Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 28 april 2010

Indiska astrologer om framtidsprognoser

Even "interest" let alone vested interest, is bound to cloud one's judgement.

"Till och med 'intresse' - för att inte tala om ett förtäckt intresse - fördunklar av nödvändighet ens omdömesförmåga."
Intressant att på ett vediskt forum (med internationella röster) följa en kort diskussion om träffsäkerheten hos framtidsprognoser (som den här bloggen inte sysslar med). 

Upprinnelsen var att dataspecialisten och tillverkaren av det utmärkta vediska astrologiprogrammet Jagannatha Hora, Narasimha Rao, misslyckades att förutsäga utgången av ett indiskt val. (Electional astrology - tror inte termen har någon svensk motsvarighet.)

En och annan valhänt hantering av engelska språket i tråden, men helt klart begåvade röster som funderar över vad framtid och förutsägelse ställer för krav på individen själv.


PS. Jag gillar Ashoks succinta lilla föreläsning i filosofisk idealism! Universum är det universella medvetandets konstrukt. Det finns inga prylar att gripa tag i - din trygga värld är bara dina kryckor du stöttar dig på tills du är mogen att gå.

PS 2. Höjdarcitat i annan tråd:
"The signs of the zodiac are karmic patterns; the planets are the looms; the will is the weaver.
~Author Unknown"

Inga kommentarer: