Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 september 2011

Attraktion mellan samma element?


"Love rust" - waynesleeth.com


Varning för självefterlåtet navelskådande...

Sommaren 2008, ett halvår efter upptäckten av den sideriska zodiaken, kom jag på tanken att göra en grabbig Topp 10-lista över kvinnor förlorade i historiens dunkel. Listan kom till genom att jag gick igenom namnen på gamla sparade horoskop (bara namnet, utan att öppna själva kartan) och praktiserade introspektion några sekunder för var och en. 

Vissa var föredettingar, andra personer som efter någon slags initial attraktion stannade av i formerna "bekanta" eller "vänner". Tiden hade farit fram väldigt olika med individerna, det var väldiga skillnader i upplevd angelägenhet mellan dem!

Den här lilla undersökningen styrker totalt den indiska tanken att "lika barn leka bäst" (undertecknad har både Sol och Måne och Ascendent i Luft, Våg och de två sistnämnda i Tvillingarna).

Antal ascendenter i:
ELD: 2
LUFT: 6 (alla i Vågen, mitt soltecken)
VATTEN: 1
JORD:  0
"NULL": 1

"Null" = avsaknad av värde eftersom en på tio i topp-listan kom från tiden innan jag upptäckt (väst-)astrologin.

Hur relaterar då en extrem Luftmänniska (undertecknad har även ascendenten i Luft-Tvillingarna) till andra via sin Sol och Måne?

Kanske så här:

Antal solar i:
ELD: 0
LUFT: 5 (4 Våg, 1 Tvillingarna!)
VATTEN: 1
JORD: 4

Antal månar i:
ELD: 2
LUFT: 2
VATTEN: 2
JORD: 4

 Helt klart styr det egna horoskopets Sol-Våg och Mån-Tvilling vilken typ av utagerande (Solen) det motsatta könet som verkligen "går hem". Varför jag svarat på så många signaler från Jord kan bero på att det egna horoskopet signalerar "jordbrist" (ingen av de 7 klassiska i Jord, bara en månnod)...

Det är viktigt att ha klart för sig att jag inte öppnat merparten av alla horoskop jag samlat på mig vid den här tiden. Jag hade ingen riktig koll hur övergången från tropisk till siderisk zodiak fallit ut för de olika namnen.

Vad den sideriska zodiaken avslöjar är en koncentration på mitt eget solära element, enligt den tropiska flummade resultatet till sig och min Sol-Våg (även i den tropiska zodiaken) syntes ha relaterat i huvudsak till kvinnliga Skorpioner. Detta är inte det minsta logiskt, och har inget stöd ens i västtraditionen!

(Västastrologin innehåller å andra sidan så infernaliskt mycket aspekter att man alltid kan "rädda sig" genom att hänvisa till en eller annan aspekt som binder ihop de två horoskopen under granskning. Den indiska partnerjämförelsen - som jag överhuvudtaget knappt har nämnt på bloggen - består i hela andra typer av observationer.)

När det gäller det motsatta könets "begär" (Månen) är det jämnare men också här kan den egna jordbristen ha att göra med intresset för kvinnor som känslomässigt utstrålar "fysikalitet". För minns, Jord har inget med "moderlig jordvärme" att göra. Elementet är det kallaste och tjänar i indisk filosofi som "fundament" för livets spel.

Månens upphöjelse i Oxen är identifikation med plattformen som sådan, Jungfrun står för flit och bemödande på plattformen medan Stenbocken är jätten Atlas som håller himlavalvet uppspänt - ansvarstagande ja, men också en patriark som söker pydyvla de levande själarna att deras enda intresse och lojalitet ska vara med denna världen.

Kanske håller Atlas himmelen uppspänd så att den inte ska falla ner på jorden och avslöja den bubbla av låtsasverklighet som Stenbocken gjort sig herre på täppan över!

I den meningen är Stenbocken/Saturnus faktiskt Pan eller Djävulen, den lidelsefulla flöjtspelaren som lockar till identifikation med livets materialiserade och redan färdigformade uttryck. Där befinner sig stora delar av mänskligheten, knäböjande i dyrkan av sina hem och sin bil, sina ägodelar. Plattformen Jord har upphöjts till det högsta målet av satanisterna!

Nå, för en extrem Luftmänniska som undertecknad var det säkert inte några sådana filosofiska tankar som låg bakom tendensen att svara på Jord-kvinnor utan helt enkelt att den osynliga Luften blir mer synlig i mötet med Jord! I en riktigt snaskig läsning skulle man kunna tala om att använda "stöttepelaren" Jord bara för egen självbespegling!

Luft och Jord är kanske de element som liknar varandra mest, nästefter den "rena", intellektuella ("platoniska") Luft-till-Luft-kombinationen förstås. Det senare kan förklara varför jag aldrig blev ihop med dem jag älskade mest. Vi hade en kontakt på en så hög nivå att frågan om fysiska uttryck aldrig ens kom för oss - och inte för att det saknades tillfällen.

Astrologin ger märkliga insikter om vad som utspelat sig i historien och varför affärer tog den väg de tog...


Inga kommentarer: