida var det knappast. Däremot kom det på ett personligt plan mycket lägligt för honom. Han hade haft det tungt åren innan, vilket avspeglas I hans anteckningar. ”Bed att din ensamhet blir sporren att finna något att leva för, stort nog att dö för” skrev han t ex 1952. Den bönen blev ju kusligt nog bokstavligen uppfylld! Utnämningen 1953 blev som en nytändning för honom. Det lustiga är att de mäktiga länderna inom FN trodde att de skulle få en tillbakadragen och följsam byråkrat, så att de skulle få "härja fritt" men så blev som bekant inte fallet. "De trodde att de skulle få en sekreterare men fick en general" som det stod någonstans. Hammarskjöld månade särskilt om de nybildade, små nationerna som varit kolonier, till stormakternas förtret. Där ser jag ett utslag av kräftans godare sida: Att värna de små mot de stora.

När det gäller hans Jupiter (och venus)i oxen menar jag att det också yttrade sig i form att ett stort intresse för och känsla för naturen. Han reste ofta till Lappland för fjällvandringar, hade gård på Österlen och vandrade även i bergen i norra New York. Han hämtade helt enkelt kraft ur naturen, något som även märks hos Annika Östberg, en annan jupiteroxe. I hennes bok märks mycket tydligt vilken betydelse naturen har för henne och vilken kraft hon hämtat där. Det är den positiva sidan hos Jupiter i oxen, som hos lägre själar kan bli krass materialism och kärlek till pengar och prylar.
S

Seaward sa...

Tack! Jättebra kött på benen eftersom jag mest fördjupar mig i problemet med hur två så snarlika horoskop vid närmare inspektion ändå bottnar i två helt olika principer. "Generalen" (Saturnus) de fick istället för "sekreteraren" (Jungfruascendenten) är mycket träffsäkert!

Själv född "Generalen" enligt kinesisk astrologi och med samma Måne i Tvillingarna direkt styrd av Saturnus (via opposition) istället för som hos Hammarskjöld Saturnus som Månens disponent via den förras opposition mot Månens disponent Merkurius!

Troligen inga likheter i övrigt! Men jag kan inte låta bli att notera Hammarskjölds kinesiska binära kod (horoskop) 1.0.0.0.0.0, tema (24 Ljusets Återvändande efter en tid i mörker) och den egna födelsen steget efter, 0.1.0.0.0.0 (hexagram 7 Generalen & Hären). Det senare f.ö. också Olof Palmes primära ödesmotiv. Palme stupade på gatunivån - folkets nivå. Det var folket han ville tillhöra trots sin födelse till en av "de 20 familjerna".

För att ytterligare klura till det var Hammarskjölds kompletterande Kina-omen identiskt med Palmes sekundära (dock skilda "linjer"). Också FN-mannen hade temat MING YI, Konsten att dölja sitt ljus - nog så viktigt att inte alltid spela över alla andra om man jobbar som diplomat! Kunde Palme det? En del problem, väl? Hammarskjöld? Vet ej, har minimal kunskap om honom utöver det vanliga som valsar runt i pressen (djupingen, poemen, etc).

Det verkar ibland som horoskop (oavsett typ) är en slags bruksanvisning för livet: "Här är vad du har att lära dig den här gången."

Anonym sa...

När slutar egentligen födelseominat och det senare tar vid, apropå detta? Har läst något om att linjerna representerar 6 resp 9 år, har det något med det att göra?

Det där med dölja sitt ljus passar ju både på att de i FN trodde de skulle få en slätstruken byråkrat, och på att hans efterlämnade texter som samlades i boken "Vägmärken" efter hans död blev en stor överraskning för många. (Så på så sätt lyckades han) Vill gärna se att detta också uttrycks i hans merkurius med Rahu i 12:e... detta inte alls för att jag själv råkar ha just det... inga likheter i övrigt som sagt ;-)
S

Seaward sa...

Träffsäkert om att ha ljuset men inte skylta med det!

Man kan nog välja att se "förklaringen" lite där man vill, eftersom det i allmänhet är två eller flera besläktade indikationer på gång när horoskopinnehavaren blir känd för något. Jag menar, även Venus/Jupiter i mörklagda Jorden ser ju ut att grumla det naturligen så transparenta (mot Himmelen) nionde.

Ja, kineserna tilldelade schematiskt heldragna Yang-linjer (etta) nio år och brutna Yin-linjer (nolla) sex år i det systemet.

Märk att år ett sträcker sig från födelseögonblicket och att år två startar vid första vintersolstånd för att sedan räknas från vinter till vinter. Det är inte egots födelsedagar som är intressanta här, utan hur en födelse kuggar i en evigt pågående kalender som löper från solstånd till solstånd…

Addera födelsemotivets linjer så får du året när "mognaden" anses vara klar.