Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 6 september 2011

Astrologin om tinnitus

För ett antal år sedan föreslog jag en mångårig vän att hans svåra tinnitus kanske berodde på psykisk stress, motiv ur det omedvetna, snarare än de rockkonserter han såg som boven. (Vi svenskar har ju en tradition att fly psyket och söka fysiska förklaringar eftersom den sekulära världsbilden reducerat själen till ett skämt, en skugga av sitt forna jag.)

Att ha mage att namnge hans inre tillstånd måste ha varit droppen av en serie upplevda oförrätter, för det nästa jag visste var att jag plötsligt stod anklagad som en "mobbare sedan tjugo år" och vänskapen kom till ett abrupt slut.

(Jag har ett gammalt minne av att han i ett avslappnat tillstånd berättat att han var mobbad under skolåren och lågpresterade där. Han var oerhört uppspelt när Eric Gadd en gång "kom ut" med att ha varit mobbad i barndomen.)

Den nya studien av forskare på Karolinska (SvD) tycks bekräfta min ovetenskapliga aning, för det var ett faktum att mannen ofta tycktes förställa sig och spela roller inför världen, som om det var förenat med plåga att "bara vara sig själv". 

Uppenbarligen kände han kronisk stress inför blotta sitt framträdande och någonstans rördes jag in i den "psyksmet" av "fiender" som ingick i hans subjektiva upplevelse av att alltid vara "synad" och befunnen oduglig av världen. Långt upp i åren mätte han sig ännu med ungdomar och ungdomstrender - som om livet stannat i de tidiga skolåren då han mobbades och det är den biten av sitt liv han fastnat i och alltsedan dess sökt revanschera sig för. 

Tinnitus är således bara ytan på en mångårig stress av att inte duga.

Och hur väl stämmer inte horoskopets grava "dissociationssyndrom" in på den här tecknade bakgrunden:



Tionde offentliga huset kräver sin man, kräver skinn på näsan. Här har vi istället en massiv betoning av det mest lättinfekterade och psykiskt sårbara tecknet av dem alla: Fiskarna. Vattenelementet relaterar direkt till smittsamma sjukdomar, gärna av imaginär kvalitet. 

Mobbaren Mars attackerar individens egen persona (Tvillingascendenten) för en praktfull dissociation mellan upplevt rollspel och vad en annan del av jaget sysslar med i spelet av en offentlig tiondehusroll. Individen är kronisk "skarvare", fabricerar låtsasroller för att imponera på andra. (En sida jag alltid såg men tog med ro eftersom individen i grunden är god.)

Notera hur Jupiter vid Luft-ascendenten är Vatten-tecknet Fiskarnas härskare, mannen har ett vinnande och ceremoniellt sätt, men uppenbarligen löper känslor och mentalisering inte alltid parallellt.

Att det här är ett i hästväg kluvet (självalienerat) liv anar man dock när även Månen i Luft står dissocierad eller i brutet förhållande till officiella tionde i impressionistiskt Vatten.

Många inlägg på bloggen har avhandlat Vatten och Luft, instinkt och rationalitet i osynk, och paradoxen är att mannen med sin tinnitus berövats möjligheten att utöva musik annat än vid datorn. I det sociala rummet verkar hans tinnitus alarmerande stark när musik förekommer medan musik inte alls stör då han ensam musicerande i hörlurarna hemma på pojkrummet! 

Det är naturligtvis inte musiken utan den sociala miljön som sådan som ökar stressnivån. Tillkommer bakgrundsmusik bara aningen för hög (för hans smak) då är det en trigger för den grundläggande sociala fruktan, säkert en produkt av mobbningen i ungdomen. 

Jag har ett fall av fullständigt förlamande torg- och hisskräck där Mars nu i Vattentecknet Kräftan på samma sätt hugger ner som en övermäktig fiende mot den egna personen i Luft (nu istället en Vågascendent). 

Ska man söka en så snäv definition som möjligt måste det bli just detta: olycksplaneten i fantiserande Vattenelementet i tionde huset för ens status ute i det öppna samhället. Sannerligen inte en placering som bidrar till avslappning! Från unga år minns jag hur sagde man brukade byta trottoar om det föreföll finnas något oroväckande en bit ner för gatan...

Jag förstod inte hur allvarligt det var förrän jag många år senare förvandlats till en fiende i denna"psyksmet" av rationaliserade känslospår. Nu, med den ålderdomliga sideriska zodiaken och det indiska tolkningssystemet klarnar mycket. Luft/Vatten är en formidabel problemskapare.

Notabel är också den helt exakta konjunktionen mellan depressionens Saturnus och det lilla skolbarnet Merkurius (5-14 år). Där ser man hur påfrestande grundskolan var!

*****

Mitt förslag om omedveten stress/störning till den f.d. vännen innefattade  reinkarnationshypotesen. Att själen kan återfödas med djupa traumatiska upplevelser som sedan likt en "monstermagnet" drar till sig mer problem i detta liv (mobbning i skolan) så att det psykosomatiska symptomet i själva verket har långt djupare rötter än man någonsin kan ana. Detta skulle vara förklaringen till att vissa tycks födda spända som strålsträngar och mer än lovligt nervösa inför återinträdet på livets scen.

Som den tjeckiske psykiatern Stanislav Grof upptäckte i sina remarkabla LSD-experiment på 50- och 60-talet kom patienternas stora genombrott sedan de återknutit kontakten med bortträngda barndomsminnen och nått "transpersonella" nivåer i psyket - typologiskt relaterade minnen som tillhörde helt andra personer. Tidigare liv-minnen helt enkelt. 

Stanislav Grof verkade inom öststatskommunismens materialistiska ateism och dessa fynd blev en väckarklocka för honom! Så psyket var inte bara en biokemisk produkt som tillhörde just denna människokropp? Psyket som en entitet konstruerad som ett kålhuvud med lager på lager som sträckte sig bortom den här människans födelse... 

Grof emigrerade till USA för att få forska i en miljö mer kongenial med de fynd han gjort. Tyvärr råkade USA in i en kollektiv neuros just om han anlände, och LSD-forskning totalförbjöds.
*****

Om forskarnas upptäckt även i DN.

Tyvärr har DN svartlistat denna blogg i ett utslag av diktatorisk megalomani. Så kan omdömet kollapsa när man upplever sig vara Sveriges största tidning!

Astrologin och de fyra elementen brukade för politiska kommentarer var tydligen inget detta vekhjärtade organ kunde hantera omdömesgillt. Den bildningen, den bildningen...

Inga kommentarer: