Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 20 november 2009

Baklänges mot allt yngre år

Ah, but I was so much older then,
I'm younger than that now.

Bob Dylan - My Back Pages
Vadan detta återkommande namndroppande av f.d. bordtennnisstjärnan J-O Waldner i samband med filmstjärnan Susan Sarandons Sverigebesök, nu senast i SvD? Är det bara en fråga om att ju äldre vi blir, desto yngre kroppar spanar vi efter för att "kompensera" för naturens gång?

Tesen skulle kunna stämma eftersom Sarandon, själv född 1946 först var gift med grekättade och något äldre Chris Sarandon, 1942, sedan "uppgraderade" till Tim Robbens, 1958. Waldner är nu en purung 65:a. Har vi en trend här, blir det snart pedofilvarning på den enligt horoskopet alltigenom fysiskt-mentalt inriktade Sarandon! (Fysisk-mantal: horoskopet saknar andens Eld men med 5 av 9 planetkroppar i lidelsens eller passionens kvalitet! Se nedan.)

Nej, det är så enkelt att hon startat en pingpongklubb!

Lustigt nog fyller hon och Waldner fyller år med bara en dags mellanrum, och detta hände i den sideriska zodiakens Jungfrun - det flinka handarbetets tecken. Waldners snabba handledsvrickningar och arbete med armarna faller med andra ord Sarandons egen, identiska lika Sol i smaken! Indisk, om än inte västerländsk, astrologi hävdar också att lika barn leker bäst!

Ja, var den där ångande scenen i Häxorna från Eastwick, Sarandon häftigt vevande stråken över cellosträngarna, mer central för hennes väsen än någon kunnat ana? Jag låter någon annan hågad astrolog gräva i Sarandons förflutna och vad kring händer/armar - manuellt arbete alltså - som står att finna. Hennes pingpongklubb är ett tecken, men det finns säkert fler.

Astrologiskt bör en födelse i Jungfrun ge utslag via något av arketypens dominanta teman! Se också mitt argument (nytt fönster) längsmed exakt samma linje för varför Nina Persson inte är Jungfru, som i den västerländska zodiaken utan ett tvättäkta purrande Lejon - som i den (rättvisande) sideriska zodiaken!

 

En intressant detalj här är att Waldner föddes exakt varv senare än Sarandon i månnodernas retrograda kretslopp. De sol- och månförmörkelseframkallande norra och södra noderna backar sig genom zodiaken på knappa 19 år (Wikipedia). De skulle i ett metafysiskt sammanhang kanske kunna antyda fördolda kopplingar mellan generationerna. Jag har bara dunkla intuitioner om ett systemiskt sammanhang mänskligheten inte har någon insikt om ännu... 


Annan slags retrogression... 

Jag har under cirka 30 år haft perioder av engagerat drömmande och drömtydande. Några gånger har "stora drömmar" förekommit och förutom egennamn och ortsnamn har jag fångat upp tre årtal. Jag har vissa skäl att tro att de representerar födelser i tre tidigare liv. 

Den stora frågan är hur Carl-Gustav Jungs teori om det kollektivt omedvetna förhåller sig till den här typen av material. Om drömmen hämtar från mänsklighetens psykiska allmänning, varför just detta material och inte ett annat? Varför det här materialets kuriösa överlappning med andra faktorer i verkliga livet, som om här och nu bara var en nödtorftig maskering av eller rent av repris av ett äldre, ett tidigare skeende?

Ett årtal var en kodnyckel varmed ett liv kunde lokaliseras via historiska källor, och ett årtal rekonstruerades via långtgående historiska detaljer i drömmen. I det tredje fallet var årtalet ett svar i drömmen på en suggestion/frågeställning riktad inåt just före insomnandet. Drömmen gav ett chockartat men mycket trovärdigt svar på frågan och visade på mig det andra av två tidigare liv som afrikan (svensk i detta liv).

I två av dessa presumtiva tidigare liv befann sig månnoderna på samma ställen som vid min födelse i detta liv! Givet att axeln bara har sex olika positioner i zodiaken (om man lämnar därhän att ena sidan är "drakhuvudet" och den andra "draksvansen") är oddsen mot inträffandet inte skyhöga, men det är förvisso små incidenter som sätter fantasin i rörelse när man väl blivit medveten om dem... 

"1959": n/s noden   9° Jungfrun/Fiskarna
"1550": n/s noden 15° Jungfrun/Fiskarna
"1447": n/s noden 15° Fiskarna/Jungfrun
"1396": n/s noden 12° Skytten/Tvillingarna

Astrologen noterar också att samtliga hypotetiska födelser - är ens detta liv verkligt? - händelsevis också faller under "rörelsens", "sökandets" (och "finnandets") kvalitet, den indiska filosofins så kallade Sattva guna. (De övriga två kvaliteterna är Rajas, lidelse, och Tamas, orörlighet.)

*****

Relaterad "food for thought": "Veronicas dubbelliv" (1991) av Krzysztof Kieslowski. Kanske har jag börjat ana vad den mystiskt gåtfulle regissören lekte med för idé där, om två kvinnor i parallella liv. Dagen de fysiskt blev varse varandras existens tycktes de likt materia och antimateria ha kolliderat och kvittat ut sig mot varandra... 

Den amerikanske företagsläkaren Walter Semkiw utnyttjade Shirley MacLaines medium Kevin Ryerson och skrev en bok om reinkarnation i USA idag, "The Return of the Revolutionaries" (2000). Där berördes fenomenet att en del själar tycks ockupera mer än en kropp samtidigt och att dessa multipla inkarnationer rör sig lite hur som helst, ytterligare en del av samma själ kan göra entré årtionden efter den första, eller kort innan den förra värdkroppen är förbrukad... 

Hoppas inte både Sarandon och Waldner går upp i rök när de skakar hand... 


Tillägg 091122 - extrem esoterik.

Ramlade på följande ord, uttalade i trance, vilka kastar ljus över frågan om psykets retrograda rörelse ner i det undermedvetna, det egna eller kollektiva. Texten är väl värd att öppna upp och förstå helt. Se sedan trancemediets horoskop här (f.n. två inlägg etiketterade Edgar Cayce).
With the perfect understanding of any law, the law may be made a part of the entity, and as the development through the physical plane is to gain the understanding of all Universal Laws, the knowledge thus attained and made a part of the entity, brings the development, whether from those still in earth plane, whether from subconscious conditions, or from those who have left their impressions in the earth plane, and have passed to other planes. Hence the necessity of the given force as was said, "My Son, in all Thy getting, get understanding", and the ability to apply same.

Through Edgar Cayce (900-25) January 21, 1925
 

_____

Anm. Det bör inflikas att nämnda drömmar härrörde från en period i livet då jag inte ens brukade månnoderna vid horoskopställande - de var avknäppta i datorprogrammet från dag ett och mig fullständigt främmande under 25 år, tills jag för två år sedan upptäckte indisk astrologi och den sideriska, rättvisande zodiaken. Här fungerande noderna som "spökplaneter" och jag tvingades ta notis om dem.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Med "månnodsrörelse" antar jag att du menar att noderna har gått ett varv runt zodiaken... men det är ju i o f s ca sju grader som skiljer, så så väldigt exakt är det ju inte...
S

Seaward sa...

Gradtal är en "modern" uppfinning. Babylonierna började först så småningom fästa sig vid grader. Än längre in i myten om Precisionen vandrade mänskligheten sedan man adderat distansminuter och därefter distanssekunder.

Att alls ge gradtalen för dessa nodplaceringar är ett misstag å min sida, inser jag. De triggar läsarens merkuriala natur och den stora bilden går förlorad. I sig talar texten bara om den relativa märkligheten att Jungfru/Fisk-paret inträffade tre gånger (på rad dessutom) för tre presumtiva tidigare liv. (Flera år förflöt f.ö. mellan drömmarna.)

Prova att framkalla en egen dröm någon kväll! Man vet aldrig vad den egna Översjälen anser att man är mogen att se! Men man måste tro att det är möjligt. Jag har aldrig "vågat" använda metoden för "underhållning" i hela mitt liv, i fruktan att fenomenet skulle svika, skulle sluta fungera. Med det har jag sagt en del om min status som frisjäl. Den är inte enorm.

Jag vet dock att det finns drömmare som vunnit fascinerande kontroll, t.o.m. som kollektiva gruppdrömmare. Sök på den remarkable psykiatern Montague Ullman, hans forskning och metoder.

Anonym sa...

Min kommentar syftade på det som står om Sarandon/Waldner: "exakt en retrograd månnodsrörelse". Men strunt i det...
Drömmar är fascinerande ja. Ullman har jag läst... "man vet aldrig vad den egna översjälen anser att man är mogen att se" - så är det! Såg för länge sen mitt dödsdatum i en dröm - så uppfattade jag det då i alla fall. Det är bara några år bort nu, men numera tror jag inte alls att jag kommer att dö då, och jag är inte rädd. Den som lever får se vad som händer då ;-)

Seaward sa...

S/W - "exakt" distraherade, på samma sätt, inser jag. Tänkte i termer av återvändande till samma tecken, påverkad av "retro" astrologi som den vediska, där aspekter träffar hela tecken och hus och tecken alltid överlappar helt och hållet.

Men man röjer sig som västerlänning med både tim- och minutangivelse på klockan!

Via en gåtfull rysk diplomatkvinna fick jag en gång en förväntad livslängd via spådom som jag överlevt med snart ett årtionde. Oklar vision? Eller ändrade jag ödet under de mellanliggande åren via några reaktioner bättre än planerat på scener som presenterade sig?