Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 mars 2009

Astrologiska look-alikes - ett mysterium

I väntan på att genetiken ska ge människan alla svar, förblir astrologin en fascinerande modell att hänga upp ovedersägliga intryck på.

Som när helt obesläktade personer liknar varandra och där det idag inte existerar någon annan förklaring än den som astrologin ger: de snarlika är båda födda med överlappande astrologiska "signaturer".


Det första paret ut till jämförelse, det medges, ser inte uppseendeväckande lika ut om man bara slötittar. Man måste koppla på sin intelligens och själv kompensera för skillnaderna som uppstår genom att den ene ler, att de befinner sig i olika faser av åldrande, etc.


Klicka för aningen större bild

Christer Elmehagen t.v., över en natt känd för schackdrag för att garantera sig stora pensionspengar via insiderinformation. Den här mannen ser nästan ut att ha drejats fram utifrån en förlaga som också användes för "monstret" Josef Fritzl t.h. - österrikaren som i 24 år bekräftade sin makt genom att hålla sin egen dotter fången och sexuellt utnyttja henne.



Som ett look-alikealternativ - som tydligt anknyter till den hårt kritiserade Elmehagen - inkluderar jag också ståupparen Thomas Järvheden som under samma tid också han fått utstå svidande kritik - för sin insats i underhållningsprogrammet "Grillad".

*****

För flertalet av alla offentliga personer blir aldrig födelseklockslaget känt, vilket är ett handikapp. Men med det som går att utsäga av enbart födelsedatumet - och då bara i de fall då inte Månen försmädligt byter stjärnbild någon gång under dygnet - brukar den vanligaste astrologiska "förklaringen" till att två ansikten liknar varandra vara denna: den enes soltecken är den andres måntecken och vice versa!






Elmehagens Sol i Tvillingarna (Gemini) och Måne i Fiskarna (Pisces) och Fritzls Sol och Måne omvänt placerade, skulle kunna vara det som förklarar bådas höggradigt välvda ögonbryn och små, kallt plirande ögon - inte mindre än en del andra fysionomiska överensstämmelser i ansiktets uppbyggnad. Det behövs ofta flera fotografier för att verkligen bekräfta att det är en likhet och inte bara en sidoeffekt av ljussättning och andra faktorer.

Järvhedens samtidiga betoning på Fiskarna och Tvillingarna visas här (nytt fönster).


*****

Det finns ett annat och enklare astrologiskt mönster som ibland ger väldigt tydliga resultat, nämligen den ganska självklara jämförelsen av enbart soltecknet. Vi har redan sett den i snarlikheten mellan Elmehagen och Järvheden - dessa båda var födda med Solen i Tvillingarna. Jag har en klar upplevelse av att soltecknet sätter en starkare prägel än måntecknet...

Inlägget Astrologi i praktiken... (nytt fönster) granskar fyra kvinnliga look-alikes, men noterar också att ingen regel är utan undantag. Astrologin är och förblir så pass komplex att den svårligen låter sig testas vetenskapligt.

Det går helt enkelt inte att samla tio stycken, säg, Oxar och tro att man ska se ett mönster. Beroende på sensitivitet kan det snarare krävas 100 eller 500 exemplar innan det egna psyket hittat den inre formen hos Oxen som gör att man på basis av några yttre ansiktsdrag "gissar rätt".

Och hur ett vetenskapligt experiment ska riggas, vet jag inte. Som f.d. dataprogrammerare har jag ingen tilltro till själlösa datoralgoritmer för att känna igen så subtila kriterier som "landskapsformerna" i ett ansikte som vi här talar om. Och då har vi inte ens börjat fundera över vad vi menar med talesättet om att ögonen är själens spegel och hur den informationen ska integreras i ett vetenskapligt test...

Det verkar också finnas flera grundtyper inom varje tecken, vilket också förklarar att de där första tio granskningarna spretade... (Eller är dessa underarter av ett tecken resultatet av en extremt komplex samverkan mellan olika astrologiska faktorer? Jag vet faktiskt inte.)

