Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 december 2009

Look-alikes: Clooney, Verboom & Diaz

Råkade få syn på den här okända belgiska aktrisen i rollistan till en amerikansk lågbudgetfilm med under bältet-humor ("Deuce Bigalow in Europe") och fick genast en känning av George Clooney och i viss utsträckning Cameron Diaz.

Båda visar sig delvis matcha Hanna Verbooms födelsehoroskop. Belgiskan är född i Väduren under nymånen, både Sol och Måne samlade i samma tecken. Clooney är som bekant Sol-Vädur, medan Cameron Diaz är ett Sol-Lejon med Månen i Väduren (total Eld).


Visst är det något...

Eller, i ett mer utåtriktat läge och jämförd med Cameron Diaz:


Hanna: Solen i Vädurens 27e grad
Cameron: Månen i Vädurens 29e grad
George: Solen i Vädurens 23e grad

Jag började forska, och märkte att Hanna hade mycket svårt för att le så det sprakade, bilden här ovan är i princip det maximala hon klarar. I andra lägen ser hon ganska trängd och besvärad ut och på röda matten (poserande) ses hon t.o.m. sänka huvudet - som en äkta vädurisk bagge!

I någon stillbild från ett banalt belgiskt tv-program där hon fejkar strip-tease genom att ta tag i tröjan som om avsåg blotta sig, ser hon fruktansvärt plågad ut som om bittert ångrar vad hon sålt sig till!

En förklaring på allt detta ges delvis på IMDB som i kortbiografin skriver:
After going to The Netherlands Hanna worked as a model and won the Dutch Elite Model Look 2003. She also did majors in philosophy, economics and a minor in film science at the Amsterdam University.
Det här är intressant - vilka ämnen hon började studera innan filmkarriären lockade mer. I en tid som vår är filosofi sannerligen inte ett självklart ämne att ta en "major" i! ("major" = 30 högskolepoäng eller mer i USA, i Sverige en A-uppsats gissar jag) Hennes betyg i ekonomi och filmvetenskap ligger närmare vår tids "verklighet"...

Hur kan man förstå ett så djuplodande ämne hos en glittrig Vädur vars exemplar som visat sig på den här bloggen (via tidningsrubriker) oftast tillhör en rätt naiv undergruppering? Ja, inte via Vädurens tecken i sig, men väl via de sekundära budskap som modifierar.


Som synes en mycket otypisk Vädur, trots att både Sol och Måne (och Merkurius) trycker på tecknet! Det otypiska kommer från två håll, dels den opassande placeringen för Sol/Månens disponent Mars. Precis som i det svenska nationalhoroskopet med dess psyke (Månen) i Väduren tar disponenten inte ut svängarna mer än nödvändigt och återfinns redan i nästföljande tecken, den orala och matfixerade Oxen som är nöjd bara den drar in brödfödan till den till jorden komna varelse som Väduren tecknar!

Att sätta siktet så lågt leder emellertid till ett problem, elementen Eld och Jord gillar inte varandra, så det blir en kamp för livet, vilket binder individen till den lokala myllan. Det blev heller ingen världsframgång för Verboom trots en roll i en Hollywoodfilm. Den (i mina ögon) ofattbara karisman till trots, har hon inte nått ut.

Och det för oss till den andra avvikelsen från en himlastormande Vädur, begiven på att visa hela världen vem man är. Saturnus är extra nobel 1983 under sin vistelse i harmoniska Vågen. Den stränga planeten "upphöjs" här och når en balans mellan strävhet och elegans, och det är denna modererande kraft som fullständigt kontrollerar Hannas själ och personlighet. Hon är inte en "ung" Vädur utan en gammal själ! Saturnus står ju för ålderdom, och nu förstår man plötsligt googlade foton som visar hur besvärad hon är av det linsluseri som normalt sett är vad barnen älskar allra mest!

Och den upphöjda Saturnus ("linslushämmaren"!) förklarar också varför hon inleder sina högskolestudier med ett ämne som filosofi! Visserligen hör religion och filosofi till Skyttens naturliga hus, den nionde livssektor, och därmed Jupiter. 

Tittar man på Jupiter i det här horoskopet ligger den emellertid i Skorpionen och bildar en spänning mot Vädurens härskare Mars, vilket ger det "sataniska syndromet", dvs böjelsen mot inomvärldslighet. 

Och det är uppenbart - mot den restriktiva Saturnus, normalt materialismens princip, men kapabel till något därutöver i sin exaltation i Vågen (tankarna går mot himmelsk kärlek och religion), mot detta "gudomliga bud" skär sig en materialistisk filosofi (Jupiter i Jord) bittert! Det blir varken hackat eller skuret. Något av detta ser man i hennes två huvudbetyg: filosofi och ekonomi !!!

*****


Cameron Diaz har också en viss betoning av några av Hannas tecken genom en Saturnus i Oxen och en Venus i Tvillingarna. Varför Diaz är så outhärdligt övertaggad syns bland annat av Solen kombinerad med Mars (mindre än tre graders mellanrum) i Lejonet. Det sägs att Mars ska bli bränd (utsläckt) av Solen vad gäller extern aktivitet men håller sin funktion i det interna. 

För undertecknad stämmer regeln: valde på ideologisk grund hellre fängelse än att göra värnplikt (Solen och Mars i fredens tecken Vågen - "krigisk" aktivism för fredens sak!), medan Mars alltjämt lever ett "inre liv": lätt uttråkad, lättirriterad men villig att utforska nya (mentala) påfund (mentalt = kombinationen utspelar sig i Luft)!

I Diaz fall är effekten mångfalt starkare eftersom Solen i Vågen anses debil medan den i Lejonet finner sitt härskarläge. Denna krutdurk av eldig energi blir då disponenten till eller basen för hennes reaktiva psyke, Mån-Väduren! Inte undra på att män i gemen klarar av henne! Det är en på miljonen som går på ett sånt högvarv... 

Det här är kuriöst: Diaz har valt att inte skaffa barn i sitt liv. Här är en "yttre" effekt som tydligt anknyter till Solen som barnens signifikator. Men om Solen "bränner bort" olycksplaneten Mars, då är väl kusten klar för barn? Jag kan bara konstatera att också jag valt bort barn, med Solen och Mars nära varandra i Lejonets "eget" (naturliga) femte hus! 

Kanske det här är en slags kortslutning av motiv: Solen bränner bort Mars, "tändstiftet" eller den passionerade impulsen att skapa "yttre" barn (Solen)? Energin att skapa "inre", "mental avkomma" finns kvar i fullt mått. Sol-Lejonet/femtehusmänniskan övergår istället för att yngla av sig fler fysiska kroppar till ren Eld-kreativitet.

Diaz födelsetid är AA-rankad tid på AstroDatabank, dvs astrologen har hållit födelsecertifikatet i sin hand! Detta är enormt viktigt i just det här fallet eftersom hon föddes när Tvillingarnas allra sista grad var stigande i öster.

Faktum är att det är svårt att avgöra om man ska klassa hennes som en liten prepubertal flicka i utspelet eller som en sårbar och känslig kvinna (Kräftan)! Påfallande ofta i filmerna pendlar hon mellan oansvarlig ungdomlighet (Tvillingarna) och gråt och förtvivlan. (Gråterskan är Kräftan, den djupare och moderliga delen av henne själv förfasar sig över hennes andra jags ytlighet!) 

I tjejfilmen där hon och Kate Winslet bytte hus med varandra - minns inte titeln - tror jag Diaz bjöd på mycket av sin naturliga rastlöshet (vilken även har skrivits in i andra filmroller hon haft). Exakt som Eld som bara brinner för denna världen beter sig!

Den extrema trippelformationen som binder samman alla tre Eldtecken startar med Jupiter - lyckobringaren. Dessvärre befinner den sig i sjunde partnerskapshuset, vilket i likhet med Tiger Woods horoskop höjer ett varningens finger. Alltför framgångsrik för partnerskapets bästa? Jupiter som "den ständiga förgreningens princip": "En flicka (här: pojke) i var hamn"?

Diaz Saturnus i Oxen gör henne mycket världslig och tajt med materiella ting, medan Venus i pojk- och flickaktiga Tvillingarna övertaggad av oppositionen från Jupiter i härskarläge i Skytten, skapar den värsta inkonstans i kärleken jag sett på länge.

Faktum är att lookalike-faktorn skulle spricka i samma ögonblick man ställde Hanna och Cameron bredvid varandra. Belgiskan skulle framstå som en sömngångare och Cameron som ett hispigt nervvrak! Hannas Saturnus (och loja Vädurshärskare i Oxen) förklarar delvis detta, men lika mycket beror på att Diaz är ett koleriskt stycke och ett extremfall åt andra hållet!

Inga kommentarer: