Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 maj 2015

Nazisten som tog USA till månen

Slugt kalkylerande slempropp,
typisk ingenjörsmentalitet

SvD kör en nedbantad version på Wikipedia och lägger fokus på historiskt bildmaterial i beskrivningen av en av de många kuriösa nazityskar som USA - "land of the brave, home of the free" - skrupulöst rentvådde då ingenjörens kunskaper om rakettillverkning lockade det maktberusade landet i väster. Ordet "pragmatism" döljer ofta en skrämmande brist på moralisk halt!

Så polskfödde von Braun, mannen med framförhållning, behövde inte tänka länge på vilka han skulle överlämna sig som krigsfånge till. Det blev det djupt rasbiologiskt infekterade USA hellre än Sovjet. Pragmatiker tyr sig till varandra, slaveri är lönsamt med eller utan en rasistisk överbyggnad.

Nazistens horoskop ger ett utmärkt tillfälle att fundera ytterligare över den hellenistiska astrologins beskrivning av 12e och 11e husen, den onda resp. den goda daimonen, tänkta "övertoner" till den förkroppsligade människosjälen vilka söker dra henne i en sämre och en bättre riktning. 

Kanhända den hellenistiska Medelhavsvärlden hade uppfattat en smula av Indiens kosmologi eftersom "människan sliten mellan två poler" är oerhört likt den hinduiska läran om universums mest subtila struktur, de tre gunas där den typiskt mänskliga passionen (Rajas) slits mellan Ljus (Sattva) och Mörker (Tamas). 

I termer av de 12 husen ritade som en cirkel ser dessa två tendenser ut att vara staplade ovanpå det kroppsliga första huset (horoskopos, "en titt på dagen", var den antika benämningen på ascendenten - kanske är det själen som uppstiger ur Dödsriket som åter kan "titta på dagsljuset"). Men enligt den mycket äldre västerländska och sydindiska kvadratiska karttypen är den visuella symboliken klarare eftersom horoskopos toppar kartan (här illustrerad av sitt naturliga tecken Väduren).




Första huset - Barnet - tränger ut i världen och passerar det ominösa vågräta husparet som naturligen motsvarar två negativt polariserade tecken, Oxen/Fiskarna. Hades port och den Onda Daimonen är sidoställda, medan nästa parallell bildas av Budbäraren och den Goda Daimonen (i den naturliga zodiaken representerade av Tvillingarna och Vattumannen respektive). Anas en medveten tanke här? Jag tror det.

Omvänt ser vi Vågen på botten och nu "tittas inte på dagen" längre eftersom dagens slut och solnedgången symboliserar döden och den rättegång i vilken själen döms med hjälp av vågskålarna. Vågen/7e huset flankeras av paret Jungfrun/Skorpionen, Olyckan och Döden respektive.

Och precis som i den övre halvan kan vi nu backa ett steg och hitta två positivt polariserade tecken på en axel som indisk astrologi anser för att vara de godaste husen som finns, den individuella dharmans Lejon/5e huset samt den universella dharmans Skytten/9e huset. 

Den negativa polariteten i samband med födelsen representeras av Hades och köttstycket Oxen (Bakom Hades port finns en veritabel charkbod i en babylonisk myt om Innanas/Venus nedstigande i Dödsriket) samt den Onda Daimonen eller människans onda eller sämre böjelser. (Vilken den onda böjelsen beror på vilket ascendenttecknet är.) 

Den negativa polariteten i samband med att själen tar av sig kroppen och som en naken själ avslöjar alla sina defekter inför domstolen representeras av Olyckans tempel och Dödens/Syndens tempel. Är detta en påminnelse om att döden kan komma antingen genom antingen olyckor som krig/fiendskap eller genom egen förskyllan? 

Indisk astrologi låter Mars (olyckor, krig) samverka med Jungfruns naturliga sjätte som husets signifikator, medan Merkurius, själens andliga väsenskärna (nous) "upphöjs" i samma tecken. Mars är den naturliga härskaren över det åttonde skorpioniska dödshuset medan Saturnus i rollen som Liemannen är det här husets signifikator.

Emellan dessa två dystra lager som förlöper parallellt med födelse och död finns då en inre historia bestående av två positiva axlar som höjer själen. Och mittlinjen med Kräftan/Stenbocken eller 4e/10e kan uppfattas som tendensen att sjunka eller stiga uppåt. Tänk dessa principiella Vatten- och Jordtecken (passionen som håller kretsloppet i rörelse) som havets negativa rum och omvände marken som landhöjning eller ett "världsberg" (positivt rum).

I den här tankegången handlar inte 4/10-axeln om världslig strävan efter position och renommé utan om huruvida själen ska välja "vägen ned" eller "vägen upp", antingen fortsätta rotera i en upphetsad yttre elektronbana och födas och dö om och om igen, eller söka sig in i den inre världen som enligt denna karttyp tecknar den Goda Böjelsen (eller varför inte Platons "Det Goda" som sådant?) och dess änglar eller budbärare, samt det femte huset för själar på vägen upp, de som arbetar aktivt med sin individuella karma (deras dharma) eller t.o.m. med den universella morallagen. 

"Vägen upp" för en själ är enligt den här karttypen snarare "vägen in" bakom det yttre uppblåsta hölje av Jord och Vatten som unga själar misstar för att vara ett verkligt universum. Men detta är bara illusionen (Maya), den verkliga världen döljer sig bakom det yttre skenet (gr. phanein, som i fenomenalism, "om det som visar sig") Det är i Vatten - i Månen/sinnet vi uppfattar det som visar sig och många klarar inte att förbli kontinenta i det här läget utan fullbordar sitt syndafall genom att pissa på det hägrande objektet - Jordelementet. Högre själar har lärt sig att inte gå ner och förverkliga varje onödig passion i det kroppsliga utan lever på Eld/Luft-nivån. 

(Här måste man minnas att vi talar om symboler, den här bloggaren har inte en enda planet i Jord och inte artisten Madonna heller - ändå är de återfödda i jordiska kroppar. Frågan är dock hur "jordade" de är i sina medvetanden!)

Den här alternativa beskrivningen är bloggarens spekulation, men det har en tid irriterat mig att den goda och den onda daimonen inte passat in i den cirkulära horoskoptypen. Genom att återvända till den äldre kartan ser vi plötsligt ett arrangemang där många av bloggens och den hinduiska astrologins mer filosofiska betraktelser tycks hitta sin plats i ett systematiserat helt. 

Det är lönlöst att söka bekräftelser, hinduerna verkar inte ens veta hur gamla - eller färska - deras traditioner är och i de klassiska indiska verken diskuteras inte horoskopkonstruktionen som sådan eller eventuella filosofiska överväganden som legat bakom den. Se detta som ännu ett unikt inlägg på en svenskspråkig blogg som går världen förbi!

*****

Efter detta oplanerade aha-ögonblick, tillbaka till von Braun. 



Här gäller verkligen idén om BÅDE djävul och ängel, hur man än vrider på kartan tycks det handla om en formidabel dubbelnatur.

Tvillingarna i öster är till att börja med Budbäraren, honom man inte ska skjuta på. Men eftersom kvicksilver är så temperaturkänsligt, får man idén om att Merkurius lätt kan förvandlas till en lögnare snarare än en sanningssägare. Enligt SvD summering hamnade von Braun hamnade i blåsväder och tvivelsmål om hans lojalitet men Hitler friade honom pga. hans betydelse för det nazityska raketprojektet.

Det är passande att hitta omoralens Mars stiga i öster hos i synnerhet tekniker som ställer sina intellekt i hatets och krigets tjänst. Men när Mars stiger i Budbärarens tecken måste man avväga: första huset är ett "gott" hus - att det är gott att återfödas i en kropp och att leva i denna världen är ett kuriöst budskap som bryter med den hinduiska astrologins ganska dystra bild av ett ändlöst kretslopp och förvirrade själar som inte vet bättre än att sjunka ner till fysikalitet! Men tanken finns hos både de gamla grekerna och romerske filosofen Plotinus: världen (och den bakomliggande Världssjälen) är god, det är ingen fallen Lucifer som skapat universum, Världssjälen bär i sitt innersta samma gudsgnista som människosjälen. Bara att Världssjälen aldrig faller utan behåller sin eviga och obrutna medvetenhet. Dess inre väsen kan liknas vid Jupiter/Zeus, den universella utbredningens princip. Detta är Gud som inomvärldslig Närvaro.

Men Gud ger och Gud tar, så i sin negativa polaritet blir Jupiter i Fiskarna/Vatten en Gud som tar tillbaka och upplöser alla världsliga ansamlingar. Hinduerna gör en dygd av denna nödvändighet och kallar den onda daimonen (Gud när han har en dålig dag?) för den perfekta platsen att effektuera moksha, själens rening och slutliga befrielse från kretsloppet. Men det är en på miljonen som har ett horoskop där tolfte huset verkligen har tillräcklig renhet för att villigt klippa de sista återstående banden till denna värld! Det räcker med (som i Fredrik Reinfeldts fall) att den onda daimonens planetära representant placerar sig i den goda daimonens sektor (11e idealhuset) för att själens dåliga tendens ska få ny näring genom trolleritricket där människan tar sin sämsta sida och förklarar det vara något gott!

Wernher von Braun sade visserligen farväl till sitt hemland - Oxen (det lokala territoriet) står i 12e huset för världsliga förluster. Men betyder det att han någonsin släppte sitt av den onda stjärnan akut korrumptionshotade sinnelag? Det är en remarkabelt stark konjunktion mellan Algol och Månen och här är alltså indikationen om en Satan (Åklagare) dubblerad. Inte bara är Algol Guds verktyg för att testa själen, här förfogar dessutom den Onda Daimonen över detta verktyg - och denna onda demon är således en vanställd vrångbild av Gud själv när man lämnar diskussionen av det perfekta universum för att istället diskutera enskilda själar som fallit till världen.

Men nu händer det extrema: den Onda Daimonen, här representerad av Venus, "tar tjänst" i den Gode Gudens 9e hus! Som sagt, vilken kuriös dubbelnatur som tecknas av detta horoskop. Man kan också uttrycka det så här: den dubbelt onda och omoraliska Mars - krigare och förstörare - bidrar till bilden av ett 12e hus som aktivt drar von Braun i det ondas tjänst - men att t.o.m. den Onda Daimonen ytterst visar sig verksam i den universella dharmans tjänst. Von Braun var ännu en av de nyckelfigurer som spelade en kosmisk betydande roll, sanktionerad av Gud själv eftersom - tydligen - nazismen ingick i den kosmiska planen, i den pyttelilla del som angår den här planeten och dess mänsklighet.

För se nu hur Guds ansikte (9e-husets tillfälliga ägare) tecknas av Saturnus, själens form, och hur denna form bärs upp av det 11e idealhuset (den Goda Daimonen). Här har vi en fullfjädrad rasist som verkligen idealiserar den ariska rasen som den främsta. Jag har tidigare frågat om horoskopet för Tysklands invasion av Polen (2a världskrigets början) är "världshistoriens ondaste horoskop" - mycket på grundval av att SJÄLENS FORM SATURNUS vid denna tid var FALLEN i arierns tecken Väduren (latin: Aries, jfr grekernas krigsgud Ares).

Wernher von Brauns Gud och Högsta Goda var således inte en realitet - för detta hade krävts niondehusägaren hemma i sitt eget hus - men väl det bästa ideal ingenjören kunde föreställa sig. Tyvärr befann sig hans Högsta Goda på den lägsta evolutionära nivå som är möjlig att föreställa sig: Väduren är Barnet som här tror att hans själsliga form är den första och bästa. Det ser ut som klartecken från Guds hus, men vilken eländigt outvecklad Gud detta är, och dessutom inte ett faktum utan bara en motiverande faktor i 11e idealhuset. 

Vad som knäcker horoskopet är att den Goda Daimonen - von Brauns idealistiska motivation - representeras av planeten Mars, som när Tvillingarnas tecken inte bara är en naturlig skapare av splittring utan också väljer att verka på detta sätt. Von Brauns Gud var en omogen egocentriker och hans högsta ideal en förrädisk dubbelsidig Tvilling som faktiskt ansåg att krig och nazistiskt iscensatta folkmord var det rätta.

Om han var en så ond varelse, varför övervägde han då att desertera - men "läckte" tecken på detta och blev misstänkt för otrohet mot huvudman?

Den enda gnutta av humanitet jag kan spåra i detta idealistiskt urspårade horoskop är Solen i empatiskt Vatten, i lidande Fiskarna. Solens disponent är här Jupiter, som är en verksam illgörare när obundna Tvillingarna stiger (Merkurius kan inte bli fastlåst i Jupiters ständiga expansionsprocess, Merkurius måste kunna färdas i vilken riktning som helst, även motströms). Lyckligtvis blir den här EXPANSIONEN SOM ÄR OND I SIN VERKAN, en fiende till von Braun pga. Jupiters usla placering i sjätte olycks- och fiendehuset.

På Vattennivån - den avbild av visionen i Eld som den otänkande Vattensjälen normalt bara imiterar och som sedan fyller människan med affekter, skär det sig nu så illa att den omogna Guden i ELD möter motstånd från den lamenterande Vattensjälen, den sorgsna lägre Moder Natur. Hon lamenterar den ondska hon bidrar till, och blir en fiende till sitt eget.

Så visar det sig - så vitt jag kan se - att det är en ren skitplacering (essentiellt god Jupiter men verksamt ond MEN placerad i ett ont hus) som till sist får von Braun att vända sig från sin första gud, den nazistiska läran om den överlägsna ariska själen. I detta förvridna Vatten först en spegelbild av nazigudens påbud om en god och ren Natur (arisk till 100%) följer verksam ondska (von Brauns Mars i första huset en spjutspets!). Men med vad som troligen bara är en tidsfördröjning (Fader Tid framverkar förändring) blir plötsligt den verksamt onda Jupiter - den onda avbilden i Vatten av det positiva ariska idealet - en upplevelse av att denna verksamma ondska ändå är en fiende till de målsättningar Wernher von Braun vid denna tid hade.

Man skulle här kunna gå på djupet och studera tidens gång och hur t.ex. Jupiter rördes sig under det att von Braun började kontemplera att överge Tyskland.

Jag har inte tidigare läst något om von Braun, hans tankar om moral eller om hans faktiska bevekelsegrunder, men det är naturligtvis signifikant att det inte är någon sann godhet som återspeglas i hans förrädiska ansikte och ögon - överlöperiet till USA var helt enkelt att han såg de allierades oundvikliga seger. Hans solära aktiviteter baserades på en Jupiter som spred onda verkningar - precis som hans förstahusplacerade Mars - men genom att tänka framåt och se Tysklands nederlag kom hans onda Jupiter att se landsmännen som fienden och därmed neutralisera den ondska hans Jupiter redan utfört.

När jag snabbt tittar på Wikipedia ser jag att han t.ex. ljög för USA om att han redan tidigt gått med i nazipartiet. Faktaenlighetens Merkurius i Fiskarnas Vatten på basis av en ond Jupiter i ett ont hus skulle kunna förklara dubbelspel, men lika gärna en "dubbelt ond" Mars i första huset (jfr Fredrik Reinfeldts Mars i 1a). I sådana här fall stöttar snarlika indikationer varandra och förstärker bilden av den hala ål och slempropp som så tydligt syns på fotot.

I skenet av det här horoskopets många svaga och onda punkter, kan man återknyta till att Satan söker fördärva hans psyke/månen men att detta är mörklagd i det onda 12e huset så att mannen troligen inte kunde se och inspektera sitt eget sinne. Den Eld och Luft horoskopet uppvisar är ändå inte bärare av hans egna kvaliteter utan hans "trosföreställningar". Själv är detta en Sol i VATTEN en Måne JORD och ett förstahus ego som verkar i kraft av en låg men slug typ av Luft-intellektualitet. Viktig placerad Mars och Saturnus staämmer med en klassisk ingenjörstyp, sådana som går hur grisiga ärenden som helst om världen väljer sig fel ledartyper.

Att von Braun under sin andra livshalva hjälpte USA att först sätta en människa på månen och denna värdeslösa del av rustningshysterin, kan återigen framkalla frågor kring överlöparens djävulsangripna Måne. Men denna koppling mellan Djävulens stjärna Algol och Jorden (Oxen) samt Månen ("upphöjd" i Oxens tecken) är ett helt separat och spännande forskningsfält. Astrologin har tappat mycket kunskap den tydligen ägde då de här systemen formulerades.





2 kommentarer:

Havsörnen sa...

"Omvänt ser vi Vågen på botten och nu "tittas inte på dagen" längre eftersom dagens slut och solnedgången symboliserar döden och den rättegång i vilken själen döms med hjälp av vågskålarna."


Bra!

Havsörnens soldisponent, atmakaraka och onda daimon är en och samma Venus. Hans horoskophärskare, illgärningsmannen, lortens och omoralens Mars (i separatistiska Jungfrun) är verksamt god och befinner sig i den Goda Lyckans tempel, men disponeras av den goda daimonen Merkurius från den onda daimonens tempel, där även Solen huserar. Mars attackerar dessutom med sin långa aspekt den planet den disponerar, Månen i Olyckans Hus. Månen är dessutom undertecknads högsta goda. Den "bästa" placeringen, Jupiter i positivt härskarläge i universella Skytten, ockuperar tillsammans med Girighetsdemonen andra huset för mina ägodelar. Som grädde på moset återfinns Själens Form i materialistiska Oxen.

I Platons idealstat skulle processen göras kort med den här sortens låga kräk. Ett barmhärtigt nackskott torde vara bästa vården.

Seaward sa...

Hårda bud! :-) Men du har ju själv tillstått att du fängslas av lort och märkliga ting. Lyckligtvis är du född i ett sekulärt samhälle som kallar det som degraderar själen för gott och eftersträvansvärt, så om det går ett helgon på miljonen är det Ed Miliband som får skiten så att den stora massan kan hänga ihop och förklara att de representerar normaltillståndet...

Ovanstående vändning av kartan måste vidareutvecklas, många problem återstår. Men jag tror det gamla kvadratiska horoskopet kan hjälpa till att förstå husen ur ett mer kosmologiskt perspektiv. Nu är locket av, återstår att se vad mer som kommer krypande ur asken...