En annan märklig omständighet är att det som hos en person född i, säg, Tvillingarnas tecken blir dennes ansiktstyp först i vuxen ålder, hos en annan medlem av Sol-Tvillingarna istället kan noteras som en flyktig transportsträcka i barndomen!

*****

Här är ett bra exempel på look-alikes baserade enbart på soltecknet. Popsångaren Gary Glitter från början av 70-talet vars pedofila drag drog honom i vanära senare i livet, och skådespelerskan Inger Nilsson, som, att döma av uttalanden genom åren, upplever sig ha pådyvlats en bindning med sitt barnjag - åren då hon var känd som Pippi på film! (Om man så vill se det, en "pedofil" bindning mellan barnet och det vuxna alter egot...)




Och visst, vi talar om två födslar till Vädurens tecken - det som betecknar barnet och den elementära ego-psykologin!

En särskild - fast olustig - detalj med Gary Glitter (Paul Gadd), är att han föddes under fullmånen. Under dessa omständigheter har särskilt ego-Väduren lätt för att tappa perspektivet på vad som passar sig.

Månen befann sig under dygnets första 3/4-delar i Vågen (men de sista sex timmarna med psykets planet i Skorpionen är precis lika illa, givet att Månen då når sin "debilitet").

Detta gör Glitter till en "spegelvänd Jonas Gardell"! Den senares underliga version av kristendomen och vem Jesus var, är uppenbarligen ett försök att rättfärdiga en störning som kanske, kanske inte, beror på - och här ska han ha kredd för sitt mod att berätta - att han blev våldtagen av en homosexuell eller pedofil i sin ungdom.

Backar vi ut ur jordelivet och ser oss som andesjälar som bara brukar människorna som tillfälliga förklädnader, kan vi i detta drama se hur Glitter/Gardell utgör det perfekta arketypiska komplementparet för förövare/offer. Där nere, på jorden, måste alla felsteg rättas till i de tillfälliga rollerna. Som Jesus sade: "Du slipper inte ut härifrån förrän du betalt till sista öret!"

Horoskop där Väduren och Vågen är aktiva i opposition (via gästande planeter), har ofta påfallande problem med att hitta balans och rätt uttryck med sin omvärld! Egocentriciteten tycks ofta segra och fixeringen vid "det inre barnet" tycks svår att häva.

Look-alikefaktorn för Gardell och paret Glitter/Nilsson är emellertid inte så hög - eller är den...? Vilken arketyp talar - Väduren (Månen) eller Vågen (Solen)? Eller är det en inseparabel legering av båda motiven?


Foto: DN 071214,
fotografen ej krediterad


*****

Igår, när jag ögnade igenom DN:s rubriker (nätupplagan) fick jag en smärre chock när jag för första gången såg ett foto på Israels tillträdande premiärminister Netanyahu. "Herregud! Det där är ju jag!", flög det genom huvudet.




Reaktionen var ögonblicklig och jag fingranskade inga detaljer. Istället var jag på en sekund ute och googlade efter politikerns födelsedata. Han visade sig vara född 21 oktober, bara dagen före mitt eget datum 22 oktober!

Tack vare att www.astrotheme.fr hade politikerns exakta födelsetid visar sig de båda Våg-Solarna stå mindre än en grad från varandra. Att båda har merkuriala Månar eller psyken (Netanyahu har Månen i Jungfrun1, jag min i Tvillingarna1), kan vara signifikant. Jag vet inte. Det vill synas som det är Solen som från närmast exakt samma fläck i rymden ligger bakom merparten av bådas "utstrålning" och halvfåniga leende!

(090624: Upptäckte en tredje herre som i viss mån faller in här, se det bruntonade fotot på politikern Per Albin Hansson. Samma Sol i Vågen och Måne i Tvillingarna som undertecknad och en viss släktskap, särskilt med Netanyahu.)

Och det slutar inte där. Går man till den föga kända Ho Lo Li Shu-metoden från det medeltida Kina, där varje födelsetimma i den 60-åriga kinesiska kalendern tilldelas ett eller annat av orakelsystemet I Chings 64 "hexagram" samt en av hexagrammets sex linjer som den preciserande, då står följande att upptäcka:



De båda representationerna av födelsetimmans "yin/yang-balans" är varandras exakta motsatser (medan den preciserande enskilda linjens position överst i strukturen är identisk hos båda).

Och är det inte som det sägs, att motsatserna förenar sig? Båda anses via "topplinjen" stå utanför tiden och "titta in" på världen, något åtminstone jag tycker stämma överens med astrologins iakttagelser "utifrån".

Vi ska inte fördjupa oss i det kinesiska symbolsystemet här, annat än att konstatera att det kinesiska resultatet koinciderar med ännu en detalj i det "normala" horoskopet (som förstås är upprättat enligt den sideriska zodiaken):

Båda har Solens disponent Venus (härskare över Vågen) placerade som varandras exakta motpoler:

"Grundtonen" i undertecknads Sol-Våg kommer från Venus i Lejonet (livets tecken), medan den israeliske politikerns Sol-Våg har sin disponent Venus i det livsbringande Lejonets nemesis: dödens Skorpion! De här två är placerade i rät vinkel - 90° - i zodiaken för att illustrera att de är på kant med varandra och illustrerar distinkt kontrasterande principer.

Som sagt, motpoler dras mot varandra och i slutändan tenderar extremlägen att bli svåra att skilja åt. Är detta en sann princip som kommer till uttryck även med astrologins look-alikefenomen?

(Fotot på fullmåne-Vågen Gardell placerades avsikligt nära de båda Vädurarna, med vilka han är besläktad via sin Måne, och också nära Vågarna med vilka han delar Solen, fast han har den i tecknets mitt snarare än i dess början.)


*****

Tillägg 090327.

Jung formulerade begreppet synkronicitet för "meningsfulla inträffanden" som dock saknade direkt orsaksförbindelse (telepati är ett exempel på en synkronicitet). Som en mindre sådan synkning kan man kanske betrakta följande vetenskapsnyhet på ScienceToday några dagar efter att inlägget löst nämnt ögonen som själens spegel:

Our brain extracts important information for face recognition principally from the eyes, and secondly from the mouth and nose...

Men vid "astrogissning" använder sig det undermedvetna uppenbarligen av många och vitt skilda strategier för att nå en minsta gemensam nämnare i ett zodiaktecken. I upptäckten av "mig själv" byggde den korrekta identifikationen på hela ansiktets muskulära arbete (i produktionen av ett skevt leende) inte mindre än enskilda detaljer som ögonens placering i kraniet, med mera...

Än mer fascinerande är rönet att vissa ansiktsformer tycks korrelera med vissa namn - och nu börjar vi verkligen närma oss Johannesevangeliets mystiska "I begynnelsen var Ordet, och Ordet tog kroppslig gestalt".

Det var någonstans i det här idélandskapet astrologin var verksam för 2.000 år sedan... Sammanhang som vetenskapen kanske skulle kunna återupptäcka, om inte studier som denna sorteras in under "kuriositeter" och på nytt faller i glömska...


_____

1. Solen och Månen härskar över varsitt tecken (Lejonet och Kräftan) medan de
klassiska 5 planeterna härskar över två tecken vardera - Merkurius över den negativt polariserade Jungfrun och den positivt polariserade Tvillingarna. Därtill är Merkurius "upphöjd" - sägs göra ett extra gott arbete - i det negativa Jordtecknet Jungfrun.

Data för look-alikepar 3: Netanyahu på astrotheme, undertecknad på hall-of-man.

Inga kommentarer: