Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 30 januari 2011

Hökmark och att gynna den egna plantagen

[Långt inlägg, cirka 2200 ord]

Introduktion. Jungfruns tecken har under några månader hamnat under oväntat sträng belysning på den här bloggen. Man skulle nästan kunna tro att bloggaren har någon agenda eller aversion mot tecknet, men så är det inte. Den ena upptäckten har givit den andra och berättelserna har så att säga kommit av sig själva. Men när jag insåg att också detta inlägg kom att handla om Jungfruns baksidor - det andra samma dag! - förstod jag äntligen vad som pågår.

Saturnus passerar genom Jungfrun sedan september 2009 och Reinfeldt & Nya Moderaterna med stödpartier fick förnyat förtroende av svenska folket i september 2010.

Både Reinfeldt och det omstartade partiet har Jungfrun som deras spelade rollmask (rollmasken stämmer förvisso inte alltid med den djupare karaktären). Undertecknad föddes med Draksvansen i Jungfruns 10e grad, hårt kontrollerad av Saturnus i Skyttens 9e grad (via Den Långsamme och Stränges 3/4-delsvarv).

Ur Den Långsammes passage genom Jungfrun, kommer här ännu ett inlägg om en politiker som astrologiskt tillhör det förflutna, självtjänarnas tidevarv. Moderaten Gunnar Hökmark.

*****

Hökmarks analys på Newsmill av folkupproret i Egypten möts av en intressant kommentar bland läsarna som jag upplevde som mer verklighetsförankrad än tokmoderaten. Eftersom mannen bakom kommentar #5 hade ett ickesvenskt namn spanade jag efter reaktionerna på honom och han fick medhåll från flera. 

I inlägget om hur Mubarak släckte ner Egyptens internet tänkte jag högt att det kanske är arabländerna som blir först med att manifestera Vattumannens tidsålder och då kommer att visa att västerländsk demokrati var en satanisk förfalskning, orkestrerad av Storkapitalet.

Det svenska folket är t.ex. inte det minsta enat, utan bara ett antal miljoner särintressen. I hederskulturerna finns en helt annan känsla för grupptänkande och samhörighet och det är naturligtvis slut med västerlandet.

Andra civilisationer, som inte bygger på hänsynslös egoism, kommer att vara ledande när alla enas om att Vattumannen är på plats - i dagsläget vet ingen riktigt hur man ska räkna och utöver den officiella astronomiska dateringen finns flera alternativ.

Hökmark tillhör emellertid inte den äkta mänsklighetens ljusnande framtid utan betonar med ett massivt horoskop i Jungfruns tecken exakt det särintresse som Reinfeldt också tutat i svenskarna att det är livets mening.

Inte inritad: "Ömsesidig reception" mellan Merkurius
och Solen, men mellan svårförenliga element (Eld/Jord).


Det är fascinerande, i ett annat tidevarv hade Jungfruns begränsade symbolik och verksamhetsfält fungerat utmärkt - särskilt då åkerbrukssamhället satte igång för kanske 10.000 år sedan. Världen var stor och alla kunde staka ut en egen jordplätt att odla. Men dagens värld är mer komplex.

Den enda ursäkten för att inte väga in det globala läget i sitt eget liv och önskemål är att man är alltför ointelligent för att kunna verka som medveten varelse på det universella existensplanet. Det har inget med utbildning att göra, jag hittar ständigt lysande tankar bland svenskarnas kommentarer fast ibland så illa skrivna och stavade att man undrar om de ens fullgjort grundskolan.

Kommentar #46 på Newsmill är bra, den påminner om tidigare blogginlägg som lyft fram den agrikulturella dimensionen i Jungfrun och dess vilja att profitera en smula på sin ansträngning:

Så bra att Hökmark tycker att Egyptierna förtjänar demokrati. Det tycker jag också. Fast det här debattinlägget skulle ha vägt tyngre för en eller tolv månader sedan.
     Den som satsar på en redan vinnande häst kallas i finanskretsar för momentumhandlare. Inget skamligt med den strategin så länge den vinner lite extra.
     Fast uppsidan är ju begränsad för den som konstaterar sånt som populasen redan gjort vida känt. 

"Momentumhandlare" var ett nytt uttryck för mig, men jämför gärna med Jungfruns härskare handelsmannen Merkurius (merk-antil-ism) som också är känd som en medlöpare, en ficktjuv. Med ett litet flinkt handgrepp förflyttar tjuven offrets plånbok till sin egen ficka! Kuppen sker i ett ögonblick (moment) utan att offrets momentum - rörelseenergi - påverkas.

Ingen tycks ha märkt vad som hänt (se även den kriminella idén i underhållande it-nördfilmen Office Space). Sådan är också den merkuriala manschettbrottslingens natur - en "skimmer". När jag noterar att frukostflingorna som kostar 30 kronor på ICA är uppmärkta till 50 kronor i Seven-Eleven några meter bort, då är det emellertid mer än skimning - det är ren uppskörtning!

*****


Från Lejonet t.o.m. Skorpionens tecken djupnar zodiaken i individualistiskt tänkande vilket i våra dagar, pga. vår psykologiska fattigdom blandat ihop med personalism, dvs. vårt egos tomma åtbörder utåt misstas för att vara arbete som utgår från andesjälen själv.

Men det finns avgörande skillnader mellan det första, "personalistiska" Eldtecknet Väduren och Eldens återkomst i andra andningen som ett "individualistiskt" Lejon. (För att inte tala om Eldens fullbordan i det "universalistiska" Skytten - soltecknet delar förstaplatsen med den universalistiska Jordelementet om att ha lägsta kriminalitet. Jo, "tredje gången gillt" för de här båda elementen som representerar två ytterligheter i den mänskliga erfarenheten.)

Pragmatikens fader C.S. Peirce var Sol-Jungfru, likt Gunnar Hökmark. Från honom har vi tanken om "learning by doing" eller att man kan lära sig genom att helt enkelt plocka och hantera saker och ting. Så typiskt Jungfrun, handarbetets tecken, att komma fram till denna sanning! (Peirce uppvisade en annan vanligt förekommande sida hos Jungfrun: dess fäbless för numerisk exakthet och han var även en skicklig matematiker.)

Som ett av de individualistiska tecknen respresenterar Jungfrun således en människa som fördjupar sin självkännedom genom "görande" snarare än tänkande. Jungfrun ÄR tänkande, t.o.m. en vass tänkare, men objektet för tankemödan är aldrig metafysisk eller abstrakt utan hela tiden riktad mot något nyttobetonat, något praktiskt.

Det är därför statsminister Reinfeldt med Jungfrun som stigande (dominant) tecken är en katastrof för landet i en tid där Sverige mer än någonsin behöver fylla sina huvuden med mer och bättre kunskap så att pannhöjden tilltar rejält. När AB skriver om människor i FAS III som tvingas gå på promenader inom ramen för de tvångskommenderingar Regeringen anbefallt de långtidsarbetslösa, skiljer detta sig inte det minsta från nazismens dödsmarscher. Reinfeldt har ingen som helst vision för hur man förädlar människor, hans enda lojalitet är mot arbetsgivarna.

Han är själv född att vara en slav under tanken om rika skördar på åkerfältet, banala floskler om att flit ska löna sig. Han är en obildad dräng i dyr kostym som hellre sköter tvätten på sin fritid än läser filosofi för att inspireras till ett bättre styre. Han är, som jag sagt tidigare, en lätt genomskådad frontman bakom vilken vi ser den verkliga makten, Rovkapitalisterna.

Jag har påpekat flera paralleller mellan nazismen och Moderaterna. Det är fullt möjligt att vi i sittande regering har reinkarnerade nazityskar som förvisso är återfödda för att "göra om och göra rätt" den här gången, men som alla som studerat reinkarnationsfenomenet vet, lär röja sina djupa själstendenser, fast nu urvattnat (de har gått genom helvetet innan de fick inresetillstånd till Jorden).

De har nu återfötts till C-nationen Sverige som ett led i sin fortbildning i konsten att bete sig som människor, och det är därför inte att förvänta sig att det stinker arrogans och inhumanitet om den borgerliga politiken. Ett ovärdigt pack hundar gavs förtroendet av ett folk som man just kan undra i vilket land och vilken tid DE tillbringade sitt föregående liv...

I själva verket är förstås ett land och en given tid en nexuspunkt för många olika grupper själar som alla arbetar på sina livsuppdrag, individuella eller kollektiva. De flesta människors vägar kommer aldrig att korsas. Men det ledarskikt ett folk tror att de väljer åt sig själva i skendemokratins namn, säger ändå något om deras generella bakgrund. Den framtid jag tror arabländerna mycket snart kommer att skapa är många många nivåer bortom det Reinfeldts egoistiska världsbild ens kan famna.

*****

Gunnar Hökmarks horoskop illustrerar precis det marknadskapitalistiska stadiet han och Reinfeldt dyrkar - dyrkandet av Jordelementet - åkern och dess rika avkastning. Jordbrukarens experimenterande under årtusenden med metoder att förbättra skördarna och specialisera grödorna - hortikultur - är den goda sidan av en zodiakal idé vars fula sida är dess kallsinne inför det faktum att jakten på förbättringar och ökade vinster sätter alla andra perspektiv ur spel. Intellektet kan faktiskt bokstavligen snöa in på hårda mätdata och glömma den större verkligheten.

Effektiviseringsdillet har jag sett från insidan som undertextare - en "merkurisk" bransch från helvetet om det någonsin fanns någon. Sedan det företag jag jobbade för gick åt pipan har jag hört om att undertexterna drivs allt längre ner i låglöneträsket. Branschledande SDI Media låter nu lågavlönade slavar i Indien tillverka tomma undertextremsor avpassade efter programmets (vanligen) engelska originaldialog.

På det viset kan lönerna sänkas för de översättare som sedan ska skohorna in passande, översatt text som inte alls stämmer med den längd och den exponeringstid som de tomma remsorna har! De redan så slarviga översättningarna kommer nu att bli ännu sämre.

Profit profit. Det är Jungfruns tecken som ligger bakom denna totalt perspektivlösa "förbättring" för egenintresset som istället skadar helheten, skadar för alla andra. Se vad Reinfeldt gör med det gemensamma goda i den svenska välfärdsmodellen. Drar ner den på sin sjaskiga vinsttänkarnivå!

Det är ingen slump att jag fått den här kunskapen om undertextarbranschens "slughet" från en f.d. arbetsgivare som är född i effektiviseringsgalenskapens tecken Jungfrun! Tecknets koppling till kultur, när man också väger in dess självtjänande vinstintresse, gav oss, som ett tidigare blogginlägg visade, "effektiva nazityskar" en masse. Det var Månen i Jungfrun, den instinktiva sidan av Jungfrun, som gav en skrämmande överrepresentation i genomgången av 19 kända nazinamn från Andra världskriget.

Det är ingen slump att Jungfrun inte är mer än en tjänare, för i tecknet ligger just fixeringen vid det konkreta arbetet för hand och tendensen för det merkuriska intellektet att under arbetets gång hitta på sätt att effektivisera det än mer. Under Jungfrun kan man ganska säkert placera maskiner och datakraft och andra mänskliga uppfinningar som söker förbättra effektiviteten relativt det helt manuella arbetet.

Detta är bara en annan sida av den beklämmande utseende- och fitness-fixering som kommer från detta tecken och som, naturligtvis, spelade in i nazismens filosofi om underlägsna människor kontra den ariska rasen. När man hör stickiga kommentarer om andras utseende, kommer det säkerligen från någon planet i Jungfruns tecken! Jag känner inte mindre än tre människor där detta tecken är dominant (på olika sätt) och det är ständigt ytliga och elaka gliringar om andras yttre!

Det här är det zodiaktecken som tappat mest i min aktning sedan jag öppnade bloggen för två år sedan och systematiskt har gått igenom vilka tecken det är som förefaller motivera människor till det som ger dem rubriker. Men beror detta på Saturnus I TIDEN? Kanske är det så att transiterande Saturnus mörkar vilket tecken den än passerar genom. Utom kanske Stenbocken och Vattumannen där den härskar och Vågen där den lyser av sann rättrådighet.

Att det är Tidens Herre själv som svartmålar Jungfrun (utifrån en insikt att saker kunde vara så mycket friare och bättre än i detta tecken), duger dock inte som förklaring till att Vattnet stigit fram som ett överraskande sårbart element under bloggens tvååriga granskningar. Så sårbart att det tycks ligga bakom den mesta misären och missbruksproblemen i artistbranschen.

Inga kommentarer: