Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 februari 2011

Skytten & science fiction


Antologi med klassisk science fiction
(1975/pocket 1976)
I något sammanhang eller två har jag funderat över Skytten som, fast jag inte hittade tecknet inom den konventionella kristendomen, borde ha åtminstone någon koppling till religion, filosofi, "högre medvetande" och förutsättningslös utforskning - det är Skyttens korrelerade nionde hus som bär på bl.a. de betydelserna.

Jag säger "förutsättningslös" eftersom den legalistiska Saturnus ännu inte solidifierat en värld av begränsningar och restriktioner. 

Skyttens idé är paradoxal eftersom den dels tecknar just expansion och upptäcktsfärd i tiden (dvs. under Saturnus/Kronos välde), men också representerar "förutvetande" ("God's Providence", pro videre = att veta/se framåt) vilket är ett klumpigt sätt att via vår spatiotemporala begrepp beskriva hur man kan både vara "här" och "där" samtidigt. 

I den transcendentala dimensionen är sagda "högre medvetande" eller gudomliga medvetenhet distribuerad på lika många punkter som det diskriminerande intellektet (Merkurius) nu orkar mappa upp. (Jfr. Merkurius i härskarläge i Jungfrun som bara bryter ner det gudomliga helhetsmedvetandet i småflisor och sen klagar på att inte Gud står att finna!) Den som börjat realisera Zeus i sitt eget psyket börjar mer och mer likna en klassisk profet eller siare - man ser redan i detta nu var saker och ting kommer att sluta.

Det är kort och gott en av zodiakens mest gåtfulla symboler/idéer och under Jupiters grekiska namn Zeus, den gud som i den världen oftast kopplades till allmakt. Hos samtida nyplatonska filosofen Anthony Damiani intar Zeus/Jupiter också en viktig roll i förspelet till det som "senare" ska förtätas till ett fysiskt universum eller "naturen" i vidaste bemärkelse. Zeus/Jupiter liknas här vid Lagen - Zeus/Jupiter tecknar i anden den värld och de spelregler (naturlagar) som senare skall komma att konkretiseras och som är det enda materialistiska empiriker känns vid. 

Poängen är således att den som söker tillräckligt djupt in i materien kommer att återupptäcka den transcendentala verkligheten, men den orken har uppenbarligen svenska gaphalsar som Humanisterna, vilka måste vara en av landets mer antiintellektuella rörelser, "Åsa-Nisse does science", så att säga.

Så dök en "spaning" upp i en kommentar och den är alldeles för suggestiv för att den bara ska försvinna som en fotnot i ett annat sammanhang. Skyttar tycks flockas inom den litterära genren science fiction!

Det här ringde en klocka hos mig med, för jag läste för länge sedan att kommunistiska Sovjetunionen med ateism som officiell religion såg ett otroligt uppsving av science fiction-författare som så att säga dolde det klassiskt religiösa och metafysiska tänkandet bakom den robusta materialismens plåt och rymdfarkoster. Men läsarna såg igenom ytan och nådde de viktiga idéerna - själen fröjdar sig när den får svinga sig upp mot det sublima!

Den här ministudien av en läsare ger en klar indikation, tycker jag:
Angående Skytten verkar den vara överrepresenterad bland science fiction-författare. Åtminstone bland de som är framgångsrika från USA. Isaac Asimov (2 januari) skrev Stiftelseböckerna samt skapade mycket om de idéer vi har om robotar. Arthur C Clarke (16 december) författare till bland annat 2001, 2010 och 3000. Robert Silverberg (15 januari) lite mindre känd än de två ovanstående, men har skrivit en rad sf-böcker som verkar finnas på de flesta svenska bibliotek. Sedan är flera av de mest kända som arbetat med Star Trek, både som tv-serie och filmserie födda i Skyttens tecken. Gene Coon (7 januari) ansedd att vara den bästa manusförfattaren i den första Star Trek-serien som sändes på 60-talet. Skrev ofta avsnitt om gudaliknade varelser från andra dimensioner. Hittade på det så kallade första direktivet (prime directive), vilket innebar att rymdfararna i serien inte fick blanda sig i mindre utvecklade kulturers utveckling som blev en grundsten i serierna. Tydligt spirituell idé om att respektera andras fria vilja. Nicholas Meyer (24 december) regissör till den andra och sjätte Star Trek-filmen. Nämns ofta som den främste regissören för Trekfilmerna (som är elva till antalet). Kanske inte inkluderade särskilt mycket filosofi eller om högre medvetande, men verkar ändå ha dragits till sf-världen, eftersom hans CV innehåller fler filmer inom genren. Rick Berman (25 december) producent för Star Trek 1987-2005. Producerade fyra serier och fyra filmer samt var medskapare för tre serier. I synnerhet den tredje serien Deep Space Nine innehåller tydliga kopplingar till religion och kampen mellan vad du nog skulle kalla för ljusets respektive satans barn. Även den fjärde serien Voyager hade mycket filosofiska och i viss mån religiösa inslag. I hans bakgrund finns också, inte helt oväntat med tanke på att han är just Skytt, en karriär som dokumentärfilmare, där han åkte runt om i världen och besökte betydligt fler länder än vad genomssnittsamerikanen brukar göra. Sedan var även Rod Serling född den 25 december. Han skapade tv-serien The Twilight Zone som under många år på 50- och 60-talen belyste oförklarade fenomen i fiktiv form. Låt oss inte heller glömma att JRR Tolkien (3 januari) också var Skytt. Förvisso inte sf-författare, men väl fantasygenrens nestor. Jag minns att du vid något tillfälle förvånades att få skyttar var filosofer. Med tanke på att tankehöjden kanske inte är särdeles hög inom akademien, så är det kanske väntat att skyttar söker sig till science fiction istället.

I fallet Star Trek (där redan titeln är så "skyttig" den kan bli - bågspännaren och eldpilens resa ut i det mörka/outforskade), har jag visserligen motargumentet att väl fungerande arbetslag tycks uppvisa en enorm astrologisk synergi. 

Dvs, folk med matchande horoskop möts och bildar en produktiv arbetsenhet - talesättet "lika barn leka bäst" (som också är regeln för partnermatchning i indisk astrologi där det anses ett plus om båda t.ex. är födda i samma sol- eller särskilt måntecken - med samma sinnelag slipper hemmet många onödiga och resursförstörande strider.

Men samtidigt går det inte att blunda för att det var just i Skyttens tecken denna synergi uppstod!

Asimov var också en av mina favoritförfattare i tonåren och det slår mig nu att science fiction säkert bryter ner motståndet och myten i vår tid om att astrologi skulle vara något irrationellt. När jag några år senare mötte ämnet reagerade jag inte som dagens irrationella unga män, utan med ett "Men självklart!". 

Det var förstås Asimovs trilogi Stiftelsen som förberett mig med romanens vise man Hari Seldon och hans märkliga vetenskap "psykohistoria". I efterhand ser jag i den en mix av sociologi, psykologi och astrologi! Asimov må ha varit en helt sekulär vetenskapsman men arketyperna verkar även genom ateister. 

Detta är en nivå som ligger bortom den löjliga pajkastningsnivån i Sverige där "för" och "mot" religionen som fenomen egentligen är ovärdigt att ens kommentera. Det är så vansinnigt obildat! Korrekt förstått är ALLT religion, allt är ett försök till "återlikande" (religare är den förmodade latinska etymologin), försök att "länka åter" eller återvinna likheten med källan eller det gudomliga ursprunget. 

Det är denna ultimata drivkraft som motiverar även vetenskapen även om man då maskerar för sig själv genom att tala om den perfekta matematiska formeln, TOE (Theory Of Everything). Detta _är_ människans religiösa sentiment som talar och den som förnekar det, har inte mycket insikt om något.

Sporrad av läsarkommentaren tänkte jag direkt på min tonårsfascination för science fiction och spacerockbandet Hawkwind jag nämnde apropå rockslusken Ian "Lemmy" Kilminster (senare Motorheads grundare) som var basist under en kort tid.

Hawkind samarbetade med science fiction-författaren Michael Moorcock och under en stor del av 70-talet vandrade också en manodepressiv futuristisk poet vid namn Robert Calvert in och ut ur gruppen som textförfattare och sångare. Jag har för mig att de var aktiva med eller inom gruppen samtidigt vid ett eller flera tillfällen, något som tydligt bestyrks om man sammanställer bådas födelsedag till en synastri - här är då i miniatyr tanken om ett arbetslag med fin synergi mellan medlemmarna.



Och se vilket tecken som återigen seglar upp i samband med science fiction! Jag bara häpnade när jag såg hur Moorcock möttes via Ljusen, den ene med Solen i Skytten och den andra med Månen! Och de upprepar det här mötet också i det intressanta "tänkartecknet" Vattumannen!

