Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 november 2009

Prisad för långt och troget gnäll



Sedan konsumentupplysaren Sverker Olofsson tilldelats ett hederspris (AB, Expr, SvD) vid sidan av Stora Journalistpriset för sin envishet, tittade jag mig lite runt och hittade en tidig blogg som 2006 berättade att verbet "sverka" myntats.
Detta sprillans nya verb är uppkallat efter Sverker Olofsson, programledare för SVT:s konsumentprogram Plus. Och det betyder förstås att "klaga på inköpt vara som man är missnöjd med".
Källa

Jag har aldrig hört ordet och kanske slog det inte an. Men saken är den att ordet missnöje är skrivet över hela Sverker Olofssons födelsehimmel. Följ med i den här korta utredningen:


Här har vi först och främst en ettrig födelse i Vädurens tecken. Nog är det något linslusigt över hela Sverkers uppenbarelse! Lutar han sig nästan in i kameran för att vara så tydligt i bild som möjligt? Jag ser inte programmet, men har svaga minnesbilder kvar från anno dazumal. Mannen har ju hållit på en evighet!

Och just envisheten som låg inbäddad i motiveringen till priset är typisk för Stenbocken - geten som aldrig ger sig utan gnetar på tills den får sin vilja fram, får sista ordet eller når bergets topp. Här har vi sinnelagets Måne i detta jordnära och därmed materialistiska tecken som har allt i världen att göra med konkreta föremål - "prylar". Stenbocken är stolt över sin hantverksskicklighet så det är alltid en fråga om kvalitetskontroll när det här tecknet spelar in i ett horoskop.

Redan nu kan den återkommande läsaren se att sol- och måntecknet tillsammans bildar "egenmäktighet" - tendensen att själv ikläda sig rollen av enväldig domare! Hur passande är inte detta på den livstidsroll Olofsson snittat sig!

Den här egenmäktigheten kan bli riktigt snuskig, rent psykologiskt, så det är befriande att notera att Solens resp. Månens disponenter, Vädurens härskare Mars och Stenbockens härskare Saturnus båda är placerade i det inoffensiva Vattenelementet, i Fiskarna respektive Kräftan.

Och nu börjar "gnället" bli synligt. För de tre Vattentecknen representerar alla sorg där Eldtecknen står för all livsglädje! Astrologen Charles Carter uttryckte saken pregnant om t.ex. modern Kräftan, som gråter över sina barn sedan de blivit vanartiga efter att hon, protektionismens princip, överbeskyddat dem och slätat över alla deras brister. 

Fiskarna är också ett tecken som beklagar sig jämnt och ständigt, hela det här zodiaktecknets tradition vittnar om uppoffringar av denna världens goda och också om martyrrollen. Och märk då att med martyrium menas en som vittnar om sin upplevelse. Sverkers linslusande Sol-Vädur (stark!) baserar sig alltså på Mars som vittnar om sina negativa upplevelser! Och för att ingen ska missa poängen ligger Solens (yrkesvägens) disponent sida vid sida med kommunikationens Merkurius, och den är i sig "debil" i Fiskarna.

På Månen, formell signifikator för den känslomässiga sidan, är det också idel besvikelser. Månen är inte optimalt placerad i det tecken som har allra minst med emotioner att göra, men är desto mer uppslukad av prylar och tingestar. Man kan säga att frågor om kvalitet, rangordning eller status har ätit sig djupt in i sinnelaget när Månen befinner sig på den arrangerande och konstruerande Saturnus domän. Minns den grundliga genomgången av bygg-det-själv-kungen Ingvar Kamprad - en klassisk Stenbock!

Hur beter sig nu Sverkers sinnelag eller känsloliv (i så måtto man kan tala om känslor med Månen i detta tecken - det är den ultimat reserverade och självkontrollerade Månen vi talar om här)? 

Jo, här inträffar den ovanliga ömsesidiga receptionen som innebär att två planeter avlägger besök i varandras hemmatecken. Så Månen som är så djup och sentimental i Kräftan har gått över till stenansiktets tecken medan Saturnus placerat sig i sårbara Kräftan. 

I indisk astrologi står Kräftans fjärde hus inte bara för hemmet utan också för dyrare kapitalvaror som permanent förvaras i hemmet, så det är ännu en poäng att Sverkers horoskop är så fixerat vid dessa två tecken: kvalitet och prylar i hemmet! 

Humoristen Peter Wahlbeck röjde nyligen en väldigt prylig sida av sig själv i ett hemma hos-reportage och där figurerar en väldigt stark laddning mellan Stenbocken och Kräftan. Samma anspänning i artisten Kate Bush som efter många tysta år gjorde en oväntad comeback 2005 med en skiva som förstås var inspirerad av det hemmafruliv hon numera levde! Vad sägs t.ex. om en låt om en tvättmaskin som får henne att drömma sig bort! Blir det mer Kräftan (Vatten) och kapitalvara?

Sverker Olofsson har dessutom det som i västastrologin visualiseras som en stortrigon, tre planeter på 120° avstånd från varandra. I Indien kan bara den stora välgöraren Jupiter bilda en triangel och den byggs som en framåtriktad 120-gradare följd av en 240-gradare. 

I öst som i väst indikerar detta en överdrift av detta element, och vi såg nyss en liknande (men mycket, mycket mer harmonisk) version av denna Vatten-triangel hos framlidna operasångerskan Elisabeth Söderström. Men hon hade Månen på "rätt" ställe, i härskarläge i Kräftan, och såg aldrig lika spyfärdig ut som Sverker Olofsson när han öser galla över någon undermålig grej eller kvider besviket över vilseledande förpackningar och ser ut som en sårad hund.

Likväl har jag färgat den ömsesidiga receptionen "röd/grön" för det är uppenbart att den gagnat Sverker Olofsson i hans liv och karriär. Han ÄR den evigt besvikna materialisten som köper och köper men aldrig kommer till Lyckolandet! Ett minne av den gamla svensken som skulle shoppa sig sin kopia av det genomsnittliga Folkhemmet.

Inga kommentarer: