Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 februari 2011

Mer om elaka journalister

I Sverige är egodrivet så starkt [1] att folk gör religion av precis allt utom det religion handlar om - medvetandeöppning mot den eviga kärnan i själens mitt. 

Sonja Leister - se, inga horn!
Foto: SR
När journalisten Sonja Leister därför hade roligt på idrottsmannen Foppa Forsbergs bekostnad blev resultatet som hon fyndigt beskriver det, hennes "Jyllands-Posten" (AB). 

Nu är förgudandet av idrottsmän inget nytt, tappra krigare och gladiatorer ansågs ju i antiken upphöjas ett snäpp ovanför gemene man när de gick hädan. De blev "hjältar", och den som inget "är" tenderar ju att leva genom den som "är". Den massiva hatreaktionen mot journalisten är fullt begriplig. Jag tyckte jämförelsen med Mubarak var rätt illustrativ men inte helt tajt, vare sig som idé eller i exekveringen (ordvalet).

Vem kan bli förvånad att hitta Tvillingarnas tecken i samband med syrlig kritik? Sonja Leister är dessutom en hyperkoncentrerad variant på tema.


Begrunda det här stelliet: Solen/Mars och Merkurius för en vass och alert mentalitet. Men dessutom det som kanske går steget för långt: giriga demonen Rahu (Drakhuvudet). Elak bara för att vara elak?

Att horoskopet dyker upp dagen efter en snabbkoll av miljöpartisten Gustav Fridolin, är intressant. På basis av födelsedygnet som helhet drog jag slutsatsen att den "upphöjda" Saturnus i Vågen måste dominera hans specifika födelsehoroskop - hans rättrådighet var uppenbar.

Nu visar sig journalisten född samma år men två sideriska soltecken senare. Och se skillnaden i Saturnus aktivitet på den här himmelen. Saturnus är i indisk astrologi en essentiell Luftplanet - var planet anses ha en karaktär som påminner om ett element mer än de övriga. Den stränga och sträva Saturnus känner sig därför hemma i Vågen, ett Lufttecken, och lättas ytterligare upp genom att värden är Venus, harmoniprincipen. Det är därför alla goda ting samlas kring Saturnus i detta tecken.

Likväl kan det uppstå oklarhet, som när den formsäkre söker karaktärisera eller greppa Kräftans tecken, som via skaldjurets struktur ansetts inkonstant (förändrar sig för var månfas) och bokstavligen ryggradslös. (Kräftans stabilitet ligger i skalet som håller det mjuka inre i en fast form - härav tecknets association till Hemmet/Det Privata och skyddade inre.)

Jag tror i den här massiva "skandalen" vi ser ännu ett exempel på hur Luft- och Vattentecken missförstår varandra. "Lost in translation". För gissa hur horoskopen för Foppas mest hängivna anhängare ser ut, om jag säger att han är född i sideriska blötdjuret Kräftan? Jo jo. Här kommer Leister med sin stenhårda mentala Luft-Saturnus och karaktäriserar Venus-i-Kräftan, och domen blir hård. Det här är ett slag rakt mot kräftdjurens veka liv!

Skulle Leister dessutom vara född före 14.00 har hon en "skadad" Måne i Stenbocken, vilket ytterligare drar ner empatin (Månen "hör hemma" i sitt eget tecken Kräftan där den uppvisar total impressionalitet, total påverkbarhet.) En Måne i Stenbocken går inte djup in i frågor, den observerar fenomenets yttre struktur och agerar därifrån. Bra i vissa sammanhang, sämre i andra. 

Skulle vi ha den här kyliga positionen för känslolivets planet uppstår dessutom en extrem rationalism genom intellektuella Mars attack från Tvillingarna, och vi är tillbaka vid frågan om den här årgången av Tvillingarna kanske är alltför kritiska och fördömande. Drakhuvudet tycks verkligen ha en "megafoneffekt" och förstorar upp allt den kommer i beröring med. I Tvillingarna tycks den ge en förmåga till karikatyr och satir så skruvad att den amoraliska Tvillingarna inte faller alla de andra zodiaktyperna på läppen.

Naturligtvis är inte Leister det monster som en del tror hon är, för även om stormen rört hennes artistiska nidbild av Sol-Kräftans Foppas oförmåga att vara herre över sin lidelse (Kräftans "last" är just dess begär och lidelse), hennes saturniska och pga. dissociationssyndromet (Luft/Vatten i osynk) "skevande" formalisering av Kräftans brist på konsekvens och fasthet i sina beslut, så har hon en djup sida också.

Tanken om ett djup tillhör bl.a. Skorpionen och ett år när förstärkaren Jupiter passerar dödens tecken kan extrema saker hända. Själv med samma placering, har jag varit med om ut-ur-kroppen-upplevelser, jag har praktiserade meditation i fem år och har även i övrigt intressen som verkar gå att spåra direkt till den här allmänna influensen som gäller alla födda under cirka tolv månader.

I Leisters fall välsignar detta expanderande djup samma Venus som nyss Saturnus sökte fixera på ett ytlig eller strukturellt plan!

Jupiter i Vatten öppnar för empatisk inlevelse i den struktur man uppfattar, och det här är skillnaden mellan en ointelligent sarkasm och träffsäkra iakttagelser. Sverige kippar efter andan av korkade komiker, men Leisters horoskop visar hur slipstenen ska dras. Kan du inte först leva dig in i en situation via empati (Jupiter i Vatten) lär du inte kunna skruva presentationen av formen i vrickad (och underhållande) riktning!

Se även: 
  • Eddie Murphy. Samma Mars i Tvillingarna som Sonja Leister. Oftare parodier än riktigt bitande elaka sarkasmer, dock.
  • Katrin Zytomierska. Den första "elaka" radiokvinnan jag bloggade om. Mars i Tvillingarna igen.
  • Nils-Petter Sundgren, den vassa filmkritikern. Ännu en Mars-Tvilling.
  • Carl Reinholdtzon Belfrage - den här är lite allvarligare, för när Solen och Saturnus möts i Tvillingarna är det inte lilla illgärningsmannen utan stora som kombineras med Solen och Saturnus och Solen är dessutom varandras fiender!
  • Maria Brander. Här finns ingen planet i Tvillingarna, men den vassa Merkurius härskar även över Jungfrun, och här hittar Leisters överdrivna, "Rahu-drivna" Mars i Jungfrun istället!
Det finns säkert ytterligare inlägg begravda på bloggen där spjutets och knivens planet Mars diskuteras i samband med kommunikationens Merkurius. Den här bloggarens horoskop har dem kombinerade (i Luft), vilket resulterat i en och annan indignerad kommentar!

Man kan grovt dela upp mänskligheten i dem som springer runt och känner och letar anledningar till att få utgjuta sig. Dessa är då tydliga Vattenmänniskor eller horoskop där Månen dominerar. Och de som kommunicerar (Merkurius t.ex. aktiverad av Mars) ger då fler tillfällen för de stingsliga att få göra det de behöver: ventilera sina själsliga gömslen av gamla svalda oförrätter och annan surdeg. 

Vatten förstår inte Luft, instinkt vet inte vad logik är, men Luft tjänar som en katalysator för känslomänniskorna. För ingen kan vara bara Vatten, alla har någon relation till språket (Luft) oavsett horoskoptyp. Sonja Leister-episoden är ett perfekt exempel på hur kommunikation kan agitera Vatten och människors försvarsinstinkter (Kräftan).

*****


Bonusspaning
Faktum är att Leister var något på spåren. "Forsbergaffären" är lite märklig. Beslutet var inte hans, framstod det som. Det var hans kvinna som tvingat honom! Vad är detta för krypande bakom mammas kjolar och skuldbeläggande av sin flickvän? Är det månne Kvinnans tecken Kräftan som spökar?

Och Forsbergs vägran att backa från idrotten och tårar vid tillkännagivandet var inte, som någon tidning skrev, tecken på hans kärlek till idrotten. Jag vill föreslå att vi här har ännu ett tecken på den tydliga Vattenmänniskans tendenser mot narkomani eller missbruk av andra substanser. Och att vara torsk har inget med kärlek att göra!


Horoskopet för Foppas födelsedygn ser ut så här, för den som vill granska de dominanta dragen närmare och fundera på vad som tillhör hockeylegenden själv.

Jag tror den fallna framgångsplaneten Jupiter i äregiriga Stenbocken kan ha att göra med att han inte förmådda behärska sig och dra ett streck medan tid var. Man kan ev. också se denna placering som indikation på en svag Vattenmänniska som dominerats hela sitt liv av den starka Fadern (hockeytränare!), särskilt om Foppa föddes runt 11.00 eller senare då också Månen går in i det påverkbara Vattenelementet! 

Trots sitt förklenade läge bidrog dock Jupiter till hans stora framgångar - Jupiter är ändå framstegsplaneten och här aspekterar den den dagverksamma Solen. Horoskopet bekräftar att det finns något streberaktigt och kämpande över den här Jord/Vatten-axeln som börjar i hemmet (hockeyfarsan igen!) och slutar först när stengeten gnetat sig uppför hela berget och står på guldpallen. Sen börjar problemen. Den som nått makt vill behålla den...

För den som kan sina astrosymboler är det naturligtvis intressant att det var FOTSKADAN som till sist knäckte hans karriär. Det andra stora problemet förutom den fallna Jupiter i Stenbocken (bakvända världen: betrakta denna världen och prestationer i den som det högsta goda), en vinstlysten planet som i ett rajasiskt (passionerat) tecken inte vet när nog är nog, är olycksbringaren Mars i fötternas tecken Fiskarna. Den utlöser dessutom osynken mellan Vatten och Luft och Mars i attack mot Saturnus bidrar också till ett grovkornigt horoskop.


_____

1. Sveriges nationalhoroskop har sinnet/psyket i Väduren och även Månens disponent (Mars) befinner sig i zodiakens första "personliga" tredjedel.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta ett litet påpekande från en person med samma stellium som Leister, men Maria Brander har inte Mars och Rahu i Jungfrun utan i Lejonet (ihop m Jupiter dessutom).
S

Seaward sa...

Så rätt. Jag såg fel. Källan till hennes förhärdade attityd låg ju med den fordrande Saturnus på Månen i kritiska Jungfrun!