Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 januari 2017

Humanistiska privatbloggar

Från den här bloggens glansdagar för ett antal år sedan återstår bara en tredjedel av besöken. Som bäst noterades positioner runt Topp 10 på Bloggportalens lista för bloggar i kategorin Humaniora & Livsåskådning. 

Numera vegeterar Sideriska en bit ner på listan och har ungefär lika många unika besök per dygn som bloggen Flyktlinjer som jag sett nämnd några gånger i Aftonbladet. 

http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/TopLists?tl=1&categoryId=10

Jag har aldrig sett samma tidning omnämna den långt mer välbesökta kristna bloggen Aletheia som jag återupptäckte just nu. Läste ett inlägg om Trumps seger från november förra året, och slogs av att tilltal och tankefigurer är väldigt lika dem på denna blogg...

http://aletheia.se/2016/11/09/donald-j-trump-vann-kampen-mot-goliat/

plats 5, aletheia - max 19824 unika besök per dygn
plats 24, sideriska siktet - max 1484 unika besök per dygn
 

Jag skriver "max" eftersom man aldrig vet hur många sysslolösa individer som kanske återbesöker samma bloggar gång på gång under ett dygn. Bloggportalen säger att "siffrorna anger besök per IP-adress och timme senaste 7 dygnen". 

Detta är dålig svenska eftersom formuleringen kan resultera i två olika siffror. Jag tolkar "förklaringen" som att f.n. 443 för Sideriska ska multipliceras med 24 timmar och sedan delas med sju dagar för ett mått på antalet unika besök per dygn. 

(I verkligen troligen något färre eftersom jag har en bestämd känsla av att en del av dem som alltjämt tittar hit gör så mer än en gång per dygn). 

Den alternativa statistiksajten Statcounter berättar att Sideriska har drygt 700 återvändande besökare, men det är säkert något fler eftersom en del säkert surfar anonymt eller då och då raderar cookies från sina datorer.

En mycket liten blogg men ändå kul att några tycker innehållet är värt att återvända för! 

*****

Man kan le åt att samma genre men undertypen "kommersiella bloggar" leds av VeckoRevyns astrologisajt med skyhöga besökstal jämfört med Sideriska siktet. Men frågan är om man får lära sig något av vikt när intresset är kommersiellt. 

Här är den unga tösen, USA-fanatiker som merparten av de hamburgerfrossande svenskarna och därmed troligen oförmögen att analysera det globala tillståndet via stjärnorna:

http://blogg.veckorevyn.com/astrobloggen/om-astrobloggen/

:-)

Inga kommentarer: