Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 maj 2015

"Den Utvalde" (Ed Miliband)

Perchance of some interest to Brits - here's an English version.



När Aftonbladet publicerar en av Catrine Marçals allt mer anglocentriska söndagskrönikor slår det mig att Labour-ledaren Ed Miliband aldrig fått någon astrokommentar på bloggen. Med stundande brittiska val och upptäckten (på AstroTheme.fr) att hans födelsetimma är tillgänglig, måste saken genast rättas till.

(Halvvägs in i skriveriet upptäcker jag att politikern redan fanns på bloggen, men under det fullständiga namnet Edward Miliband. Nå, tillkomsten av en födelsetid/ascendent motiverar den här texten.)

När människors intelligens börjar sjunka mot en råttas nivå då stannar de av vid prat om utseende, eller ännu värre - som brittisk högerpress - smäda Miliband för att han inte föddes fager som en effeminerad filmstjärna. Så låt oss först klara av den biten som faktiskt hjälper oss ringa in de gåtor som planeternas "upphöjelser" och "fall" faktiskt presenterar.

Miliband föddes tidigt på eftermiddagen med det värsta tänkbara stigmat: den Stora Illgärningsmannen - Saturnus - "fallen" i egocentriska Väduren och dessutom i jagets och kroppens första hus. Här ser vi således en levande inkarnation av planeten Saturnus! Och nog är blicken lika allvarlig och mörk som den tamasiska (mörka) Luftherren! Inte för inte kom antikens klarsynta stjärnskådare att koppla Saturnus till Döden själv. (Det här var innan en helt oregerlig kader västerländska astrologer förstörde hela systemet och tvingade in tre nya planeter - bl.a. en ny "dödsplanet", Pluto, i den perfekt uttänkta antika modellen med härskarskap, upphöjelser och fall.)



Men varför stanna på råttornas intellektuella nivå? Den här själens fysiska kropp må vara stigmatiserad av rasismens rot, den gränsdragande och hackordningsfixerade Saturnus. Hade inte Miliband så uppenbart varit av utländsk härkomst utan en rödlätt blekfet britt hade aldrig högerdrevet använt sig av utseendet för att svänga den obotligt dumma människomassan. 

Själva ordet massa implicerar, vilket också filosofisk tankar kring materia betygar, ren och skär stupiditet, och den som tar anstöt av självklarheter borde överväga några år ytterligare i skolbänken. Plotinus (3e årh.): "Resonerandet och intellektets akt är sannerligen inte höljda i kroppen; deras uppgifter utförs inte med genom kroppen som i själva verket är skadlig för varje tankeaktivitet som den tillåts att inkränkta i." /Enneaderna IV.3.19 - Satanister har sedan långt före Plotinus sökt reducera den levande och resonerande själen till enbart ett uttryck för den fysiska kroppen. Se människor drabbade av afasi och inse att därbakom finns en själ som VET att inte orden kom ut rätt. Plotinus visste vad han talade om: kroppen/hjärnan är ett senare system av lägre dignitet och som begränsar den "kogiterande" själen!)

Vädursascendenten visar hur favoriserad denna inte-så-fotogenique-kropp faktiskt är. Vädurens härskare Mars söker lyfta den fallna Saturnus, den fallna och livegna arbetarklassen, från sin position i den goda daimonens 11e hus - idealhuset! Därtill mixar Mars med den måttlöst ambitiösa demonen Rahu som vill höja sig över det mänskliga till gudarnas nivå.

Och med födelsetidpunkten känd visar sig nu detta vara en ödeskombination eftersom Mars/Rahu i sin tur disponeras av den fallna Saturnus som drar ner frågorna från den nobla Vattuman-idealitetens nivå till solkiga person/ascendentfrågor om människan Miliband ser ut som lergubben från Wallace & Gromit eller ej. Sällan har man väl sett en ömsesidig reception så perfekt illustrera politikerns kamp mot dem som likt nymoderaterna försöker göra allt till en fråga om individens ansvar och ännu värre - en fråga om personens klädvanor, stil, rökning på jobbet eller t.o.m. råttornas babbel om det medfödda utseendet! (Minns hur zodiaken växer: den börjar med fyra personalistiska tecken för vilka livsstil och ytliga åtbörder dominerar synfältet, bottnar sedan i själens verkliga identitet under fyra individualistiska tecken - vilka inte alls utesluter snedsteg som kombinerar ytlighet för att framhäva individualitet. Zodiaken expanderar till sist till Världssjälens nivå för fyra universalistiska tecken.)

Det ser till och med ut som om högerdjävlarnas smutskastning skulle kunna straffa dem själva eftersom själva motorn bakom Milibands jag är just Mars-Vattumannen, en energisk aktivism för ett socialt demokratiskt samhälle. Svenskarna behöver bara gå till sitt eget nationalhoroskop med Solen och Jupiter i Vattumannen för att förstå enormiteten i det tecken babylonierna kände som Den Store (eller Den Stora), en konception som hos judarna blev Adam Kadmon, den Ursprungliga Människan, "blåritningen till hela människosläktet". Till och med himlarna ropar ut socialismens lov som den enda framkomliga vägen på planeten Jorden om mänskligheten någonsin ska komma i mål. De tidiga delmålen - till och med själviska grisar och rovkapitalister har sin sanning, men mot slutet av pilgrimens resa genom zodiaken börjar de stora och styrande sanningarna uppenbaras!
Se även: Signatur för kapitalismens själviskhet?

Födelsetiden vässar ytterligare Ed Milibands redan tidigare så fascinerande livslott ENBART i den högre rationella själens domän (allt händer i visionär Eld och rationell Luft). Se bara fullmånen och hur perfekt den faller längs den överlägset mest intressanta axeln, mellan de hus hellenismen måleriskt döpte till Gudinnans och Gudens tempel (3e och 9e respektive). Här skiljer sig den hellenistiska utvecklingen något från den indiska som inte primärt associerar den silvriga mångudinnan ("the mind") med tredje utan istället ser tredje huset för kommunikation, sång och dans som nära besläktad med den energiska och rörliga krigaren Mars!

Båda traditionerna är dock eniga om att nionde huset är "det bästa huset", en astrologisk representation för Guds närvaro i denna värld. Och om vi med hinduerna uppfattar Guru som Fadern blir hans representant i denna värld Sonen (Barnet) eller Solen. Ed Milibands fullmåne avslöjar alltså en man med gudomligt mandat att förbättra för folket i linje med 11e husidealet. Och en universalistisk Skytt-Sol baserad på Jupiter i den sociala jämlikhetens tecken Vågen är knappast något man skulle hitta hos en gemen och skrumpen borgare som bara lever för sin egen bekvämlighet. 

Satan vad det blixtrar av nobless om detta horoskop! Alla köttklumpar under Jord och Vatten enbart, gillar naturligtvis inte vad verklig astrologi har att berätta. Men man måste komma ihåg att innan människosjälarna faller till jorden betecknar astrologin ett perfekt och idealt kosmiskt system. Det är inget fel på något element. Detta är hur Världssjälen alltid var tänkt att fungera, det finns en rangordning inom denna värld påpekade den romerska tänkaren Plotinus (se "Naturens hysteriska ondska" - en ordlek med grekiskans hystere/livmoder om någon nu missade det.) Sentida materialister som vår egen Linné jagade också efter Plotinus halvt aristoteliska tanke om den högre och lägre Naturens "organisation".

Men människosjälarna tillhör inte det här systemet hur deras närvaro på jorden än påverkat och förändrat de hominida värdkroppar de en gång tog över. Ja, en gång i den halvt mytiska forntiden blev aporna "besatta" av utomjordingar - oss! Det är vi som via våra intentioner - vår kreativitet - har "pushed the envelope" så långt det går att ta den här kroppstypen. Låt råttintelligenserna plastikoperera sig och försöka förlänga det njutbara livet till 120 år. Merparten av mänskligheten kommer likväl en dag att upptäcka fördelarna med att leva i kroppar av Luft. Då lämnar de råttmänniskorna kvar att bygga sitt hitlerska 1000-årstike i Jordelementet, eftersom detta är så passé för alla dem som återerövrat sin första kropp.

Ja, Luftkroppen är den första kropp, en rationell kropp, som själen ikläder sig när den går in i detta universum. Engelskans "reason body" förtydligas med hjälp av romerske filosofen Plotinus: våra kroppar, på flera nivåer, har alla sina bakomliggande skäl ("reasons", gr: logoi) till att existera. Eller annorlunda uttryckt: våra kroppar i Luft, Eld, Vatten och Jord, är alla karmiskt betingade, byggda av föregående liv. Att ta sig ur den härva som det här "systemet" erbjuder för oförsiktiga själar att trassla in sig i, kräver sin "man"! Men skola och bildning bygger Luftkroppen och dessa kroppar lever så många tusen år att de får råttornas trams med genforskning att framstå som den själsliga patologi all materialism är. 

Var försiktig när högermedierna lovsjunger IT-lösningar och banal bild- och ljudkonsumtion - själen binds allt hårdare i Någons system i systemet. Dessa förvillade själar kanske till och med förlorar rätten att återfödas som människa, om man följer det västerländska tänkandets portalfigur Platon. (Inte undra på att näringslivet vill ha bort Platon från skolungdomens schematik - vår sanna lärofader avslöjar direkt den falska civilisation Stefan Löfven och alla andra svenska politiker presenterar för folk som "den enda vägen". Rovkapitalismen är ett gissel men med fler människor som Ed Miliband skulle deras skräckvälde kunna kortas avsevärt.

Finns det någon önskan om rättvisa i denna världen, blir Edward Miliband Englands nästa premiärminister.


10 kommentarer:

Havsörnen sa...

Milibands äldre bror var tydligen utrikesminister under Gordon Brown. Saknar också Nigel Farage (UKIP) karta här. Solen/Mars i Fiskarna, Månen i Skytten, AC i Lejonet, Merk./Jupiter i Väduren, Venus i Oxen, Saturnus i Vattumannen, Rahu i Tvillingarna. Stortriangel i Eld (dock är horoskophärskaren Solen med Mars i åttonde huset) och inget i Kräftan eller Jungfrun, alltså, på Europas mest tongivande nationalist, i motsats till flera av de stora unionsförespråkarna. Farage högljudda tal i EU-parlamentet är högklassig underhållning. Ömsesidig reception Eld-Vatten = sensatonalism? När Red Ed ska skämta så blir det som när alla andra politiker gör det. Det vill sig bara inte:

http://m.youtube.com/watch?v=OCHDZZcG2wo

Seaward sa...

"Saknar också Nigel Farage (UKIP) karta här."
-Ja, "mycket vill ha mer", heter det ju. Ett känt fenomen när Vattenelementet intar en dominant position på himmelen :-)

Havsörnen sa...

...sa Bull, med svullande Jupiter i Skorpionen som disponent till Själens Form, samt Girighetsdemonen i "Näringslivets Hus". Undertecknad har AC i Vatten och två planeter i ett Vattenhus. Det är väl ganska fifty-fifty mellan oss där. :-)

Snygg översättning, förresten. Men några få språkfel blev det i rapidhastigheten, hälsar detaljfascisten i all välmening.

Seaward sa...

Vet inte det, jag. Jupiter-Skorpionen står i fiendens och olyckans sjätte hus och jag värjer mig mot dess oskick på samma sätt som Fredrik Reinfeldt såg den fenomenala Saturnus-Vattumannen (människor i organiserad form) som sin sjättehusfiende. Vatten-Jupiter som den fria Luft-Tvillingens fiende är något helt annat än t.ex. en hörnplacerad Jupiter. :-)

Tack för kommentaren till översättningen. Fick mig att lokalisera två missade stavfel och ett saknat komma.

Havsörnen sa...

Pst:

"wrestling with _worlds_"

"make an issue of whether the person is a smoker at the work place" (om whether modifierar verbet ska "or not" läggas till, men jag är osäker här, är nog valfritt i detta fall!)

"in a sign the _Babylonian’s_ knew as The Great"

"as the pilgrim near the end of his journey" (like ersätter as, *eller* lägg till ett s på near)

"the Hellenistic version diverges somewhat from the Hindu [one]"

"In the half-mythic distant past the apes _become_ “possessed” by Aliens"

"that have pushed the envelope so far this bodily type can be taken" (as far as)

"_build_ out of previous lives"

"builds the aerial body, these bodies are guaranteed" (punkt)

Seaward sa...

Stort tack! WORD säger 69 minuters arbete på översättningen, men efter maskinell rättstavning MÅSTE man läsa rubbet manuellt. Men jag är så trött på texten vid det laget... Det är därför febriga femtehusvarelser har sjättehusets sekreterare vid sin sida! :-)

Havsörnen sa...

Sekreterar'n glömde:

Naturalism is [the] pathology of [the] soul!

Seaward sa...

Bli inte för uppblåst nu (månnodsproblem?) :-)

Den formuleringen är helt korrekt. Men här har vi lämnat svensk skolengelska och anträtt idiomatisk eller t.o.m. litterär engelska (av samma anledning hoppade jag över en av dina annars helt korrekta anmärkningar.)

Havsörnen sa...

Hm, det här var knepigt. Det "känns" som om mitt förslag är att föredra, men det är mycket möjligt att det räcker med artikeln (best. eller obest.) framför "pathology". En googling på "pathology of soul" ger följande träffar:

- Blogginläggets
- "whose interests in the physiology and pathology of soul functions"
- "akin to the pathology of soul-making"
- "The victim of an earthquake: pathology of soul and body" (grekisk författare)
- "disciplines which try to cure the pathology of soul"

Som du ser kan vi stryka tvåan och trean direkt. Kvarstår två träffar förutom din, att jämföra med ca 20 träffar på "the pathology of the soul" och ca 70 på "pathology of the soul". (Här upptäcker jag en egenhet med sökmotorn. "Pathology of the soul" ger 67000 träffar och "the pathology of the soul" ger över en miljon, men detta är bara angivelsen under sökfältet. Bläddra framåt så framkommer det lägre resultatet).

Sökning på "a pathology of soul" ger noll träffar, medan "the pathology of soul" ger

- 'he will find examples of "the physiology of love", and of "the pathology of soul" on the basis of his recognition that Strindberg' (svensk författare)
-"literal moral strictures on images must be suspended if the power and the pathology of soul is to fully"
- "dominant spiritual disciplines which try to cure the pathology of soul by"

Seaward sa...

Tack för engagemanget, men det blir för mycket. Jag har kommenterat Skorpionascendentens intensitet annorstädes men det kommer till en gräns där man skjuter så långt över målet att Skopionen blir syndarens tecken! (sin = missa måltavlan enligt ofta citerad etymologi)

Googla för all del vidare och upplev praxis i dagens engelska, men dess skiftande former genom århundradena lär du knappast bli klokare på med den räknenissementalitet som ser en auktoritet i antalet förekomster! Har inte den här bloggen i sina egna kvantitativa studier uttryckt skepsis mot en så ointellektuellt och simplistiskt förhållningssätt till arketypvärlden? Det gäller även fenomenvärlden.

Jag har flera ny inlägg som växer i bakhuvudet och som känns mer angelägna än om en mening har rätt att flyta i en obestämd ininitivform eller måste påtvingas en sökt precisering genom ytterligare två småord.
:-)