Så stort intryck gjorde Hawkwinds spacerock på mig att jag faktiskt köpte in gamla vinyler för att höra vad som "hände sen", efter att jag gått vidare till andra musikgenrer. Det här omslaget från 1980 (här i CD-versionen med fulare färger och ändrad text) tyckte jag var extra fascinerande eftersom jag nu tydligt kunde identifiera bildens filosofiska "kod":




Höken/rymdskeppet kan här ses "frösätta" en död värld (materialism). Den överlägsna gudomliga intelligensen in-formerar den döda materien på ett platonskt snarare än aristoteliskt sätt (naturvetaren Aristoteles vägrade tanken på att en Form kan vara ontologiskt oavhängig av Substans eller ett materiellt substrat).

Om den som tecknade det här omslaget var medveten om sådana doktrinära punkter, vet jag inte. Men helt klart INYMPAS NÅGOT NYTT I DET DÖDA URBERGET. Och, fast det syns bättre på LP-omslaget rymmer den "nedstrålade" platonska pyramidformen det Allseende Ögat.

Vi är tillbaka vid Guds försyn igen, Jupiter/Zeus - Allhärskaren!

Moorcock och Calvert var vid den här tiden inte längre associerade med Hawkwind, men Vattumannen (Saturnus på sin egen essentiella Luftnivå) + Skytten (allomfattande vision) rimmar perfekt med skivomslaget.


PS. En alternativ tolkning av omslaget är att rymdskeppet hämtar upp eventuellt liv i det ödsliga landskapet som överensstämmer med det "sökmönster" som strålas ned.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer att tänka på Zecharia Sitchin, som mig veterligt inte har skrivit SF men dock hade en SF-liknande teori om invånarna på Nibiru som kom och skapade jordmänniskan. Född 11/1 1920 i dåvarande Sovjetunionen.
S

Seaward sa...

Faller smidigt in i genren!

En annan figur, också i gränslandet mellan fantasi och verklighet är ju Ron Hubbard, Scientologins grundare och f.d. science fiction-författare - tydligen gick det att slå mer mynt av idéerna ompaketerade som religion.

Hubbard har faktiskt figurerat på bloggen, men här kom den vinnande serien av sig. Inget i Skytten alls. Man kanske måste vara _bra_ science fiction-författare för att Skytten ska slå igenom, ungefär som när statistikern Gauquelin såg Mars-effekten förtvina till slumpmässighet när han inte enbart studerade Frankrikes främsta läkare.

Anonym sa...

Frank Herbert som skrev Duneböckerna (född 8 oktober, 1920) är ju Sol-Jungfru. Om han har något annat i Skytten vet jag ej, men han är ju ändå en av de mest framgångsrika sf-författarna. Jag själv som Sol-Skytt har dock aldrig lockats att läsa honom, trots att jag gillade filmatiseringen av Dune från 80-talet. Mitt problem är kanske just att det handlar mer om en väldigt detaljerad värld med mängder av figurer, släkter och politik, vilket kanske är typiskt Jungfrun, snarare än stora idéer som Skytten är kännetecken. Det är ju möjligt att han attraherar än annan publik som gillar sf. Jag får känslan det finns de som gillar det filosofiska, futuristiska idédrivna verkan, och sedan finns det de som hellre vill läsa sf som egentligen är berättelser om samtiden, som inte kan sägas rakt ut. Med andra ord är de mer politiskt intresserade än vetenskapligt.

Seaward sa...

Frank Herberts klockslag finns på astrotheme.fr - intressant nog styrs hans tredje hus för "mentalitet" av Mars i Skyttens första grad. Accentueras därtill av ett energitillskott från Skyttens egen Jupiter i Eld i Lejonet i 11e huset för stora sociala sammanhang, konceptbyggnation med mera.

Naturligtvis finns det många vägar till science fiction, men jag vet inget om Dune och hans övriga författarskap. Det kanske i första hand är samhällskommentarer (elfte) och inte så mycket Skytten som upptäckare av de stora frågorna?

Vad Hubbard beträffar visar det sig t.ex. av hans Skorpionascendent att det egentligen är hälsofrågor han är bunden till. (Scientologins verksamhet under namnet Narconon!) Skorpionen och förgiftningen. Hela scientologin är uppbyggd som stegvis avgiftning av andesjälen (thetanen)! Han var också tidigt ute med åsikter om påverkan på barn i fosterstadiet som då ansågs som fantasier men nu är allmänt erkända sanningar.

Jag är inte scientolog och vet mycket lite om dem, men menar att de är extremt demoniserade av sekulära medier. Jag kände en gång en kvinna som räddades tillbaka till livet från narkotikamissbruk via Narconon.

Sekterism är det alltid så fort ens egen smak avviker - tittar man på Hubbards horoskop är det ett av de starkaste jag sett, låg vara väldigt tamasiskt (dogmatiskt). Äkta empati med de sårade (Venus i Fiskarna), en upphöjd Mars i Stenbocken för att iscensätta ett "livsverk" (tankarna går till Kamprad) och så förstås Solen i Vattumannen för intresset för ideologier, kompletta konceptuella modeller, och så vidare.

Månen i Lejonet i 10e är en publikmagnet, men fullmånen skapar ofta kontrovers. Som metafysik ser man här Solen fallen ända ner i 4e huset (den sublunära sfären) och Månen, den sublunära sfären och själens indikator upphöjd till dominerande norm (materialism, inomvärldslighet). Här är exakt den "fallna thetanens" predikament som Hubbard sökte åtgärda? Hans tycks i stort sagt exakt vad alla vishetstraditioner alltid sagt, men tog redligt betalt för att visa vägen tillbaka till ett "klart" tillstånd. Hur Dionysos prästerskap tog betalt vet jag inte.

Hubbards är faktiskt ett extremt kapabelt horoskop, vilket återspeglats i scientologernas framgångar. Även kristendomen var på sin tid ett företag som krängde "frälsning" genom att först måla ut människor som hopplösa syndare.

Hubbards kinesiska Ho Lo Li Shu-omen är dubbelt. Dels avfärdas han som en "ytlig dekoratör" (hexagram 9.2) som gör väl i att inte försöka pressa den typen av utveckling utan gå tillbaka till ruta noll för en omstart. Detta kan läsas som att första science fiction-karriären inte var bra men att han insåg det.

I omstarten med scientologerna hittade han sitt sanna kall. Detta syns tydligt i hans kompletterande omen som är "dubbel-Vinden" som "upplöser alla moln" och låter solen skina in. (Tillståndet "clear" i rörelsens terminologi!) Inom ramen för hexagram 57 ockuperar han den bästa synvinkeln (linje fem) som beskriver hur varje rörelse mot upplysning måste ske ett steg i taget med ständiga utvärderingar. Kinesisk astrologi skriver här i princip - i berömmande ordalag - manualen för en rörelse typ scientologin som baseras på stegvis utvärdering!

Så kan det som pressen demoniserat se ut ur "himmelens perspektiv". Jag har alltid känt att Hubbard hade en god sak på gång vilket kineserna bekräftar.

De ger honom alltså bättre betyg än jag gjorde i inlägget där jag bara såg "pseudorationell vetenskap baserad på tester"! Tyvärr är tema 9 i det kinesiska systemet materialistiskt och vinstlystet, vilket varit en stor källa till kritik mot scientologerna.

Seaward sa...

Ursäkta S, ditt inlägg försvann pga felaktig knapptryckning. Jag räddar tillbaka det genom att klistra in det här:


Ja, Scientologin är ju ett rent skämt till "religion". En spekulation i människors lättleddhet. Kvinnan som föll för den, som jag nämnde häromdagen, var ironiskt nog väldigt negativt inställd till sekter av frireligiös typ. Att hon tilltalades av scientologin var antagligen för att den är förment "vetenskaplig" och inte talar om Gud. Dessutom är hon också starkt präglad av Tamas guna precis som Hubbard (och scientologen Travolta). Lika barn leka bäst var det ja...
S

Seaward sa...

PS. Jag kom just på ett science fiction-namn med numera mer än kultrykte. Det låg i bakhuvudet medan jag skrev inlägget men ramlade bort i sista sekund. Philip K. Dick - Solen i Skytten!

Sen skäms jag för att ha glömt min barndoms idol, Jules Verne. Ingen planet i Skytten men intressant nog Solen i Stenbocken i Skyttens naturliga hus - nionde!

Och Vernes sci-fi var just "stenbockig" - fokuserade framtidens fysiska apparater och möjligheter !!! Väldigt teknikorienterat och motsvarar perfekt den "hämning" eller kanalisering av det nionde huset mot praktiska ting som man kunde tänka sig med ett Jordtecken här.

Utforskning av de fysiska möjligheterna och därmed inte science fiction i den högsta bemärkelsen: som förklädnad för filosofiska eller metafysiska tankegångar.

Utöver sci-fi handlade Vernes fantasy mycket om geologi (typiskt under Stenbocken), som i berättelsen där en expedition hittar en urtidsvärlden i jordens innanmäte.

Anonym sa...

Jupiter-guden och NASA:s teleskop.. http://nibiru-nefilim.blogspot.se/2013/07/kungadomet-i-himlen-nibiru-planet-x.html