Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 november 2009

Merkurius: diskursivt intellekt
Jupiter: direkt kognition

discourse
late 14c., alteration of L. discursus "a running about," in L.L. "conversation," from stem of discurrere "run about," from dis- "apart" + currere "to run." Sense of "formal speech or writing" is first recorded 1580s. http://www.etymonline.com/
Det förnämliga med astrologin som ju är samma sak som Carl Jungs djuppsykologiska värld av arketyper, är att dess uppsättning symboler inte låter sig uttömmas i första taget. Den som söker exakta definitioner och spelregler har inget att hämta i astrologin. Detta är en själens domän och allt flyter runt utan att för den skulle förfalla till kaos.

I en lång och ringlande förberedelse i inlägget om Dagens Nyheters vetenskapsredaktör (nytt fönster) om hur man förstå Skyttens förhållande till Tvillingarna, en av zodiakens sex binära axlar, landade jag på Jupiters indiska namn Guru och hur läromästaren naturligt balanserar ut Tvillingarnas planetära härskare Merkurius, avbildad som en liten pojke. T.o.m. i de båda tecknens ikonografi går temat igen: Skyttens eldpil är instruktionen från högre höjd, Tvillingarna avbildas återigen med som två barn eller ungdomar, och motsvarar de som är vetgiriga och läraktiga.

Att kunskapstörst alltid konstellerats med en givare av insikt, syns tydligt i Tarotleken, där Hierofanten (Översteprästen) som inviger några diminutiva figurer i ockult visdom, beskriver relationen mellan Jupiter och Merkurius på tydligast tänkbara vis! (I nedanstående utförande har dock de tre mottagarna till kunskap nästan stiliserats sönder! Jag förmodar att det är tre huvudbonader sedda bakifrån som åsyftas av de tre "flytande" blå-gula kloten!)


Inte otippat sorterar båda tecknen under den av de tre kvaliteterna som i vedisk astrologi kallas Sattva, medvetenhetens men framför allt medvetandegörandes kvalitet. För minns, astrologin hänför sig till vår plats i tiden, där tiden är en process av ständig tillblivelse, ständigt vardande. Så det finns egentligen ingen ände på processen av "kunskapslyft"! Motsatsen är fixeringen under kvaliteten Tamas, som föga smickrande beskrivs som "mörker" eller "okunnighet".

Av de mängder av intelligenta människor som står att finna i de fyra fixerade tecknen inser man strax att "fixeringen" inte får tas alltför bokstavligt, men det är ett psykologiskt iakttagbart faktum att personer med väldigt mycket Tamas i horoskopet ofta har svårt att ställa om sig.

Jag kämpade i nästan ett år att övertyga en sådan person om den sideriska zodiakens överlägsenhet. Det var som att prata in i en vägg - vilket överhuvudtaget inte stämde med det västerländska horoskopet enligt vilket kvinnan var alltigenom "rörlig". Men med insikten om att hon var en klassisk fixerad dogmatiker bevisade sig t.o.m. här den äldre zodiakens korrekthet! Kvinnans egen motsträvighet blev just det som till sist övertygade henne! Det är aldrig roligt att se sin inbillningsvärld rasa samman och upptäcka vem man egentligen är...

Rajas, passionen kan röra sig i båda riktningarna, antingen mot kunskap eller mot okunskap. Motsvarande de fyra tecknen som i väst kallas kardinala, är emellertid Rajas också lidelsen för liv i denna världen, så underförstått invecklar sig själen i mer inomvärldsligt engagemang så länge den här kvaliteten dominerar.

Det är inte en slump att zodiakens tolfte och sista tecken kombinerar Vatten med Sattva - i Fiskarna finns potentialen att se igenom det instinktiva Vattenelementet som är just det som i förstone drog oss ner i syndafallet: Narcissusmotivet, där själen förälskade sig i sin egen spegelbild i vattenytan och dödsstörtade nedåt, bara för att vakna upp och finna sig fallen ner i den sublunära sfären, inspärrad som själ i en kropp och runt kroppen andra materiella föremål och människor också de inbäddade i Vatten - i Världssjälen! Men detta är alltså en lägre verklighet än själens egen.

I samband med Intelligensens värld måste vi släppa det något slappa sättet att kalla oss själar, andar är det ord som bättre rimmar med den rena Intelligensens eviga substans. Skytten och dess härskare Jupiter representerar via det symboliska Eldelementet just den rena Intelligensens värld. Den kan vi bara svagt ana oss till, vi som är fångar inne i fysikens mörka grotta genom de Former som ger tingen de utseenden de har. Astrologin - särskilt den indiska (paradoxalt nog) - är helt överens med den store filosofen Platon i detta.

*****

Det är här Merkurius som diskursivt intellekt kommer in. Se Etymonline:s definition i inledningen - hur väl stämmer inte detta "runtrännande" med både Tvillingarna och Merkurius: det lilla livliga barnets springande hit och dit och faktainsamlande! Det diskursiva intellektet är alltid på väg från en plats till en annan, den samlar intryck och binder samman. Detta är vår "ärthjärna" som jag ibland elakt kallar den här mentala nivån (själv född med Tvillingarna stigande i öster).

Men Jupiter, dess mentor, är något helt annat. Jupiter, Zeus eller Guru är en representant för Intelligensens värld i sig, och i denna eviga (dvs, tidlösa) värld existerar inget "runtrännande" för att trä upp smultron på strået. Med en enda blick ser jupiterianen ett enda strå med alla smultron på plats. Jupiter är det kroniska Heureka-tillståndet, den ser och förstår allting utan att behöva bedriva diskursivt tänkande! En mäktig symbol och inte konstigt att Zeus är precis överallt i de grekiska gudasagorna och sysslar med precis allting. Den jupiteriska energin känner inga begränsningar och därför är Zeus också upphovsman till en hel del strul.

Ändå omvittnar min lilla studie av 136 dömda brottslingar att åtminstone Solen i Skytten håller sig särdeles fläckfri i frågan om brottslighet. Och varför inte? Jupiter symboliserar sedan antiken Lagen. När Solen som är "vän" med Jupiter passerar detta tecken, uppstår alltså en spontan synergi mellan planet och tecken, och bara om Jupiter står mycket illa till för att leva upp till sin högsta potential, finns risk för haveri.

DN:s vetenskapsredaktör hade en sådan suboptimal Jupiter som disponerade eller förfogade över hennes sinnelag (Månen) i Skytten. Hon får just nu utstå mycket kritik från upprörda människor som följer vad som tycks vara en skandal med fabricerade alarmistiska fakta, kritik för att hon inte visar tillfällig nyfikenhet och vilja att bevaka händelsernas gång.

Astrologiskt stämmer hennes avvisande reaktioner: Jupiter i Oxen innebär att den expansiva planeten befinner sig i Jordelementet som hämmar Jupiters sedvanliga förmåga till att ta till sig det senaste något oerhört. Hon håller inte jämna steg med framkanten utan får finna sig att anklagas för inskränkthet och att springa vissa intressegruppers ärenden. Och nog är Oxen den gammalmodiga "godsägarens" tecken! Inte tar Oxen några steg för att tillmötesgå kritiken om dess djupa behov av lugn på gården har irriterats!

Exemplet är bara ett enstaka, men illustrerar förnämligt den indiska tanken om att den planet som disponerar över en annan planet är den senares själ. Därför var redaktörens Mån-Skytt "falsk varudeklaration" - hennes sinne är långtifrån fördomsfritt utan tvärtom ett Ox-sinne som är känt för dess tendens att gå in i rutin och habituering. Tamas oupplysta attityder ersätter Sattvas vakna vilja att vidga sitt vetande.

Vid horoskoptolkning måste man förstås hålla ögonen öppna efter om det finns någon reservväg öppen på himlen i formen av sekundära kontraindikationer. Till sist måste man dock bestämma sig för om den faktor man inspekterar, t.ex. Månen i Skytten, lever upp till sitt rykte, eller om disponenten (här Jupiter) bänder det ytliga budskapet i någon oväntad riktning.

Inga kommentarer: